Gert Groefsema ( Hersteltrainer/verzorger SV Marum ): Ik ben mijn gezin alle dagen dankbaar voor de vrijheid die het mij gunt

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Gert Groefsema is al een groot aantal jaren actief bij SV Marum. De laatste jaren is de 51 jarige Marumer actief als hersteltrainer/verzorger bij de derdeklasser. Dat is een van de onderwerpen die in onderstaand vraaggesprek aan de orde komen met de man die verder laat blijken dat zijn gezin hem veel vrijheid geeft in alles wat hij voor SV Marum doet.
 Gert Groefsema
Gert zou je om te beginnen eerst wat over je eigen voetbalcarrière willen vertellen: ‘Ik ben op mijn achtste begonnen met voetballen bij vv Leek. Daar heb ik tot mijn twintigste gevoetbald. Daarna drie seizoenen bij de Wilper Boys zaterdag gevoetbald. Vanaf mijn drieëntwintigste heb ik een aantal seizoenen voor SV Marum zondag 1 / 2 gespeeld. Verder heb nog een aantal jaren in de zaal gevoetbald bij ESA Daftrucks in Marum.”
Jij bent hersteltrainer/verzorger bij SV Marum. Wat houdt jou taak precies in: ‘Doe de verzorging bij de 1ste en tweede selectie van Marum en daar naast doe ik de hersteltraining bij spelers die terug komen van een blessure. En doe ook de verzorging bij de jeugd en lagere senioren elftallen en een ieder die bij de sv Marum speelt en die gebruik wil maken van mijn verzorging is welkom. Daar naast werk ik ook samen met Fysio praktijk Vita Marum en andere therapeuten, je kunt tenslotte niet alles weten en sommige blessures vallen buiten je werkgebied. Daarom is het belangrijk voor elke verzorger of (ster) dat je weet wat je werkgebied is. En verder moet je zorgen dat iedereen fit blijft. Dat is een samenwerking tussen Marcel, Kees en mij waarbij ik voor iedere training de warming up verzorg.
SV Marum pakte zaterdag de eerste periode. Dat geeft rust richting meer: ‘Ja dat klopt, we weten nu dat we op het eind nog ergens voor spelen, maar het smaakt zeker naar meer. Maar het zijn nog 18 wedstrijden kan nog van alles gebeuren en meestal worden de meeste competities na de winterstop beslist, maar deze eerste periode is binnen en kan zeggen dat voelt lekker en wie weet waar dit eindigt. En zeker een grote en mentale prestatie van deze jonge ploeg, die steeds van achter stand terug komt en dan toch de wedstrijd naar hun toe trekken.
Ik las iets over kunstgras in Marum. Wat is volgens jou het voordeel van kunstgras of zie jij geen voordelen:’ Ik zie wel voordelen je kunt lekker door trainen in de winterperiode en je kan in de winter periode oefen wedstrijden organiseren thuis en door de week. En de jeugd kan dan ook lekker door trainen. Nu moeten er bij slechte veldomstandigheden weleens trainingen af gelast worden of moeten er alternatieven bedacht worden.
Verbaas jij je weleens over de gebrekkige medische begeleiding rond standaardteams: Meestal zie ik bij onze tegenstanders wel een verzorger (ster) aanwezig. Dus het valt wel mee, denk ik.
Velen beweren dat de huidige voetbalschoen de oorzaak van veel blessures is. Wat is jouw mening; ‘De huidige voetbalschoen is in ieder geval slecht. Er zit amper een voetbed in. Geeft weinig steun waardoor je weer een blessure kunt krijgen bij de knie, heup of onderrug. Verder wordt de tegenwoordige schoen gemaakt voor kunstgras. Weinig ronde noppen meer maar langwerpige noppen wat nadelig is op gewoon gras omdat je vaak weg glijdt en daardoor weer een blessure kunt krijgen.”
Iemand uit de roeiwereld vertelde mij eens dat je na een avondje stappen pas zeven dagen later weer helemaal fit bent. Geloof jij dat: ‘Ja dat geloof ik direct. Het heeft een negatieve invloed. Je bent trager in je beslissingen. Het heeft een negatieve invloed op je eigen coördinatie. Een nacht overslaan  moet het lichaam een aantal dagen van herstellen en met veel alcohol duurt dat sowieso langer.”
Jullie degradeerden vorig seizoen met Marum direct weer uit de tweede klasse. Kwam de promotie na het seizoen 2012-20 13 te vroeg denk je: ‘Nee, we zijn te laat aan het niveau gaan winnen, als je de laatste 8 wedstrijden maar acht doelpunten tegen krijgt en de punten gaat pakken en dat niveau na vijf wedstrijden op pakt degradeer je niet.”
Dé reporter van Marum, roemt in zijn epistels steeds Marumnello. Wat betekent: ‘Marumnello’ voor jou: ‘ Een mooie bijnaam voor Sportpark de Holten.
Vaak wordt er gezegd, de jeugd wil niet meer in zichzelf investeren. Onzin of kern van waarheid: ‘ Er zijn spelers die op een bepaald niveau voetballen en het dan wel goed vinden en er zijn spelers die hoger op willen voetballen en die investeren automatisch meer in voetbal. Volgens mij is dat van alle tijden.”
Kees Pranger vertelde paar geleden in zijn interview met Puurvoetbalonline, het Westerkwartier wordt een voetbalbolwerk. Een terechte constatering of: ‘Ik denk nooit dat westerkwartier zo, n voetbalbolwerk wordt dan zuid oost Drenthe. Heeft te maken met de cultuur wat hier heerst.”
Marcel Poll en Kees Pranger zijn: ‘Jonge ambitieuze trainers. Ik was in begin sceptisch over de aanstelling van Marcel ik keek alleen na de ervaring die Marcel had en ik vond op het moment dat Bart van Veen weg ging de groep weer een ervaren trainer nodig had en dat zag ik niet in Marcel. Maar na een aantal weken trainen moet ik mijn mening bij stellen, hoe die met de jongens omgaat en vele variaties in de training en goed na de belasting kijken van de jongens prima. ( dit weet Marcel ook van me) Kees is een trainer in wording, hoe ik dit nu zie wordt Kees een prima trainer.”
Marum-aanhang: ‘Altijd trouw en kritisch. Ook vorig jaar, toen het allemaal wat moeilijker ging waren ze er iedere keer weer. Super.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘ Werk al 33 jaar bij Schur Flexibels in Leek, is een bedrijf die de verpakking maakt voor Tabak industrie en vooral voor de shag verpakking. Ik heb al verschillende functies bekleed; machine versteller en drukker dit allemaal in ploegendienst en de laatste tien jaar ben ik werkvoorbereider.”
Het is een reële gedachte dat SV Marum over vijf jaar een stabiele tweedeklasser is die voorzichtig omhoog mag kijken: ‘Het is tot zover reëel als deze groep bij elkaar blijft. Dan mag Marum voorzichtig omhoog kijken. Dan is deze groep ouder en volwassener geworden in het voetbal en dan kan de jongere jeugd instromen en heb je de juiste balans. Dit is ook de uitdaging voor ons allemaal die direct met SV Marum heeft te maken.”
Wat heb ik niet gevraagd maar zou jij wel graag willen vertellen: ’Wat ik nog graag kwijt wil is dat ik veel op het voetbalveld ben en vele cursussen heb gevolgd en ook bestuur functies heb bekleed bij sv Marum en dat ik hierdoor veel van huis was en nog ben en dat zeker niet kon en kan dat je een vrouw en een gezin hebt die je dat gunt en daar de vrijheid voor geeft.”