Puurvoetbal op bezoek bij oud-trainer Dirk Vink: Als Feyenoord was uitgeschakeld had Martin van Geel voor zijn leven moeten rennen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Dirk Vink uit Loppersum zal met regelmaat terugkeren als vaste gast op Puurvoetbalonline. Dirk Vink is oud-trainer van o.a. SC Loppersum, waar hij jeugd en later hoofdtrainer was, en aan het begin van seizoen 2012-2013 twee maanden bij ZEC. Gezondheidsredenen zorgden echter voor een vroegtijdige beëindiging van zijn trainersloopbaan. De geboren Zaandammer is iemand die over alles een mening heeft en niet schuwt om die te ventileren. Met de oud-trainer, en Feyenoord-supporter in hart en nieren, gaat Puurvoetbalonline opvallende zaken uit het betaald en amateurvoetbal bespreken waarbij er in aflevering 1 direct al het nodige ‘vuurwerk’ te lezen valt


image-2014-08-30
Dirk Vink met zijn Bullmasstiff Pellè

Martin van Geel

Bij aankomst op de Appelhof 19 in Loppersum word ik begroet door Dirk en Pellè. Niet dat de Italiaanse spits op bezoek is bij Dirk en zijn vrouw Ria maar de negen maanden jonge Bullmastiff is vernoemd naar Graziano Pellè. Dirk is namelijk Feyenoorder voor het leven zoals hij zegt en wat ons direct brengt op het feit dat de Rotterdammers de groepsfase van het Europa League-toernooi hebben weten te bereiken. ‘Martin van Geel heeft geluk gehad. Samen met zijn vrouwtje had hij voor zijn leven moeten rennen als het fout was gegaan. Ik heb nog veel contact met jongens van vroeger toen ik tot de harde kern, vak S, behoorde. Ik kan je verzekeren, als het gisteren fout was gegaan dan was de pleuris uitgebroken. Een hondstrouw legioen wordt al vijf jaar bedonderd. Luister ‘we’ hebben al vijf jaar de beste jeugdopleiding van Nederland. Althans, die prijs wint Feyenoord steeds. Dan is het toch raar dat Boulahrouz en een Wilkshire gehaald moeten worden. Als je de beste jeugdopleiding hebt dan moet je dat type speler niet moeten halen. Van Geel wist al maanden dat Pellè weg zou gaan. Dan ben ik het met de critici eens dat onze Martin heeft liggen slapen. Maar geloof mij, als Feyenoord was uitgeschakeld had Van Geel permanente beveiliging kunnen aanvragen".

Charisma

Op de vraag wat vind je van de opmerking van Bilal Basaçikoglu, hij zal zijn reden hebben om mij niet in de basis te zetten, geeft de oud-trainer een helder antwoord. ‘Fred Rutten heeft geen uitstraling. Die heeft niet het charisma van Ronald Koeman. Die heeft als speler een carrière gehad waarbij hij twee rugzakken nodig heeft om zijn gewonnen prijzen in te doen. Rutten kan naar een speelgoedwinkel gaan om een kabouterrugtasje te halen. Die krijgt hij nog niet vol met de prijzen die hij gewonnen heeft. Ronald Koeman liet heel veel veldtrainingen over aan Jean Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst. Dat werkte perfect maar nu komt Rutten. Zit er bovenop, neemt zijn eigen assistent, Patrick Greveraars, mee en Jean Paul en Giovanni lopen met de pionnen. Koeman is een autoriteit waar een speler tegenop kijkt. Denk jij dat Basaçikoglu dit ‘kunstje’ bij Ronald Koeman had geflikt. Die had hem geschoren en gestreken.
Charisma is ook wat Marc Overmars en Edwin van der Sar wel hebben en Van Geel niet. Als Marc Overmars belt hoeft niemand zijn naam te googelen. Dat geldt ook voor Van der Sar. Luister, het is mijn club niet maar die ‘neuzen’, zoals we bij Feyenoord die club uit Amsterdam noemen, voeren wel een beleid waarbij je kunt zeggen, die gasten begrijpen het. Let maar op. Daley Blind gaat straks voor rond de twintig miljoen weg en de beste verdediger van het WK, Stefan de Vrij, gaat voor acht miljoen naar Lazio. Dat is het verschil waarop ik zeg Van Geel is een piepeltje in vergelijking tot Overmars en Van der Sar.
Charisma (2)
Niet alleen in het betaald voetbal is een stuk charisma belangrijk volgens de oud-trainer.' Ook in het amateurvoetbal is dat belangrijk. Ook daar heb je als trainer baat bij een stukje uitstraling. Dan moeten spelers bij je durven komen. Ik ben honderd procent hetero maar ik wilde als trainer een speler een knuffel kunnen geven. Dat betekende dat ik hem even later figuurlijk een schop onder zijn kloten kon geven. Ik ken hem verder niet als trainer op het trainingsveld maar in mijn periode als trainer van Loppersum kwam ik Willem Pettinga tegen. Willem was trainer bij FC LEO en ik moet zeggen, dat is een trainer met een prima uitstraling. Riep geen rare dingen langs de lijn en was altijd netjes. Ik moet eerlijk zijn, ik was soms te emotioneel. Dan liet die ‘domme’ Zaandammer zich gaan tegenover bijvoorbeeld een journalist. Dan dacht ik later, Dirk wat ben je ook een lul. Ondanks dat ik mij zelf weleens een domme lul vond ben ik er wel trots op dat veel oud-spelers mij nog steeds hartelijk begroeten als we elkaar treffen.”
Ambitie
Als je ambitieus bent als trainer moet je na drie jaar een andere uitdaging zoeken. Dan moet je een volgende stap maken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar normaal gesproken zeg ik dat je na drie jaar als trainer moet vertrekken. Je moet oppassen dat niet alleen je oefenstof voorspelbaar wordt maar dat ook je verdere manier van doen de spelers niet meer verrast. Als dat namelijk wel het geval is ben je te laat. Dan raak je als trainer je grip op de groep kwijt. Een vereniging heeft uiteraard ook ambitie maar ook daar moeten ze geen rare dingen gaan roepen. Laten we mijn laatste club ZEC even als voorbeeld nemen. De ploeg eindigde vorig seizoen als tiende. Als voorzitter Cor Wit, die ik als voorzitter en persoon hoog heb zitten, samen met zijn trainer Gerard Heun gaat roepen dat ZEC het komend seizoen kampioen moet worden komt dat niet goed. Dan ga je spelers een bepaalde druk opleggen. Een druk die ze niet aankunnen. Je kunt er wel een paar spelers bij krijgen maar dat wil niet zeggen dat het kampioenschap een ‘ABC-tje’ is. Gelukkig zijn Cor en Gerard niet wereldvreemd en gebeurt dat ook niet. Uiteraard maak je samen met de spelersgroep een doelstelling maar dat moet uit de groep zelf komen. Dat betekent dat ze er daar in geloven. Dat was vorig seizoen het probleem van Feyenoord. ‘We’ hadden vorig jaar kampioen kunnen worden maar ik had, en zo dachten er velen, het idee dat niet alle spelers er echt in geloofden.”
Bekertoernooi
Het bekertoernooi waar de amateurverenigingen op dit moment mee bezig zijn is de import-Lopster al jaren een doorn in het oog. ‘Vroeger hadden we de ’Zaanstad-cup’. Dan speelden alle amateurverenigingen uit de regio tegen elkaar wat vaak prachtige wedstrijden opleverde Ik neem nu Loppersum even als voorbeeld. Dat speelt tegen Niekerk, SJS en Veendam 1894. Op een doordeweekse dag komen op een duel tegen SJS uit Stadskanaal vier toeschouwers en een verdwaald konijn af. Ik chargeer nu een beetje maar dat is geen duel wat aanspreekt. Uit Stadskanaal komt op een doordeweekse dag echt geen supporter mee. Als Loppersum tegen bijvoorbeeld Middelstum speelt staan er tweehonderd man langs de lijn. Lekker voetbal kijken en slap ouwehoeren over de tijd dat alles beter en mooier was. Daar moet een bond meer op in spelen. Je kunt de provincie Groningen toch prima in een aantal vakken verdelen zodat je wedstrijden krijgt waar je publiek en de clubs meer plezier mee doet dan bijvoorbeeld Loppersum-SJS. Ik begrijp daarom ook dat trainers het bekertoernooi niet serieus nemen. Je speelt voor iets wat je nooit gaat winnen. Dat is echt ondenkbaar of je moet trainer van een hoofd of topklasser zijn. Maar de rest doet ter figuratie mee.”
Feyenoord
Opeens gaat het gesprek weer over Feyenoord. De ras-supporter vreest dat zijn favorieten zondag een lastige tegenstander treffen als er tegen FC Twente gespeeld wordt. 'Als we in Tukkerland verliezen staan we op vier punten uit vier duels. Dat betekent dat je op dat moment al twaalf verliespunten hebt. Dan mogen we wel blij zijn dat we doorgaan in Europa maar we kunnen niet ontkennen dat het dan een slechte seizoensopening genoemd mag worden. Als supporter hoop je altijd dat je ongelijk krijgt als je zoiets zegt. Natuurlijk hoop ik dat Feyenoord de Tukkers van het veld blaast. Je wilt namelijk dat je club wint. Het zal echter lastig worden zondag. Net zoals het lastig wordt om dat te bereiken, het landskampioenschap, waar de aanhang van Feyenoord al veel te lang met smart op wacht. “
Gijp
Nadat ik in de ochtenduren bij Dirk op bezoek was geweest besloot ik om ‘s avonds naar VI te kijken. Ik wist namelijk wel zeker dat Feyenoord tersprake zou komen. En inderdaad bespraken René van der Gijp, Johan Derksen en Gertjan Verbeek Feyenoord. Het frappante was dat ‘Gijp’ bijna dezelfde woorden sprak dan Dirk Vink enkele uren eerder. Van der Gijp sprak over de ME, Van Geel die het zwaar zou hebben gehad en precies dat zei wat Dirk enkele uren eerder mij ook toevertrouwde. ‘Elvis Manu heeft het leven van Martin van Geel gered want echt, en geloof mij maar, bij een uitschakeling van Feyenoord hadden ze waarschijnlijk een nieuw stadion kunnen bouwen.”