Godlinze voorzitter Koert Stulp is altijd present.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Toen Godlinze na afloop van het seizoen 2013-2014 zijn twee duels in de nacompetitie tegen Westerlee moest spelen was voorzitter Koert Stulp op vakantie. Dat waren precies de enige twee duels die de preses van Godlinze het vorig seizoen moest missen want Koert Stulp vindt dat je als bestuurder bij zoveel mogelijk duels van je club behoort te zijn.

image-2014-08-08
 Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier Bedum

Dat Koert Stulp de kersen op de taart, de promotie van Godlinze naar de derde klasse, niet lijfelijk meemaakte heeft hij de spelersgroep wel even verweten. ,,Onze eerste wedstrijd verloren we in Uithuizen tegen Noordpool. In een boeiend duel verloren we, omdat Noordpool die dag met een ongelofelijke spirit speelde, met 4-3. Al denk ik wel dat als het duel nog vijf minuten langer had geduurd het misschien nog wel 4-4 was geworden. Ik doel echter meer op de wedstrijd die we in Groningen tegen GVAV Rapiditas verloren. Toen werd het een 8-1 nederlaag voor ons omdat de neuzen een keer weer niet dezelfde richting opstonden. Doordat concurrent VV Groningen geen punten verloor bleven we daardoor op achterstand staan. Toen we in november ook nog eens gelijkspeelden bij Veendam 1894 werd het gat eigenlijk al te groot richting een eventueel kampioenschap. Helaas zijn er altijd een paar wedstrijden bij waarin de neuzen niet dezelfde kant op staan. Dat komt doordat we binnen de selectie met verschillende culturen te maken hebben. Dat zorgt soms voor een verschillende denkwijze. Wat ik nu vertel weten de jongens trouwens ook. Ik heb ze verteld dat ze het kampioenschap zelf hebben verprutst. Niet in kwade zin overigens want dat is nergens voor nodig. Maar ik ben wel iemand die zijn mening niet voor zich houdt.”

Zijn mening ventileren heeft de nu 74 Koert Stulp al zijn hele leven gedaan want tot voor twintig jaar geleden was de inwoner van Spijk nog actief in de politiek. ,,Ik ben eigenlijk min of meer toevallig in de voetbalsport beland. In 1995 besloot ik dat het na vijfentwintig jaar in de politiek, waaronder 13 jaar als wethouder in de gemeente Bierum, welletjes was geweest. Door mijn werkzaamheden als eigenaar van een assurantiekantoor had ik regelmatig contact met Bert ten Hove die bij de voetbalvereniging Holwierde voorzitter en hoofdsponsor was. Bert had mij al een paar keer benaderd voor een functie in het bestuur maar dat had ik steeds afgewimpeld. Op een gegeven moment werd ik echter informeel benaderd door Neptunia voor het voorzitterschap. Daar kreeg Bert lucht van en die haalde mij toen over om naar Holwierde te komen waar ik vervolgens 15 jaar penningmeester ben geweest.”

Stulp kreeg daardoor de smaak van het besturen van een voetbalvereniging te pakken. ,,Door mijn activiteiten als wethouder kwam ik regelmatig een keer in Godlinze kijken. Toen heb ik een keer gezegd dat ik ooit op bestuurlijk niveau wel eens iets voor de voetbalvereniging wilde doen. Toen bekend werd dat ik bij Holwierde stopte als bestuurslid kreeg ik binnen 24 uur een telefoontje uit Godlinze. Men zocht een voorzitter en vroeg mij of ik die functie wilde vervullen. Het voorzitterschap doe ik nu vijf jaar en zolang het lichaam en de geest het nog volhouden zie ik geen aanleiding om te stoppen. Ik kan namelijk niets anders zeggen dan dat het samenwerken met jonge mensen je jong houdt. Als oudere moet je voorkomen dat je al niets doende thuis komt te zitten. Dan duren de dagen lang en lever je in mijn ogen een groot gedeelte van de kwaliteit van het leven in.”

Dat Koert Stulp een speciale band heeft met de Turkse gemeenschap in en uit de buurt van Delfzijl kwam al even tersprake. Als de vraag vervolgens komt hoe het nu precies zit met de verhalen dat de spelers van Godlinze betaald worden begint de preses van Godlinze eerst te lachen om er vervolgens dieper op in. ,,Ik hoor die verhalen uiteraard ook. Daar moet ik wel een beetje om lachen. Ik zou kunnen zeggen, uiteraard betalen wij want anders komen die spelers niet naar Godlinze. Dat zou de waarheid echter niet zijn. Wij doen echt niet mee aan die poppenkast. Wat wij als club wel doen, en wat volstrekt legaal is, de spelers van de eerste selectie voor aanvang van het een schoenenbon ter waarde van 75 euro geven. Verder krijgen de spelers die buiten Godlinze wonen een reiskostenvergoeding die ook in het financieel verslag van de club wordt opgenomen. Verder gaan wij echt niet want dan is het hek van de dam. De jongens die van buitenaf komen kennen elkaar allemaal en wilden gewoon samen voetballen. Doordat er al een paar in Godlinze voetbalden kwamen er steeds meer bij zodat wij, en zo eerlijk moet je zijn, nu wel in de derde klasse spelen. En dat er veel Turkse jongens bijzitten komt mede doordat ik veel van deze jongens al jaren ken. Dat zorgt dat je weet wat je aan elkaar hebt en dat je elkaar daarom kunt vertrouwen.”

Vertrouwen heeft Koert Stulp ook in de verrichtingen van Godlinze in de derde klasse waarbij hij zich verheugd op de derby’s die er in het seizoen 2014-2015 op het programma staan. ,,De duels tegen Appingedam, De Pelikanen, De Fivel en NEC Delfzijl zijn pittige wedstrijden. Ik denk trouwens dat het helemaal een pittige competitie is. Het gedegradeerde Marum en Aduard 2000 en VV Groningen, dat weer behoorlijk versterkt is, zullen namelijk ook om de prijzen mee willen spelen. Wat dat betreft kan onze selectie zijn borst natmaken.”

Een man die er mede verantwoordelijk voor is dat Godlinze naar de derde klasse promoveerde is Peter Ernst. De trainer, die in eerste instantie had besloten dat hij na zes seizoenen toe was aan een nieuwe uitdaging, zal namelijk ook volgend seizoen voor de groep staan. Toen de spelersgroep bij het bestuur kwam met de medeling dat men graag met de trainer verder wilde ging Koert Stulp daarop weer met Ernst in gesprek. , Vooropgesteld, van ons hoefde Peter ook niet weg. Als je al zes jaar samenwerkt kweek je ook een band. Uiteraard had hij niet deze actie niet verwacht. We zijn echter het gesprek aangegaan en uiteindelijk besloot Peter om er nog minimaal een jaar aan vast te plakken. Het is echt een trainer die bij deze groep past en dat is niet voor iedere trainer weggelegd. Hier in de regio zie ik eigenlijk maar een die dat ook zou kunnen. Ik noem geen namen, dat is niet netjes naar de persoon en vereniging waar hij nu werkzaam is, maar die zou ik nog wel een keer als trainer in Godlinze willen zien.”

Verder vindt De ‘Spiekster’ het ontzettend jammer dat Poolster dit seizoen niet in de derde klasse uitkomt omdat zoon Edward sinds enkele maanden daar de voorzittershamer hanteert. ,,Los van het feit dat het wel een speciaal tintje aan de wedstrijden had gegeven vind ik het jammer voor Poolster dat ze zijn gedegradeerd. Een club met een mooie jeugdafdeling, die wij in Godlinze niet hebben, als basis moet derde klasse kunnen spelen. Soms heb je echter met krachten te maken die voor een neerwaartse spiraal zorgen wat Poolster het achter ons liggende seizoen is overkomen. Op termijn moet Poolster het verloren gegane terrein echter wel weer kunnen heroveren. Het spreekwoord, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst komt namelijk altijd uit.”

Dat brengt ons automatisch bij de vraag hoe voorzitter Koert Stulp de toekomst van de voetbalvereniging Godlinze ziet. ,,Dat is een lastige vraag omdat, zoals ik net al zei, wij geen jeugd hebben. Onze nieuwe leden moeten van buiten komen. Het dorp zelf heeft maar een paar honderd inwoners dus dat stelt niets voor. De gemeente Delfzijl had ons daarom ook graag een veld afgehaald maar naar wat ik heb begrepen is dat voorlopig van de baan. Dat de toekomst er echter rooskleurig uitziet kan ik niet zeggen. Op jouw vraag of Godlinze als voetbalvereniging over tien jaar nog bestaat durf ik echt geen antwoord te geven.”

Even wordt het stil aan tafel waarna Koert Stulp verder gaat. ,,Voor een man als Hendrik Sterenberg zou ik het verschrikkelijk vinden als Godlinze zou verdwijnen. Men zegt vaak, niemand is onmisbaar maar dat is Hendrik wel voor Godlinze. In mijn vijf jaar als voorzitter heb ik heel waardering gekregen voor Hendrik waarbij ik de overige vrijwilligers niet te kort wil doen. Hendrik Sterenberg is voor mij echt de verpersoonlijking van de voetbalvereniging Godlinze”, aldus de voorzitter van Godlinze die voor de zekerheid al wel even gekeken heeft wanneer de nacompetitie in mei 2015 precies op het programma staat. ,,Dat ik bij de twee duels tegen Westerlee verstek moest laten gaan baal ik nog van. Ik heb mij toen direct belooft dat mij dat niet weer zou gebeuren. Daarom ga ik volgend jaar pas op vakantie als alles achter de rug is. Want heel stiekem hoop ik op een stunt van ons tijdens ons debuutjaar in de derde klasse.”