Dag van de sport brengt Winsum in beweging

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op zaterdag 23 augustus organiseert de stichting Promotie Winsum van 10.00 tot16.00 uur de eerste editie van de Dag van de Sport. In het centrum van Winsum krijgen alle sportverenigingen en organisaties uit het dorp een podium om te laten zien hoe leuk en gezond sporten en bewegen is.
image-2014-08-22 1

Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier Bedum
Zaterdag zal het centrum van Winsum volledig in het teken van de sport staan. Op en rond het Boogplein en richting camping Marenland zullen de diverse sportverenigingen die het dorp Winsum rijk is zich presenteren aan de nu nog passieve en vergeten sporter. Een initiatief waar Dimitri Sennema, Rob Vellinga, Joris Goedhart, Henk Alssema, namens Promotie Winsum, en de twee sportcoaches van de gemeente Winsum, Marianne Postma en Annemiek Steendam veel van verwachten.

Rob Vellinga en Dimitri Sennema vertegenwoordigen tijdens het interview het zestal i.v.m. vakantieperikelen en andere verplichtingen. Het duo Vellinga en Sennema weet direct te vertellen dat de samenwerking tussen de beide sportcoaches en Promotie Winsum uitstekend verloopt. ,,Als Promotie Winsum streven wij er naar om steeds weer wat nieuws te bedenken. We willen ons dorp graag bruisend houden waar de sport in onze beleving een belangrijk onderdeel in is. Winsum heeft ongeveer 25 sportverenigingen of organisaties die wij als Promotie Winsum graag een podium willen geven om zich te promoten. We denken namelijk dat er nog teveel ‘vergeten’ doelgroepen zijn waar je als sportclub of organisatie wat voor kunt betekenen”, verteld Dimitri Sennema die als karateka en trainer bij Dojo Katsu zijn sporen in de sport ruimschoots heeft verdiend. Rob Vellinga, eigenaar van Pub’69 en soms nog voetballend in VIBOA5, geeft verder aan dat het de bedoeling is om met de Dag van de Sport de passieve sporter uit de stoel te krijgen. ,,Dat is onze insteek, mensen die om wat voor reden niet meer aan sport doen toch weer zover krijgen om weer actief te worden. Daar bedoelen we niet mee dat we iedereen naar een sportclub willen ‘jagen’ want zo werkt het niet. We vinden het nog belangrijker dat een vereniging bij iemand past. Als voorbeeld nemen we de korfbalvereniging DWA/Argo. Dat is een vereniging waar het familiare hoog in het vaandel staat. De zelfwerkzaamheid is er groot en men gaat binnen de vereniging close met elkaar om. Als dat iets is wat iemand graag wil dan kan DWA/Argo een prima vereniging zijn om daar te gaan sporten. Ik kan mij echter ook voorstellen dat iemand zegt, ik wil iets kleinschaliger zoals tafeltennissen. Dan blijkt dat dit in Winsum mogelijk is maar wat velen misschien niet eens weten. Dat willen we op de Dag van de Sport uitstralen, dat er voor iedereen in Winsum eigenlijk wel een sport te vinden is die bij hem of haar past.”

Niet alleen de ‘bewegende’ sporten zullen op 23 augustus de revue passeren ook voor de denksporten is er de ruimte om zich te profileren weet Dimitri Sennema te vertellen. ,,Bridgen is in Winsum een denksport die veel beoefend wordt. Dat is een prima zaak want ook het sociaal aspect zal op de Dag van de Sport aan de orde komen. Je bij een sportvereniging aansluiten zorgt namelijk vaak voor nieuwe of hernieuwde contacten. Maar om even op het bridgen terug te komen, de bridgevereniging is wel een vereniging met bijna honderd leden.”

Waar het tot nu toe ging over de passieve sporters om die uit de stoel te krijgen wordt ook de gehandicapte sporter op zaterdag 23 augustus niet vergeten. ,,Marianne en Annemiek kwamen met het idee om ook de afdeling Winsum van de NOVO en de Twaalf Hoven er bij te betrekken. Dat zijn doelgroepen die sportief gezien wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over een fitnesstuin bij de Twaalf Hoven maar kun je ook denken aan andere sporten die door ouderen en/of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking goed uitvoerbaar zijn”, verteld Rob Vellinga die als voorbeeld FC LEO uit Leens neemt. ,,In mei was in de Leens de eerste avond van het ‘Open Air’-toernooi. Op dat toernooi voetbalde het G-team van FC LEO een demonstratiewedstrijd. In Leens heeft men namelijk het initiatief genomen om het G-voetbal te omarmen. Dat soort initiatieven vind ik geweldig al besef ik mij wel dat ook daar weer kader voor moet komen en het dan vaak op dezelfde personen aankomt.”

Dimitri Sennema denkt echter dat de Dag van de Sport ook daar wel iets in kan betekenen. ,,Ik zou mij kunnen voorstellen dat er oud-sporters zijn die hun kennis wel willen overdragen maar niet precies weten waar ze moeten zijn. Die bijvoorbeeld vanuit het westen naar Winsum zijn verhuisd en eigenlijk niets meer met hun kennis doen. Ook daar is de Dag van de Sport een prima gelegenheid voor om die personen in contacten met de verschillende verenigingen te brengen.”

Naast dat alle verenigingen en organisaties uit het dorp een podium krijgen zal er zaterdag ook ruimte zijn voor diëtisten en fysiotherapeuten verteld Rob Vellinga. ,,In totaal twintig verenigingen en organisaties hebben toegezegd dat ze aanwezig zullen zijn. Daarnaast vinden wij het als organisatie belangrijk dat de bezoekers van de Dag van de Sport ook op het gebied van voeding en blessurepreventie de nodige informatie krijgen. Dat kwam tijdens de vergaderingen als een belangrijk punt naar voren. Het sporten moet voor iedereen mogelijk zijn maar wel op een verantwoorde wijze.”

Het op een verantwoorde wijze bezig zijn geldt ook voor de sporten waar de bezoekers van dit prachtig initiatief aan mogen proeven. Zo kan er met een kano door het Winsumerdiep gepeddeld worden, de jeugd mag proberen of paardrijden wat voor ze is en verder zullen er hometrainers staan om te kijken of er zich onder de bezoekers talentvolle wielrenners of wielrensters bevinden. Verder zal er ook een ‘schietkanon’ zijn waar men kan meten hoe hard er op een doel geschoten wordt. Kortom, voor iedereen zal er op en rond het Boogplein in Winsum wel iets zijn op een dag waar de organisatie van hoopt dat het de deelnemende verenigingen nieuwe leden oplevert. ,,Onze doelstelling is om meer bewoners uit ons dorp aan het sporten te krijgen. Op dit moment zijn er van de 7500 inwoners misschien 2000 actief als sporter. Daarbij moet je niet vergeten dat er een bepaalde categorie is, denk aan kinderen tussen 0 en 4 jaar en hoogbejaarden, die afvallen. Het zou fantastisch zijn als door deze eerste Dag van de Sport het aantal actieve sporters zou stijgen. Twee jaar geleden is een zogenaamde 0-meeting gedaan waaruit bleek dat de ‘vergeten’ doelgroepen, de ouderen en gehandicapten, slecht scoren. Dat is iets waar de beide sportcoaches op inzetten om die twee doelgroepen passende sporten aan te bieden. Wij denken dat dit inderdaad mogelijk is waarbij het moeilijk in te schatten is hoeveel dat er uiteindelijk zullen zijn. Dat geldt overigens ook voor de overige geïnteresseerden die daadwerkelijk een sport zullen oppakken. Daarom hopen we dat we het op 23 augustus qua weersomstandigheden zullen treffen en velen even een kijkje komen nemen op en rond het Boogplein waar naast de verenigingen en organisaties tal van kraampjes het geheel zullen opfleuren”, aldus Dimitri Sennema die verder van mening is dat je een evenement als een Dag van de Sport misschien niet ieder jaar moet organiseren. ,,Een van onze doelstellingen is dat we steeds vernieuwend willen zijn. Zo hadden we een keer waterskiën als evenement. Dat organiseerden we op ongeveer dezelfde locatie als nu de Dag van de Sport. Door het succes van toen wordt er nu nog over gepraat wat echter niet betekend dat je het een jaar later weer moet organiseren. Afwisseling zorgt namelijk voor een vorm van nieuwsgierigheid. Het organiseren van diverse evenenten hier in Winsum heeft ons namelijk wel geleerd dat je mensen een beetje moet prikkelen. Als je iets een paar jaar op dezelfde wijze doet dan verflauwd de aandacht en voordat je het weet sta je het voor jezelf te organiseren. Dat is echter niet ons idee als stichting Promotie Winsum. We zijn trots op Winsum en zijn ondernemers, die ons als stichting faciliteren, waarbij we er met elkaar voor moeten waken dat we als dorp nooit de naam krijgen dat er niets te beleven valt.”