Poolster moet minimaal een stabiele derdeklasser worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Poolster degradeerde aan het eind van het vorig seizoen vanuit de derde naar de vierde klasse. Dat was voor de ‘Spieksters’ het moment om een drastische verjonging binnen het eerste elftal door te voeren. Een verjonging waardoor het vijftal Tom Dijkman, Kevin Bijlsma, Stijn de Regt, Robin Uilhoorn en Robbert Kok zich vanaf het begin van dit seizoen heel voorzichtig de basis van het ‘nieuwe’ Poolster mag noemen.

image-2014-11-21 2
 van links naar rechts : Stijn de Regt, Tom Dijkman, Robbert Kok, Robin Uilhoorn en Kevin Bijlsma.
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum

Voor Tom Dijkman en Kevin Bijlsma begon het avontuur in het eerste elftal van Poolster in het seizoen 2013-2014. Het seizoen waarin de ploeg, nadat men twee seizoenen in de derde klasse had gespeeld, degradeerde naar de vierde klasse. Een seizoen waar beide overigens niet met echt veel plezier op terugkijken. ,,Als jonge speler in een team terecht komen waar de prestaties matig tot slecht zijn is natuurlijk niet leuk,” vertelt de 18- jarige Tom Dijkman. ,,Daar had ik het in het begin wel moeilijk mee. Qua leeftijd mocht ik nog in de A-junioren voetballen en ik heb toen weleens gedacht van, laat mij maar weer terug naar de A-junioren gaan. Ik wil namelijk wel plezier aan het voetballen beleven en dat had ik vorig seizoen lang niet altijd.” De op dit moment aan zijn knie geblesseerde Kevin Bijlsma is het roerend met zijn teamgenoot eens. Ik had dat vorig seizoen precies eender. Ik kreeg weleens het idee dat ik werd overgeslagen. Als 17-jarige nieuwkomer trek je, althans ik niet, niet direct je mond open maar ik ben wel van mening dat het spel van Poolster vorig seizoen teveel voorspelbaar was. Er werd veel met de lange bal richting Ronny Bakker en Dennis van Dijk gespeeld en die het vervolgens maar moesten uitzoeken.”

 De laatste opmerking van de jonge spits wordt door de overige vier direct bevestigd waarbij Robbert Kok met een mooi voorbeeld komt. ,, Ik vergeet nooit meer het uitduel in de nacompetitie tegen Angelslo na afloop van het seizoen 2011-2012. Angelslo was constant in de aanval en echt de betere ploeg maar Poolster won uiteindelijk met 2-1 doordat er twee keer via een lange bal gescoord werd. Als je op die wijze steeds succes hebt ga je daar in als team in geloven maar als ik eerlijk ben, mijn type spel is niet”, aldus de 17-jarige middenmoter die door zijn teamgenoten wordt geroemd om zijn tomeloze inzet. ,,Robbert is een speler die je liever niet als tegenstander tegenover je hebt staan”, vertelt Kevin Bijlsma. ,,Hij blijft maar gaan tot soms kramp aan toe. Daarnaast is hij erg balvast en ook niet onbelangrijk, hij is de enige echte linkspoot in ons elftal.”

Opeens valt het woord oefenstof en komen de verschillen tussen de verschillende trainers aan de orde waarbij de 18-jarige Stijn de Regt het woord neemt. ,,Ik weet van mijzelf dat ik een speler ben die graag wil weten waarom ik iets moet doen. Daar bedoel ik niet mee dat een trainer mij alles tot in de puntjes moet uitleggen maar ik ben gewoon oprecht geïnteresseerd. Er zijn spelers, en daar is niets mis mee, die gewoon doen wat een trainer zegt. Ik kan dat echter niet en wat dat betreft hebben we het ongelofelijk met deze trainer getroffen. Jeroen de Munck is namelijk iemand die alles prima uitlegt en vanuit een bepaalde visie werkt.” Iets waar Robin Uilhoorn direct aan toevoegt dat je wel kunt zien dat de huidige trainer van Poolster in het onderwijs actief is. ,, Dat is echt een wezenlijk verschil. Zijn uitleg is helder en ik denk dat hij gezien zijn visie en kwaliteiten als trainer de aangewezen man is om Poolster weer terug in de derde klasse te brengen.”

Na de laatste opmerking van de op ‘tien’ spelende Robin blijkt dat het onderdeel voetbalhumor binnen de ‘bende van vijf’ ook in ruime mate aanwezig is. Direct krijgt de 18-jarige ‘Oele’ namelijk van zijn teamgenoten te horen dat hij dan wel een beetje meer moet gaan scoren. Een opmerking waar de HBO toegevoegde Psychiatrie studerende Stijn de Regt serieus op in gaat. ,,Dat Robin nog niet zoveel scoort komt omdat hij nog te weinig door ons wordt gevonden. We moeten niet vergeten dat Poolster jarenlang bekend stond als een ploeg die alleen de lange bal hanteerde. Dan is het logisch dat je dat bij spelers die niet anders gewend zijn dat er in een paar maanden niet uitkrijgt. Dat kost gewoon tijd.” Tom Dijkman is dat roerend met zijn centraal in de verdediging spelende ploeggenoot eens. ,,Als ik zie hoe wij nu qua spelopvatting spelen tenopzichte van het vorig seizoen is dat een wereld van verschil.”

Dat is ook de mening van Kevin Bijlsma die als HAVO-scholier in het vijfde jaar zit. ,, Helaas ben ik nu net als Johan Dijkman op dit moment geblesseerd. Maar toen wij allebei de voorhoede vormden voelden wij elkaar perfect aan. Door onze manier van spelen, met veel beweging zonder bal, waren wij denk ik wel een ploeg die menigeen positief verrast heeft. Ik hoop daarom ook dat we daar in de rest van het seizoen een mooi vervolg aan kunnen geven. “

Waar dat uiteindelijk toe zal leiden voor wat dit seizoen betreft zijn de meningen  nog wat over verdeeld. Waar Stijn de Regt inzet op een plaats bij de eerste vijf met een kans op promotie is Robin Uilhoorn wat behoudender. ,,Ik denk dat een periodetitel er wel inzit maar of dat direct tot promotie leidt weet ik niet. Misschien is het zelfs wel beter om nog een jaar extra in de vierde klasse uit te komen. Dat is niet omdat ik bang voor de derde klasse ben maar meer omdat we als team nog de nodige stappen kunnen en moeten maken.” Daar denkt Robbert Kok duidelijk anders over. ,,Enkele weken geleden oefenden we tegen Appingedam. We verloren wel met 4-3 maar waren qua veldspel zeker niet de mindere. Dat geeft mij het beeld van dat we op de goede weg zijn om met Poolster tot een stabiele derdeklasser uit te groeien. “

De middenvelder krijgt ogenblikkelijk bijval van Tom Dijkman die de toekomst van Poolster als uiterst positief ziet.,, Met ons vijven zorgen we dit seizoen al voor een stevige inbreng binnen de eerste selectie. Dat is alleen maar goed voor een team. Er moet steeds een juiste doorstroming zijn die dit seizoen binnen Poolster  ook echt is ingezet. Daarom is de degradatie misschien juist wel goed geweest voor de het eerste elftal en de club. Iedereen wist dat er wat moest gebeuren waar het na de terugkeer naar de vierde klasse misschien wel het  juiste moment voor was.”

De mening van Tom Dijkman wordt door allen gedeeld en aan het slot van het interview door Kevin Bijlsma nog eens extra benadrukt. ,,Poolster is een mooie stabiele club die het verdient dat het eerste elftal minimaal tot een stabiele derdeklasser uitgroeit. Ik denk dat alle ingrediënten daar  ook voor aanwezig zijn en wij daarom alle vijf trots  mogen zijn dat we daar ons steentje aan kunnen en mogen  bijdragen.”