'Rondje Koning' met het gras in de Euroborg en verhalen over 'Vrouger'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Zaterdag 2 augustus stond in het teken van een interview met een Tafeltennis-icoon uit Middelstum. Het opsporen van telefoonnummers van trainers uit het verspreidingsgebied van De Koerier voor het vervaardigen van de voetbalbijlage en ik had besloten om eens weer in café Koning aan te schuiven om vervolgens de dag af te sluiten met een bezoek aan het Stadspark in Groningen waar Velocitas en Pelikaan S vriendschappelijk tegen elkaar in actie kwamen.
       foto12
Dat zaterdag 2 augustus een warme dag zou worden werd rond zes uur in de ochtend al duidelijk. Toen al kon 'laptoppie’ naar buiten zodat ik mij, ondertussen genietend van wakker wordende zaterdag, kon voorbereiden op mijn interview met Gert Stulp die als de wandelende encyclopedie van tafeltennissend Middelstum mag worden gezien. Verder hield ik mij tot aan half tien uur bezig met het opsporen en opvragen van telefoonnummers van trainers die in het seizoen 20 14-20 15 bij de diverse clubs in de regio rond Veendam actief zullen zijn. Een leuk klusje omdat het met de telefoonnummers deze keer redelijk vlot ging wat in de voorgaande drie edities weleens anders was. Nadat het interview in Middelstum was afgenomen en ik ’s middags al een groot aantal trainers aan de lijn had, waarbij tot mijn grote vreugde niemand de term ‘linker rijtje’ in de mond nam, en een heerlijke pasta van de ‘chef-kok in the house’ kreeg voorgeschoteld werd het tegen 17.00 uur tijd om richting Bedum te gaan. ‘We zijn er op de gebruikelijke tijd”, vertelde Menko die samen met broer Erik en de beide oud-scheidsrechters Simon Apotheker en Appie Zwerver tot de ‘harde kern’ van een groepje voetballiefhebbers uit Bedum en omstreken behoort die iedere zaterdag wel ergens bij een amateurwedstrijd te vinden zijn. Deze zaterdag stond er nog geen duel op het programma maar Menko en Erik waren een dag eerder op de Esserberg geweest waar Be Quick en GVVV uit Veenendaal tegen elkaar hadden geoefend.

Een wezenlijk verschil         
Tussen beide teams zat een wezenlijk verschil vertelde Menko wat door zijn broer werd beaamd. ‘In een wedstrijd zoals gisteravond zie je het verschil tussen Topklasse en Hoofdklasse duidelijk naar voren komen. Dat mag op papier een klasse verschil zijn maar de werkelijkheid is wel even anders.Alles gaat veel sneller. Als club in de Topklasse zit je dicht tegen de Jupiler League aan. Het enige verschil is dat je minder traint. Maar verder zit er tussen de spelers onderling weinig verschil.”
Ondertussen was Appie Zwerver ook gearriveerd. De oud-arbiter had een dag eerder zijn 69 jarige verjaardag gevierd en even was er de vraag of Appie richting ‘Koning’ zou komen. Maar de spreuk ‘Old soldiers never die’ kon uit de kast want, weliswaar met een lichte vertraging, kwam de 69 jarige het café, dat weer was ontdaan van zijn Oranje-versieringen, binnen gewandeld. Even later schoof ook Simon Apotheker aan en zo was het vijftal, ook Roel van Dijken gaf acte de présence, dat elkaar regelmatig ontmoet compleet.
Grasmat Euroborg
Barkeepster Ina was zo vriendelijk geweest om de TV in te schakelen omdat FC Groningen-Aston Villa door onze vrienden van FOX werd uitgezonden. Iets waar mij de logica van ontgaat. FC Groningen-Aston Villa en later op de avond Heerenveen- Levante, waar ik precies drie minuten van heb gezien waarbij de commentator bijna drie minuten zijn mond hield, zijn geen wedstrijden waarvoor ik een mooie zomeravond inruil voor het zitten in een warme kamer naar een duel die het aangluren niet waard is. Erik was naar FC Groningen-Aberdeen geweest en plaatste nu al zijn vraagtekens bij de kwaliteit van de grasmat van de Euroborg. Ik kon de mannen vertellen dat ik uit betrouwbare bron had vernomen dat er intern harde noten waren gekraakt omdat de technische staf de vraagtekens van Erik Swieringa deelde. De technische wilde graag een mat zoals in het stadion van AZ waar het natuurgras versterkt is met kunstgras.
Leegloop
Uiteraard kwam zaterdag ook het amateurvoetbal aan bod waarbij de leegloop bij SV Bedum-zondag door allen als jammer werd gezien. Iets wat er aan zat te komen en waarbij de mannen aan tafel niet onder stoelen en tafel staken dat dit weleens het einde van prestatievoetbal op zondag in Bedum kon betekenen. ‘Ik hoop het niet want iets wat verdwijnt, komt nooit weer terug”, zegt Menko die daarin bijval krijgt van Roel van Dijken. ‘Ik weet dat er plannen waren om met een groep spelers vanuit Bedum naar Onderdendam te verhuizen. Daar was mijn zoon ook bij die ik toen dat speelde weleens gezegd heb, als je samen met een aantal vrienden wilt spelen stap je toch over naar de zondagtak. Helaas is dat niet gebeurt. Daarom ben ik het met Menko eens, en ik hoop oprecht dat we ongelijk krijgen, SV Bedum weleens het BNC van twee jaar geleden kan worden. Die waren toen voor de kerst eigenlijk al gedegradeerd.”
Trainers
Net als de voorgaande keren ging het met het veranderen van onderwerp bijna even snel als dat er vijf bier en een cola besteld werden. Opeens was daar het onderwerp ‘trainers’ en ontstond er een leuke discussie over wie een prima trainer voor een bepaalde club zou zijn. Het zou niet netjes zijn om namen van clubs te noemen omdat daar nu eenmaal op dit moment trainers actief zijn. Duidelijk werd wel dat er een aantal Bedumers zijn die door het vijftal als in potentie als talentvolle trainers worden gezien.
Hiërarchie
Bij de keren dat ik in ‘Koning’ was ontbrak het onderwerp ‘Vrouger’ nooit een keer. Niet omdat het vijftal vindt dat alles vroeger beter was maar meer door het vertellen van de meest prachtige anekdotes. Verhalen over Erwin Koeman die in zijn periode bij KV Mechelen, trainer Aad ‘Afkoopsom’ de Mos even duidelijk maakte hoe de hiërarchie precies was. Of het ‘bierverhaal’ van Ajax-aanwinst Frank Stapleton. De spits was door Ajax overgenomen van Manchester United en was een voetballer die wel een biertje lustte. Menko speelde in die periode met een regioteam tegen Ajax waar Cruyff toen trainer was. ‘Stapleton was een ‘echte’ Engelse voetballer. Waar Danny Blind en Rijkaard een vruchtensapje dronken bestelde Stapleton een biertje. Je had die Blind en Rijkaard moeten zien kijken. Cruyff zag dat natuurlijk ook en toen die Stapleton zijn tweede wou bestellen tikte Cruyff de spits op zijn schouder en werd het ook voor Stapleton een vruchtensapje.”

Vervolg

Zo kwam er een einde aan een gezellig anderhalf uur in café Koning want ik had mij voorgenomen om even over Groningen terug te rijden naar Ezinge. In het Stadspark speelden Velocitas en Pelikaan S tegen elkaar. In het kader van de rubriek ‘Zweten in stad en ommeland’ leek mij dit duel wel een aardig affiche om deze rubriek mee te starten. Maar er komen vervolgafleveringen van ‘Rondje Koning’ want anderhalf aan tafel zorgde ook nu weer voor een bonte verzameling van verhalen, nieuwtjes en, ook niet onbelangrijk, zaken die maar off the record moeten blijven.