Roelof en Kevin van Dellen: Pelikaan S is en blijft van Oostwold

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Drie jaar geleden was de voetbalvereniging Pelikaan S op sterven na dood. De prestaties van het eerste elftal waren niet goed en ook de overige teams van de voetbalvereniging lieten niet zien dat er nog veel toekomst in het voetbal in Oostwold zat. Nu drie jaar later staan de zaken er opeens anders voor en waar Puurvoetbalonline over sprak met Roelof en Kevin van Dellen die beide al bijna hun hele leven aan Pelikaan S verbonden zijn en in onderstaand interview bepaald geen blad voor hun mond nemen.


1386874191N20131211 204357  1    


De nu 51 jarige Roelof van Dellen begon zijn voetbalcarrière bij de voetbalvereniging VOLO (Voor Onze Lichamelijke Opvoedging) ‘VOLO was de zondagvereniging uit Aduard die later is samengegaan met CSVA(Christelijke sportvereniging Aduard). Bij VOLO heb ik mijn jeugd doorgebracht en na de fusie heb ik als A-junior nog de kleuren van SV Aduard verdedigd. Maar als snel kreeg ik verkering in Oostwold en toen heb ik de overstap naar Pelikaan S gemaakt. Ik was geen speler voor het eerste elftal en speelde mijn wedstrijden voornamelijk in het tweede team.”

Diep dal

Het in het tweede team spelen is niet op de 20 jarige Kevin van toepassing want de jonge spits speelt sinds het seizoen 2010-2011 in het eerste team van de Oostwolders. ‘Ik ben hier geboren en getogen en kom mijn hele voetballeven al uit voor Pelikaan S. Ik voel mij daarom ook echt betrokken bij Pelikaan S en ik had het er daarom moeilijk mee toen het een paar jaar geleden echt heel slecht met de club ging. Het eerste elftal bungelde wat onderin de vijfde klasse en om nu te zeggen dat wij als toen A-junioren stonden te popelen om voor het eerste elftal te voetballen was teveel gezegd.”

1386873781NIMG 20131127 181212

Maar gelukkig voor Roelof en Kevin van Dellen kwam er wat licht aan het einde van de tunnel want waar het in het seizoen 2011-2012 nog niet helemaal geweldig ging krabbelde Pelikaan S in het daaropvolgend seizoen toch weer wat op. De club kreeg volgens Roelof van Dellen weer wat meer toekomstperspectief doordat er binnen het bestuur een wisseling van de wacht plaats vond. ‘Zoals bij veel verenigingen waren de bestuursleden van Pelikaan S de jongste niet meer en dat zorgde er voor dat we als club een beetje op een dood spoor zaten. Dat overkomt iedere vereniging wel een keer en daar moet je ook niet moeilijk over doen. Er heeft zich op een gegeven moment een bestuurswisseling voltrokken en vanaf dat moment ging het anders. Ik zeg met nadruk anders omdat de huidige bestuursleden, en waar ik een van ben, eerst maar eens moeten laten zien dat ze het beter kunnen.”


Tweede team


Duidelijke woorden van het bestuurslid die daarnaast ook als elftalleider actief is. ‘Ik ben elftalleider van het tweede team en dat is voor mij ook een soort van uitlaatklep. Doordeweeks ben ik actief met mijn klussenbedrijf en op de zaterdag ben ik met het tweede team op pad. Dat is een prima team want we zijn ondertussen opgeklommen naar de reserve vierde klasse. Dat is een prestatie waar ik wel eens een discussie over heb met Kevin. Die denkt dat het niveau van de reserve vierde klasse veel lager ligt dan de vijfde maar dat is iets wat ik absoluut bestrijdt. Kijk het eerste elftal van Pelikaan S heeft teveel kwaliteit voor de vijfde klasse dat mag duidelijk zijn maar gemiddeld genomen denk ik dat wij met het tweede team menig vijfdeklasser op een nederlaag kunnen trakteren.”

De laatste woorden van zijn vader worden door Kevin bevestigd want nu de helft van het seizoen er bijna opzit kent hij de kracht van de tegenstanders wel een beetje. ‘We speelden op 7 december tegen Ezinge en dat was het eerste team dat zich niet rond het eigen strafschopgebied ingroef. Laat een ding even duidelijk zijn, ik veroordeel dat niet want als een trainer denkt dat hij op die manier een punt, of misschien wel meer, kan behalen moeten wij daar als ploeg maar op inspelen. Dat is soms wel lastig omdat het tegen een behoudend spelende tegenstander vaak op een helft overvol is. Daar moest ik als spits gewoon erg aan wennen want door het ver inzakken van de tegenstander staan onze middenvelders ook bijna in het strafschopgebied van de tegenpartij.”

Project

De opmerking van Kevin zorgt voor de vraag wat vader en zoon denken waar met de huidige selectie het project waar Pelikaan S dit seizoen mee van start is gegaan zal eindigen. Beide zijn daar heel helder in en wat door Roelof duidelijk verwoord wordt. ‘Als deze groep bij elkaar blijft, en dan hoeft er geen speler bij te komen, kan het doorstoten naar de tweede klasse. Ze hebben alle duels die er tegen tweede klassers gespeeld werden gewonnen en dat is geen toeval. Want iedereen kan wel roepen dat een tweede klasser een vijfdeklasser altijd onderschat maar daar denk ik, in het geval van bijvoorbeeld Drenthina toch anders over. Die informeren echt wel even als een vijfdeklasser een collega-club uit de tweede klasse uit het bekertoernooi gooit.”

Kevin, vierdejaars student sport en bewegen en daarnaast trainer van de C en D-junioren van de Oostwolders, denkt daar precies eender over als zijn vader. 'In het bekerduel tegen Groen Geel merkte je al dat we serieus genomen werden en dat was tegen Drenthina niet anders. Daar kwam nog eens bij dat we met twee bussen vol supporters naar Drenthina waren vertrokken. Ik weet nog wel dat toen we daar aankwamen men bij Drenthina wel even iets had van, wat gebeurt hier allemaal.”

Betalingen

Vader en zoon moeten nog lachen als het gaat over het bekeravontuur van Pelikaan S maar worden even later serieus als de beeldvorming rond de vijfdeklasser tersprake komt. Een onderwerp waar beiden een duidelijke mening over hebben en waarbij Kevin van wal steekt. ‘Als je zoals vorig jaar al een beetje hoort dat er wat gaat veranderen binnen een club dan denk je wel even van, wat is de meerwaarde daarvan. Vorig seizoen waren we al dichtbij promotie maar waren Engelbert en Zuidhorn twee ploegen die beter waren. Dat kan maar dat was wel teleurstellend. Voor dit seizoen kwamen er nog wat jongens bij waarvan de komst van Handrit Hoxhaj en Danny Holband de meest in het oog springende waren. Dat over de komst van voetballers als Danny en Handrit verhalen de ronde doen dat weet je van te voren. Dan weet je dat er geruchten de kop opsteken dat er bij Pelikaan S betaald wordt maar waar mijn vader beter antwoord op kan geven.”

Roelof valt zijn zoon dan ook direct in de rede met de opmerking dat er bij Pelikaan S niet betaald wordt. ‘Iedereen mag het aan onze voorzitter Wim Bulten vragen wat ik tegen hem gezegd heb want mijn woorden waren, Wim als we spelers gaan betalen dan is deze club binnen de kortste keren kapot. Dat betekent dat het sociale leven in Oostwold een geweldige optater krijgt want wat uit een dorp verdwijnt, komt niet meer terug. Maar veel mensen vergeten een ding, Wim Bulten is een echte voetballiefhebber met veel verstand van het spelletje en hij is een Oostwolder. Jij plaatste de opmerking, types als Wim Bulten zouden in het bestuur van de KNVB moeten plaats nemen. Daar ben ik het helemaal mee eens want hij heeft prima ideeën die ondersneeuwen doordat men een bepaald beeld van hem heeft. Laat één ding duidelijk zijn, we zijn het echt niet altijd met elkaar eens maar we respecteren elkaar wel. En dat is iets wat niet bij iedereen aanwezig is in de wondere wereld van voetballend Nederland.”

Media

Dat laatste wordt door Kevin bevestigd want de spits stoort zich weleens over wat er in de media over zijn club verschijnt. ‘Als je alles een beetje volgt dan krijg je een beeld dat alles in Oostwold om het eerste team draait maar dat is pertinent niet waar. Ook het tweede en derde en de dames worden serieus genomen en dat geldt ook voor de jeugdafdeling. We hebben alleen geen A-elftal maar verder zijn we in alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd. Dat is voor Pelikaan S een uitstekende prestatie want de spelers die bij ons in de jeugdteams spelen komen uit Oostwold en Enumatil.”

Automatisch komt het gesprek ook op de berichtgeving rond het eerste elftal waar de jonge spits ook niet altijd even gelukkig mee is.’ Als je een verslag van je eigen team in de media ziet verschijnen, verwacht je een objectief verslag. Dat moet naar mijn idee altijd het idee van een verslag zijn. De verslagen die bijvoorbeeld op Tweenul staan zijn niet objectief geschreven en dat is jammer. Velen weten dat onze verslagen vanuit de vereniging komen en dat geeft de mensen een beeld van, daar in dat Oostwold is het een grote bende. Ik kan iedereen verzekeren dat dit niet het geval is want de sfeer binnen het team maar ook binnen de club is prima. Want, en dat is bij alle verenigingen of teams gelijk, als een of twee spelers zich onttrekken aan het teamgebeuren kan dat nooit aan een groep liggen.’

Woorden van de jonge voetballer waar zijn vader instemmend bij knikt en daar aan toevoegt dat Kevin geen onzin verkoopt. ‘Als hij dat wel gedaan had dan zou ik hebben ingegrepen maar hij heeft gelijk. Ik zie en hoor ook genoeg en dan verbaasd het mij ook als ik iets anders lees. En ik ben het daarom ook met Kevin eens dat dit soort verslagen de naam van Pelikaan S geen goed doen.”

Toekomst

Twee Oostwolders met het hart op de tong praten nog even door over wat er binnen de vereniging speelt en opeens komt het complex tersprake want beide zijn van mening dat de voetbalvereniging eigenlijk een veld tekort komt. ‘Het gebeurt vaak dat het laatste duel om 17.00 uur begint en dat is gewoon voor niemand prettig. Voor de eigen spelers niet maar voor de tegenstanders helemaal niet vertelt Roelof van Dellen die als leider van het tweede team al enkele keren te maken heeft gehad met dit tijdstip. ‘Dat is echt niets want het is dan sfeerloos op het sportpark want op dat tijdstip staat er niemand langs de lijn. En dat zie je steeds meer nu de vereniging steeds meer uit een dal klimt, we trekken gewoon erg veel toeschouwers.”Zo zijn er nog voldoende toekomstplannen in Oostwold waar vader en zoon Van Dellen graag bij betrokken willen blijven want waar Roelof het als elftalleider prima naar zijn zin heeft, laat mij maar mooi elftalleider zijn an het tweede waar het sportief ook prima mee gaat, denkt ook Kevin er niet aan om Oostwold te verlaten. ‘Ik zou niet weten waarom want ik voetbal nu in het eerste maar mochten er vier spitsen die op hoofdklasse niveau hebben gespeeld komen dan wordt het een lastig verhaal en doe ik misschien wel een stapje terug. Maar eerlijk gezegd zie ik niet gebeuren omdat we aan het einde van het vorig seizoen al zoiets hebben meegemaakt. Toen trainden er ook een drietal spelers mee waar de rest van de groep geen klik mee had. Het feest ging verbolgens ook niet door en waren ze na een training weer snel vertrokken. Dat is ook onze kracht vind ik persoonlijk want iedereen kan en mag roepen dat we een bij elkaar gekocht team zijn maar mijn ervaringen van dit seizoen zijn totaal anders.”

Woorden die door Roelof van Dellen bevestigd worden. ‘Als ik zie hoe de meeste jongens die van buitenaf gekomen zijn hier binnen de club rondlopen zie ik geen jongens die zich in Oostwold niet thuis voelen want we moeten een ding niet vergeten, Pelikaan S is van Oostwold en blijft van Oostwold.”