Arjen Fledderman: Bij FC LEO moet iedereen zich thuis voelen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 2003 was Arjen Fledderman even klaar met zijn taken als bestuurslid van FC LEO uit Leens. Tien jaar later werd hij opnieuw gepolst door de voetbalvereniging uit zijn woonplaats waar hij sinds het najaar van 20 13 de voorzittershamer hanteert.


0ddf334bbf18919688d35bf84d335ce7 400x400

Bron: Ommelander Courant

In 2003 kwam er een einde aan een periode van zeven jaar dat de nu 43 jarige Arjen Fledderman lid van het bestuur van FC LEO was. Een periode waar hij nu met plezier op terugkijkt maar toen even klaar mee was. ,, Op een gegeven moment kwamen er andere interesses en prioriteiten op mijn pad. Ik nam toen het besluit om mij niet herkiesbaar te stellen. Een besluit waar ik nog steeds achtersta en die er voor heeft gezorgd dat ik nu aan een tweede periode als bestuurslid ben begonnen. Ik ben namelijk van mening dat je niet jarenlang een bepaalde functie moet vervullen. Na een bepaalde periode even afstand van iets nemen werkt vaak verfrissend. “

De oud-voetballer bleef na 2003 uiteraard wel zijdelings bij FC LEO betrokken en vandaar dat hij begin 2013 door Jacob Zuidema werd benaderd voor een hernieuwde toetreding tot het bestuur. ,,Jacob had enkele weken eerder te kennen gegeven dat hij zou stoppen als voorzitter. Hij had problemen met zijn gezondheid en deed daarom een stap terug. Dat zorgde voor een onderbezetting in het bestuur vandaar dat hij met de vraag kwam of ik niet wilde terugkeren. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. FC LEO is mijn club en ik kon het qua werk en privé ook goed inplannen. Daarom besloot ik om positief op de vraag te reageren wat overigens niet betekende dat ik direct tot voorzitter werd gebombardeerd. Zoiets gebeurt namelijk altijd in een officiële ledenvergadering.”

Toch werd enkele maanden later duidelijk de Arjen Fledderman de opvolger van Jacob Zuidema zou worden wat door een tragische gebeurtenis binnen FC LEO versneld werd. Een gebeurtenis die de Leenster nog steeds zichtbaar aangrijpt. ,,Op 16 juni kwamen Mart Buikema en Arjen van der Rijet bij een tragisch verkeersongeval om het leven. Mart was speler van ons eerste elftal en vanuit de familie kwam het verzoek om een groot gedeelte van de uitvaartplechtigheid bij FC LEO te mogen organiseren. Uiteraard voldeden wij aan dat verzoek. Waar wij als vereniging echter geen rekening mee hadden gehouden was de ‘interesse’ van de landelijke pers voor dit tragisch ongeval. Dat heb ik toen puur op intuïtie in goede banen proberen te leiden waardoor ik op dat moment eigenlijk tegen wil en dank tot woordvoerder van FC LEO werd gebombardeerd.”

Dat zorgde er vervolgens voor geluiden dat Arjen Fledderman de nieuwe voorzitter van FC LEO moest worden wat vervolgens op de jaarvergadering in het najaar van 20 13 officieel bekend werd gemaakt.

Een bevlogen voorzitter mag Arjen Fledderman genoemd worden want met veel passie praat hij over alles wat er op dit moment binnen het ‘andere Oranje’ speelt. ,,Ook ik ving weleens geluiden op dat men vond dat FC LEO te weinig ambitie uitstraalde. Daar werden niet alleen de prestaties van het eerste elftal mee bedoel maar meer de uitstraling als vereniging. Ik heb dat nooit begrepen. Ik merkte dat toen ik in het bestuur kwam FC LEO een club was die wel degelijk ambities had. Men moet echter niet vergeten dat als er bepaalde plannen zijn je dat niet eerder naar buiten moet brengen voordat ze concreet zijn. Dat zie je bijvoorbeeld ook met het G-voetbal wat sinds kort als nieuwe tak aan onze vereniging is toegevoegd. Daar zijn we al ruim een half jaar achter de schermen mee bezig. Dat weet de buitenstander niet maar een project als het nu het G-voetbal vergt een gedegen voorbereiding.”

Laaiend enthousiast is nog zacht uitgedrukt als de voorzitter van de vierdeklasser uit Leens het over het G-voetbalteam van FC LEO heeft. ,,Vanaf het moment dat wij door Marieke van der Sluis van de woonvorm ‘De Kameleon’ hier in Leens werden benaderd met de vraag of er ruimte was voor G-voetballers en voetbalsters binnen FC LEO waren wij enthousiast. Een enthousiasme wat alleen maar versterkt werd door de houding van de voetballers en voetbalsters met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Als je ziet hoe zij hun sport beleven vind ik dat een voorbeeld voor velen”

Een groep van zeventien spelers en speelsters zal in een 8 tegen 8 competitie gaan voetballen waarbij de vraag gerechtvaardigd is of een selectie van zeventien spelers en speelsters niet te groot is’. ,,Doordat alle zeventien leden in een woonvorm leven gaan ze in de weekenden regelmatig naar het ouderlijk huis. Daarnaast hebben ze ook nog activiteiten op de zorgboerderij zodat we met een rooster gaan werken. We willen namelijk voorkomen dat hun andere activiteiten in de knel komen. Naar de ouders, maar ook naar het team zelf willen we alleen maar duidelijkheid’’, aldus Arjen Fledderman. Duidelijkheid is ook het woord wat hij gebruikt als de problematiek rond de nu weer vijf voetbalverenigingen in de gemeente de Marne tersprake komen. ,,Laat een ding duidelijk zijn, wij als FC LEO willen met alle verenigingen in onze gemeente op een open en eerlijke wijze samenwerken. Samen met VVSV’09, Eenrum, Kloosterburen en FC LEO hadden we al een paar keer overleg gehad. Daar is nu Zeester bij gekomen wat betekent dat we nu weer met vijf clubs in onze gemeente zijn. Of dat een gezonde zaak is denk ik persoonlijk van niet. Overal wordt namelijk voorzichtig door een gemeente geadviseerd om te kijken of een fusie tot de mogelijkheden behoort. Dat is wel logisch omdat de subsidiekraan steeds verder dicht gaat. Want hoe je ook bekijkt, of je een subsidie met vier of vijf moet delen maakt wel verschil. Als je vanaf de zijlijn de perikelen in Zoutkamp en Ulrum een beetje volgde wist je wel dat er redelijk wat strubbelingen waren. Als een onderlinge samenwerking hapert dan gaat het vaak fout en wat nu in Zoutkamp en Ulrum is gebeurd.”

Samenwerken zal echter ook de komende jaren in De Marne een belangrijk thema zijn weet de preses van FC LEO. ,,Absoluut, we zullen als voetbalverenigingen de handen nog meer ineen moeten slaan zoals wij met Kloosterburen hebben gedaan. Zoals heel veel verenigingen hebben ook wij bij de jeugd problemen in de leeftijdscategorie vanaf 17 jaar. Dan worden de bijbaantjes belangrijk of gaat de jeugd elders studeren. Dat betekent dat het formeren van een B-elftal, en laat staan een A-elftal, steeds lastiger wordt. Vandaar dat wij contact met Kloosterburen hebben gezocht om te kijken of we wat voor elkaar konden betekenen. Dat dit Kloosterburen werd komt misschien wel mede door de band die beide verenigingen met elkaar hebben. Wij zien veel voetballiefhebbers uit Kloosterburen bij ons eerste elftal langs de lijn staan en andersom hoor ik dat er regelmatig Leensters op zondag naar Kloosterburen gaan om een wedstrijd te bezoeken.”

Of dat er in de toekomst toe kan leiden dat die samenwerking verder uitgebouwd wordt durft Arjen Fledderman niet te zeggen. ,,Dat is gewoon heel lastig. Iedere club wil natuurlijk zijn eigen identiteit houden. Daarnaast wil iedere voetballer of voetbalster graag bij de eigen vereniging spelen. Dus zolang de noodzaak er niet is zal die samenwerking niet verder uitgebreid worden. Maar hoe de vlag er over bijvoorbeeld vijf jaar bij staat durf ik niet te zeggen. Dan is het 2019 en hebben we waarschijnlijk een gemeentelijke herindeling achter de rug. Ik kan iedereen verzekeren dat er dan anders naar bijvoorbeeld sportcomplexen wordt gekeken dan nu. We hebben, en dat mag best eens gezegd worden, in de persoon van Kor Berghuis een prima wethouder sportzaken. Dat is iemand die naar de verenigingen luistert en zijn belangstelling toont. Na een eventuele herindeling moet ik dat allemaal nog zien. Want hoe groter het gebied hoe afstandelijker het vaak wordt.”

Maar de voorzitter van FC LEO wil niet teveel stilstaan bij dat wat over een paar jaar gaat spelen. Er zijn op dit moment voldoende positieve zaken gaande binnen FC LEO waar hij veel plezier aan beleeft. ,,Het G-voetbal is daar een voorbeeld van maar ook het Open Air Toernooi heeft er voor gezorgd dat we ons, zoals we dat zo mooi zeggen, als voetbalclub weer op de kaart hebben gezet. Wat dat betreft bruist FC LEO weer als club en daar ben ik oprecht blij mee. Uiteraard heeft het overlijden van Mart een zware wissel op ons eerste elftal getrokken. Daardoor was degradatie eigenlijk al snel onafwendbaar. Toch hebben we op een nette wijze afscheid van trainer Jan Jaap Zijlstra kunnen nemen die het mede door wat ik eerder noemde gewoon moeilijk heeft gehad. Je hoort steeds vaker dat trainers er in het amateurvoetbal eerder uit gegooid worden als de resultaten tegenvallen. Dat is hier geen moment een thema geweest. We willen namelijk dat iedereen zich bij ons thuisvoelt. Dat is iets wat wij heel belangrijk vinden waarbij ik oprecht hoop dat het ons als FC LEO gegund is om zolang mogelijk onze eigen identiteit te behouden.”