Maran-Karlijn Toernooi door Stichting Dappere Dochters

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Zaterdag 7 juni zal op de velden van De Heracliden het 1e Maran-Karlijn Toernooi gespeeld worden. Een toernooi waar tien verenigingen aan zullen deelnemen en wat de rode draad is in de actie die de Stichting Dappere Dochters voor het Mart & Tini Fonds van het Martini Ziekenhuis in Groningen gaat organiseren.

dappere

Aalderd en Marielle Duinkerken met zoon Daan voor een wand met familiefoto's

Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Op 27 maart 2014 werd de Stichting Dappere Dochters officieel opgericht. De Stichting is een initiatief van Aalderd en Marielle Duinkerken die op 3 december 2012 getroffen werden door een enorm verlies. Op die dag overleed hun toen 3 jarig dochtertje Maran. Binnen een jaar voltrok zich echter een volgende tragedie voor de ouders van een kerngezonde zoon Daan. Op 24september 2013 overleed namelijk ook nog eens hun dochtertje Karlijn die vijftien dagen eerder geboren was.

Het overlijden van Maran en Karlijn Duinkerken zorgde voor veel ongeloof en verbijstering in de Noord Groninger voetbalwereld. Al snel ontstond het plan van een steunbetuiging richting de voetballer van Corenos en zijn echtgenote Mariëlle in de vorm van een voetbaltoernooi waarbij Kees Mulder, Geert-Jan Zijlstra, Bart Rogaar, Willem Duinkerken en Ronnie Medema het initiatief namen. Wat vervolgens volgde was het eerste contact met Aalderd en Mariëlle Duinkerken waarbij vooral Aalderd zijn bedenkingen had. ,,In eerste instantie zag ik dat niet zitten”, vertelt Aalderd Duinkerken. ,, Ik was daar op dat moment gewoon nog niet klaar voor. Na enkele weken verdween dat gevoel steeds meer. Ik zag dat de commissie enthousiast was en samen met Mariëlle zag ik de eerste reacties via de sociale media binnenkomen. Daardoor kwam steeds meer het besef dat het misschien wel goed zou zijn om iets te organiseren. Misschien konden we daardoor het verlies van Maran en Karlijn een beetje verwerken. Ik zeg met nadruk een beetje want helemaal verwerken lukt nooit.”

Zo ontstond het 1e Maran-Karlijn Toernooi wat onder auspiciën van de Stichting Dappere Dochters, waar als derde bestuurslid Anita Haan aan toegevoegd is, georganiseerd zal worden. Een toernooi dat met v.v. Middelstum, SV de Heracliden, Corenos, SV Marum, FC LEO, SC Loppersum, ZEC, Poolster, De Fivel en Noordpool UFC tien zeer gerenommeerde ploegen naar Uithuizermeeden ziet komen.

Naast het voetbaltoernooi zal het 7 juni in Uithuizermeeden een aaneenschakeling zijn van andere activiteiten die er voor moeten zorgen dat er een aanzienlijk bedrag naar het Mart & Tini fonds van het Martini Ziekenhuis zal gaan vertelt Mariëlle Duinkerken. ,,Na alles wat er is gebeurt rond Maran en Karlijn hebben we steeds contact gehouden met het Martini Ziekenhuis en kinderarts Jan Peter Rake en de verpleging in het bijzonder. Daar hebben wij echt heel veel steun aan gehad en nog kunnen we altijd bij hem terecht. Dat was voor ons reden om de opbrengst van alles wat rond het 1e Maran-Karlijn Toernooi georganiseerd wordt aan het Mart & Tini fonds te schenken.”

Toen eenmaal bekend werd wat de plannen van de voetballer van Corenos en zijn echtgenote waren stroomden de reacties binnen. Dat was iets waar beide zich, zo vertelt Aalderd Duinkerken, ongelofelijk over verbaasden. ,,Om een voorbeeld te noemen, de commissie die het toernooi organiseert had binnen enkele dagen het deelnemersveld rond. Daarnaast waren er direct een aantal sponsoren om ons te ondersteunen. Maar ook uit het betaald voetbal kwamen reacties. Zo schenkt Tommy Beugelsdijk van ADO Den Haag een wedstrijdshirt voor de verloting. Dat doet ook Yoël van Nieff die naast een FC Groningen-shirt ook een FC Dordrecht-shirt beschikbaar stelt. Verder is Timo Letchert voor het beschikbaar stellen van een shirt benaderd en heeft Feyenoord-trainer Ronald Koeman het voorwoord geschreven voor het programmaboekje wat tijdens het toernooi op 7 juni verkrijgbaar zal zijn.

Een toernooi dat op de velden van De Heracliden georganiseerd wordt en niet, zoals eerst de bedoeling was, bij Corenos in Roodeschool, vertelt Aalderd Duinkerken. ,, Op vrijdag 4juli komt FC Groningen naar Roodeschool voor de jaarlijkse wedstrijd tegen het RWE Eemsmond-team. Dat betekent dat het hoofdveld een stevige onderhoudsbeurt krijgt. Daar wordt direct na het seizoen mee begonnen. Vandaar dat het beter zou zijn om met een toernooi waar tien teams aan deelnemen naar een ander sportcomplex uit te wijken. Ik ben dan ook blij dat De Heracliden bereidt was om zijn complex beschikbaar te stellen. Het is echter wel zo dat de volgende editie van het Maran-Karlijn Toernooi absoluut in Roodeschool zal plaatsvinden.”

Dit jaar zal sportpark ‘Meij’ in Uithuizermeeden de plaats zijn waar het op zaterdag 7 juni allemaal moet gebeuren. Daar moet een evenement tot stand komen waarvoor de voorbereidingen aan de Meidoornweg 19 ondertussen al in volle gang zijn om alles in goede banen te leiden. Zo is Mariëlle Duinkerken bijvoorbeeld druk met het organiseren van een braderie en activiteiten voor de kinderen. ,,We hopen dat de voetballers en toeschouwers hun vrouwen en kinderen ook meenemen naar Uithuizermeeden. We hebben namelijk voor iedereen wel iets wat ze leuk te bieden. Zo komt Radio Noord op zaterdagmorgen met het programma ‘Noord op Stee’ naar Uithuizermeeden en zullen er over de hele dag diverse artiesten optreden. Voor meer nieuws daarover verwijs ik graag naar de website www.stichtingdapperedochters.nl waar de komende weken alles op komt te staan wat met onze actie te maken heeft. Wat de braderie betreft hebben zich al twintig kraampjes aangemeld en verder zijn we met sportdorp en 100 % Fit bezig om ook allerlei activiteiten voor kinderen te organiseren. ” Iets wat ook georganiseerd wordt is het jaarlijkse duel tussen een team wat door oud-trainer Kees Mulder samengesteld tegen een club waar Mulder trainer is geweest. Voor deze editie wijkt de Stedumer daar echter iets vanaf want op vrijdag 30 mei zal er in Middelstum tegen een team gevoetbald worden wat de naam ‘Dappere Dochters’ zal dragen. ,,Ronnie Medema zal een team samenstellen die het tegen het team van Kees zal opnemen,’’ vertelt Aalderd Duinkerken. ,,Ook rond dat duel zullen er acties georganiseerd worden waarvan de opbrengst ook naar het Mart & Tini fonds zal gaan.” Een fonds, zo vertelt Marielle verder die via diverse donaties veel voor ouders van ernstig zieke kinderen weet te realiseren. ,, De opbrengst van het 1ste Maran en Karlijn voetbaltoernooi zal gebruikt worden om de twee woon/slaapkamers op de afdeling Neonatologie op te knappen. Dat zijn de kamers waar ouders en kind samen kunnen verblijven tijdens het verblijf in het Martini Ziekenhuis. Uit helaas eigen ervaring weten wij hoe belangrijk een eigen plekje dan is. Vandaar dat we hebben besloten om de opbrengst daarvoor te gebruiken.” Hoe groot het bedrag zal worden wat kinderarts Jan Peter Rake op de afsluitende feestavond namens het Mart & Tini fonds in ontvangst mag nemen durven Aalderd en Mariëlle geen voorspelling over te doen. Gezien de reacties vanuit de voetbalwereld en ver daarbuiten is de opmerking gerechtvaardigd dat gezien de donaties die er nu al binnen zijn komen alles en iedereen de Stichting Dappere Dochters al in zijn of haar hart gesloten heeft.