Gerard Suelmann: Zeester ervaar ik als een “ouderwets” gezellige dorpsvereniging met mensen die hart hebben voor het dorp Zoutkamp en voetbal.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Gerard Suelmann is als keepertrainer van de voetbalvereniging Zeester iemand met een duidelijke visie over het keepersvak. Een visie die hij opbouwde dankzij zijn eigen carrière als doelman en zijn ervaringen met de Keeperskampen van Frans Hoek. Naast dat hij daar uitgebreid over aan het woord komt vertelt hij verder over de warmte wat Zeester, het waarom Van der Looi moet verlengen en wat het leuke aan DWDD is.
Gerard Suelmann
Gerard jij bent op dit moment actief binnen de voetbalvereniging Zeester als keepertrainer. Maar kun jij ons eerst wat vertellen over jouw eigen voetbalcarrière: 'Ik ben begonnen bij CSVC in Coevorden. Kort daarna zijn we verhuist naar Musselkanaal waar ik bij v.v. Musselkanaal mijn volledige jeugd heb doorgebracht. Ik heb in de jeugd wat stages doorlopen bij verschillende BVO’s en in meerdere jaargangen in jeugdselecties van de KNVB gespeeld. Vanaf mijn 16e kwam ik vervolgens vast bij de A-selectie en heb ik mijn debuut gemaakt in het 1e elftal. Toen ik ging studeren in Zwolle heb ik eerst nog een poos bij Musselkanaal gespeeld maar na onenigheid met de toenmalige trainer over het niet voldoende kunnen trainen ben ik gestopt en ben ik gewoon weer voor de lol bij Valther Boys gaan voetballen. Ik merkte echter dat ik het voetballen op niveau miste en ben toen  op zoek gegaan naar een club in Zwolle. Ik heb vervolgens gespeeld bij Zwolsche Boys en ZAC om daarna de overstap te maken naar MSC Antaris in Meppel.Toen ik naast mijn voetballen ging dansen moest ik een keuze gaan maken tussen op niveau voetballen of op niveau dansen. Ik heb voor het laatste gekozen en nog meerdere jaren op hoog landelijk en internationaal niveau gedanst. Dit heb ik kunnen doen tot ik twee jaar geleden door osteoporose meerdere fracturen in mijn ruggenwervel op liep.”
Ik begreep van voorzitter Michel Dijkstra dat jij jezelf hebt aangemeld als vrijwilliger bij Zeester:.”In april is mijn vriendin in Zoutkamp komen wonen. Zij heeft werk gevonden in de regio. Omdat wij van plan zijn om halverwege 2015 te gaan samenwonen ben ik een aantal dagen per week bij haar en heb ik ook nog steeds mijn huis in Zwolle. Door mijn ziekte kan ik helaas niet alles zelf in de huishouding en doet zij wat dingen en daardoor pendel ik heen en weer tussen Zoutkamp en Zwolle. Na jaren van ziekenhuizen in en uit door mijn ziekte voel ik me eindelijk echter weer een beetje beter. Ik wilde graag weer wat gaan doen en heb besloten dat te gaan doen in het dorp waar ik binnenkort ga wonen. Ik ben de kantine ingelopen van Zeester met de vraag of ik iets voor de vereniging kon betekenen. In eerste instantie een avond in de week om te kijken hoe het ging en om te kijken hoe ik uit kwam met de tijd doordat ik ook nog vanuit Zwolle moet komen. Inmiddels loop ik gemiddeld twee avonden per week rond bij Zeester. Ik ben open ontvangen en kreeg direct alle mogelijkheden om mijn ding te doen binnen de vereniging.
Het trainen van keepers is dat binnen Zeester begonnen of deed je dat ook al binnen andere verenigingen: 'Naast mijn eigen voetballen ben ik rond mijn 17e bij Musselkanaal ook begonnen als trainer van de D2 jeugd daar. Ik heb vanaf dat moment altijd naast mijn eigen voetballen een jeugdteam of keepers getraind.”
Je vertelde over de Frans Hoek keeperskampen. Kun je uitleggen wat hier het mooie van is:' Ik ben op mijn 10e voor het eerst in aanraking gekomen met Frans Hoek en de keeperskampen. Voor jongeren is het prachtig om eens een week het leven te leiden van een full-prof voetballer. Je traint 2 tot 3 keer per dag een week lang en krijgt training van trainers die allemaal op hoog niveau hebben gespeeld of trainer zijn op hoog niveau. De visie die in de methode van Frans Hoek uitgedragen wordt vind ik ontzettend inspirerend en passend bij het hedendaagse moderne voetbal. Keepen vanuit het oogpunt van een meevoetballende keeper i.p.v. de vroegere sluitpost en ballenvanger. Naast het kennis maken van het leven als prof leer je in een week ontzettend veel over de techniek die je nodig bent als moderne keeper die je hopelijk later bij je eigen vereniging weer verder kunt ontwikkelen. Je krijgt aan het eind een rapport mee met verbeterpunten waar je bij je eigen club verder kunt. Naast meerder keeperskampen als jeugdspeler mee te hebben gemaakt ben ik later begeleiding gaan geven tijdens de promotiedagen en keeperskampen.”
Er zijn voetbalkenners die vinden dat het niveau van de keepers in Nederland niet bijzonder is. Hoe denk jij daarover: 'Ik denk dat het niveau in Nederland technisch op een zeer hoog niveau ligt. In Nederland word er van de keeper ook steeds meer verwacht dat je een voetballende doelman  bent. In sommige gevallen zie je dat dit af en toe te ver wordt doorgetrokken. Ik denk dat een vervolgstap in de ontwikkeling van keepers nu ook weer het belang van zekerheid voorop moet komen te staan. In eerste instantie sta je nog steeds op het doel om geen ballen door te laten. Op welke manier je dat doet maakt mij dan niet zoveel meer uit. Als vanuit een goede techniek kunt keepen, zal je uiteindelijk zien dat dit ook boven komt drijven. Simpel en doeltreffend keepen. Mentale weerbaarheid is ook een onderdeel van het keepen. Dit is helaas in Nederland niet altijd even goed ontwikkeld. Het probleem zit bij de keepers op dezelfde manier als bij verdedigers. Verdedigen is een vak. Helaas word er tegenwoordig alleen te vaak verwacht dat je naast spijkerhard verdedigen ook nog eens goed moet kunnen voetballen. De balans is nu een beetje zoek tussen die twee. Als die balans weer gelijk komt te staan dan zie ik het positief in voor zowel de keepers als de verdedigers in dit land. Het wordt echter wel tijd om hier specifiek op te gaan trainen.”
Zeester voelt voor jou niet als vreemd vertelde je. Verklaar je nader: 'Vanaf mijn eerste gesprek met bestuurslid Andries Zuidersma  en later met voorzitter Michel Dijkstra  heb ik duidelijk mijn visie over keepen en voetballen kunnen vertellen. Ondanks dat de club opnieuw is opgezet heb ik nooit het idee gehad dat de vereniging nieuw was. Natuurlijk zijn er dingen die nog niet 100% geregeld zijn maar dat hoort ook wel bij de opstartfase. Bestuurlijk leek het allemaal van dag 1 door mijn ogen goed geregeld. Alle andere zaken,zoals ballen, een verrijdbaar doel etc. zijn allemaal super in de lopende periode op orde gekomen. Ik voel me thuis bij de club, het zijn warme mensen met allemaal een ongelofelijk goed hart voor de vereniging. Zoals zaken het afgelopen jaar bij Zeester op poten zijn gezet en nog ondernomen worden heb ik niet vaak gezien bij andere verenigingen.”
Wat doet je in het dagelijks leven: 'Ik zit nog steeds in de ziektewet. Voor ik ziek werd werkte ik zelf met zwaar lichamelijk gehandicapte mensen. Binnenkort start ik met pijnrevalidatie in Beetsterzwaag. Of ik nog kan werken zal de toekomst uit moeten wijzen. Tot op heden leef ik van medicatiemoment naar medicatiemoment en van ziekenhuisbezoek naar revalidatiebezoek. Ik heb dagelijks nog veel pijn maar probeer dit niet volledig mijn leven te laten beheersen. Het komende jaar zal ik nog behandeling ondergaan ter verbetering van de botstructuur en moeten leren omgaan met blijvende pijn. Totdat alles achter de rug is rondom mijn ziekte zal ik thuis zijn en mezelf wat moeten vermaken .”
Ik zag op je Facebook ook iets van schilderijen voorbij komen. Dat is ook een hobby of :'Ik heb door mijn ziekte andere hobby’s moeten vinden. Schilderen is een van de andere hobby’s die ik heb naast Fotografie, Geschiedenis en muziek.”
Wat trekt jou aan in het Tv-programma De Wereld Draait Door: 'Door mijn studie Geschiedenis heb ik gezonde interesse in politiek, maatschappij en cultuur. De combinatie van al deze onderwerpen met een vleugje humor maakt dat ik DWDD een leuk programma vind. Naast overigens allerlei andere opinieprogramma’s en talkshows. Ik ben niet zo van de series en films.”
Vaak hoor je dat het opleiden van jeugdspelers niet goed of onvoldoende gebeurt. Hoe denk jij daarover: 'Ik denk dat het opleiden van de jeugd gedaan moet worden vanuit een duidelijk plan en een stuk structuur. Ook dat was al goed geregeld bij zeester. Dat er dit jaar bij de club 8 jeugdtrainers zijn geslaagd zie ik dan ook als onderstreping van het idee waar zeester naar toe wil met de jeugd. Een goed en degelijk jeugdbeleidsplan en gecertificeerde trainers is een pre. Opleiden doe je met een visie, helaas denkt niet elke vereniging er zo over. Een punt wat vaak word vergeten bij een hoop verenigingen in dit hele traject is dat je ook moet evalueren reflecteren en verbeteren. Als je alle stappen hierin doorloopt is het jeugdbeleidsplan vervolgens een levend document in de vereniging i.p.v. alleen visie. Naast in de breedte zo te gaan werken in een vereniging houd ik van mijn keepers ook individueel een plan bij. Zodat ik iedere week weer een training kan neer zetten die passend is voor iedere keeper binnen de vereniging. Vereiste is wel dat ik dan alle keepers ook geregeld aan het werk moet zien. Hierdoor heb ik ook een goed beeld van de hele jeugd binnen de club. In het lopende jaar heb ik dan ook al veel progressie gezien binnen de hele club.”
Dat Gezinus Oosterhuis heeft bijgetekend betekend dat Zeester als jonge vereniging een prima koers vaart: 'Absoluut mee eens. Gezinus is een trainer die duidelijk een manier van voetballen heeft die mij ook aan spreekt. Het zijn goede trainingen die hij geeft en hij overziet het hele geheel bij de club prima. Dat hij bijgetekend heeft is goed voor de club. Daarmee bouw je verder aan structuur en visie. Samen met iedereen in de club kunnen we er voor zorgen dat we verder komen. Ik denk dat alles op zijn plek valt en daardoor voelt de club aan als een grote familie. Dit jaar vooral verder werken om de vereniging op koers te krijgen daarna komen volgend jaar prestaties dan vanzelf wel.”
Jij noemde dat de club open staat voor nieuwe ideeën die jij in hebt gebracht. Waar moet ik dan aan denken: 'Mijn visie in het keepen is gelijk door iedereen omarmt. Zowel door het bestuur, de andere trainers en de keepers. Dit jaar ga ik met mijn de jeugdkeepers naar de noordelijke keeperspromotiedag bij Gorecht. De club vergoedt de kosten voor deze keepers en staat er volledig achter. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt! Echt fantastisch. Daarnaast heb ik het jeugdbeleidsplan gelezen en heb aangegeven dat ik het een goed plan vind. Zoals eerder uitgelegd vind ik dat je daar veel mee kan en moet doen. Dat heb ik aangegeven bij het jeugdbestuur en ook hierover zijn we blijvend in gesprek. Het mooie van een nieuw opgezette vereniging is dat iedereen vol ideeën en plannen zit en dat ook uitdraagt. Mijn mening is een van de vele en Bestuur en Jeugdbestuur staan  altijd open om naar iedereen te luisteren.
Het bekervoetbal in Nederland zorgt niet voor echt volle stadions. Wat is volgens jou de oorzaak:'Ik denk dat dit komt omdat er naast een mooie beker niks meer mee te behalen is. Vroeger bestond er nog een Europacup 2. Het blijft eeuwig zonde dat deze niet meer bestaat. Dit gaf naar mijn mening net dat beetje meer glans aan de beker. Nu is het meer een tweede competitie waar niks meer mee te behalen valt.”
Dat FC Groningen met Van der Looi wil verlengen snappen velen niet. Hoe kijk jij daar tegenaan: Mijn hart klopt voor de FC. Ieder weekend heb ik weer discussies met mijn Friese vriendin. Dat stukje bevlogenheid van supporters mis ik vaak wel eens bij van der Looi. We zijn allemaal geneigd om alle andere trainers te gaan vergelijken met Ron Jans. Hiervoor moeten we ook wel op gaan passen. Bij Heerenveen is het nu ook sinds dit seizoen eindelijk weer eens rustig en krijgt Dwight Lodeweges een kans zonder dat iedereen om Foppe schreeuwt. Erwin van der Looi speelde afgelopen seizoen naar mijn mening vaak veel te behouden met Groningen. Sinds dit jaar heeft hij er gelukkig wel vaker meer voetbal in gebracht. Vorig seizoen bekeken zou ik niet verlengen, dit seizoen heeft hij mij bij tijden positief verrast. Het kan nog steeds vele malen beter, maar ik snap de keuze om te verlengen gezien dit seizoen wel. Het wordt wel tijd dat de FC weer dat laatste stapje maakt naar leuk aanvallend en goed voetbal waar iedereen voor naar de Euroborg wil komen. Of Erwin van der Looi daarvoor op termijn de beste keuze is, betwijfel ik ook.”
De versterkingen die Zeester in de winterstop heeft binnengehaald zorgt er voor dat er na de winterstop punten gepakt gaan worden: Absoluut Ja! Of dat gelijk gebeurd weet ik niet. Het kost wat tijd om iedereen weer samen te laten voetballen maar dat we punten gaan pakken lijkt me duidelijk. Voor de winterstop vond ik de uitslagen af en toe al wat geflatteerd. Als de persoonlijke fouten achterwege blijven, de koppen de goede kant op staan en de wil om te winnen blijft zoals hij nu is komt het helemaal goed. Zowel voetballend als in de breedte zijn de nieuwe jongens een aanwinst. Die punten komen er wel na de winterstop.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je wel graag nog vertellen:'Dat ik hoop nog vele jaren bij Zeester te voetballen en te trainen. Dat we met Zeester positief in het nieuws blijven en dat  andere clubs en verenigingen een voorbeeld gaan nemen aan deze vereniging. Ondanks dat het dan een “nieuwe” vereniging is ervaar ik het als een “ouderwets” gezellige dorpsvereniging met mensen die hart hebben voor het dorp Zoutkamp en voetbal.”