José de Jonge: Bij Oranje Nassau wil ik mij verder ontwikkelen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

José de Jonge voetbalt op het veld voor De Pelikanen en in de zaal voor Omlandia uit Ten Boer. Volgend seizoen ruilt ze De Pelikanen in voor Oranje Nassau. Over die overstap, haar ambities en een vleugje Oranje gaat onderstaand vraaggesprek met de veel scorende spits.

                image-2014-06-04 1
José, zou jij eerst wat over jouw voetbalcarrière tot nu toe kunnen vertellen: ‘
Al van jongs af aan ben ik al bezig met voetbal, eerst op het grasveld voor het huis van mijn ouders en later bij de E jeugd van vv Stedum. Ik heb een groot aantal jaren gespeeld bij vv Stedum. In mijn periode als B-junior ben ik gaan denken over een overstap naar een dameselftal. Ik had veel vrienden en bekenden in en rond Appingedam, dus was de keuze snel gemaakt. Vanaf het seizoen 2011/2012 tot nu speelde ik voor De Pelikanen dames 1. Komend seizoen ga ik voetballen bij Oranje Nassau dames.”

Jij maakt dus volgend seizoen de overstap naar de dames van Oranje Nassau. Waarom de keuze voor ON: ‘Ik heb ON altijd al een leuke en interessante club gevonden. Sinds ik bij De Pelikanen speel heb ik mijzelf meer ontwikkeld als teamspeler maar ook individueel. Ik ben iemand die graag een nieuwe uitdaging zoekt en vooral ook beter wil worden. Oranje Nassau is een club die op dat gebied veel voor het damesvoetbal doet en op hoog niveau speelt. Mede daarom heb ik gekozen voor ON. Verder heb ik mijn school in Groningen zitten en aangezien ik voor het komend schooljaar een stageplek in de stad heb is het makkelijker te combineren. “

Je wordt een spits met een neusje voor het maken van goals genoemd. Is dat wat je aan kunt leren of moet je als spits dat in je hebben: ‘Ik ben van mening dat je dat als spits dat in je moet hebben. Ik denk dat je het afmaken op doel wel redelijk kunt leren. Maar het slim lopen en telkens de juiste plek kiezen om goals te maken, dat moet in je zitten.”

Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven ga ik naar school. Ik studeer sport en bewegen aan het Alfacollege. Hierbij loop ik stage in de sportschool bij Go4fitness in Bedum.”

Je stapt nu over naar ON. Denk jij dat jouw plafond bij Oranje Nassau ligt of ben jij iemand die echt voor het hoogste gaat: ’Ik ben zeker iemand die het uiterste uit zichzelf wil halen. Oranje Nassau is daar momenteel ook de juiste club voor. Er wordt tijdens de trainingen/wedstrijden veel gedaan om te zorgen dat de dames het uiterste uit zichzelf halen. Ik zie bij Oranje Nassau de mogelijkheid om me verder te ontwikkelen en wie weet kom ik wel verder. Gewoon positief blijven, dan kom je er vanzelf.”

.We kunnen er niet om heen, wat verwacht jij van Oranje in Brazilië: ‘Ons Oranje heeft zeker mogelijkheden. Ik denk dat als de sfeer in het team net zo goed is als toen dat WK in Zuid-Afrika, kunnen ze zeker een heel eind komen. Aanval en creativiteit zijn zaken die goed verzorgt zijn in het team. Als de verdediging goed staat en de kansen worden afgemaakt, zie ik ze wel ver komen.”

Naast dat je op het veld actief bent voetbal je ook in de zaal. Wat verbetert het zaalvoetballen aan jouw spel op het veld: ‘Vooral mijn techniek dat zich steeds beter ontwikkeld. Ook in de kleine ruimte en kom ik daar goed uit de voeten. Verder ben ik van de combinaties. In de zaal is het veld kleiner en moet je veel meer combineren. Dit uit zich dan ook weer op het veld.”

Velen vinden het vreemd dat er in de eredivisie veel clubs met een kunstgrasveld zijn. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en waarom: ‘Ik vind het niet erg om zo nu en dan op een kunstgrasveld te spelen. Net als de zaal, gaat het veel sneller en komt je techniek er ook beter uit. Maar als ik toch moest kiezen, voetbal ik het liefst op een goed gemaaide grasmat. Dat is het allermooiste.”

Als jij jouw manier van spelen vergelijkt met een speler uit de selectie van Louis van Gaal. Wie zou dat zijn: ‘Arjen Robben. Hij is het type speler dat veel naar binnen trekt en dan op doel schiet. Dat doe ik ook vaak.”

Zaterdag was ik aanwezig bij een vechtsportgala waar ook dames vochten. Snap jij dat ik niets begrijp van de opmerking, voetbal is niet voor het vrouwelijk geslacht: ‘Ik begrijp niets van dit soort opmerkingen.  Er zijn genoeg dames die op niveau voetballen en ook genoeg dames die voor het plezier voetballen. Natuurlijk is het mannenvoetbal beter en zal het damesvoetbal ook niet zo worden, maar het is al harstikke mooi dat het aantal dames dat gaat voetballen wel groeit. Laat ons dames plezier hebben en of dat nou met voetbal is of met een andere sport, dat moet eigenlijk helemaal niets uitmaken.”

Jij bent volgend seizoen onderdeel van het dameszaalvoetbalteam van Omlandia. Een prestatiegericht team of meer voor de gezelligheid: ‘Natuurlijk staat gezelligheid voorop, maar ik vind dat we een redelijk goed team hebben om te presteren. We hebben veel oefenwedstrijden gespeeld en als je dan kijkt naar onze uitslagen en prestaties tegen teams die al langer in de zaal voetballen, vind ik dat we het tot nu toe goed hebben gedaan. We moeten natuurlijk starten in de 2e klasse, een mooie mogelijkheid om veel op elkaar ingespeeld te raken. Natuurlijk is onze doelstelling wel om zo ver mogelijk te komen met dit team en als ik kijk naar de speelsters, is dat ook zeker mogelijk.”

Jullie hebben Wichard Slagter als coach bij het zaalvoetbalteam. Hoe zou jij Wichard als coach omschrijven: ‘Betrokken. Hij is enthousiast en straalt dat ook uit aan de zijlijn. Hij coacht veel en dat hebben we als team ook nodig, vooral ook omdat we nog niet zolang in de zaal spelen.”

Wat zijn tot nu toe jou drie meest memorabele momenten uit je voetbalcarrière:

-‘Kampioen geworden met vv Stedum D1. Dit was ook mijn 1e kampioenschap dat ik meemaakte.”

-De overstap naar de dames van de Pelikanen. 

-Dit seizoen heb ik ook bij het Regioteam Noord Groningen gespeeld. Dat was ook zeker een leuke ervaring.

Ben jij een supporter van het Nederlands elftal die volledig in het oranje de wedstrijden van ‘ons’ gaat volgen: ‘Ja, ik zit zeker in het oranje voor de tv of in de kroeg met zijn allen en volg ook zeker alle wedstrijden.”

Wie wordt er volgens jou wereldkampioen en waarom denk je dat: ‘Ik hoop natuurlijk op ons Oranje! Als Nederland het niet wordt, denk ik dat Argentinië wereldkampioen wordt. Ze kunnen nog wel eens voor een verassing zorgen met die aanval van hun.”