Wim Beukema(cvv VIBOA): Een keepende gitarist of een gitaarspelende keeper

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Wim Beukema is een van de keepers binnen de eerste selectie van VIBOA. Dit seizoen keepte Wim Beukema  zes duels voor het eerste team maar ondertussen heeft de aan de Stenden Hogeschool studerende goalie zijn plaats af moeten staan aan Germen Bouwman. Dat en nog veel meer vertelt Wim in onderstaand vraaggesprek waar verder een  keeperstenue, zijn muziekcarriere en de  voorkeur voor Kenneth Vermeer in naar voren kwam.
Wim Beukema
Wim jij komt al een groot aantal jaren uit voor VIBOA. Ben je daar ook begonnen als voetballer: 'Mijn voetbalcarrière is begonnen bij de sportvereniging Onderdendam (SVO). Hier heb ik tot aan de D-ers gespeeld. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Viboa. In de tussentijd heb ik nog een paar jaar in de jeugd bij CVVB gespeeld en voor het eerst aan het senioren niveau mogen wennen. Inmiddels keep ik alweer 6 jaren voor Viboa.”
Hoe lastig is het om steeds tussen het eerste en het tweede team te moeten pendelen:'Ik sta er wanneer ze me nodig hebben. Ik zal mijn werk voor meer dan 100% uitvoeren. Vorig jaar ben ik daar mee beloond en eerste keeper geworden. Helaas dit jaar niet, maar inmiddels alweer 6 wedstrijden in het eerste gespeeld.”
Na de winter gaat VIBOA zich veilig spelen omdat:'Omdat we een kwalitatief zeer goed team hebben en we er allemaal in geloven. Waar ik mijn steentje kan bijdragen zal ik dat ook voor  de 100% doen. Dat verdient de club en het publiek. Viboa hoort niet in de 2de klasse thuis.”
Van jou wordt gezegd dat jij een keeper bent die bewust met zijn uitrusting bezig is. Klopt dat beeld:'Haha, ja dat denk ik wel. Alles moet inderdaad goed zitten.  Mooie schoenen, goede handschoenen, tenue wat perfect past. Keepers moeten uitstraling hebben. Ik vind kleur dan ook belangrijk. Zelf heb ik een geheel oranje tenue.  Prachtig! Tevens staat ook mijn favoriete nummer achterop. 22. Een 1 hoeft van mij daarom niet. Ze noemde me altijd Pietje Veldhuizen. Ook nummer 22 en net zo met show en uitstraling bezig als ik.”
Er wordt in de diverse praatprogramma’s teveel de nadruk op fouten van keepers gelegd:' Zodra een keeper een foutje maakt is het direct een doelpunt. Zodra een keeper een prachtige redding maakt is dat “normaal”. Want daar staat hij toch voor? “
Wat doe je in het dagelijks leven:'Heel veel. Ik studeer de PABO aan de Stenden hogeschool in Groningen, muzikant, heb een eigen bedrijfje met productie van muziek, film en fotografie, ik werk nog een dag voor het bedrijf van mijn ouders en zo af en toe nog even naar Viboa. “
Vermeer wordt opeens de hemel ingeschreven sinds zijn overgang naar Feyenoord. Is hij op dit moment beter dan Cillessen volgens jou:'Ik ben altijd al een Vermeer fan geweest, omdat ik dat een keeper vind met uitstraling. Hij heeft inderdaad zijn foutjes gemaakt bij Ajax, maar ook nu vergeten we weer wat voor prachtige wedstrijden hij heeft gespeeld. Cillessen vind ik een prima keeper hoor, maar oogt in mijn ogen onzekerder.”
Sergio Padt heeft Marco Bizot bij Groningen volledig doen vergeten:'Zeker. Groningen is er niet minder op geworden en hij heeft laten zien dat hij een keeper is die punten kan pakken voor zijn team ondanks een beginperiode waarin hij nog even moest wennen. “
Gabe Hemsens:'Topper. Gabe heeft zo veel ervaring die hij aan ons overbrengt dat je niet uitgeleerd raakt. Daarnaast heeft hij een dosis humor en dat verveelt zeker niet.”
Over tien jaar hebben veel clubs een keepersprobleem:'Nee, dat denk ik niet. Er wordt gewoon teveel van keepers verwacht. Als we terug kijken naar vroeger dan was een keeper er voornamelijk voor om ballen tegen te houden. Tegenwoordig is het meevoetballen bijna belangrijker dan het tegenhouden van ballen.”
Een keepende gitarist of een gitaar spelende keeper: 'Keepen was mijn lust en mijn leven. Inmiddels heeft de muziek dit ingehaald. Vroeger heb ik de BVO’s aangetikt en dat is prachtig natuurlijk. Nu weet ik dat ik daar niet meer terecht zal komen. Dus richt ik me sinds kort op de muziek. Dat gaat beter dan verwacht. ‘ Wanton’ is mijn artiestennaam dus als mensen het leuk vinden, neem even een kijkje op WantonMusic!
Sober of  'show': 'Publiek moet vermaakt worden. Het liefst met mooie reddingen. Waar ik een beetje kan showen zal ik dat dan ook doen.”
Over vijf jaar keep ik nog steeds maar niet meer bij VIBOA: 'Misschien. Ik hoop dat ik ondanks de drukte kan blijven keepen op niveau en het liefst bij mijn prachtige club Viboa.
Er wordt vaak gezegd, een keeper moet lang zijn. Waarom is dat volgens jou onzin:'Is dat volgens mij onzin? Nou… haha. Ik had graag zelf 10cm langer willen zijn. Dat had een hoop frustratie weggenomen. Want dat is wel altijd de reden dat ik tweede keeper ben. Lange verdedigers zijn dan ook een vereiste om de ballen weg te koppen. Lange middenvelders voor de tweede bal en natuurlijk lange spitsen om de bal in te koppen. Zo kunnen we bezig blijven.”
Het sportmoment 2014 van Wim Beukema is: 'De keeperswissel op het WK. Het moet verschrikkelijk zijn om de hele wedstrijd te spelen en dan kun je je eindelijk onderscheiden met strafschoppen, haalt de trainer je er uit. Maar ik ben daarin tegen wel een echte Krul fan!”