Tobias Top( Gorecht C3): Een gedreven doelman die weet wat hij wil.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Deze week deed René van der Gijp in het televisieprogramma VI de uitspraak, alle keepers zijn gek. Een uitspraak die ik ten stelligste bestrijdt. Keepers zijn niet gek maar tot op het bot gedreven en wat zeker op de doelman van Gorecht C3, de 13-jarige Tobias Top, van toepassing is.
image 2015 04 10 4
 Tobias Top in actie tijdens een van de trainingen bij Voetbalschool Be Quick
Tijdens het seizoen 2014-20 15 zag ik Tobias Top als doelman van Gorecht D2 met grote regelmaat keepen. Ik zag de doelman uitblinken, fouten maken, kwaad op zichzelf zijn en vreugdemomenten delen met zijn teamgenoten als er een belangrijke zege werd behaald. Een keeper die aanvoerder van zijn team was waar ik mij wel iets bij kon voorstellen. Gedreven stond bijna op zijn voorhoofd geschreven want in alles liet Tobias zien dat hij als keeper beter wilde worden en samen met zijn teamgenoten mooie resultaten wilde behalen. Na het seizoen 2014-20 15 moesten er echter keuzes gemaakt worden omdat er een nieuwe leeftijdscategorie aan de horizon verscheen. Van D-junior werd de jonge doelman C-junior en wat hem een teleurstellende ervaring opleverde. Van doelman van Gorecht D2 veranderde hij namelijk in de keeper van Gorecht C3. Dat betekende dat de doelman die vier keer per week op het trainingsveld staat opeens in een, met alle respect, ‘recreantenteam' verder moest. Een situatie die de nodige vragen opriep zodat ik na afloop van het door Gorecht C3 met 3-1 verloren duel tegen De Held C3 onderstaand vraaggesprek had met een van ambitie overlopende doelman.
Mogen we spreken van een ongelukkige nederlaag tegen De Held C3 Tobias: ‘Niet van een ongelukkige maar wel van een onnodige nederlaag. We verdedigden gewoon niet goed genoeg.”
Wat was daar de reden van volgens jou: ‘Verdedigend grepen we  ook vandaag een paar keer niet goed in omdat de aanwijzingen niet of onvoldoende werden opgevolgd. “
Ik neem aan dat daar op trainingen stevig aan gewerkt wordt: ‘Eigenlijk niet want ik train niet bij de C3 van Gorecht. Ik train bij de C2 en ook wel bij de B2.”
Waarom is dat als ik vragen mag. Want als doelman is het toch handig dat je met je eigen team traint: ‘Dat klopt hoor, maar met de C3 trainen we op een half veld en worden er pupillen-doeltjes gebruikt en dat is niks. Dit in tegenstelling tot bij de C2 waar we met grote doelen werken. Dat komt mede doordat er door de groei van Gorecht eigenlijk een tekort aan ruimte is omdat ook Haren gebruik van Sportpark De Koepel maakt. Daarom train ik ook bij de C2 en de B2 waar mijn trainer van de D2, Felix Laan, nu trainer is.”
Dus je bent in een concurrentiestrijd met de doelman van C2 verwikkeld: ‘Niet echt om eerlijk te zijn. Voor aanvang van het seizoen werd ons de vraag gesteld of we binnen de twee selectieteams met drie keepers wilden rouleren. Daar voelden we alle drie niets voor zodat er keuzes werden gemaakt door een trainer die mij maar een keer heeft zien keepen.”
Uit die laatste zin proef ik dat jou dat wat irriteert: ‘Wel een beetje om eerlijk te zijn. Ik weet dat ik vorig seizoen mij als doelman sterk verbeterd heb. Dat is mij namelijk door meerdere personen verteld. Daar heb ik zelf ook veel aan gedaan want naast mijn trainingen bij Gorecht ga ik iedere zondagochtend naar de keeperschool van Be Quick. Daar ben ik samen met een keeper van De Held de enige doelman die van buiten Be Quick komt. Ik moet zeggen dat ik daar iedere zondag veel leer van Maginus. Dat is een al wat oudere trainer die echt hele goede tips heeft.”
Is dat niet vreemd, extra trainen bij een club waar je niet voetbalt: ‘In dit geval zie ik dat anders. Ik zie dat als investeren in mijzelf als keeper. Ik snap best dat het lastig wordt maar ik weiger om mijn droom bijvoorbaat op te geven. Ik zou echt heel graag als doelman in het betaald voetbal terecht willen komen. Of dat lukt, is lastig te zeggen maar ik wil mij later zelf niet het verwijt maken dat ik er niet alles aan gedaan heb. Dat is met een training ook het geval, ik wil altijd serieus trainen anders hoeft het voor mij niet.”
Jij traint veel maar is dat een beetje te combineren met school. Ik weet dat jij op de basisschool groep 8 hebt overgeslagen en nu als 13 jarige voor het tweede jaar op het Augustinuscollege actief bent: ‘School en voetbal valt prima te combineren. Je moet gewoon de discipline kunnen opbrengen om direct met je huiswerk te gaan maken. Wanneer je dat doet is er niets aan de hand.”
Naast keeper ben je nog als actief als scheidsrechter bij wedstrijden van F en E-junioren: ‘Dat klopt, als het qua mijn eigen wedstrijden lukt, fluit ik wedstrijden van de F en E-pupillen.”
Zit er een kans in dat je later KNVB- scheidsrechter gaat worden: ‘Dat weet ik niet. Ik vind zelf voetballen leuker namelijk. Dat blijf ik voorlopig voorrang geven. Maar wellicht later want scheidsrechter zijn is wel heel leuk.”
Richting het volgend seizoen ga je natuurlijk vol voor een plek in een van de selectieteams van de C-junioren: ‘Dat weet ik nog niet zeker. Ik denk er namelijk over om toch ook eens bij een andere club te kijken. Veel van mijn vrienden van school voetballen bij Velocitas en ook Be Quick vind ik wel een mooie club. Bij beide ga ik zeker een keer meetrainen want nog een seizoen in Gorecht C3 zie ik niet zitten. Dit heeft trouwens niets met Gorecht te maken want dat is een prachtige club. Dat ik ergens anders ga kijken heeft puur te maken met hoe het in de voorbereiding op het huidige seizoen is gegaan.”
Duidelijke woorden van een jonge doelman die aan het eind van ons gesprek aan de hand van een paar voorbeelden laat zien wat hij op de zondagochtend aangereikt krijgt en waar hij in de wedstrijden zijn voordeel mee doet. Voorbeelden van hoe je moet staan als keeper, maar ook de stand van armen en handen om nog eerder bij de bal te kunnen zijn. Tips die ik vroeger nooit heb gekregen zodat ik bijna een beetje jaloers werd op de jonge doelman. Een doelman die barst van ambitie om beter te worden als keeper en daar alles voor over heeft om dat doel te bereiken. Maar Tobias Top is ook een jongen die weet dat er niet heel veel talenten zijn die hun droom, betaald voetballer worden, weten te bereiken. Hij komt daar aan het slot van ons gesprek met een duidelijk antwoord op terug : ‘Natuurlijk weet ik dat het een lastig verhaal wordt om in het betaald voetbal terecht te komen. Mocht het niet lukken dan wil ik iets als psychotherapeut gaan doen. Ik help graag mensen en psychotherapeut is een beroep waarin dat heel goed mogelijk is. Maar eerst geef ik alles om dat andere doel te bereiken, want  profvoetballer worden is nog steeds mijn droom.”