'Geen amateurvoetbal': Volgens scheidsrechter Alex Traa doet Louis van Gaal alles met een bedoeling.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In de rubriek ‘geen amateurvoetbal’ is het deze keer scheidsrechter Alex Traa die een aantal vragen en stellingen voorgelegd kreeg. Vragen en stellingen over Bas Nijhuis, Louis van Gaal, Mark Rutte en de voetbalpraatprogramma’s op TV.
Alex Traa
De traditionele ‘top drie’ in de eredivisie is hersteld. Voor hoelang is dat of denk jij dat AJAX, PSV en Feyenoord gaan uitmaken wie er landskampioen wordt:’
Dat zal liggen aan hun speelstijl en of belangrijke spelers nog geblesseerd raken of verkocht worden. Ze zullen wel mede gaan uitmaken welke club kampioen gaat worden. Ik zie Twente en Vitesse echter ook nog meedoen.
De KNVB had Bas Nijhuis van Utrecht-PSV af moeten halen: ‘Absoluut niet, het is duidelijk dat mensen hier hebben geprobeerd Nijhuis te beschadigen in iets wat een prive aangelegenheid is. Hier is informatie naar de media uit het andere kamp gelekt. Ik vind het heel goed dat Nijhuis de KNVB al eerder dan de media heeft geinformeerd en hij heeft zondag laten zien dat hij ondanks zijn privé situatie uitstekend in staat is om wedstrijden te leiden. Heb daarin dus ook zeer mijn twijfels over of dit waar is, want normaal wordt de dader gearresteerd en een tijdje vastgehouden na een dergelijke aangifte.”
Wordt het niet eens tijd dat er wat praatprogramma’s over voetbal verdwijnen en zo ja welke: ‘Vind het eigenlijk wel meevallen. We hebben er immers maar drie, Studio Voetbal, VI-tv en de Tafel van Kees. Wel mogen sommige mensen geweerd worden, daar ze er alleen maar zitten voor hun eigen mediageilheid en aandacht.”
We klimmen als Nederland economisch gezien langzamerhand uit het dal wordt er beweerd. Deel jij die mening: ‘Dat klopt inderdaad, mensen zijn nog steeds bang om geld uit te geven en houden de hand op de knip. Hierdoor wordt de economie niet zo gestimuleerd zoals men het graag ziet en zal het wat langer duren.”
Nederland heeft een flinke naheffing, 642 miljoen, gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. Rutte noemt dat een onaangename verrassing. Hoe denk jij daarover: ’Ik snap Rutte volledig, laten ze in Brussel eerst maar duidelijk uitleggen waarom er nu door de lidstaten extra geld betaald dient te worden, zodat het voor de burger ook duidelijk wordt waarom er meer belasting betaald dient te worden of bezuinigd.”
Negen procent van de bevolking denkt dat Nederland getroffen zal worden door de ziekte. Behoor jij tot de negen procent: ’Nee, hou niet van paniek denken en ga daar ook niet aan meedoen.”
Wie wordt de opvolger van Bjorn Kuipers en waarom: ’Zelf hoop ik op Jochem Kamphuis, ik vind Jochem een jonge talentvolle scheidsrechter die in mijn ogen goed bezig is. Maar dit zal nog een aantal jaren duren. Waar we wel voor moeten waken is dat mediageile mannetjes en romantische liefhebbers van het voetbal van vroeger de talentvolle scheidsrechters niet telkens afmaken om niets in de voetbalprogramma’s. Het spel is sneller geworden en de scheidsrechter loopt hopeloos achter dankzij de Fifa in het beoordelen van lastige situaties, daar er geen videobeelden gebruikt mogen worden. Hierdoor is het makkelijk om dan jonge scheidsrechters af te maken en terug te denken aan vroeger. Ik kan daar doodziek van worden en hoop dat onze talentvolle scheidsrechters in het betaald voetbal hier niet te veel aandacht aan geven en het gewoon naast zich neerleggen. Ze zijn zeer zelf kritisch en leren van hun ervaringen. Maar maak dat de Hans Kraay juniors op de tv maar eens wijs. Nu is Bas Nijhuis degene die ik Bjorn zie opvolgen qua leeftijd en ervaring. “
Dick Jol, Bjorn Kuipers, Leo Horn, Mario van der Ende, John Blankenstein. Wat wordt de volgorde van 1 t/m 5 en waarom: ‘1) Bjorn Kuipers, als je ziet wat hij presteert nu en hoe hij daarbij overkomt, is hij voor mij nummer 1. Op 2 komt Dick Jol, een man die ik zelf van dicht bij heb mogen meemaken op Ameland en toen voor de Aftrap ook mocht interviewen. Heerlijk die Haagse bluf en iemand die zich zelf was in het veld. 3) John Blankenstein, Een van de eersten die voor zijn geaardheid durfde uit te komen en daar ook niet mee zat. Dankzij AC Milaan destijds de eerste Champions League finale door de neus geboord omdat ze bang waren vanwege de Nederlandse Enclave van Barcelona. 4) Mario van der Ende en op 5) Leo Horn, omdat ik Leo Horn zelf niet heb mogen meemaken als scheidsrechter.
De Chinese wereldkampioen tafeltennis Zhang Jike heeft maar kort kunnen genieten van zijn winstpremie van 45.000 dollar (32.500 euro) die hij ontving na het winnen van de World Cup. De jury pakte hem het geld af omdat hij zijn zege niet op gepaste wijze vierde. Zhang trapte een boarding om het speelveld doormidden en gooide zijn shirtje in het publiek. Belachelijk of terecht: ’Shirtje in het publiek gooien vind ik nog niet zo erg. Echter het vernielen van eigendommen die niet van jou zijn omdat je hebt gewonnen dienen zeker bestraft te worden. Dus dat ze hem als voorbeeld daarvoor hebben genomen vind ik niet meer als normaal. Als wereldkampioen heb je naar de jeugdige tafeltennisers toch een voorbeeldfunctie lijkt me.
Louis van Gaal lukt het niet om Manchester United kampioen van Engeland te maken: ‘Dit seizoen niet, maar Louis is nog nooit in zijn eerste seizoen kampioen bij de club. Men dient eerst zijn werkwijze te begrijpen en ondervinden en dan zal hij oogsten bij een club. Als ze bij Man U hem echt te tijd durven te geven, zal hij ook daar gaan oogsten.
Dat Van Gaal zich met zijn ‘kleuterschool-Engels’ belachelijk maakt interesseert hem niets of denk jij dat Van Gaal dat bewust doet: ‘Ik denk dat het beiden is. Het zal hem echt niets interesseren en hij doet het bewust om de aandacht van de media te krijgen en zijn visie en werkwijze te kunnen vertellen. Alles wat Van Gaal doet, doet hij met een bedoeling.
Als jij Gertjan Verbeek was zou je als trainer niet naar NAC gaan: ‘Ik denk dat er sportief genoeg te winnen is in Breda en ik denk dat deze groep wel een persoon als Verbeek kan gebruiken. Zijn echter de randvoorwaarden wel goed in orde voor Verbeek, dat is iets wat je je dient af te vragen, want er rammelt genoeg bij die club. De tijd zal het leren.
Naast een standbeeld voor Tonny van Leeuwen moet er ook een beeld van Piet Fransen bij de Euroborg komen te staan: ’Dat verdiend Fransen zeker, maar ik denk dat we dit aan de die-hard supporters dienen te laten, tenslotte hebben zij het beeld van Van Leeuwen ook geschonken aan de club.”
Klopt het denk je dat veertig procent van de assistent-scheidsrechters uit het noorden komen: ‘Er zijn heel wat assistenten in het Betaald Voetbal actief. Dan denk ik aan een Hessel Steegstra, Richard Brondijk, Freek Vandeursen, Arie Brink, Mark Strijker en uiteraard Erwin Zeinstra. In de kweekvijver zeg maar heb je ook een aantal zitten die ik zelf ken en dan heb ik het over Richard Meints en Nick Stuifzand onder anderen. Ik zal er zeker een aantal vergeten, maar dat het Noorden qua assistent-scheidsrechters goed vertegenwoordigd is, is een feit. 40% is wel heel veel, maar het is zeker een grote groep. In het verleden is het Noorden ook goed vertegenwoordigd geweest met onder anderen Jantinus Meints, Jan Dolstra, Bram Souisa, Berend Talens, Adrian Inia en Thijs Roosenboom. We doen het prima op dat gebied en dat is uiteraard goed te noemen.”