Sander Roorda geniet van voetballen in de zaal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Sander Roorda voetbalt voor het eerste team van de zaalafdeling van SV Bedum. Daarnaast is hij op het veld actief voor SV Bedum-zaterdag 3 hoewel velen vinden dat de lange spits gezien zijn capaciteiten in het eerste elftal van de Bedumers thuishoort.
image-2015-01-23
 Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier Bedum.
Op 17 jarige leeftijd maakte Sander Roorda zijn debuut in het eerste elftal van toen nog CVVB. De lange spits kwam in het seizoen 2003-2004 drie wedstrijden voor het einde van de competitie bij de ploeg en speelde vervolgens ook mee in de nacompetitie. ,,Dat was in het laatste jaar dat Jan Piet Bosma hier in Bedum trainer was. Voor het volgende seizoen was Jan Potma aangesteld als trainer en toen kwam ik vast bij de eerste selectie.”
Dom lopen
De Bedumer haast zich echter om te zeggen dat hij zich nooit als een volwaardig lid van de eerste selectie heeft gevoeld. En waar hij direct aan toevoegt dat dit puur en alleen aan Sander Roorda heeft gelegen. ,,Dat ik nooit een onomstreden basisspeler ben geweest was een mentaliteitskwestie. Ik kon niet dat brengen wat je als speler nodig hebt om in het eerste elftal basisspeler te worden. Ik kon het bijvoorbeeld niet opbrengen om in de zomer voor mijzelf looptrainingen te gaan doen. Ik deed wel aan squash of iets dergelijks maar het dom lopen, zoals ik dat noem, was niet mijn ding.”
Teleurgesteld
Als hij die laatste zin heeft uitgesproken wordt de goedlachse Sander Roorda opeens serieus. ,,Ik denk dat ik vooral mijn vader weleens in teleurgesteld heb. Die had, denk ik, graag gezien dat ik meer met mijn talent had gedaan. En ik moet zeggen, nu ik wat ouder ben, denk ik daar geregeld over na. Dan denk ik er weleens over om nog een keer vol voor het 1e elftal te gaan. Nog één keer alles uit de kast halen om te laten zien dat ik het nog kan. Ik ben een paar weken geleden 29 jaar geworden dus als ik op dat gebied nog wat wil moet ik niet nog heel lang wachten met een beslissing nemen.”
Serieus genomen
Een beslissing om nog een keer vol voor SV Bedum-zaterdag 1 te gaan zou wel betekenen dat Sander Roorda het zaalvoetbal vaarwel zou moeten zeggen. ,,Ik merkte, toen ik nog wel voor het eerste elftal speelde, dat wanneer we op vrijdagavond een zwaar duel hadden gespeeld ik een dag later minder scherp was. Dan kon ik niet dat brengen wat ik zou willen en wat mijn broer Frank en Soeratmin Venema wel hebben. Aan Frank en Soeratmin merk je namelijk niet dat ze een zwaar duel in de benen hebben. Die kunnen een dag later gewoon op het veld gewoon weer blijven gaan. Dus dat is mijn dilemma een beetje, ik zou dan een keuze moeten maken tussen de zaal en het veld. Dat is echter een lastige omdat ik zaalvoetbal gewoon heel erg leuk vind. Dat is ongeveer tien jaar geleden begonnen toen ik met een vriendenteam ging zaalvoetballen. Na twee jaar werd ik benaderd voor het 1e team van de zaalafdeling van CVVB waar toen Rick Baarda, Jan van Dijken jr., Wilhelm Dijk en Wietse de Boer onderdeel van uitmaakten. Ik ben toen naar dat team overgestapt en speel daar nu nog steeds in. Samen met Jordy van Haag regel ik nu alles rond het team waarbij ik blij ben dat we nu als zaalvoetbalafdeling een stuk serieuzer genomen worden dan voor de fusie. Ik had voor de fusie soms het idee gehad dat het bestuur van CVVB de zaalvoetbaltak niet serieus nam. Om een voorbeeld te noemen, de zaalvoetbalteams moesten hun eigen tenues en sponsoren regelen terwijl dit voor de veldvoetballers gewoon geregeld werd. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mij daar weleens aan gestoord heb.”
Trots
Toch is Sander Roorda geen type die lang in het negatieve blijft hangen want daarvoor geniet hij teveel van het spelletje waarbij qua sfeer het zaalvoetballen zijn voorkeur heeft. ,,In de zaal is het allemaal wat knusser. Dan krijg je als team sneller een bepaalde wisselwerking met het publiek dan op het veld gebeurt. Daar kan ik oprecht van genieten. Ik weet nog goed dat ik een paar weken geleden even op de bank zat en het mij opeens opviel hoeveel toeschouwers er eigenlijk op de tribune zaten. Dat waren er rond de honderdtwintig. Ik ben dan oprecht trots dat zoveel mensen de moeite nemen om naar ons te komen kijken.”
Zijn vader, Jacob Roorda is daar vaak een van en wat ook geldt voor de moeder en oom van Soeratmin Venema. ,, De moeder en oom van Soeratmin zijn bij alle uit en thuiswedstrijden aanwezig ook al speelt Soeratmin niet. Daar kan ik echt van genieten omdat ze ook nog eens heerlijk kritisch zijn en wat overigens ook geldt voor mijn vader. Die is niet altijd even blij met het gedrag van zijn voetballende zoons, ” vertelt de bij Scholma Druk werkzaam zijnde Sander Roorda met een brede grijns op zijn gezicht. ,, Over dat ik bij Scholma Druk werkzaam ben zal ik maar geen grappen over maken. Anders krijgen we nog ‘Pelikaan S-achtige’ toestanden in de krant omdat er bij Scholma meerdere personen werken die een band met SV Bedum hebben.”
Excessen
Die opmerking brengt ons automatisch op het onderwerp, de excessen die zich tijdens de diverse zaalvoetbaltoernooien in de regio hebben afgespeeld. Excessen die door Sander Roorda ontoelaatbaar worden genoemd maar waar hij wel een verklaring voor heeft. , Met SV Bedum hebben we aan het zaaltoernooi in Uithuizen meegedaan. Ook daar gebeurde op de finaleavond iets wat niet door de beugel kon. Men wil niet weten wat er toen door bierdrinkende toeschouwers naar de vrouwelijke scheidsrechter werd geroepen. Echt te schandalig voor woorden. Ik weet in het vuur van het spel ben ik ook geen lieverdje. Maar met een glas bier in je hand van alles gaan roepen naar iemand die zich niet kan verdedigen vind ik niet normaal.”
Bagage
Zo zijn er voldoende zaken die hij als bagage mee kan nemen als hij ooit de stap gaat zetten om als trainer aan de slag te gaan. Een stap die hij vroeg of laat zeker gaat maken omdat Sander Roorda als een echte liefhebber gezien mag worden. Een liefhebber die genoot van de aanpak van een trainer zoals de in 2012 overleden Jan van Dijken en ook Remy van der Wal. ,,Jan van Dijken en Remy zijn echte teambouwers. Dat zijn mannen die weten wat er voor nodig is om een team neer te zetten. Jan was een echte sfeermaker en ook Remy weet wat er te koop is in de voetbalwereld. Want als er een iemand alles uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald is dat Remy. Ik hoop ook echt dat hem dat volgend seizoen als trainer van De Pelikanen ook gaat lukken. Hij heeft het nu twee keer, eerst bij CVVB en vorig seizoen met SV Bedum, laten zien dat hij dat in zich heeft.”
Mooie woorden
Mooie woorden over de nu nog assistent-trainer van SV Bedum die, als hem dat gevraagd wordt, het met de spits eens is dat Sander Roorda meer uit zijn carrière had kunnen halen. ,,Ik ken Sander vrij goed. We hebben samengespeeld en ik heb als trainer met hem samengewerkt. Sander is in potentie een van de beste spelers binnen SV Bedum. Het mooie is dat hij weet waar het bij hem aan schort. Ik weet dat hij er over nadenkt om er nog een keer vol voor te gaan en als voetballiefhebber zou ik dat toejuichen. Een Sander Roorda in vorm is namelijk nog steeds van toegevoegde waarde voor SV Bedum 1. “