Marco Wichers(doelman FC LEO):Als iemand zwarte of neger tegen mij zegt doet mij dat niets.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Marco Wichers werd vorig seizoen onder toenmalig trainer Jan Jaap Zijlstra eerste doelman binnen de 1e selectie van FC LEO. De nu 19 jarige is ook onder Klaas van der Ploeg eerste keeper van de Leensters die na de degradatie in het achter ons liggend seizoen op termijn graag wil terugkeren in de derde klasse van het zaterdagvoetbal.
Marco Antonio
In het seizoen 2013-2014 begon FC LEO met Roelof Bolt in het doel. De talentvolle doelman kende echter op een gegeven moment een wat mindere periode zodat de toen 18 jarige Marco Wichers een kans kreeg van trainer Jan Jaap Zijlstra. Een kans waar de jonge goalie niet echt door verrast werd. ‘ Ik was niet echt verrast. Ik was eerder blij dat ik mijn kans mocht proberen te pakken. Ik merkte aan alles dat ik steeds beter werd. Dat kwam mede door de prima trainingen van Jan Jaap en door de opbouwende kritiek van mijn teamgenoten. Daar heb ik veel steun aan gehad in de periode dat ik nog geen eerste doelman was.”
Publiek
Dat hij op jonge leeftijd debuteerde als 1e doelman deed wel wat met Marco Wichers want hij weet dat het publiek van een jonge doelman verwacht dat ook hij geen fouten maakt.’ Het publiek wil inderdaad een doelman zien die punten voor zijn ploeg pakt. Of je dan jong of oud bent maakt niet uit. Dat betekent dat het voor mijn als keeper zaak is om volledig geconcentreerd de trainingen en wedstrijden in te gaan. Dat moet uiteindelijk er voor zorgen dat ik voor nog meer zekerheid zorg. Als dat lukt, verwacht ik wel dat het publiek mij, naar mate het seizoen vordert, steeds meer gaat waarderen hoewel goals door het publiek snel als houdbaar worden gezien. Dat is echter een beleving vanaf de zijlijn. Iedereen heeft namelijk zijn eigen kijk op het spel. Dat is ook een van de risico’s van het keepersvak. Maar, en dat weet ik als geen ander, iedere doelman maakt net als een speler wel eens een ‘slippertje”, aldus de jonge keeper die in de junioren een keer door FC Groningen werd gescout. ‘Daar moet me zich niet teveel van voorstellen hoor, begint Marco bescheiden. ‘We speelden een keer een oefenduel tegen FC Groningen C 1 waarin ik wel lekker stond te keepen. Toen heeft Groningen naar mij geïnformeerd maar vervolgens heb ik nooit meer wat gehoord.”
Uitstraling
Voor aanvang van dit seizoen werd Jan Jaap Zijlstra opgevolgd door Klaas van der Ploeg die in zijn eigen actieve periode onder andere doelman van Hunsingo was. Dat rechtvaardigt de opmerking dat zoiets voor een jonge keeper wel een groot voordeel moet zijn. ‘Voor mij als keeper heeft dat zeker voordelen. Ik leer veel van onze trainer als hij vertelt over zijn ervaringen en belevenissen. Verder zie je in zijn trainingen terug dat hij doelman is geweest. Er is veel aandacht voor de keeper als individu”, vertelt de doelman die met zijn imposante lichaamsbouw nu al ontzag inboezemt.’ Dat hoor ik wel meer. Ik vind dat je als doelman een bepaalde uitstraling moet hebben. Ik ben in het veld niet overdreven mondig. Maar ik vind wel dat een spits moet weten dat hij maar beter aan de kant kan gaan als ik uitkom. Als het moet ga ik anders dwars door hem heen. Uitstaling heeft verder met je kleding en materiaal te maken. Alles moet bij elkaar passen. In mijn beleving draag je bij een zwart tenue zwarte voetbalkousen. Verder moeten je handschoenen goed zijn. Ik ben wel een keeper die daar redelijk veel mee bezig is.” Vervolgens veranderen we van onderwerp en komt Jasper Cillissen aan de orde. De doelman begon vorig seizoen, net als Marco bij FC LEO, als tweede keeper bij Ajax maar werd uiteindelijk eerste doelman bij Ajax en Oranje. Dat doet de vraag opkomen wat de student HBO Commerciële Economie van Cillissen vindt en wie hij als zijn concurrenten ziet. ‘ Cillissen is een constante keeper met veel rust in zijn spel. Ik vind niet dat we een sterke aanwas hebben in Nederland. Wellicht is Vermeer een geduchte tegenstander als hij wat meer rust krijgt in zijn spel. Verder zie ik in Krul en Zoet goede plaatsvervangers.”
Mart en Arjan
Opeens verlaten we het voetbal en komt de dag tersprake die voor altijd een zwarte dag voor Marco Wichers zal blijven. Op zondag 16 juni 2013 kwamen twee van zijn vrienden, Mart Buikema en Arjan van der Rijet, bij een tragisch verkeersongeval om het leven. Een gebeurtenis die een enorme impact op Marco Wichers had.’ Die dag zal ik inderdaad nooit vergeten. Je moet echter door met het dagelijkse leven, hoe moeilijk dat ook is. Al de mensen van FC LEO en omstreken hebben een hele grote rol gespeeld in het verwerkingsproces. Ik kan niet anders zeggen dat ik ze daar nog alle dagen dankbaar voor ben. Door het tragisch ongeval en daardoor het verlies van Mart en Arjan ben ik wel anders in het leven gaan staan. Ik pluk de dag nog meer en zie wel wat ik morgen doe. Op sportief gebied wil ik er gewoon alles uithalen wat er in zit. Mede door de fantastische sfeer in het team functioneer ik beter dan een aantal jaren geleden. Als FC LEO 1 staan we bekend als een hecht vriendenteam. Ik durf te zeggen dat als deze groep bij elkaar blijft we binnen nu en drie jaar een stabiele derdeklasser zullen zijn. Er zit zowel als individu en als team nog enorm veel potentie in en vandaar mijn opmerking over de derde klasse”, vertelt de doelman die in Manuel Neuer zijn grote voorbeeld ziet. Manuel Neuer is een keeper die fantastisch kan meevoetballen. De zekerheid waarmee hij keept en voetbalt beschrijf ik al bewonderingswaardig.”
Negatieve ervaringen
Waar Manuel Neuer na zijn overstap van Schalke naar Bayern Munchen voor verrader werd uitgemaakt zal de jonge doelman door zijn donkere huidskleur ook weleens met negatieve ervaringen te maken hebben gehad is een vraag die ik hem stel. ‘Ik kan moeilijk zeggen dat ik niet zwart ben. Normaliter sta ik hier heel nuchter in. Als iemand ‘zwarte’ of ‘neger’ tegen me zegt doet me dat helemaal niks. Iemand heeft echter wel een hele vervelende aan mij als je me niet respecteert om wie ik ben. Tevens weet ik wat ik aan de supporters heb en is dat andersom ook zo. Tegenspelers moet je sportief verslaan, en daar maak ik het liefst ook geen woorden aan vuil”, die opeens vertelt wat hij verder bijzonder vind aan FC LEO. ‘ Wat ik verder mooi aan FC LEO vind is dat we het G-voetbal omarmd hebben. Ieder mens heeft recht op sport, maakt niet uit wie of wat je bent. Je ziet nu al dat iedereen het enorm naar zijn/haar zin heeft in het G-team, en daar gaat het uiteindelijk om”, aldus Marco Wichers die dit interview afsluit met een geweldig antwoord op mijn gekscherende vraag met welke Nederlandse sportvrouw hij wel een keer een avondje wil stappen. ‘Je zult dit antwoord niet verwachten maar ik zou Erica Terpstra weleens willen ontmoeten. Die heeft veel gevoel voor humor en heeft ook een beetje mijn postuur.”