SV Onderdendam vernoemd sportcomplex naar clubicoon.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Sinds zaterdag 13 juni 2015 heeft het sportcomplex in Onderdendam eindelijk een naam. Tijdens het 70 jarig jubileum van de SV Onderdendam werd namelijk bekend gemaakt dat het complex aan de Achterweg voortaan ‘Sportpark Harry Visser Onderdendam’ zal gaan heten.
image 2015 06 19
 Bron Ommelander Courant  Foto: Ronnie Afman Baflo

De 59 jarige Harry Visser werd zaterdagmiddag tijdens de viering van het 70 jarig jubileum van SV Onderdendam op bijzondere wijze geëerd voor zijn vele verdiensten voor jubilerende vereniging. Het bestuur van de SV Onderdendam, dat al langer met plannen rondliep om het complex een naam te geven, vond de dag dat het jubileumfeest gevierd werd wel een geschikte gelegenheid om met de naam van het sportpark naar buiten te komen. Voordat de daadwerkelijke onthulling plaatsvond vertelde voorzitter Sietse Vening in het kort waarom men binnen SV Onderdendam unaniem van mening is dat er binnen de vereniging maar een persoon voor deze eer in aanmerking komt. De in Winsum woonachtige, maar in Onderdendam geboren, Harry Visser is al jarenlang actief voor de club. Visser, op 10 jarige leeftijd als jeugdspeler bij SVO begonnen, was later namelijk niet alleen jeugdtrainer en seniorentrainer bij de vereniging maar was ook verder zeer actief binnen de voetbalvereniging in zijn geboortedorp. Vening noemde in zijn toespraak ook de rol Rennie Bronkema die als partner van Visser een grote rol heeft gespeeld bij de activiteiten van de ‘cultheld van SV Onderdendam’. Verder werd het oudste nog actieve lid van de vereniging geroemd om zijn rol als ‘uithangbord’ van de vereniging. Overal waar het team uit Onderdendam speelt is de nestor van het gezelschap namelijk een bekende verschijning. Iets wat niet vreemd te noemen is wanneer iemand al vanaf zijn 18e jaar in het eerste team van een vereniging speelt wat in de beginjaren tachtig door een vier jaar durende verhuizing naar het midden van het land even werd onderbroken.

Zaterdagmiddag om 13.30 was daar het moment dat de nieuwe naam van het sportpark onthuld werd. In het bijzijn van zijn familie, vrienden, teamgenoten, oud-teamgenoten en trainers waren er heel veel lovende woorden voor de clubicoon aan wie duidelijk te zien was dat iedereen er prima in geslaagd was om dit moment geheim te houden. De altijd met rugnummer 14 spelende Visser werd er fijntjes op gewezen dat hij het met de naamgeving het verder geschopt heeft dan Johan Cruijff, die andere nummer 14. Pogingen van Ajax in 1996 om het nieuwe stadion naar Cruyff te laten vernoemen, hadden geen resultaat. In Onderdendam is dat dus een stuk beter gegaan. In zijn dankwoord noemde de clubman het 70 jarige SV Onderdendam als een vereniging die nog weleens dwars wil liggen.’ ,,We zijn maar een kleine vereniging die op sportief gebied maar een beperkte rol speelt. We zijn echter geen club die zich zo maar even laat wegzetten. Dat zag je bijvoorbeeld toen er plannen bestonden om het sportpark hier te sluiten. Vanuit de club werd er direct actie ondernomen en de publiciteit gezocht zodat de politiek het plan moest laten varen om SV Onderdendam te laten verdwijnen. En over het feit dat het sportpark mijn naam heeft gekregen kan ik kort zijn, dat heeft men prima voor mij verborgen gehouden. Ik beschouw het echt als een hele grote eer en had het ook echt niet verwacht,” aldus Harry Visser die even later overstelpt werd met felicitaties. Die kwamen onder meer van Alwin Zwerver, die een dag eerder afscheid had genomen als doelman van Middelstum 1. De nu oud-doelman had een mooi feestje gehad maar wilde niet ontbreken op het jubileum van de vereniging en de onthulling van de naam van het sportpark waar het voor hem ooit allemaal begon. ,,Met Harry en zijn vriendin Rennie Bronkema als trainers ben ik mijn loopbaan als voetballer begonnen. Zij hebben mij echt heel veel geleerd. Wat dat betreft kijk ik met veel plezier terug op die periode. Om het sportpark naar Harry te vernoemen is daarom ook niet meer dan terecht, “aldus Zwerver.
Dezelfde mening was ook Wim Beukema, die als zanger Wanton een prachtig optreden verzorgde, toegedaan. ,,Ik heb tot aan de D-junioren bij SV Onderdendam gespeeld. Ik ben de club, mede omdat ik ook in Onderdendam ben blijven wonen, altijd blijven volgen. Dus ik wist van Harry zijn verdiensten voor de club. Daarom is het een mooi gebaar van het bestuur om iemand die als een op en top clubman gezien mag worden op deze wijze te eren.”
Bij de woorden van Wim Buikema sluit Bert de Vries, actief binnen de cvv VIBOA in de technische commissie en oud-voetballer SV Onderdendam, zich graag aan. ,,Ik ken Harry al vanaf mijn jeugd in Onderdendam toen wij buurjongens waren. We hebben altijd wel contact gehouden en heb hem weleens gevraagd of hij niet naar VIBOA wilde komen om daar samen in een van de lagere teams te gaan voetballen. Dat was echter geen thema. Harry voetbalde liever maar een half uurtje of minder voor SV Onderdendam dan dat hij op latere leeftijd nog voor een andere club zou uitkomen. Dat is denk ik wel typerend voor hem. Het is een echte clubman waar hij op een werkelijk fantastische wijze voor geëerd is. “