Jan Willem Zwart: Zeester zit voor altijd in mijn hart.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Waar zijn ze gebleven ?

‘Waar zijn ze gebleven” is een nieuwe rubriek op www.puurvoetbalonline.nl die ons een groot aantal jaren terug in de tijd zal brengen.

1329679009NJW4 003

 Een rubriek waarin oud-voetballers, trainers en scheidsrechters aan het woord zullen komen. In de eerste aflevering kwam de oud-speler van Hunsingo, Bernard Visser aan het woord. In deel twee hebben we oud-Zeesterspeler Jan Willem Zwart ‘opgespoord” die nu als jeugdtrainer bij Drachtster Boys actief is.

Jan Willem Zwart in actie voor Zeester

Jan Willem jij voetbalde op jonge leeftijd al in het eerste elftal van Zeester als ik mij goed herinner: Dat klopt want op mijn 16e kwam ik in het eerste elftal van Zeester. Dat heb ik uiteindelijk zestien seizoenen volgehouden. Ik had regelmatig knieblessures en op mijn 32e besloot ik om een punt achter mijn voetbalcarrière te zetten.

Heb jij ook nog voor een andere vereniging gespeeld dan Zeester trouwens: Nee en dat zou in mijn geval ook absoluut niet kunnen. Ik zeg nog steeds dat Zeester in mijn hart zit en Drachtster Boys in mijn hoofd. Daar bedoel ik mee dat ik mij erg bij Drachtster Boys betrokken voel maar als ik over Zeester praat komen er heel andere gevoelens los. Dan denk ik terug aan de momenten op mijn vaste stek in de kleedkamer naast Willem Pettinga ( de huidige trainer van Kloosterburen. js) en de trainingen waarbij ik altijd als eerste op het veld stond.

Zeester is in 2009 opgegaan in VVSV’09. Wat deed dat met jou persoonlijk: Hoewel ik toen niet meer in Zoutkamp woonde betekende dat wel wat voor mij. Er gaat dan toch een stuk historie verloren. Om een voorbeeld te geven: op de website van Voetbal Noord kom je niets meer tegen van Zeester. Dat is jammer en ik vind dat er toch iets moet komen binnen VVSV’ waar de historie van zowel Zeester als UVV’70 in bewaard wordt. Dat mag namelijk niet verloren gaan.

 Zeester neemt een speciale plaats in je leven in gaf je net aan. De helaas veel te vroeg overleden Rommie Dijkstra was een van de iconen waar Zeester uit bestond: Die mening deel ik volledig want samen met Rommie heb ik nog deel mogen uitmaken van het Zeester-bestuur. Een geweldige verenigingsman die jarenlang deel heeft uitgemaakt van het Zeester-bestuur. Rommie was in de laatste jaren van het bestaan van Zeester op zijn geheel eigen wijze een voorzitter die de club precies nodig had. Door het overlijden van Rommie kwamen ook de enkele jaren geleden Remmelt Zuidersma en Albert Nauta weer terug in de herinnering, wat ook twee clubiconen waren.

1329679320NJan Willem

Jan Willem Zwart nu als trainer van Drachtster Boys C1

Hoe ben je eigenlijk het trainersvak ‘ingerold”: Bij Zeester was ik in mijn periode als voetballer al actief als jeugdtrainer/leider. Zoals ik er nu tegen aan kijk ging dat allemaal erg amateuristisch maar in die tijd wist je gewoon niet beter. Tegenwoordig moet je ook als jeugdtrainer cursussen volgen want de jeugd van tegenwoordig prikt zo door je eventuele gebrek aan kennis heen. Maar in mijn tijd bij Zeester speelde dat gelukkig allemaal niet zo want ook die periode beschouw ik nog steeds als prachtig. Toen we met het gezin in 2005 naar Drachten verhuisden ging onze oudste zoon Thom bij Drachtter Boys voetballen. En het is bij alle clubs precies eender, nieuwe kaderleden kunnen ze altijd gebruiken. Zo werd ik actief binnen Drachtster Boys waar het als ouder/leider begon. Nadat ik enkele jaren later interne scout werd begon het te kriebelen qua trainerschap en heb ik mijn TC3 en TC2  gehaald en train ik dit seizoen de C1 van Drachster Boys. Volgend seizoen maak ik trouwens de overstap naar de A1 van Drachtster Boys.

Een bewuste keuze op weg naar een eventuele overstap naar de senioren in de functie van hoofdtrainer: Dat is in de toekomst misschien een volgende stap maar dat moet uiteraard ook een beetje passen richting mijn dagelijkse werkzaamheden uiteraard

Wat doe je precies in het dagelijks leven Jan Willem: Ik werk als vertegenwoordiger bij 3M Nederland BV. Ik houd me daar bezig met advisering en verkoop op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Je noemt duidelijk dat het een groot verschil is hoe jij nu training verzorgt vergeleken bij de periode toen je als een zogenaamde ‘jonge hond” een training verzorgde. Maar wat is er bij de jeugd zelf veranderd ten opzichte van enkele jaren geleden: Spelers zijn veel mondiger geworden is een ding, daarnaast is het ook qua discipline anders. Wat dat betreft kijk ik alleen maar naar de koptelefoons die ze tegenwoordig op hebben. Natuurlijk kun je daar wel steeds wat van zeggen maar soms moet je ook beseffen dat de tijden veranderen en je daar in mee moet gaan, of je wilt of niet. 

Als je op je carrière terugkijkt. Heb je dan ook ergens spijt van: Nee, wel dat ik het jammer vond dat mijn knieblessures mij vaak belemmerd hebben in mijn spel. Ik had graag nog meer voor Zeester willen betekenen maar dat zat er helaas niet in. Maar ik ben nu ondertussen 42 jaar en kijk nog steeds terug op een mooie periode als voetballer bij Zeester waar ik nu als trainer bij eerst voorlopig Drachtster Boys nog een mooi vervolg aan hoop te geven