Antoon Koning (v.v.Usquert): Het noorden loopt qua economisch herstel een jaar achter.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Antoon Koning voetbalt voor de v.v. Usquert en beantwoorde voor de rubriek ‘Geen amateurvoetbal’ een aantal vragen en stellingen die Puurvoetbalonline hem voorlegde. Vragen over zijn interessante hobby en stellingen over zaken waar we allemaal via de nieuwsgeving regelmatig mee geconfronteerd worden.
Antoon Koning
Antoon jouw interesse gaat uit naar alles rond de tweede wereldoorlog. Vanwaar die interesse: ’Dat heb ik al van kinds af aan. In mijn ogen is de tweede wereldoorlog de meest aangrijpende gebeurtenis in de Nederlandse en wereld geschiedenis waar de sporen nog steeds van te vinden zijn. Het begon allemaal met een geschiedenisboek waar de tweede wereldoorlog uiteraard ook in voorkwam. Van het een kwam het ander en nu heb ik een kamer vol met boeken en dvd’s. Ook ga ik geregeld met mijn broer en vader naar plaatsen waar nog van alles te vinden is. Normandië, Ardennen en Auschwitz bijvoorbeeld. Mochten er nog mensen thuis iets over de oorlog op zolder hebben liggen en ze willen het kwijt dan houd ik mij aan bevolen. Vooral verhalen van personen die de tweede wereldoorlog interesseren mij echt en wat dat allemaal ga documenteren.
In het dagelijks leven ben jij Offset Rotatiedrukker bij Noordpers B.V. Wat moet ik mij daar bij voorstellen: ‘Dat betekent dat ik kranten druk waar de Ommelander Courant de bekendste van is. Rollendruk of rotatiedruk is bedrukken van materiaal vanaf een rol, als een doorlopende (bijna eindeloze) baan door de drukpers gevoerd. In de rollen- of rotatiedrukmethode zal de bedrukking, met alle gewenste kleuren, in schoon- èn weerzijde altijd in één machinegang plaatsvinden. Dit komt omdat men papier ‘van de rol’ niet weer kan opwikkelen voor de volgende bedrukking. Tijdens het drukken kan, zonder dat de drukpers daar voor hoeft te stoppen, worden overgeschakeld op een nieuwe, volle rol. In dezelfde machinegang als het drukken vinden ook altijd de eerste afwerkingshandelingen plaats, zoals vouwen en snijden, dikwijls gevolgd door hechten (nieten).”
Nog steeds is er niets gevonden van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat maanden geleden spoorloos verdween. Snap jij daar iets van: ‘Dat is inderdaad wel heel bijzonder. Met de techniek van tegenwoordig zou je een dergelijk vliegtuig moeten vinden. Sommigen zeggen dat hij op de bodem van de oceaan ligt, maar dan zou je toch vorm van brokstukken moeten vinden? Misschien is hij wel gekaapt en staat hij nu in een loods. Ik weet het niet….”
We klimmen als Nederland economisch gezien langzamerhand uit het dal wordt er beweerd. Deel jij die mening: ‘ Je merkt wel dat de huizenmarkt wat aantrekt maar ze gaan bijna wel tegen bodemprijzen weg. Voor de rest is het nog wat kwakkelend. Wij in het noorden lopen altijd ongeveer een jaar achter. Als er al een voorzichtig herstel zou zijn merken wij dat wat later.”
Ik las laatst dat Geert Wilders wil dat onze stations en de plaatsen waar veel personen samen zijn beter beveiligd worden tegen aanvallen van de jihadisten. Publiciteitsgeil of kern van waarheid: ’In de tijd waar wij nu leven zal dat misschien wel moeten. Maar ik denk dan eerder aan Amsterdam, Rotterdam, Utrecht centraal. Voornamelijk in de Randstad dus. Hier in het hoge noorden zal het allemaal wel wat mee vallen.”
In Urk doen ze dit jaar niet mee aan de kinderpostzegelactie omdat een van de goede doelen het Holy Land Trust, een pro-Palestijnse organisatie, is. Dat gaat ze in Urk, waar men veel sympathie voor Israël heeft te ver. Een logische beslissing of: ‘Is toch wat doorgeschoten denk ik. Ieder moet uiteindelijk toch zelf weten of ze wel of niet aan een goed doel geven. En Urkers zijn toch een slag apart slag. Mooi laten gaan.”
Feyenoord en Rutten is nog geen echt gelukkig huwelijk. Denk jij dat Fred Rutten de volgende trainer is die eruit vliegt: ‘Ik als Feyenoorder heb van begin af aan al mijn bedenkingen bij de aanstelling van Rutten. Hij is mij te lief. Er zit geen Rotterdams bloed in. Mijn keuze was gevallen op Henk Fraser (ADO). Maar denk niet dat Rutten de volgende is die eruit vliegt.”
Na twee nederlagen achterelkaar kwamen sommige supporters al verhaal halen bij FC Groningen-trainer Erwin van Looi. Waanzin of wel logisch: ‘Vorig jaar heeft van Looi het goed gedaan en ook aan het begin van dit seizoen was het goed. Dus een beetje krediet heeft hij wel verdiend. Maar ook net als met Rutten is dit geen trainer voor Groningen. Ik had liever Joop Gall gezien. Precies een type als Ron Jans en dat slaat in Groningen wel aan.”
In de grote steden is een veel gehoorde klacht dat er te weinig blauw op straat is. Hoe is dat in dorpen als Usquert: ‘ In de zomer staat het hier altijd blauw van de rook. Vuurkorven, kamp vuur op het “hoogtje”.  Maar meer blauw op straat. Helpt dat denk ik dan. De mentaliteit van tegenwoordig is, ik los dat zelf wel even op want de politie doet toch niets. ‘ En dat is in Usquert niet anders.
Geloof jij ook dat het Patty Brard haar laatste huwelijk wordt: Patty wie?
Wat is voor jou een plaats dat je zeker nog een keer wilt bezoeken en waarom:’ Geen plaats maar een gebied. Normandië, daar is nog zoveel te zien. Niet alleen de stranden maar ook de kleine dorpjes en steden land inwaarts. Er zijn nog zoveel plaatsen in Europa waar ik graag weer heen wil. Ardennen ook bijvoorbeeld. Of Noord Frankrijk bij de Maginotlinie.
De discussie wel of geen zwarte piet meer in Nederland is de waanzin ten top: ‘Dat slaat nergens op. Dat is onze cultuur nu eenmaal en gaat al van generatie op generatie. Negenennegentig procent is voor de zwarte piet. De rest krijgt helaas een podium. En dat word breeduit in het nieuws gezet.”
Wat is jouw opmerkelijk nieuwsfeit van deze maand: ‘De onbekende onderzeeër aan de Zweedse kust. Volgens Zweden is het een Russische maar volgens de Russen is het een Nederlandse. Maar uit welk land de onderzeeër ook komt hij is nog steeds spoorloos. Er duiken wat foto’s op van Zweedse burgers en het lijkt er op dat hij nog steeds rond vaart aan de Zweedse kust. Wel fascinerend dat een onderzeeër (als ze dat werkelijk willen) letterlijk onzichtbaar voor de buitenwereld is.”