Henk Steenhuis: Met Louis van Gaal als coach sluit ik een verrassing niet uit.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De zaterdag na Spanje-Nederland maakte ik voor de Ommelander Courant onderstaand interview met scheidsrechter Henk Steenhuis over de kansen van Nederland op het WK, de arbitrage en zijn vertrouwen in Louis van Gaal.image-2014-06-20

Henk Steenhuis hoopt op stunt van Louis van Gaal

Bron: Ommelander Courant    Foto: Herman Spier Bedum.

De 5-1 overwinning van Nederland tegen Spanje zorgt ook bij scheidsrechter Henk Steenhuis uit Bedum voor de nodige euforie. Toch weigert de Bedumer mee te gaan in de optimistische geluiden dat Nederland nu wel ‘even’ wereldkampioen gaat worden. Henk Steenhuis werd echter, zoals de meeste Nederlanders, wel aangenaam verrast door de ruime zege van Nederland tegen de huidige wereldkampioen Spanje. De arbiter uit Bedum zag Nederland namelijk niet direct als winnaar in het openingsduel van poule B. ,, Voorafgaand aan het WK heb ik tegen een paar personen gezegd dat het duel tegen Spanje cruciaal voor Oranje zou worden. De verwachtingen waren niet echt hooggespannen. Als ‘we’ tegen een zeperd aan zouden lopen dan zou de publieke opinie zich nog meer tegen de ploeg van Louis van Gaal gaan keren. Aan de andere kant was het zo dat we met het trio Robben, Van Persie en Sneijder drie voetballers in huis hebben die het verschil kunnen maken. Alle drie zijn het spelers waar de tegenpartij minimaal ontzag voor heeft Dat het echter zou uitpakken als vrijdagavond had ik niet verwacht  Naast Sneijder, Robben en Van Persie  hadden we verder alleen in de persoon van Nigel de Jong nog een gelouterde speler in de het veld staan. Dat maakt de prestatie van het team alleen nog maar groter. Internationaal gezien zijn bijvoorbeeld Daley Blind, Stefan de Vrij en Jasper Cillessen nog redelijk onbekende spelers. Daar is na vrijdagavond wel verandering in gekomen want ik denk dat de internationale voetbalwereld zijn ogen heeft uitgekeken bij de verrichtingen van Oranje en in het bijzonder van het onervaren drietal Cillissen, Blind en De Vrij. Dat waren namelijk de spelers die mij het meest verrast hebben.”

Dat de ploeg van trainer Louis van Gaal direct een stevige stap richting de 1/8 finale heeft gezet is de voetballiefhebber uit Bedum, ik probeer alle duels zoveel mogelijk te zien, van overtuigd. ,,Ik heb het duel Chili-Australië gezien. Ik moet zeggen dat ik Australië maar een matige ploeg vond. De Chilenen lieten zich nog bijna verrassen doordat de ‘Aussies’ na een 2-0 achterstand de schroom van zich afgooiden en veel strijdlust lieten zien. Een Oranje in de vorm van tegen Spanje zal echter niet van Australië verliezen.”

Het duel tussen Spanje en Chili kan volgens de ervaren arbiter overigens weleens een ordinaire schoppartij worden. ,, Spanje moet winnen van de Chilenen. Bij winst voor Nederland en eigen puntverlies tegen Chili is er een grote kans dat ze roemloos het toernooi uitvliegen. Dat zou een regelrechte sensatie zijn maar ondenkbaar is dat niet. Er staat door de 5-1 nederlaag tegen Nederland een enorme druk op de Spanjaarden en ik weet niet of de spelers daar wel op de juiste manier mee om kunnen gaan.”

Veel zal afhangen van de scheidsrechter in het duel tussen Spanje en Chili. Een scheidsrechter die op het moment van het interview nog niet bekend was maar het gesprek direct op de arbitrage brengt. ,,Wat de Japanse arbiter Nishimura liet zien in het duel tussen Brazilië en Kroatië kon echt niet. De strafschop die hij gaf sloeg nergens op. Da was absoluut geen penalty. Dat gold overigens ook voor de penalty die Nederland tegen kreeg. Diego Costa gleed uit op het been van Stefan de Vrij. Dat was in de beelden duidelijk zichtbaar. Uitglijden op een been is iets totaal anders dan struikelen over een been. Ik moet eerlijk zeggen, dat zag onze Italiaanse vriend Rizzoli dat niet goed. Iets wat zeker als een minpunt zal worden meegeteld door de commissie die bepaald welke scheidsrechter wordt aangesteld. Verder ben ik van mening dat er meer Europese scheidsrechters op een WK moeten fluiten. Als je namelijk alle selecties bekijkt dan spelen de toppers allemaal Europa. Scheidsrechters uit Afrika en Azië fluiten nooit op een dergelijk hoog niveau. Scheidsrechters van dat kaliber weten daar in veel gevallen ook onvoldoende mee om te gaan. Dan krijg je als ploeg met kaarten te maken waar een Europese of Zuid Amerikaanse scheidsrechter het verbaal op zou lossen. Wat dat betreft hebben wij met het ‘team Kuipers’, Bjorn Kuipers, Sander der van Roekel en Erwin Zeinstra, een prachtig uithangbord voor ons als scheidsrechterskorps. Dat is een geoliede machine die hoge ogen gaat gooien als het gaat om het fluiten van de finale. ”

Dat laatste is iets waar het Nederlands Elftal een stokje voor kan steken. Henk Steenhuis hoopt dat van harte maar verwacht dat niet. ,,Vanaf de 1/8 gaan we over op het KO-systeem. Dan moet er na ieder duel een winnaar komen. Dat betekent dat het ook op strafschoppen kan uitdraaien wat ik een loterij vindt. Verder gaat een ander belangrijk aspect dan een rol spelen. Daar bedoel ik het ‘bespelen’ van een scheidsrechter mee. Als speler moet je dan theatraal een gele kaart proberen te voorkomen. De Italianen en Zuid-Amerikanen zijn daar meesters in. Wij Nederlanders hebben dat minder. Wij gaan protesteren terwijl een Zuid-Amerikaan bij wijze van spreken honderd keer sorry zegt. Eventuele gele kaarten wordt namelijk een probleem voor Oranje omdat ik vindt dat er wel een duidelijk verschil tussen de basiself en de rest van de selectie zit. Nigel de Jong is bijvoorbeeld van grote waarde en ik zie niet iemand die hem op die positie gemakkelijk kan vervangen. Aan de andere kant komt het op alle toernooien voor dat er spelers doorbreken waar je dan van denkt, dat had ik nooit verwacht. Daarom zeg ik heel voorzichtig, in deze vorm moet Nederland minimaal de kwartfinale kunnen halen. Aan de andere kant heeft de geschiedenis bewezen dat ‘we’ tot grootse daden in staat zijn als er niets verwacht wordt. En wat we ook niet moeten vergeten dat we met Louis van Gaal een van de beste coaches van dit moment in huis hebben. Van Gaal is een echte vakman en een bijna ongeëvenaarde tacticus. De wisselwerking met zijn staf en spelersgroep is werkelijk fantastisch en dat gaat zeker een rol spelen. In de pers komt hij niet geweldig over maar als je spelers met je weglopen als coach doe je het goed. Daarom zeg ik ook minimaal de kwartfinale maar met Louis van Gaal als coach sluit ik een daverende verrassing niet uit.”