Martin Jurna (SC Loppersum):Het kader is bij veel verenigingen te jong.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Martin Jurna werd voor aanvang van het seizoen 2014-2015 door de hoofdtrainer van SC Loppersum, Jaap Danhof, gepolst voor een ondersteunende rol in de technische staf van de tweede klasser uit Loppersum. Voor Puurvoetbalonline was dat een reden om de oud-voetballer van Bedum en Loppersum eens op te zoeken met de vraag hoe hij denkt over het amateurvoetbal op het Hogeland en in Loppersum in het bijzonder.

 Martin Jurna, middelste rij tweede van rechts, met de selectie van Loppersum
Het is op eerste woensdag van het nieuwe jaar druk in De Smidse, de kapsalon die in 1987 door de toen nog als bedrijfsleider werkzaam zijnde Martin Jurna werd overgenomen en, zo vertelt de eigenaar, toen werd verbouwd tot een voor die tijd modern geheel. 'Na de overname werd het gehele pand in 1997 nogmaals verbouwd waarbij we de kapsalon toen vergroot en totaal vernieuwd hebben. In 2009 is de kapsalon nogmaals verbouwd waardoor het nu nog steeds aan de moderne eisen van deze tijd voldoet. Een tijd waarbij gezellig samenwerken, onder het genot van een kopje koffie de behandeling ondergaan, en je lekker laten verwennen in een van onze massage stoelen aan de wasbak belangrijke ingrediënten zijn die een bezoek aan Kapsalon de 'Smidse tot een beleving maken,” vertelt de oud-voetballer die met zijn kapsalon de klanten drieënveertig uur per week tot dienst is.
Hamburgers
‘Maar daar kom je vast niet voor, zegt de goedlachse oud-voetballer waar ik een dag eerder telefonisch contact mee had over de vraag of hij zijn licht eens wilde laten schijnen over het voetbal op het Hogeland en in Loppersum in het bijzonder. Een vraag waar een positief antwoord op volgde zodat we op woensdag rond het middaguur in Loppersum aan tafel zaten waarbij de broodjes met de door slager Harm Roggema beschikbaar gestelde hamburgers gretig aftrek vonden.
Direct zit Martin Jurna op zijn praatstoel als het gaat over zijn inbreng binnen de technische staf van Loppersum. ‘Ik ken onze hoofdtrainer Jaap Danhof al een groot aantal jaren en in het verleden heb ik al eerder op het gebied van trainingen iets voor Loppersum gedaan. Dat was toen binnen de jeugdafdeling. Maar door drukke werkzaamheden ben ik daar na een paar seizoenen mee gestopt omdat ik vind dat als je iets doet je er ook voor de volle 100% voor moet kunnen gaan. Ik moet wel zeggen dat ik in eerste instantie wel verrast was toen ik door Jaap benaderd werd of ik binnen de technische staf een rol wilde vervullen. Ik heb daar vervolgens ja op gezegd omdat ik een man hier van het dorp ben die zich betrokken bij SC Loppersum voelt.”
Op de vraag wat zijn rol op het trainingsveld precies is geeft de oud-voetballer een helder antwoord. ‘In samenspraak met Jaap bedenk ik zelf wat oefeningen voor de spelersgroep. Daarnaast krijg ik de ruimte om met spelers individueel te praten om ze bepaalde zaken aan te reiken. Maar bij alles wat we doen is Jaap de eindverantwoordelijke.”
Klassenbehoud
Dat is ook, zo vertelt Martin Jurna, het geval als het gaat over hoe beide mannen denken over hoe Loppersum in de tweede helft van het seizoen moet spelen om zich uit de degradatiezone te spelen. ‘Daar hebben we allebei een bepaald idee over en dat proberen we op elkaar af te stemmen met als doel Loppersum in de tweede klasse te houden.”
Waar velen praten over de lage positie van de Lopsters op de ranglijst draait de kapper uit Loppersum het graag om. ‘Ik vind het ieder jaar weer een fantastische prestatie dat we ons in de tweede klasse weten te handhaven. We zijn in verhouding tot veel andere clubs in de tweede klasse maar een kleine vereniging waar in mijn ogen soms te weinig naar gekeken wordt. Ik ben absoluut niet iemand die houdt van calimero-gedrag maar we mogen als Loppersum wel trots zijn op wat hier al een groot aantal jaren gepresteerd wordt.”
Hoewel hij zich een echte Lopster voelt is Martin Jurna wel iemand die verder kijkt dan de dorpsgrenzen. Die kijkt naar wat een fusie aan voordelen zou bieden.’ Begin negentiger jaren riep ik al dat we verder moesten kijken dan het eigen dorp. Dat je samen met bijvoorbeeld De Fivel een sterker voetbalbolwerk op het Hogeland zou kunnen worden. Als ik naar de huidige situatie kijk zou een samensmelting van De Fivel en SC Loppersum een hele stabiele tweedeklasser opleveren met soms een uitschieter naar boven.”
Emoties
De oud-voetballer weet echter als geen ander dat een fusie de nodige emoties losmaakt bij vooral de oudere leden van een vereniging. ‘De jeugd van tegenwoordig denkt anders. Door de sociale media hebben spelers van nu een andere band met elkaar dan vroeger het geval was. In mijn actieve periode was dat anders dan nu.”
Of Martin Jurna ook volgend seizoen een rol in de technische staf vervult weet hij nog niet omdat zijn andere bezigheden hem ook de nodige uren kosten. ‘Daar kan ik nog geen uitspraak over doen om de simpele reden dat ik het nog niet weet. Ik kom nu al vaak tijd tekort en mijn activiteiten voor Loppersum zorgen er toch voor dat ik ook privé concessies moet doen. En ik weet niet of ik dat ook volgend seizoen nog naar ieders tevredenheid kan invullen.”
Stabiliteit
Martin Jurna haast zich echter om te zeggen dat zijn eventueel besluit om te stoppen niets te maken heeft met het vertrek van Jaap Danhof. ‘Dat heeft zeker geen invloed op mijn besluit omdat ik juist blij ben dat Henk Buikema als opvolger is aangetrokken. Henk is ook een man van het dorp die precies weet hoe Loppersum als club in elkaar steekt. Daarnaast ben ik er een voorstander van dat je als club met een trainer in zee gaat die voor een stukje stabiliteit zorgt. Jaap is hier na dit seizoen zeven jaar hoofdtrainer geweest. Dat heb ik liever dan een trainer die van de ene naar de andere club wipt.”
Kunstgrasveld
Wat verder een onderwerp is waar Martin Jurna een mening over heeft is de veldomstandigheden waar veel amateurclubs mee te maken hebben. ‘Nu ik dit seizoen meer bij het eerste team betrokken ben kom ik op complexen waar prachtige kunstgrasvelden liggen. Ik zou het toejuichen als wij hier in Loppersum ook de beschikking over een dergelijk veld zouden hebben. Dat biedt namelijk veel meer mogelijkheden voor een vereniging. Kijk alleen maar naar de omstandigheden waaronder er getraind moet worden. En dan kom je weer bij het punt waar we het eerder over hadden, misschien moet er wel eerst gefuseerd worden voordat een kunstgrasveld realiseerbaar is.”
Via het kunstgras komen we bij de vraag wat hij eigenlijk vind van het niveau van het amateurvoetbal op het Hogeland. ‘Om daar een goed oordeel over te kunnen geven zie ik daar te weinig wedstrijden voor. Maar wat ik wel vind, en dat zie je ook binnen SC Loppersum, dat jeugdtrainers vaak aan de jonge kant zijn. Ik weet dat het voor veel verenigingen lastig is om de juiste personen te vinden die junioren willen trainen. Daar zal door clubs toch meer in geïnvesteerd moeten worden. Je hoort vaak dat een vereniging blij is dat er iemand gevonden wordt die een team trainen op zich wil nemen. In mijn beleving, en zeker bij teams in de bovenbouw, zou een ouder iemand met de nodige affiniteit voor het jeugdvoetbal echt een prima zaak zijn.”
Toekomst Loppersum
We staan er op dit moment natuurlijk niet rooskleurig voor met een 13e plaats in de competitie. Een plaats die wel verklaarbaar is maar waar je verder niets mee kunt. Goed om te zien is dat steeds meer geblesseerde spelers terugkeren en mede door het feit dat we eigenlijk nooit echt helemaal zijn weggespeeld heb ik er nog alle vertrouwen in dat we ons gaan handhaven in de tweede klasse. Aan de andere kant is het ook zo dat je aan het eind van een seizoen daar staat waar je hoort te staan. Dus wat betreft moet er nog wel een beetje gebeuren om ons uit de degradatiezone te spelen”, aldus de oud-voetballer die tot slot vertelt waar het in beginsel allemaal om draait. ‘Ze zeggen vaak resultaat zorgen voor sfeer. Ik bestrijd dat want als ik kijk hoe de sfeer binnen de selectie is zou dat moeten betekenen dat we bovenaan zouden staan. Helaas is dat niet zo maar de sfeer is wel goed. Iets wat ik niet alleen de kracht van ons als groep vindt maar wat eigenlijk symbool voor SC Loppersum als vereniging is. In een juiste sfeer samen proberen het hoogste te bereiken.”