Christian Mulder (24 ) in voetsporen broer Siemen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 13 mei maakte de KNVB bekend dat Christian Mulder een van de arbiters was die naar de Masterclass betaald voetbal was gepromoveerd. Een promotie wat betekend dat de 24 jarige inwoner van Uithuizen er samen met zijn zeven jaar oudere broer Siemen voor zorgt dat er voor het eerst in de geschiedenis twee broers tegelijkertijd als scheidsrechter in het betaald voetbal actief zijn.
Christian Mulder
De manier waarop Christian Mulder in aanraking kwam met het arbitreren van voetbalwedstrijden kwam op een wel heel bijzondere wijze tot stand. ,,Tijdens mijn opleiding aan het Alpha College kwam scheidsrechter Eric Braamhaar een les verzorgen over het vak van scheidsrechter. In die les vroeg Eric Braamhaar wie er niet beïnvloedbaar was. Ik stak toen als eigenwijze 17 jarige mijn vinger op en stond even later met een fluit in mijn hand scheidsrechter te zijn in een onderling duel van mijn klasgenoten. Ondanks dat Braamhaar mij te pakken had door opeens heel hard te roepen dat het tijd was en ik ogenblikkelijk affloot, en dus wel beïnvloedbaar was, vond ik het een erg leuke ervaring. In die periode sukkelde ik al enigszins met knieproblemen. Die kwamen voort uit het feit dat ik in mijn jongere jaren doelman was. Het vele vallen en opkrabbelen deed geen goed aan mijn kniegewrichten zodat ik, nadat ik in aanraking was gekomen met het fluiten, er over na begon te denken om verder te gaan als scheidsrechter.”
Het nadenken werd op 17 jarige leeftijd door Christian Mulder in daden omgezet doordat hij zich bij De Heracliden aanmeldde als clubscheidsrechter. Een stap die een jaar later gevolgd werd door een volgende toen de jonge clubscheidsrechter besloot om zich bij de KNVB aan te melden. ,, Doordat ik er echt plezier in kreeg, en werd gestimuleerd door mijn broer Siemen, besloot ik die overstap te maken. Ik kwam in groep 26 terecht wat betekende dat ik door de bond aangesteld werd voor jeugdwedstrijden bij de C en B-junioren.”
Christian Mulder bleek over het nodige talent te beschikken want al snel volgde promotie naar een volgende groep en kreeg hij Jan Hooge als begeleider. Hooge volgde daarmee Richard Brondijk uit Ten Boer op. ,,Richard was mijn begeleider toen ik als scheidsrechter begon. Door mijn versnelde promotie duurde onze samenwerking echter maar een jaar.”
In zijn tweede seizoen als KNVB-scheidsrechter werden de wedstrijden bij de junioren vervangen door duels bij de senioren. Boerakker-Niekerk werd het eerste duel tussen twee seniorenteams voor de toen 19 jarige arbiter die vanaf dat moment als een tornado door verschillende groepen die de scheidsrechterswereld kent schoot. In 2009 begon de tegenwoordig in Uithuizen woonachtige Christian Mulder in groep 4 waar na acht weken verandering in kwam. Zijn uitstekende rapporten zorgde er namelijk voor dat hij naar groep 3 promoveerde. Vervolgens was daar in de winterstop de volgende promotie, Dat betekende dat hij als 20 jarige scheidsrechter in groep 2 wedstrijden in de derde en tweede klasse mocht arbitreren. Ook in dat seizoen kende hij weinig tot geen problemen en diende de volgende promotie zich aan en werden 2011-2012 en 2013-2014 twee seizoenen waarin Christian Mulder zijn in de eerste en hoofdklasse actief was. Het seizoen 2014-2015 begon vervolgens direct al met een hoogtepunt voor de toen 23 jarige arbiter toen hij het duel om de Supercup in het amateurvoetbal tussen landskampioen Spakenburg en bekerwinnaar ASWH toegewezen kreeg. Een duel dat hij nog steeds als zijn hoogtepunt ziet. ,,Mijn promotie nu naar de Masterclass betaald voetbal is natuurlijk een hoogtepunt maar als je het over een wedstrijd hebt was het duel Spakenburg-ASHW een absoluut hoogtepunt. Als je zes jaar nadat je voor de eerste keer een wedstrijd hebt gefloten daar staat denk je wel heel even van, het is allemaal best snel gegaan.”
Hindernissen
Dat hij bij het doorlopen van het traject tot nu toe veel steun heeft gehad van zijn broer Siemen hoeft nauwelijks betoog maar toch wil hij dat graag extra benadrukken. ,,De tips die Siemen mij steeds gaf, en nog geeft, zijn voor mij van grote waarde. De hindernissen die hij onderweg tegenkwam kon hij mij voor waarschuwen wat ook gold voor de juiste wijze van trainen en leefstijl. Want ook dat veranderd namelijk als je steeds hoger gaat fluiten. In alles moet je uitkijken met wat je doet en waar het gebruik van de sociale media er nog maar een van is. Daarnaast had ik het geluk dat ik steeds dezelfde begeleiders kreeg toegewezen die Siemen ook had tijdens zijn periode richting het betaald voetbal,” aldus de ALO-student die deze zomer zijn studie hoopt af te ronden om zich vervolgens te gaan richten op zijn activiteiten als scheidsrechter en zijn werkzaamheden voor het Hogeland College en Fitnesscentrum RailAxioN. Wat het Hogeland College betreft, waar Christian Mulder nu nog stage loopt, en RailAxioN had hij het niet beter kunnen treffen wat betreft zijn activiteiten als scheidsrechter. ,,Op het Hogeland College en bij Henk Tabak, eigenaar van het fitnesscentrum, geeft dat nooit problemen. Daar ben ik echt dankbaar voor want ik weet zeker dat de medewerking die ik van beide krijg er mede voor gezorgd heeft dat ik nu gepromoveerd ben naar de Masterclass. Ik werd soms weleens op het laatste moment gevraagd of ik beschikbaar ben en dan kan ik altijd positief reageren.”
Twin Games-toernooi.
Waar voor Christian Mulder vanaf het aanstaande seizoen het grote avontuur in de wereld van het betaald voetbal gaat beginnen wacht deze zomer eerst nog de afronding van zijn studie. Een afronding waar hij als een van de opdrachten voor heeft mee gekregen om een Twin Games-toernooi te organiseren. ,,Twin Games is sterk aan het opkomen in Nederland. Er zijn al verschillende BVO’s waar deze methode, het spelen van wedstrijdjes 5 tegen 5 op een veld van 20x30 meter, wordt gehanteerd. Binnen het amateurvoetbal is er echter nog niet veel over bekend. Daar probeert men nu verandering in aan te brengen. Bij Twin Games is het namelijk zo dat er met twee teams van 5 tegen 5 tegen elkaar gespeeld wordt. De doelsaldo’s van beide duels worden vervolgens opgesteld en je bijvoorbeeld tot een eindscore komt van 25- 23. Dat maakt het allemaal extra aantrekkelijk voor de voetballers want bewezen is dat het aantal balcontacten per speler vaak drie keer zo hoog ligt dan in een wedstrijd van 7 tegen 7 op een half veld, “ verteld de ALO-student die voor het toernooi op sportpark Meij in Uithuizermeeden alles tot in de puntjes heeft geregeld. ,, We zijn er echt helemaal klaar voor. Een leuke bijkomstigheid is verder dat Siemen als eredivisiescheidsrechter het toernooi komt openen. Dat komt mede omdat het toernooi op verzoek van de KNVB wordt georganiseerd. De bond wil, als de onderzoekresultaten echt positief blijken te zijn, via Twin Games graag nog meer kinderen aan het voetballen krijgen,” verteld de scheidsrechter die dus in het seizoen 2015-2016 zijn debuut in de Jupiler League gaat maken. Een debuut wat overigens niet direct bij de start van het nieuwe seizoen zal zijn. ,,Dat wordt niet voor oktober want volgens een van mijn begeleiders, Kristian Bakkelo, moeten de kaarten eerst een beetje geschud zijn. Dat betekent dat je bijvoorbeeld met een duel tussen de nummers 7 en 14 begint omdat de KNVB je niet direct voor de leeuwen wil gooien. En laten we eerlijk zijn, ik ben nog maar 24 en ik mag tot mijn vijfenveertigste internationaal fluiten. Wat dat betreft heb ik nog alle kans om een keer op een WK te fluiten. Want wat voor een voetballer het hoogst haalbare is geldt natuurlijk ook voor een scheidsrechter,” zegt een terecht trotse Christian Mulder met een veelzeggende knipoog.

Bron: Ommelander Courant