Danny Beerda: ,,Zeester werkt hard aan een mooie toekomst.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Als speler van het naar de derde klasse gedegradeerde Aduard 2000 kwam Danny Beerda in de zomer van 2014 naar Zoutkamp waar Zeester zich als zelfstandige voetbalclub had los gemaakt van de fusieclub VVSV'09. Voor de nu 30 jarige voetballer werd het eerste seizoen er een van omschakelen naar een lager niveau bij een vereniging die volgens de ook als jeugdtrainer actieve aanvoerder van het eerste elftal een mooie toekomst tegemoet gaat.

image 2015 07 24
 Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum

Bij de voetbalvereniging Zeester kreeg Danny Beerda het plezier in het voetballen weer terug na een periode waarin er in zijn privéleven het nodige was gebeurd. ,,Ik heb een hele moeilijke periode achter de rug doordat er drie personen die mij zeer dierbaar waren in korte tijd zijn overleden. Ik moet zeggen dat dit er aardig ingehakt heeft waardoor de lust in het voetballen volledig verdwenen was. Het laatste jaar, dat was het seizoen 2013-2014, bij Aduard 2000 was dan ook geen succes en eigenlijk was ik toen wel een beetje klaar met het voetballen. Dat was overigens niet iets wat bij mij paste want ik ben altijd iemand geweest die het voetballen als een belangrijk onderdeel van zijn leven zag. Doordat mijn broertje vanuit VVSV'09 weer bij Zeester ging voetballen kwam ook ik in contact met de mensen in Zoutkamp waar ik in mijn jeugd als voetballer mee samenspeelde. Toen ik werd gevraagd of ik niet voor Zeester wilde komen voetballen begon ik toch weer te twijfelen mede door de plannen die men in Zoutkamp had om met eem nieuw Zeester aan een mooie toekomst te gaan bouwen. De fusie met UVV'70 was namelijk niet geworden wat velen er van hadden verwacht waardoor men in Zoutkamp weer graag een eigen voetbalvereniging wilde. Ergens begreep ik dat wel want ik heb een jaar in Ulrum gespeeld en volgens mij hebben beide verenigingen nooit een echte klik met elkaar gehad om de fusie tot een succes te maken.”

In het eerste jaar als zelfstandige vereniging is er veel gebeurd binnen Zeester verteld de oud-speler van o.a. Leek Rodenburg en Aduard 2000 zoals het ledenaantal wat direct explosieve vormen aannam. ,,Doordat het groot aantal leden dat zich bij Zeester aansloot werden de trainingsfaciliteiten al snel in een probleem. We konden het begin van het seizoen en later in het voorjaar wel op het tweede veld trainen maar in de herfst en winter was dat vaak niet mogelijk en moest er uitgeweken worden naar een kleiner veld waar de verlichting ook nog eens niet optimaal was.

Nu we bij de jeugd ook nog eens in alle leeftijdscategorieën met minimaal een team vertegenwoordigd zijn is het complex eigenlijk te klein. Maar ik kan niet anders zeggen dat er binnen de vereniging hard gewerkt wordt om alles te verbeteren.

Zo is men bezig om de parkeerplaats op sportpark  Toercamp te vergroten en zijn er  plannen om de verlichting op het trainingsveld te verbeteren.”

Waar de voetbalvereniging graag stappen wil maken qua organisatie geldt dat voor het vlaggenschip in sportief opzicht. Want gezien de matige prestaties in het eerste jaar hoopt de direct tot aanvoerder gebombardeerde Danny Beerda dat het tweede jaar Zeester sportief gezien meer succes gaat brengen. ,,Als ik heel eerlijk ben heb ik vorig seizoen weleens gedacht van, waar ben ik aan begonnen. Nederlagen met dubbele cijfers was ik namelijk bij de andere verenigingen waar ik heb gespeeld niet gewend. Dat hebben we vorig jaar een paar keer meegemaakt en daar ben ik te eerzuchtig voor om daar echt vrolijk van te worden. Maar voor het komend seizoen zijn er vier spelers van VVSV'09 overgekomen die ons hopelijk kunnen helpen om de stap naar in eerste instantie de middenmoot van de vijfde klasse kunnen maken. “

Een stap waar ook Gezinus Oosterhuis als trainer bij betrokken zal zijn die volgens Danny Beerda zijn nek behoorlijk uit heeft gestoken om als trainer bij Zeester aan de slag te gaan. ,,Dat de trainer na het eerste jaar zonder echt veel succes bijtekende verbaasde mij eerlijk gezegd wel. Hij begon bij een vereniging die vanaf de grond moest worden opgebouwd en kwam van een club, Haulerwijk, waar hij een jaar eerder kampioen mee was geworden. Wat hij bijvoorbeeld heel goed deed was om zijn oefenstof aan te passen. Het merendeel van de spelers in de selectie had namelijk nog nooit in de standaardklasse gespeeld en waren bijvoorbeeld twee keer per week trainen ook niet gewend. Ik denk echter wel dat hij blij zal zijn dat er enkele versterkingen zijn bijgekomen. Want nog een jaar zonder een overwinning wil geen enkele trainer meemaken.”

De als isolateur bij ISO Bakker werkzame Beerda is naast speler verder binnen Zeester ook als jeugdtrainer actief. In het seizoen 2015-2016 zal hij samen met Niels Alt namelijk de A-junioren onder zijn hoede nemen. ,,Vorig seizoen was ik trainer van de B-junioren waar een gedeelte van doorstroomt naar de A-junioren. Als jeugdtrainer zie ik het als een uitdaging om te bereiken dat spelers individueel en als team vooruitgang boeken. Dat hoop ik samen met Niels ook dit jaar bij de A-junioren te bewerkstelligen en als ik naar de potentie kijk moet dat mogelijk zijn.”

Toch denkt de in mei 30 jaar geworden Danny Beerda weleens met weemoed terug aan zijn eigen jeugdjaren als voetballer waar de beleving voor het voetballen duidelijk groter was dan dat er nu bij de jeugd heerst. ,,Soms zeg ik weleens gekscherend tegen mijzelf dat ik ouderwets denk over bepaalde zaken rond een team. Zo is daar bijvoorbeeld het thema douchen na een training of wedstrijd. Ik weet als voetballer niet anders want zo is onze generatie opgegroeid. Maar net als bij veel verenigingen is het douchen op de club ook binnen Zeester een thema waarbij niet alle neuzen dezelfde kant opstaan. Dat is jammer want eigenlijk is het precies zoals Theo Buikema van De Heracliden het vorige week in de Ommelander Courant zei, in de kleedkamer wordt de basis voor succes gelegd.”

Ondanks wat kleine aanpassingsproblemen in het eerste jaar bij zijn terugkeer op het sportpark waar zijn loopbaan ooit begon is de nog steeds in Aduard woonachtige voetballer/jeugdtrainer enthousiast over hoe het voetbal leeft in Zoutkamp. ,,Als ik kijk hoeveel toeschouwers er bij zowel de jeugd als senioren langs de lijn staat verbaas ik mij iedere keer weer. Wat dat betreft laten de Zoutkampers zien dat ze Zeester een warm hart toedragen en dat de terugkeer van de vereniging veel voor het dorp betekent.”

Dat laatste zorgt er daarom ook voor dat Beerda verwacht dat Zeester als vereniging kan doorgroeien naar een vereniging die qua ledenaantal als de grootste in de gemeente de Marne kan worden gezien. ,,Dat zou prima kunnen maar het moet niet zo zijn dat Zeester in zijn eerste twee jaar enorm groeit en er vervolgens spelers of kaderleden afhaken. Dat zou namelijk betekenen dat al het werk van de personen die hun nek hebben uitgestoken richting een herstart van Zeester voor niets is geweest. Dat mag niet gebeuren want daarvoor zijn er al teveel zaken gerealiseerd die laten zien dat men de zaken in Zoutkamp serieus heeft opgepakt. Als ik bijvoorbeeld kijk naar dat er in het eerste jaar acht vrijwilliger op kosten van de club een jeugdtrainerscursus konden volgen zegt dat voldoende over hoe serieus er binnen Zeester aan een mooie toekomst gewerkt wordt.”