Doelman Frans Zuurveen heeft het uitstekend naar zijn zin bij SV Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Frans Zuurveen staat dit seizoen voor het eerst bij SV Bedum-zondag 1 onder de lat. Twee seizoenen geleden werd de nu 37 jarige doelman ook al benaderd maar gooide een dubbele beenbreuk roet i het eten. Maar nu speelt hij dan toch bij SV Bedum en wat hij van zijn nieuwe club vindt vertelt hij, naast nog veel meer in onderstaand vraaggesprek.
 image-2014-11-27 2
Frans jij maakte dit seizoen jouw rentree als doelman bij SV Bedum. Kun je eerst eens wat vertellen over je voetbalcarrière tot nu toe:’ Ik heb vanaf mijn zesde tot mijn 24ste in elftallen bij vv Noordwolde gespeeld. Vijf jaar in het eerste onder Geert Schuurman en later Bert de Vries. Met de laatste degradeerden wij uit de 3de klasse uitgerekend tegen vv Glimmen waar Dick Visser toen trainer was. Daarna 1 jaar bij vv Zuidhorn- zondag in het tweede dat in de reserve 1ste klasse uitkwam. Omdat mijn schoonvader voorzitter was van de vv Hoogkerk ben ik daar gaan voetballen. Ik had daar echter een keeper voor me die beter was vandaar dat ik daar voornamelijk in het tweede speelde en heb ik een seizoen vast in het eerste gespeeld maar speelde ik in de overige seizoenen ook en regelmatig wedstrijden in het eerste.
Wat deed jou besluiten om als 37-jarige doelman weer terug te keren in het standaardvoetbal: ’Ik was twee jaar geleden al benaderd door wat mensen van SV Bedum maar toen liep ik bij een wedstrijd tegen Forward een dubbele beenbreuk op. Na een jaar revalideren heb ik nog een jaar bij vv Hoogkerk gespeeld. Dit jaar werd ik weer gevraagd en dacht ik, als ik nog wat wil op deze leeftijd moet ik het nu nog doen voordat ik later spijt krijg. “
Jullie kennen tot nu toe met SV Bedum een moeizaam seizoen. Waarom blijft SV Bedum-zondag toch behouden voor de vierde klasse:’ Omdat het bij ons steeds net niet is, en die net niet knop draait een keer ten gunste van ons om. We hebben nu een aantal spelers terug voor een aantal belangrijke wedstrijden en daarnaast mogen we de A- jeugd na de winterstop gaan gebruiken. En verder zijn wij niks minder dan de rest alleen het laatste beetje geluk hebben we nu nog niet. “
De ‘kenners’ op TV vinden dat de keepers in de eredivisie teveel fouten maken. Deel jij hun mening: ‘Ja Dat vind ik ook als je op zo n hoog niveau speelt en elke dag traint vind ik niet dat je die fouten mag maken die ik ook op tv zie. “
Snap jij dat ik als oud-doelman blij ben dat er in mijn actieve periode niet op kunstgras gespeeld werd: ‘Ja dat snap ik wel, ik ben zelf ook geen echte fan. Het liefst speel ik op gewoon gras. Vooral als het gras een beetje nat is het heerlijk glijden.”
Edwin van der Sar, Manuel Neuer, Peter Schmeichel, Jean-Marie Pfaff, Oliver Kahn. In welke volgorde kom jij tot jouw top vijf en waarom:’ Neuer complete keeper gewoon de beste op zo n jonge leeftijd al. Edwin van der Sar ook erg compleet maar werd beter naarmate hij ouder werd. Kahn was een goede keeper alleen voetballend wat minder. Peter Schmeichel was in zijn actieve periode ook goed en Pfaff ken ik alleen van de Tv-serie maar niet als doelman.
Wat doet Frans Zuurveen in het dagelijks leven: ‘Ik ben spuiter bij Fokker Aerostructure in Hoogeveen
Dick Visser en Johan van der Veen: 'Dick een uitstekende trainer die veel voor een club over heeft en doet. Johan is als leider erg goed en regelt veel.”
Ik begreep dat Feyenoord jouw club een beetje is. Ben jij het met veel supporters eens dat die Karim-Richards een regelrechte miskoop is: 'Een echte Feyenoord-fan ben ik niet maar ik kan mij wel inleven in het publiek. Die jongen wordt gehaald om te scoren en als hij dat na laat en niet echt sterk speelt wordt je door het publiek snel als miskoop gezien.
Dat de waan van de dag in voetballand wonderland regeert weet ook jij. Toch zeg jij, Fred Rutten maakt Feyenoord kampioen:’ Dat gaat inderdaad niet gebeuren. Fred Rutten heeft niet het elftal om kampioen te worden. Hij kan niet het beetje extra uit een groep halen wat Ronald Koeman wel kon.
Binnen alle teams gebeurt weleens wat maar snap jij dat een club als NAC twee spelers schorst terwijl je als management er een grote bende van maakt:  ‘Ik las dat deze jongens meerdere keren betrokken waren bij iets. Dan moet je op een bepaald moment een grens trekken als bestuur ook al ben je zelf niet echt sterk bezig. Maar je kunt geen loopje met je laten nemen.”
Het damesvoetbal komt aardig opzetten maar wordt nog steeds niet serieus genomen in Nederland. Begrijp jij dat:’ Nee dat begrijp ik niet. Het voetbal is soms best leuk om naar te kijken en ik denk dat sommige vrouwenteams het sommige gelijkwaardige mannen team aardig moeilijk kunnen maken zelfs wel winnen.”
FC Groningen behaalde een prima resultaat door tegen PSV met 1-1 gelijk te spelen. Maar dat telt pas echt als je in uitduels beter presteert: ‘ Nee dat vind ik niet natuurlijk is het leuker en beter als je uit ook goed presteert maar uit is toch altijd moeilijker en thuis tegen PSV 1-1 is niet slecht al moet ik zeggen dat Sergio Padt Groningen wel heel erg heeft geholpen aan dit punt. Want die jongen stond echt heel goed te keepen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel even kwijt: ‘Ik speel sinds kort bij de SV Bedum zondag en heb het er erg naar mijn zin. Een mooie club met leuke mensen en een mooi complex met een nieuw kunstgras hoofdveld. Het zou leuk zijn als er mensen zijn die nog graag een balletje willen trappen op de morgen, of in de middag bij het eerste elftal, zich aanmelden want versterking is nooit weg.”