'Eemsmond Voetbalt' klaar voor FC Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In Roodeschool is bijna alles in gereedheid gebracht voor het duel tussen FC Groningen en het RWE Eemsmondteam. Het duel zal voor de zesde keer gespeeld worden waarbij het complex van Corenos als locatie dient waar de eredivisionist zijn eerste oefenwedstrijd in voorbereiding op het seizoen 20 14-20 15 zal afwerken.

image-2014-06-17 (3)

Bron: Ommelander Courant

Piet-Geert Nicolay en Henno Tamsma, respectievelijk voorzitter van de stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’, en Corenos, en tevens voorzitter van de werkgroep die vanuit de organiserende vereniging het evenement coördineert, zijn het roerend met elkaar eens. De grootste winst die uit de duels tussen het RWE Eemsmondteam en FC Groningen is gekomen is de verbeterde onderlinge saamhorigheid tussen de zeven voetbalverenigingen onderling. ,,Dat zie ik als de grootste winst nadat in 2009 het eerste duel tegen FC Groningen werd gespeeld ”, begint Piet Geert Nicolay. ,,Met elkaar hebben we in 2009 besloten om de uitdaging, het organiseren van oefenduels tegen FC Groningen, aan te gaan. Tot op heden verloopt de samenwerking in een goede harmonie. Iets wat overigens niet alleen geldt voor de wedstrijden tegen de A-selectie van FC Groningen. Ook bij de andere activiteiten die de gemeente Eemsmond, RWE en FC Groningen samen met ons hebben afgesproken wordt er prima samengewerkt.”

Henno Tamsma is het roerend met de oud-voorzitter van De Heracliden eens en gaat nog een stapje verder en noemt de acties ‘De Heracliden voor Spieren voor Spieren’ en het 1e Maran-Karlijn Toernooi als voorbeelden. ,,Vanuit ‘Eemsmond voetbalt’ is een bepaalde band tussen de verenigingen onderling ontstaan. Dat zag je tijdens de acties die ik net noemde. Er wordt duidelijk meer samengewerkt dan tien jaar geleden. Dat alles is mede door de duels tegen FC Groningen tot stand gekomen.”

Beiden verheugen ze zich op het duel tegen de eredivisionist die sportief gezien een prima jaar achter de rug heeft. Dat is iets waar Henno Tamsma niet alleen als supporter blij mee is maar ook richting vrijdag 27 juni. ,,Door het succes van FC Groningen, en het komende Europacup-avontuur, moest er met de datum gezocht worden. Dat werd uiteindelijk vrijdag 27 juni. Laat dat nu precies de dag zijn dat er op het WK in Brazilië niet gevoetbald wordt. Daar zijn we als organisatie uiteraard zeer blij mee. We hopen namelijk minimaal op 1000 toeschouwers omdat we denken dat de ploeg van trainer Erwin van der Looi toch wel wat nieuwsgierige voetballiefhebbers naar Roodeschool zal trekken.”

Voetballiefhebbers die, zo vertelt Piet Geert Nicolay, op speciale wijze naar Roodeschool kunnen komen. ,,Dit jaar kunnen we de bezoekers in samenwerking met de gemeente Eemsmond en Arriva een combi-regeling aanbieden. Er kan op vertoon van het toegangsticket gratis tussen het hoofdstation in Groningen en Roodeschool gereisd worden. Vanaf station Roodeschool is het slechts drie minuten wandelen naar de ingang van het sportpark wat ook duidelijk aangegeven zal staan. Deze aanbieding is vrijdag 27 juni geldig van 17.00 uur tot 23.55 uur. “

Met de combiregeling hoopt de organisatie het aantal bezoekers wat anders met de auto naar Roodeschool zou komen wat terug te dringen omdat de parkeerruimte rond het sportcomplex maar beperkt is. ,,Roodeschool is maar een klein dorp en vandaar dat de parkeerruimte wat beperkt is. Aan de andere kant willen we de voetballiefhebber die met de auto wil komen niet ontmoedigen. In 2009 mochten we het als eerste vereniging ook organiseren en waren er ruim 2200 toeschouwers. Toen lukte het ook om iedereen een parkeerplek te bezorgen en dat zal nu niet anders zijn”, zegt een lachende Henno Tamsma die als voorzitter van Corenos uitstraalt dat ze er in Roodeschool klaar voor zijn.

Piet Geert Nicolay benadrukt als voorzitter van de stuurgroep ‘Eemsmond Voetbalt’  verder de  rol die de gemeente Eemsmond in het geheel vervult. ,,Als ik kijk wat de gemeente in al die jaren aan onderhoud aan de velden heeft gepleegd dan is een compliment zeker op zijn plaats. Als verenigingen mogen we daar blij mee zijn. Daarnaast mogen we ook de rol van burgemeester Marijke van Beek onderschatten. Als een burgemeester die als een voetballiefhebster bekend staat heeft zei in de achter ons liggende jaren steeds uitstekend werk gedaan.”

Daar is Henno Tamsma het roerend mee eens. De preses van Corenos noemt ook de rol van FC Groningen als uitermate positief. ,,Als ik kijk hoe de contacten verlopen, kan ik niet anders zeggen, in een uitstekende harmonie. FC Groningen is zich er goed van bewust, en wat ook veelvuldig genoemd wordt, dat het baat bij een grote achterban heeft. Men wil graag het succes van vorig seizoen uitbouwen en weet dat het daar zijn  supporters voor nodig heeft.”

Waar FC Groningen zijn supporters nodig heeft om het succes uit te bouwen heeft de organisatie een groot aantal vrijwilligers nodig. Rond de veertig vrijwilligers zullen er op 27 juni namelijk voor zorgen dat de 6e editie van het duel tussen het RWE Eemsmondteam en FC Groningen een waar voetbalfeest gaat worden. ,,Rond de veertig vrijwilligers klinkt misschien als veel. De ervaring van voorgaande edities heeft echter geleert dat het een aantal is wat je nodig bent. Verder zorgt FC Groningen voor een aantal medewerkers op het gebied van de veiligheid. Zo hoeft bijvoorbeeld niemand er bang voor te zijn dat een zich supporter noemende persoon met een stadionverbod bij het duel aanwezig zal zijn. Dat is absoluut uitgesloten omdat zowel wij als FC Groningen er samen met de toeschouwers er een mooi feest van willen maken”, aldus Henno Tamsma.

De rol van FC Groningen wordt door zowel Nicolay als Tamsma als zeer positief ervaren. De directie en staf  van de eredivisionist laten altijd positieve geluiden horen als het over de organisatie rond het duel in de gemeente Eemsmond gaat en ook de bereidheid om aan andere acties deel te nemen is prima te noemen .,,Doordat we op maar vijf van de zeven locaties in onze gemeente tegen FC Groningen kunnen spelen, Kantens en Usquert zijn daarvoor te klein, worden er ok clinics en oefenwedstrijden voor jeugdteams georganiseerd. Die kunnen we uiteraard wel in Kantens of Usquert laten plaatsvinden. Voor een goede onderlinge samenwerking is dat namelijk erg belangrijk. Anders zouden KRC en Usquert er namelijk wel erg bekaaid afkomen. Bij de clinics, oefenwedstrijden en zoals laats bij een forum-avond waar Hans Nijland en Ben Haverkort te gast waren, zie je dat FC Groningen een actieve rol speelt. Ik moet zeggen dat wij als stuurgroep als erg prettig ervaren”, aldus Piet Geert Nicolay die verder hoopt dat het RWE Eemsmondteam er na vijf edities zonder doelpunt er eindelijk in zal slagen om tot scoren te komen. ,,Dat zou echt fantastisch zijn en als ik de selectie bekijk dan moet dat in mijn beleving mogelijk zijn.” Woorden waar Henno Talsma zich graag bij aansluit. ,,Ik sta er precies eender in als Piet Geert. Een nederlaag onder de dubbele cijfers met een eretreffer voor ons zou fantastisch zijn.”