Jildau Huitema (FC Lewenborg/Omlandia) heeft een leuke 'verslaving.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Jildau Huitema voetbalt voor de B-junioren van FC Lewenborg. Met ingang van het komend seizoen komt daar nog een team bij. Jildau zal dan namelijk deel uitmaken van Omlandia dames 1 zaal. Aan Puurvoetbalonline verteld Jildau in onderstaand vraaggesprek wat haar ambities op het veld en in de zaal zijn en komt ook haar ‘verslaving’ ter sprake.


image-2014-08-07.

Jildau jij voetbalt op het veld voor FC Lewenborg B1 en in de zaal voor Omlandia dames 1. Waarom de keuze voor Omlandia dames 1 voor wat betreft de zaal: ‘Zaalvoetbal leek mij al langer een leuke aanvulling op het veldvoetbal. Via Facebook zal ik dat een vriendin van mijn, Paula Riemersma, bij Omlandia speelde. Zodoende vroeg ik haar of ik misschien een keer mee kon doen. Ik kwam terecht in een super leuke en enthousiaste groep. Na 1 wedstrijd wist ik gelijk dat dit een plek voor mij was en ben in het team gegaan.”

Van jouw coach bij Omlandia, Wichard Slagter, begreep ik dat jij aardig fanatiek bent. Klopt dat beeld of is dat iets overdreven: ‘Dat beeld klopt helemaal. Mijn moeder zegt altijd dat ik voetbalverslaafd ben. Ik kan totaal niet zonder voetbal. Als ik blessures heb voetbal ik meestal gewoon door met de gevolgen van dien. Ik kan ook nu niet wachten tot het seizoen begint. Ik voetbal eigenlijk iedere dag en dat nu 8 jaar lang. ‘Voetbal is geen hobby maar een manier van leven’ zeg ik altijd. Dus dat heeft Wichard helemaal juist!”

Waarom de keuze voor FC Lewenborg i.p.v. een damesteam op niveau: ‘Ik ben in de E-ers begonnen bij GVAV bij de jongens. Ik heb daar t/m de D-ers gespeeld. Toen heb ik wat problemen gehad met de omgang met de jongens in mijn team. Daarom leek het mij verstandig om in een meiden team te gaan spelen en omdat we die bij GVAV niet hadden ben ik naar FC Lewenborg gegaan. Ik ging daar spelen in MC1, maar al vrij snel kwam ik erachter dat het niet mijn niveau was. Ik vond het erg gezellig maar heb na 1 seizoen besloten om weer bij de jongens te gaan spelen. Ik ging als enige meisje (zoals de jaren ervoor) tussen de jongens spelen, in FC Lewenborg C1. Hier ging het prima met de jongens. Het jaar erna speelde ik weer in C1, afgelopen jaar ben ik naar B2 gegaan en heb een seizoen met een vriendin in een team gespeeld. Al kwam het zeer regelmatig voor dat ik 2 wedstrijden speelde omdat ik ook nog mee speelde met de dames. Het voetbal is heel anders en ik ben er van overtuigd dat ik me bij de jongens meer kan ontwikkelen en kan leren. Daarom speel ik nu nog bij het mooie FC Lewenborg in de B1.”

Jij gaat je zesde jaar VWO in. Dat betekent een zwaar jaar of vergis ik mij daarin: ‘Ik ga er van uit dat het een redelijk zwaar jaar gaat worden maar ze zeggen altijd dat VWO5 het zwaarste jaar is en die heb ik al volbracht. Dus ik hoop met hard werken en lekker voetballen tussendoor mijn VWO diploma komend jaar gewoon te halen. “

Het VWO diploma halen en wat wordt daarna het vervolg: ’Ik ben van plan om na mijn VWO Fysiotherapie te gaan studeren aan de Hanze. Ik wil na die studie nog verder leren aan de RUG. Wat ik precies wil gaan doen ben ik nog niet helemaal uit.

Jij schijnt een multifunctionele speelster te zijn. Deel jij mijn mening dat dit soms een nadeel is: ‘Ik deel die mening helemaal niet. Ik snap wel hoe u erbij komt. Het zou kunnen dat je dan een beetje tussen wal en schip valt, maar ik ben er van overtuigd dat zoiets onder de hoede van Wichard zeker niet zal gebeuren. Ik ben iemand die jaren achterin heeft gespeeld. In de jaren ben ik me erg gaan richten op mijn techniek en het gebruiken van mijn ‘goede’ en ‘chocolade’ been, dit omdat het voor een meisje bij de jongens altijd lastig is. Fysiek kan ik niet veel inbrengen en daarom wil ik dat compenseren met mijn techniek. Door mijn redelijk goede techniek kan ik ook voorin prima uit de voeten en zo kan Wichard me dus overal neerzetten en ik heb er vertrouwen in dat ook ik zeker mijn minuten zal krijgen.”

Als jij zou moeten kiezen, met nadruk op als, wordt het dan veld of zaal en waarom: ‘Deze vraag kan ik geen antwoord op geven. Ik speel nu acht seizoenen op het veld en heb nog nooit in de zaal gespeeld dus ik kan niet zeggen waar ik voor zou kiezen.”

FC Lewenborg beschikt over kunstgras waar jij als voetbalster blij mee bent: ‘Ik ben daar heel blij mee. Ik houd van technisch en snel voetbal. Kunstgras is daar super voor. En dan zijn er van die mensen die zeggen dat je geen sliding kunt maken op kunstgras, maar dat kan zeker wel! Het is maar net wat jij allemaal wil doen voor de bal. En een wondermiddel -> Vaseline helpt altijd. Maar ik ben zeer zeker blij met het kunstgras bij FC Lewenborg.”

Soms zie je spelers of speelsters die met onverzorgd materiaal rondlopen. Dat is iets waar jij absoluut niet tegen kan: ‘Nee dat klopt daar heb ik echt een hekel aan. Zo zijn er bij FC Lewenborg heel veel jongens die een FC Groningen shirt aandoen met een Barcelona broekje en Manchester City sokken. Dat is iets waar ik niet tegen kan. Normaal maak je ook niet zulke combinaties. En ik vind dat een team een eenheid is en dat dus ook moet uitstralen. Zo kom je goed voor de dag en laat je aan de tegenstander zien dat je serieus met de wedstrijd bezig bent. Uitstraling is voor mij een deel van voetbal. “

Heb jij ook genoten van de prestaties van de Oranjemeiden O-19: ‘Ja daar heb ik zeker van genoten. Het zijn toch meiden die net iets ouder zijn dan ik. Sommige ken ik wel vanuit de voetbalwereld. Verder niet persoonlijk maar wel eens gezien bij KNVB activiteiten of zo. Erg gaaf dat ze dit bereikt hebben en ik hoop dat het ook zorgt voor meer aandacht voor het vrouwen/meiden voetbal in Nederland.”

Ik begreep dat jij wel als schoenensponsor van jou team kunt optreden. Van waar deze ‘schoenenverslaving’: ’Hahaha in de zaal NOG niet maar op het veld wel. Ik heb twaalf  paar veldvoetbalschoenen en drie paar zaal voetbalschoenen. Zoals eerder gezegd houd ik er van om er ook bij voetbal verzorgt uit te zien. Op het veld match ik dan ook mijn schoenen bij mijn outfit. Heel erg eigenlijk maar ik vind het gewoon leuk. Ik ben een koopjes jager en dan vind ik het zonde om ze niet te kopen als ze zo goedkoop zijn. Ik begon met 2 paar 1 voor kunstgras en 1 voor ‘gewoon’ gras. Toen kreeg ik wat en zo is het een beetje uit de hand gelopen. En nu heb ik voor de zaal ook al 3 paar terwijl het seizoen nog niet eens is begonnen J. Ik weet niet precies hoe het komt maar ik vind het gewoon leuk!

Wat zijn jouw persoonlijke ambities en wat verwacht je bij FC Lewenborg en Omlandia te bereiken: ‘Bij FC Lewenborg verwacht ik niet heel veel meer, maar daar heb ik al een paar super seizoenen gehad. Ik zie dit seizoen als een afsluitseizoen bij FC Lewenborg. En ik ga dan ook komend seizoen hard op zoek naar een nieuwe club en zal dan nu toch de overstap naar de dames gaan/moeten maken. Ik wil het bij FC Lewenborg gewoon leuk afsluiten en ik hoop dat ons dat gaat lukken komend seizoen. Met Omlandia hoop ik met ons team heel veel te groeien. Er is weinig ervaring in ons team. Het lijkt mij erg leuk om met ons team in de komende jaren onszelf hoger op te werken en misschien de hoofdklasse te bereiken. Maar voor komen seizoen hoop/streef ik toch wel naar het kampioenschap! “

Wat is jouw favoriete club uit de eredivisie en waarom:

‘Mijn favoriete club in de eredivisie is Feyenoord. Tja, waarom…… de moeder van een goede vriend van mij is ook voor Feyenoord en in de tijd dat ik fan ben geworden stroomden er heel veel jeugdspelers door. Dat is iets waar ik wel van houdt. Ook vind ik het Legioen heel mooi en is Feyenoord een club die mij erg aanspreekt. Het straalt warmte uit en dat er geen speler is met nummer 12 laat zien dat het Legioen heel belangrijk is voor de club en dat vind ik erg mooi. Verder is er niet echt een reden.”

Er is veel gedoe over Kosic als we de media mogen geloven. Strik erom en verkopen of poot stijf houden wat Groningen betreft: ‘Ik ben daar totaal niet van op de hoogte dus daar heb ik eigenlijk geen mening over. Maar ik hoorde dat mijn teamgenoot Jose erg fan is van hem dus wat dat betreft mag hij nog even lekker bij FC Groningen blijven.”

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel kwijt: ‘Nee ik denk dat er al aardig wat over mij verteld is.