Jonge scheidsrechter Thom Winkel gaat voor het hoogst haalbare

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 16 jarige leeftijd begon Thom Winkel aan een carrière als KNVB-scheidsrechter met het fluiten van jeugdduels. Nadat hij eerst drie jaar actief was als scheidsrechter bij jeugdduels is de nu 21 jarige arbiter uit Uithuizen twee jaar later een van de aankomende talenten in het ontwikkeltraject van de KNVB en fluit hij zijn wedstrijden in de eerste en tweede klasse van het zaterdagvoetbal.image-2014-12-26
 Bron: Ommelander Courant       Foto: Herman Spier Bedum
Thom Winkel was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het fluiten van jeugdwedstrijden of het optreden als assistent-scheidsrechter bij wedstrijden van De Fivel waar hij tot dan als voetballer actief was. Bij de voetbalvereniging uit Zeerijp was het ook waar hij op een gegeven moment werd aangesproken door Roelf Folkersma. De oud-scheidsrechter is al een groot aantal jaren als regiocoach voor de KNVB actief en benaderde Thom Winkel met de vraag of hij er niets voor voelde om een cursus tot KNVB-scheidsrechter wilde volgen. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie wel verbaasd was vertelt de aan de PABO studerende Thom Winkel .,,Ik vond het fluiten van jeugdwedstrijden en het assistent-grensrechter erg leuk maar had nog nooit aan een eventuele verdere carrière als scheidsrechter gedacht. Toen dhr. Folkersma echter met de vraag kwam of ik iets voor een vervolg voelde werd ik eigenlijk direct enthousiast.”

Het enthousiasme van de toen nog 16-jarige Thom Winkel vertaalde zich al snel in prima rapporten en bij behorende promoties. ,,Het begon natuurlijk allemaal met het fluiten van jeugdwedstrijden maar ik maakte in die leeftijdscategorie al snel promotie. In mijn derde jaar kwam ik bijvoorbeeld al bij wedstrijden waar teams uit de jeugdopleiding van BVO's bij betrokken waren. Dat maakte het allemaal extra leuk natuurlijk en na drie jaar maakte ik op 19-jarige leeftijd zelfs de overstap naar het seniorenvoetbal.”
Senioren
Ook bij de senioren ging het snel met Thom Winkel die afwisselend bij zijn moeder in Uithuizen of bij zijn vader in Leermens woont. ,,Ik ben bij de senioren ook al een aantal keren gepromoveerd en maak nu als scheidsrechter onderdeel uit van het ontwikkeltraject wat de KNVB heeft opgezet. Dat is een project waar ik samen met nog een aantal jonge scheidsrechters deel van uitmaak en is bedoeld om talentvolle arbiters, althans zo worden wij omschreven zegt hij met een brede glimlach, op te leiden richting een mogelijk verdere carrière als scheidsrechter. In de persoon van oud-scheidsrechter Albert Schrik heb ik nu ook een persoonlijke coach waar ik regelmatig contact mee om de punten die nog voor verbetering vatbaar zijn te bespreken. Want hoewel ik al de nodige promoties heb meegemaakt besef ik mij heel goed dat het altijd beter kan.”
Helder standpunt.
Een helder standpunt van de jonge scheidsrechter die nuchter en bescheiden reageert op de vraag waar zijn ambities liggen. ,,Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat ik plezier aan het fluiten beleef. Natuurlijk wil ik proberen om op een zo hoog mogelijk niveau te fluiten maar dat is niet eenvoudig. Hoe hoger je op een gegeven moment als scheidsrechter actief bent hoe zwaarder de concurrentie namelijk wordt. Dat laatste is echter iets waar ik blij mee ben want dat houdt je scherp.”
In zijn nog maar relatief korte carrière heeft Thom Winkel overigens al een aardige naam opgebouwd als arbiter en wat hem op zaterdag 6 december de stadsderby tussen PKC'83 en Oranje Nassau opleverde. Een duel waarin de jonge Noord Groninger even 'getest' werd door de spelers van de thuisploeg. ,, De spelers van PKC'83 waren, en dat gaven ze na afloop ook toe, verbaal duidelijk aanwezig. De wedstrijd verliep niet echt goed voor hen en weet je als scheidsrechter, dan komt er extra emotie bij kijken. Ik moet eerlijk zeggen, dat maakt het fluiten van een wedstrijd voor mij extra leuk. Bij voetbal hoort namelijk emotie. In dat duel werd er echter met een volledig neutraal arbitraal trio gewerkt en ik moet zeggen, dat werkte fantastisch. Je kunt je als scheidsrechter nog meer concentreren op het fluiten omdat je niet te maken hebt met assistenten die andere ‘belangen’ hebben.” Dit seizoen wordt daar in de eerste klasse proef mee gedraaid waar ik zelf heel erg positief over ben. En ook vanuit de technische staf van zowel Oranje Nassau als PKC'83 kwamen er positieve geluiden wat betreft deze proef. Dus ik hoop dat het in het nieuwe seizoen in de eerste klasse helemaal ingevoerd gaat worden,” aldus Thom Winkel die verder verteld dat de wijze waarop hij als scheidsrechter bij clubs ontvangen wordt door hem zeer wordt gewaardeerd. ,,Ik ben met mijn 21 jaar uiteraard nog een jonge scheidsrechter en bij veel vereniging nog maar een beetje of totaal niet bekend. Ik zou mij kunnen voorstellen dat er dan soms even gedacht wordt, dit is wel een erg jonge arbiter. Maar daar merk ik nooit wat van en dat geeft mij wel het gevoel dat wij als jonge scheidsrechters serieus genomen worden.”
De Fivel
Iets anders waar de jonge arbiter serieus mee omgaat, is zijn rol binnen het jeugdbestuur van De Fivel. Sinds dit jaar maakt Thom Winkel daar samen met Linda Luiten, Dennis Vijver, Gerrit Jan Bruin, Frits Bijmolt, Bart Pijper deel van uit om op die manier wat terug te doen voor een in zijn ogen prachtige club. ,,De Fivel betekent veel voor mij. Ik loop hier al heel wat jaartjes rond en De Fivel is gewoon een onderdeel van mijn leven. Toen ik benaderd werd of ik in het jeugdbestuur wilde plaatsnemen was dat voor mij geen enkel probleem. Door mijn studie aan de PABO werk ik uiteraard ook veel met kinderen en dat zet zich hier in Zeerijp voort.”

De naam van De Fivel is al een paar keer gevallen en de derdeklasser wordt door Thom Winkel als een stabiele club gezien en waar hij van vind dat het zijn eigen identiteit moet behouden. ,,Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt maar als club moet je proberen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Dat is overigens iets wat bij veel verenigingen leeft. Dat merk ik zelfs nu ik op een wat hoger niveau fluit. Ook de in verhouding kleinere verenigingen die in de tweede of eerste klasse uitkomen, blijven liever klein dan dat er gefuseerd wordt”, verteld Thom Winkel die nog alle dagen blij is met de vraag van Roelf Folkersma of hij geen cursus wilde tot KNVB-scheidsrechter wilde volgen. Iets waar de oud-arbiter uit Holwierde zelf overigens ook nog steeds een goed gevoel over heeft. ,,Toen ik Thom de eerste keer zag fluiten zag je direct dat hij over het nodige talent beschikte. Ik was daarom ook blij dat hij er wel wat voor voelde om de cursus tot KNVB-scheidsrechter te volgen. Hij heeft zich in de vijf jaar dat hij nu voor de KNVB fluit ontwikkeld tot een prima scheidsrechter. Waar zijn top licht weet je nooit want dat is nog een lang traject. Maar hij heeft absoluut de kwaliteiten om tot een meer dan voortreffelijke scheidsrechter uit te groeien.”
Doel
Dat laatste is iets wat Thom Winkel ook zeker wil proberen te realiseren omdat hij dat in zijn ogen aan een aantal personen verplicht is. ,,Toen ik op 16-jarige leeftijd begon met fluiten voor de KNVB had ik uiteraard nog geen rijbewijs. Mijn ouders, ooms en tantes waren toen steeds bereidt om met mij mee te gaan naar de plaatsen waar ik moest fluiten. Dat heb ik steeds heel erg gewaardeerd en doe dat nog.  Voor mij is dat iedere keer weer een extra motivatie om zo goed mogelijk te presteren. En waar dat allemaal toe leidt weet je natuurlijk nooit maar laten we eerlijk zijn, wie droomt er nu niet van om in zijn sport of hobby het hoogste te bereiken.”
.”