Rob Groefsema ( Marum 1): We kunnen zeker doorgroeien naar een stabiele tweedeklasser

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Na drie competitieduels voor Marum 1 staat de teller voor Rob Groefsema al op zes competitietreffers. Daarmee voert de 19 jarige spits de topscoorderslijst in 3C zaterdag aan en wat voor Puurvoetbalonline de reden was om de Marumer voor een interview uit te nodigen.
Rob Groefsema
Rob Groefsema is sinds dit seizoen volwaardig lid van de eerste selectie van SV Marum nadat hij vorig seizoen al regelmatig met het eerste elftal meetrainde. Dat zorgde er voor dat de 19 jarige voetballer weinig problemen kende om zich aan te passen aan het niveau. ‘ Het is natuurlijk wel altijd even wennen als je van de junioren naar de senioren gaat. Het allemaal wat sneller en de duels zijn ook wat fysieker. Ik heb me vrij snel aangepast aan de speelwijze doordat ik vorig seizoen al regelmatig met het eerste elftal meetrainde”, aldus Rob die als spits een droomdebuut kende. Zes competitiegoals in drie duels en vier treffers heeft hij ondertussen al achter zijn naam staan maar waar het, als het aan de jonge spits ligt, niet bij zal blijven. ’Na een goed seizoen bij de A-junioren waarin je ook nog eens veel scoort hoop je dat je dat bij de senioren kunt voortzetten. Je weet eigenlijk wel zeker dat het scoren bij de senioren moeilijker zal gaan dan in de jeugd en vandaar dat ik blij ben met mijn zes goals in de competitie. Maar mijn honger is nog niet gestild want de zes goals tot nu toe smaken naar meer.”

Marcel Poll en Kees Pranger
Een belangrijke steun in zijn jacht naar meer doelpunten is assistent-trainer Kees Pranger. De oud-spits van VEV’67, GRC Groningen en CSVH besloot om na vorig seizoen een punt achter zijn loopbaan als voetballer te zetten en zijn eerste stappen als trainer bij Marum te maken. Iets waar Rob Groefsema uitermate blij mee is. ’Ik ben echt blij met de komst van Kees. De tips die hij geeft zijn heel erg belangrijk omdat je er als speler beter van wordt. Dat geldt niet alleen voor mij als spits, maar ook voor de jongens er om heen. Hij coacht erg goed op de kleine details waar ik op moet letten en in kan verbeteren”, aldus Rob die zich er van bewust is dat Marum een jonge ploeg in opbouw is. ‘Met een gemiddelde leeftijd van 23. 1 jaar zijn wij een jonge ploeg. Dat betekent dat er nog veel dingen te verbeteren zijn. Maar de drive om beter te worden is bij iedereen aanwezig want er wordt goed en stevig getraind onder onze nieuwe trainer, Marcel Poll. Ik weet dat Marcel hier ook speler van het eerste elftal is geweest al kan ik mij daar niet heel veel van herinneren. Het is verder een trainer die wij als team nodig hebben. De trainingen onder zijn redelijk zwaar, maar hij zorgt er daarmee wel voor dat we er elke zaterdag conditioneel goed opstaan. Daar kunnen we dit seizoen in mijn beleving nog veel voordeel uithalen.”
Supporters
Iets wat ook zal moeten want door velen wordt Marum als een van de kandidaten voor de titel gezien, zo weet ook de scholier uit Marum die daar een helder standpunt over inneemt. ‘ Ik wil graag kampioen worden. Reëel gezien denk ik dat wij een team hebben dat boven in de competitie gaat meedoen waarbij ik de titel niet uitsluit. Ik denk dat ik ook namens mijn teamgenoten spreek als ik zeg dat we er alles aan gaan doen om zo snel mogelijk weer in de 2e klasse te komen, en de snelste weg is via het kampioenschap. Dat zijn we eigenlijk wel aan onze aanhang verplicht namelijk. Voor ons als groep zijn ze heel belangrijk. Het doet ons goed om elke keer weer bij uitwedstrijden zoveel supporters te zien die speciaal voor ons zijn gekomen. Je krijgt dan het gevoel dat je niet alleen voor je teamgenoten en het resultaat speelt, maar ook voor de mensen die voor ons langs de kant staan. Je probeert hun iets te geven waar ze voor komen, een leuke wedstrijd en drie punten”, aldus de spits die deze zomer genoot van Oranje maar net als iedereen ziet dat het op dit moment bij Oranje niet geweldig gaat. ’Ik heb enorm veel genoten van Oranje afgelopen WK. Iedere wedstrijd vol trots gekeken naar de jongens die ons land vertegenwoordigden, met een hoofdrol voor Louis van Gaal als bondscoach. Als je na een dergelijk succesvolle WK Louis van Gaal moet opvolgen sta je voor een hele grote uitdaging. Je kunt er niet meer uithalen dan afgelopen zomer er is uitgehaald en dat maakt het voor Hiddink lastig. Ik zou echter niet weten wie anders bondscoach zou moeten worden. Maar dat het niet nog niet goed gaat is wel duidelijk.”
Stabiele tweede klasser
Naast dat er in Marum op het veld aan de weg wordt getimmerd is ook Futsal Marum steeds meer een begrip aan het worden. Rob Groefsema maakte ook enige tijd deel uit van een van de Marumer Futsalteams maar druk met school en terugkerende pijntjes door het spelen in de zaal deden hem besluiten om alleen nog op het veld te spelen. ‘Het viel niet goed meer te combineren zodat mijn rol die van supporter is geworden. Een avondje in de ‘Groene Kathedraal’ van Marum blijft leuk”, zegt de Marumer die vervolgens ingaat op de vraag of hij de ondertoon van niet tevreden zijn begreep in het verslag van de vaste reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.’ Ik snap wel wat Johannes bedoelde. We waren in de eerst helft slordig in balbezit. We lieten niet het spel zien wat we in eerdere wedstrijden wel lieten zien. Ik vond dat we ons in de 2e helft goed herpakten en dat we tot de laatste minuut als team hard hebben gewerkt voor de drie punten. Helaas zonder resultaat waardoor het een wedstrijd werd waarin we weer veel geleerd hebben. Dat is een stap in het proces richting het doorgroeien naar een positie als stabiele middenmoter in de tweede klasse. Dat is waar we naar toe moeten werken en wat in mijn beleving een reële optie is”, aldus de jonge clubtopscoorder die het antwoord schuldig blijft op de vraag met welke spits uit de eredivisie qua speelstijl te vergelijken valt. ‘Ik zou het niet weten met wie ik mezelf kan vergelijken in de Eredivisie.

Arkadiusz Milik
Daarom laat ik dat graag aan anderen over.” Het antwoord van de Marumer had ik wel een beetje verwacht en daarom legde ik deze vraag voor aan Johannes Kalfsbeek die, gewapend met pen en papier, de jonge Marumer regelmatig heeft zien voetballen. ‘Dat Rob dit als een lastige vraag ziet begrijp ik wel. Als spits komt hij in mijn beleving qua speelstijl het meest overeen met Arkadiusz Milik die nu voor Ajax speelt. Net als Milik is Rob snel en doelgericht. Verder is zijn neusje voor de goal redelijk tot goed en is hij een technische vaardige voetballer. Qua spelinzicht is er voor Rob nog veel winst te behalen want hij wil nog weleens teveel met de bal lopen wat vervolgens tot balverlies lijdt. Maar Rob is nog jong en in Kees Pranger hebben we een assistent-trainer die hem daar goed in kan begeleiden. Kees was namelijk een spits die over speciale kwaliteiten beschikte en hopelijk kan hij dat richting Rob goed overbrengen.”