Willisa Scholtens(SV Bedum C2 ): Een onontdekt talent met passie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Dat er meisjes in een team met jongens spelen is niet vreemd. Dat er daardoor talentvolle meisjes niet ontdekt worden is jammer en zou niet mo
eten gebeuren. Daarom het verhaal van de 15 jarige Willisa Scholtens, die als keepster  van de SV Bedum C2  vriend en vijand verbaasd maar bij geen KNVB-selectie in beeld is.

           1388939744Nwintercup114

Voor Willisa Scholtens begon het in haar toenmalige woonplaats Assen, zoals zoveel meisjes van rond zeven jaar, met turnen. Na de verhuizing naar Bedum kwam Willisa op de Togtemaarschool terecht wat als een bolwerk op het gebied van het meisjesvoetbal gold. Dat zorgde er vervolgens voor dat Willisa vervolgens ook voor het voetbal koos en ze haar debuut maakte in de E2 van v.v. Bedum. Een debuut als veldspeler wat al snel in een andere rol veranderde voor de nu 15 jarige Bedumse. ‘ Op een gegeven moment was onze keeper niet aanwezig en toen gaf ik aan dat ik wel wilde keepen. Dat ging toen eigenlijk wel goed waardoor ik vanaf dat moment keepster ben geworden.”

Dat het keepen haar wel aardig afging wordt even later bevestigd door haar vader Johannes Scholtens die zelf ook als keeper in het amateurvoetbal actief is geweest. ‘Vanuit de E2 kwam ze op een gegeven moment in Meisjes D1 terecht waarbij de credits naar haar toenmalige leider Peter van Dijken uit gaan. Die vond haar namelijk goed genoeg voor dat team. Ze ontwikkelde zich in die periode prima waar opeens een bijzonder vervolg op kwam. Zoals iedereen in de voetbalwereld weet lopen er ieder weekend de nodige scouts van de KNVB over de diverse amateurvelden. Het team van Willisa moest een keer in Ten Boer spelen Omlandia. Daar was toevallig een KNVB-scout aanwezig. Willisa werd toen gescout wat betekende dat ze dus selectiewedstrijden en trainingen van de KNVB mocht volgen. Na een jaar viel ze buiten de boot omdat ze in de ogen van de trainers te klein was. Dat kan, want in die periode was ze inderdaad nog niet groot maar waarvan ik vindt dat zoiets kan veranderen. Als ik nu kijk dat ze op 15 jarige leeftijd 165cm is en ze nog steeds groeit denk ik persoonlijk dat je niet alleen naar de lengte maar ook naar het aanwezige talent moet kijken.”

Duidelijke woorden van een vader met een eigen mening wat hij overigens van harte onderschrijft. ‘Dat klopt helemaal want ik ben daar redelijk zwart wit in omdat ik vindt dat er qua selectiebeleid binnen de bond niet op de juiste manier gewerkt wordt. Ik kan daar namelijk een mooi voorbeeld van geven. Op een gegeven moment werd er toch weer door de KNVB gebeld met de vraag in welk jaar Willisa precies geboren was. Ze is in 1998 geboren kreeg men als antwoord en vervolgens hoor je niets meer. En of dat nu om je eigen kind gaat of iemand anders, dat soort acties vind ik vreemd. Je schept toch bepaalde verwachtingen bij een kind die vervolgens niet beantwoord worden. Als iemand er zelf alles voor over heeft om iets te bereiken dan kan dat naar mijn idee heel frustrerend werken en zelfs betekenen dat een talent verloren gaat.”

Dat Willisa er alles voor over heeft blijkt wel als het onderdeel keepertraining aan de orde komt. Trainingen die eerst verzorgd werden door Jan Medema maar waar ze nu met Theo Staal samenwerkt. ‘Toen ik nog wat jonger was had ik aan Jan Medema een prima trainer die mij veel heel geleerd. Nu ik wat ouder ben heb ik meer aan de aanpak van Theo. Die is namelijk nog fanatieker dan Jan. Theo heeft verder een geweldige traptechniek en schiet echt hard. Over het hoe en waarom is hij heel duidelijk. Hij zegt altijd, dit soort schoten krijg je straks in de wedstrijden ook.”

Want ondertussen keept Willisa Scholtens in de C2 van SV Bedum en is ze de vaste vervangster van de doelman van SV Bedum C1, Jos Broekmans. ‘Als Jos geblesseerd mocht raken speel ik in de C1 want zo is dat afgesproken. Ik train ook samen met Jos en mijn streven tijdens de trainingen is dat ik niet voor hem onder wil doen. Dat, het beste in jezelf naar boven halen, moet namelijk altijd je doelstelling zijn.”

Die laatste zin van zijn dochter laat haar vader de opmerking maken dat ook een eigen vereniging de KNVB zou kunnen informeren over een talent wat binnen de eigen gelederen rondloopt. ‘Ik weet dat dit een gevaarlijk onderwerp is maar zo kijk ik er wel tegenaan. Als ik de geluiden hoor dan zijn er meerdere, waaronder leiders en trainers van tegenstanders, die zeer positief zijn over Willisa haar prestaties als keepster. Dan denk ik, die signalen komen toch ook bij je eigen club binnen. Ik heb in mijn eigen voetballoopbaan onder andere bij de v.v. Kloosterburen gespeeld. Dat is een warme maar een wat kleinere vereniging als wat SV Bedum nu is. Dan denk je weleens, hoe zou het daar gaan als er een talentvolle voetballer of voetbalster rondloopt. Zoals ik Kloosterburen ken, ik heb daar echt een prachtige tijd gehad, denk ik dat ze er misschien wel meer werk van zouden maken als er een scout van de KNVB langs zou komen. Want dat is mijn gevoel een beetje, een club moet daar zeker een rol in willen spelen waarbij ik wel de opmerking plaats dat de bond ook serieus met die tips omgaat. ”

Zo wordt er nog even doorgepraat aan de Ceresakker in Bedum en blijkt steeds meer dat de aan tafel iets wat verlegen Willisa Scholtens een keepster met pit is. Als het onderwerp huiswerk tersprake komt heeft ze namelijk een duidelijk antwoord klaar. ‘Ik zorg dat ik altijd kan trainen want als je het hoogst haalbare in je sport wilt bereiken moet je er wel wat voor doen. Want als ik heel eerlijk ben zou ik niet weten waarom SV Bedum-dames 1 mijn hoofddoel moet zijn. Ik vind mij fanatiek genoeg om hogerop te willen spelen en zie daar mijn moeder als voorbeeld in. Die heeft namelijk veertien jaar in Hoogeveen op hoofdklasse niveau gespeeld.”

Opeens valt aan tafel de naam van Oranje Nassau, de club die met de damesafdeling toonaangevend is in de stad Groningen en omstreken. Een optie die, als ik naar de jonge keepster kijk, niet onbespreekbaar zou zijn. ‘Absoluut niet wat want wat ik eerder al zei, ik ga voor het hoogst haalbare.”

Dat laatste laat Johannes Scholtens de opmerking maken dat mocht dat concessies zou betekenen qua eigen hobby’s hij dat ogenblikkelijk zou doen. ‘Dat hebben wij als ouders voor alle drie onze kinderen over maar in het geval van Willisa zou dat we qua club misschien wel verder moeten kijken maar dat zal nooit een probleem zijn.”

Dit alles te hebben aangehoord werd het de hoogste tijd om ook eens binnen de voetbalwereld rond te vragen hoe er over de jonge keepster gedacht werd. Dat gaf een beeld van een talentvolle keepster die misschien wel de ,pech’ heeft dat ze in een jongens C2-team keept. Dat betekent, omdat er al vaak op jonge leeftijd gescout wordt, dat men bij de bond een dergelijk talent uit het oog is verloren. Want de meningen waren helder, ze doet niet onder voor menige jongen en veel meidenteams die op niveau spelen zouden er een prima keepster aan hebben. Alles bij elkaar gevoegd laat dat een beeld zien van waarvan Willisa mag hopen dat een scout haar ontegenzeggelijke kwaliteiten ontdekt en ze de kans krijgt om haar kwaliteiten, die ze in de ogen van velen absoluut heeft, op een hoger niveau te kunnen laten zien.