FC LEO Open Air 2014:’ gezellig en sociaal’.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Op 30 mei en 20 juni staat het sportpark in Leens in het teken van het FC LEO Open Air 2014. Op twee vrijdagavonden zullen dan zestien heren en tien damesteams in actie komen op een toernooi dat bekend staat om zijn gezelligheid maar vooral sociaal karakter.

fc leo

Rowan Rozema en Jonghaur Chia

Bron: Ommelander Courant       Foto: Ronnie Afman Baflo


In 2012 had Rowan Rozema het plan om na afloop van het reguliere voetbalseizoen een toernooi te organiseren. Een toernooi georganiseerd naar het idee van het befaamde FC LEO-kersttoernooi. ,,Ik liep al langer met dat idee rond en besloot rond het kersttoernooi van 2011 mijn plannen aan het bestuur voor te leggen. Er werd direct enthousiast op gereageerd en zo kwam in 2012 het eerste FC LEO Open Air Toernooi tot stand.”

Een toernooi wat steeds grotere vormen aannam volgens FC LEO-bestuurslid Jonghaur Chia.,, Bij de eerste twee edities kwamen de damesteams nog op een avond in actie omdat de animo nog wat achter bleef. Dit jaar zullen de dames echter op beide avonden voetballen omdat we tien aanmeldingen van damesteams hebben zodat we ook hier van een volwaardig toernooi kunnen spreken. Dat geeft direct aan dat vanuit de kant van het damesvoetbal de interesse nog steeds groeiende is.”

Het toernooi in Leens ,waar net als bij het zaalvoetbal met ploegen van 5 spelers gevoetbald wordt, is echter geen toernooi waar alleen maar teams uit de gelederen van de Leensters aan deelnemen vertelt Rowan Rozema. ,,Voor de komende editie hebben Gronitas-zaterdag, het eerste en tweede team van Kloosterburen, een team van VVSV’09 en ook van De Lauwers zich aangemeld. Dat deze verenigingen aanwezig zijn juichen wij alleen maar toe. Het Open Air Toernooi is namelijk voor iedereen. Naast het voetballen, neemt de gezelligheid die er op het toernooi heerst namelijk ook een hele belangrijke plaats in.”

Aan het randgebeuren rond het toernooi wat op het hoofdveld van FC LEO wordt afgewerkt is veel aandacht besteedt vertelt Jonghaur Chia  die kan melden dat er op beide avonden live-muziek aanwezig zal zijn. ,,Op 30 mei zullen  PB-systems in de kantine en DJ Cleef op het veld de muziek verzorgen. Op 20 juni, als we de tweede avond organiseren, neemt Pb-Systems het totale muzikale gedeelte voor zijn rekening.”

Zo wordt er qua sfeer aan alles gedacht maar waar Jonghaur Chia en Rowan Rozema graag een belangrijk aspect van het toernooi aan willen toevoegen. ,,Vorig seizoen hebben we een deel van de opbrengst van het toernooi geschonken aan VVSV’09 dat toen met de actie voor KIKA bezig was. Dit jaar zal er op de eerste avond gecollecteerd worden voor de stichting ‘Dappere Dochters’ van Corenos-aanvoerder Aalderd Duinkerken en zijn vrouw Mariëlle. Die hebben in korte tijd twee dochtertjes verloren en dat heeft ook binnen FC LEO veel indruk gemaakt’’, verteld Rowan Rozema en even wordt het stil aan tafel en gaan de gedachten bij zowel Jonghaur Chia als Rowan Rozema terug naar hun overleden clubgenoot Mart Buikema. ,,Als je weet wat de familie Duinkerken en Mart zijn familie hebben moeten doorstaan dan weet je hoe betrekkelijk alles is. Dat er in onderlinge wedstrijden strijd geleverd wordt hoort zo te zijn. Mooi is echter dat je daarbuiten wat voor elkaar wilt en kunt betekenen. Dat deden we vorig jaar voor VVSV’09 en Kika en dit jaar dus richting de Stichting ‘Dappere Dochters”, aldus Jonghaur Chia die tegenwoordig met een vriendenteam in de zaal uitkomt voor Potetos.

De betrokkenheid van het FC LEO Open Air Toernooi gaat nog verder vertelt de 20 jarige Rowan Rozema die dit seizoen als spits van het naar de vierde klasse gedegradeerde FC LEO tot nu toe dertien keer wist te scoren. ,,Sinds kort zijn er binnen FC LEO concrete plannen om aandacht te besteden aan het voetballen voor mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking. Om dit initiatief te ondersteunen zal er op 30 mei een team van voetballers met een verstandelijke en lichamelijke beperking om actie komen. Dat zal waarschijnlijk gebeuren tegen een tegenstander die zal worden samengesteld uit spelers die aan het toernooi deelnemen. Dit is nog niet helemaal zeker maar dat er door onze nieuwe tak van de vereniging op het toernooi gevoetbald wordt staat als een paal boven water.”

Verder maakt het duo bekend dat de deelnemende teams om een grote wisselbeker gaan spelen. Dat is iets wat beide voetballers wel bij een toernooi als het FC LEO Open Air Toernooi vinden passen. ,,We spelen niet om geldprijzen, vertelt de in Groningen woonachtige Chia, maar er moet wel wat  voor de teams te winnen zijn. Anders wordt het een beetje te vrijblijvend. Vandaar dat er bekers zijn die tijdens het slotfeest op 20 juni uitgereikt zullen worden. Dat wordt net als op 30 mei verder een avond die in het teken van muziek, voetbal en feest zal staan. Op de eerste avond wordt er verder een grote verloting georganiseerd waarbij de ondernemers in en rond Leens ons geweldig steunen. Er zijn echt prachtige prijzen beschikbaar gesteld die absoluut de moeite van het winnen waard zijn. Wat dat betreft nodigen we iedereen van harte uit om op 30 mei en 20 juni naar Leens, waar het spektakel op beide dagen om 18. 45 begint, te komen. Voor iedereen valt er namelijk wel iets te beleven waar hij of zij interesse in heeft.”

Aan het slot van het gesprek met Jonghaur Chia en Rowan Rozema komt de degradatie van het eerste elftal van FC LEO ook nog even tersprake. Een degradatie die volgens beide op een gegeven moment onafwendbaar was. ,,We zijn de laatste jaren een aantal spelers kwijtgeraakt. Spelers die voor ons enorm belangrijk waren. Dat was dit seizoen niet meer op te vangen. Daarnaast kwamen we ook nog eens in een Friese klasse terecht die als zwaar betiteld mocht worden. Dat zorgde vervolgens voor degradatie zodat we volgend seizoen weer in de vierde klasse uitkomen. Een waar VVSV’09 misschien ook weer in terugkeert als het mocht promoveren. Op ons Open Air-toernooi ontvangen we ze graag als gast en mogen ze er wat mij betreft best met de wisselbeker vandoor gaan. Mochten we echter in de competitie tegenover elkaar staan wordt dat wel even anders want dan gaat het om de punten. Na afloop zal het ook dan gezellig zijn want mede door het FC LEO Open Air Toernooi zijn de onderlinge verhoudingen tussen de verenigingen in de gemeente De Marne alleen maar beter geworden. “