Bob Brinkhuizen: Als scheidsrechter leer ik veel van Siemen Mulder en Jochem Kamphuis

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Bob Brinkhuizen voetbalde tot aan 2012 voor SIOS uit Sauwerd. Maar geen klik met de toenmalige trainer zorgde er voor dat de voetballer scheidsrechter werd. Een scheidsrechter met een gezonde ambitie waar hij in onderstaand vraaggesprek, naast waarom hij Flikken Maastricht leuk vind, uitgebreid over aan het woord komt.
image-2015-02-09
Bob sinds wanneer ben jij als scheidsrechter actief en waarom die keuze: ’Ik heb aan het begin van het kalender jaar 2012 de BOS Cursus gedaan en heb mijn eerste wedstrijd gefloten in maart/april. Ik floot toen al anderhalf jaar voor V.V. SIOS. ik floot hier vooral dames 1. Ik heb eerst gevoetbald bij C.V.V Viboa en was hier in mij laatste jaren keeper. Vanwege studie ben ik terug gegaan naar me oude club uit mijn woonplaats Sauwerd. Het voetbal op dit niveau sprak me niet aan en ik had ook geen goede verhouding met onze trainer. Ik heb toen besloten om niet meer voor prestatie te gaan en ben in het tweede gaan voetballen. Het fluiten sprak me echter meer aan en ik wilde proberen het op een hoger niveau te gaan beoefen en zodoende ben ik voor de bond gaan fluiten.”
Wat is het niveau waarop je op dit moment actief bent: ’Ik fluit nu in groep 22, dat wil zeggen jeugd 2. De wedstrijden die in mijn pakket vallen zijn, 3e en 4e divisie A- Junioren, 2e, 3e en 4e divisie B- Junioren. 2e divisie C- Junioren en 1e klasse Dames.”
Helpt het zelf voetballer te zijn geweest jou als scheidsrechter en zo ja in welk opzicht: ‘Ja, je leest het spel sneller, waardoor je beter kunt anticiperen en dus sneller en korter op de situatie zit. Ook kun je een wedstrijd beter aanvoelen, je weet sneller wanneer een wedstrijd pittiger en feller van aard kan worden. Het kan natuurlijk ook soms nadelig zijn dat je teveel meegaat.”
Op het hoogste niveau moet er razendsnel gebruik gemaakt worden van de videoscheidsrechter omdat: ‘Het voetbal is zo snel geworden dat het voor het menselijk oog en vermogen steeds moeilijker wordt om alles te kunnen en zien en vervolgens ook nog eens de goede beslissing te nemen. Door een videoscheidsrechter te gebruiken kun je veel meer zien en dus gelijk de juiste beslissingen nemen. Wedstrijden zullen nu vaker de goede hervatting en de juiste beslissingen krijgen.”
Waar liggen jouw ambities als scheidsrechter: ’Ik wil graag in groep 1 fluiten het liefst natuurlijk hoger, maar het is moeilijk om te zeggen waar je plafond ligt qua niveau. Ik wil dus zo hoog mogelijk fluiten tot waar mijn capaciteiten en liggen en tot dan wil ik niet zeg ik ga dat halen. Ik wil natuurlijk niet onder stoelen of banken schuiven dat graag in de top van het amateur voetbal zou willen fluiten.”
Wat trekt Bob Brinkhuizen aan in Flikken in Maastricht: ’Ik vind het leuk dat je hier over begint, ik ben een fan van misdaad documentaires en series. Het is heel erg uiteenlopend van wat ik allemaal zie, van CSI t/m Nederlandse series en documentaires over waargebeurde verhalen van drugssmokkel en verschillende verhalen die te zien zijn op Discovery Channel. Wat me trekt in dit genre is de actie en vooral de intrige.”
Op dit moment moeten tweedejaars B-junioren een spelregeltoets doen voor ze mogen voetballen. Dit moet zo snel mogelijk uitgebreid worden of: ‘Ik moet heel eerlijk zijn dat ik hier onvoldoende van weet. Ik heb gehoord dat je een toets moet behalen via internet en als dat niet gebeurd voor januari mag je niet meer spelen. Als ik zou mogen zeggen moeten de clubs hier meer initiatief in nemen, ze moeten vragen aan officials of zij een verkorte cursus willen geven over de spelregels en als aanspreekpunt willen genereren. Ook vind ik dat de spelregeltoets eerder verplicht moet worden, ik zou zeggen dat je hem moet halen voor aanvang van het seizoen dat het seizoen begint en je eerste jaar B-junior bent. Tevens vind ik dat de toets niet thuis moet worden afgenomen, maar op de club onder toezicht van een bestuurslid.”
Volgens velen zette Bas Nijhuis een nieuwe trend door bij Ajax-Feyenoord meer dan gebruikelijk is in Nederland toe te staan. Een positieve ontwikkeling volgens velen. Hoe denk jij daar over: ’Ik vond Nijhuis zeer goed, je moet de wedstrijd niet onnodig onderbreken. Ik ben zelf liefhebber van een stevig duel, alleen er moet wel een duidelijke grens zijn een overtreding is en blijft een overtreding. Ik ben van mening als het spel door kan gaan bij de partij waar een kleine overtreding op wordt begaan en de overtreding zorgt niet voor frustraties/lichamelijke klachten laat het spel dan maar gerust gaan.”
Dat Siemen Mulder en Jochem Kamphuis als talentvolle scheidsrechters in de eredivisie fluiten is voor jullie als noordelijke scheidsrechters geweldig: ’Ik vind dat heel mooi, zeker omdat je je eraan kunt identificeren als noordelijke scheidsrechter. Ik zelf zit in een ontwikkeltraject en daar zijn zowel Jochem als Siemen coaches. Bij het gezamenlijk gedeelte van de bijeenkomsten spreken zij ook over hun ervaringen en inzichten. Ik zelf leer heel van beide, ik krijg allemaal verschillende inzichten aangeboden.”

Ik las dat sommige van jouw collega’s extra trainen deze weken. Hoe staat het met jouw trainingsactiviteiten: ‘Ik volg elke zaterdag ochtend een hardloop clinic bij de Raitdaiprunners in Sauwerd. Daarnaast loop ik elke week 1 keer voor me zelf en roei 1 tot 3 keer per week een half uurtje. Daarnaast train in mee met V.V.SIOS 1 dit is nu door de vorst wat minder tot de orde. De ene week train ik wat vaker dan de andere week, dit heeft vooral te maken met mijn andere activiteiten die ik heb zoals bij de kerk en zaalvoetbal.”
Naast scheidsrechter ben je ook teamleider bij Futsal Winsum 1. Hoelang ben je al in die functie actief: ‘Dit is nu mijn tweede seizoen als teamleider, ik bekleed deze functie met veel plezier en heb ook een goede verstandshouding met de trainer Sees Bergman. “
Velen denken dat FC Groningen ten koste van Excelsior de bekerfinale gaat bereiken. Denk jij dat ook en zo ja waarom: ’Ik denk wel dat FC Groningen gaat winnen, maar het is nog geen uitgemaakt zaak. Excelsior is een kleine club, maar speelt wel goed voetbal en heeft tevens ook paar goede voetballers die wedstrijden kunnen beslissen. FC Groningen moet ze niet onderschatten en vol voor de winst gaan, als iedereen van FC Groningen zijn niveau haalt hebben we een betere selectie en moet winst mogelijk zijn.”
De vereniging waar jou roots als voetballer liggen, SIOS uit Sauwerd, promoveert binnen twee jaar naar de vierde klasse omdat: ‘Ze zijn jong en er zit in een deel van de selectie potentie om betere voetballers te worden.  Het is wel als ze samen blijven spelen en als team blijven spelen kunnen ze van iedere ploeg in de 5de klassen winnen en kunnen ze meedraaien in de middenmoot van de 4de klasse. Het is wel van belang dat ze constant gaan presteren en niet gemakzuchtig worden in bepaalde wedstrijden.”
Met wie zou jij wel een dagje willen optrekken en waarom:’ Op voetbalgebied natuurlijk met Bjorn Kuipers, ik ben zo benieuwd hoe hij het vak scheidsrechter beleefd. Ik zou natuurlijk ook heel veel van zijn ervaringen willen horen en daar dingen uit kunnen halen die bij mij passen als scheidsrechter. Maar als ik echt moest kiezen zou het toch Einstein zijn en zou ik met hem willen discussiëren en praten over de wereld en de natuurkunde/scheikunde verschijnselen die overal te zien zijn”