Jarno Noord(SVZ Zeijen): De KNVB moet niet steeds zijn kop in het zand steken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De 20 jarige Jarno Noord voetbalt voor SVZ uit Zeijen, de club die enkele weken het slachtoffer was van de ongeregeldheden bij SVZ-Amboina. Uiteraard komt dat onderwerp in onderstaand vraaggesprek aan de orde maar gaat het ook over andere zaken. Zo wordt de link tussen Drentse band Mooi Wark en SVZ besproken en komt de, zuigkracht’ van Assen richting Zeijen ter sprake.
1386493687N1457461 663830366971061 194033424 n
 

Jarno jij voetbalt voor SVZ uit Zeijen. Kun jij ons vertellen wat SVZ voor een vereniging is: De voetbalclub SVZ is een warme vereniging waar iedereen kent. Bij SVZ wordt de contributie ook zeer laag gehouden zodat iedereen kan sporten. De club heeft 3 senioren teams en SVZ heeft jeugd tot aan de D pupillen. Bij SVZ heeft ook iedereen veel inspraak over besluiten in en rond om het voetbalveld.       
 
Jullie waren vorig jaar heel dicht bij promotie naar de vierde klasse. Wat was de reden dat dit uiteindelijk toch fout ging: Wij hebben na de winterstop echt stappen gemaakt en wonnen we alle wedstrijden vrij gemakkelijk. Ook koploper Gieten werd toen met 4-0 verslagen. We hebben het voor de winterstop laten liggen door een paar keer naar gelijk te spelen. En zo konden we het sterke Gieten dat zijn wedstrijden allemaal met meer dan 9-0 verschil won niet meer inhalen. Maar we hadden wel nacompetitie en we zaten in een poule van 3 teams. De 1e wedstrijd was tegen Weerdinge dat uit de 4e klasse kwam en die werd met 1-0 gewonnen. Daarna moest Weerdinge tegen DSC en dat was de tweede tegenstander uit de poule. Maar Weerdinge kreeg die wedstrijd onterecht een rode kaart en een strafschop tegen in de 12e minuut waardoor de wedstrijd al gespeeld was. En DSC won die wedstrijd met 4-0. De finale was dus bij SVZ thuis en DSC had aan een gelijkspel genoeg om te promoveren en met die intentie speelde de ploeg uit Dalerveen dan ook. SVZ speelde 90 minuten lang op de helft van DSC maar de bal ging er maar niet in. En zo werd de wedstrijd 0-0 en promoveerde DSC naar de 4e klasse en SVZ niet. Dat was heel zuur omdat het dat seizoen gewoon had gemoeten als je keek hoeveel punten en doelpunten we hadden gehaald.                                                                                                                                    
 Zeijen is een klein dorpje onder de rook van Assen. Hoeveel hinder ondervindt SVZ van het groot aantal spelers, dat in Assen actief is: Totaal niets. SVZ heeft het grote geluk dat Assen op 5 minuten rijden is. De jeugd van SVZ trekt naar voetbalvereniging Achilles1894 als er in Zeijen geen team meer is en als ze senior zijn komen ze weer terug naar SVZ en vaak volgen er dan een paar spelers die met deze jongens bij Achilles voetbalden. Op deze manier kan SVZ altijd een volwaardig 1e elftal in het veld brengen want als er alleen spelers uit Zeijen in het 1e zaten dan speelde SVZ nu reserve klasse.  

 Ik zag dat jullie qua oudere jeugd maar matig bezet zijn. Is dat niet lastig i.v.m. de continuïteit van SVZ: Dat zou je wel zeggen maar doordat de oudere jeugd bij Achilles speelt en in Zeijen woont, blijven ze betrokken bij SVZ en zo komen ze later altijd weer terug. 

Jullie waren als SVZ betrokken bij het, gedoe’ met Amboina. Wat heeft dat op jullie als spelers voor impact gehad: Een grote impact omdat je voor je ogen in één keer je grensrechter door 3 man in elkaar geslagen ziet worden. Ook een speler van ons heeft rake klappen en trappen ontvangen en iedereen was er wel heel erg van geschrokken. 

Men vraagt zich soms hardop af of de voetbalwereld na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen wel wat geleerd heeft. Wat is jouw mening hierover: Er is niets veranderd! Als je de berichten elke keer weer hoort dan moet je wel tot die conclusie komen. En als je het zelf ook nog eens meemaakt dan weet je pas echt wat voor impact zoiets kan hebben.

De straffen die de KNVB bij excessen zoals bij het duel SVZ- Amboina mogen wel wat zwaarder zijn omdat: Dit niet op een voetbalveld of waar dan ook thuis hoort. De KNVB doet er in ieder geval niet voldoende aan want anders waren ze wel harder opgetreden. De KNVB loopt wel te zwaaien met die leuzen zonder respect geen voetbal maar dat zijn nutteloze woorden als er niet tegen dit soort geweld wordt opgetreden. Een speler van Amboina die meerdere klappen heeft uitgedeeld aan spelers van SVZ is door Amboina zelf geroyeerd maar door de KNVB vrij gesproken. De reden hiervoor was omdat de speler die klappen heeft gekregen en op de grond lag niet kon zien wie hiervoor verantwoordelijk was terwijl Amboina deze speler zelf op papier heeft gezet als verantwoordelijke. Er zullen altijd gekken blijven zonder respect voor elkaar en die zullen er ook in het voetbal tussen zitten. Als de KNVB denkt dat het helpt om reclame te maken met van die nutteloze leuzen dan zal dit probleem niet opgelost worden. Als de KNVB echt wat tegen dit geweld wil doen dan zal de bond zijn verantwoordelijkheid moeten pakken en niet elke keer de kop in het zand steken. Als een speler meerdere keren op het hoofd trapt van een andere speler als deze op de grond ligt dan hoor je nooit meer te mogen voetballen. Maar de KNVB denkt daar blijkbaar anders over. 


Wat doet Jarno Noord in het dagelijks leven:
Ik studeer voor bouwkundig Ingenieur aan de Hanzehogeschool in Groningen. 

Over iets meer dan een half jaar start het WK in Brazilië en de verwachting is dat Nederland tot maximaal de kwartfinales zal komen. Wat is jouw verwachting wat Oranje betreft: Ik denk dat ze ook wel ver kunnen komen. Het beste team wint het WK met een paar uitzonderlijke spelers. Het hele team moet in dienst spelen van die spelers en als dat lukt dan kun je ver komen. Er wordt nu veel geklaagd over de verdediging van het Nederlands elftal maar op het WK in Zuid Afrika was het niet veel beter en toen bereikten ze de finale. Nederland heeft Robben en van Persie en als de rest zijn normale niveau haalt dan kunnen ze ver komen. 

Jouw vader, Albert Noord, is jouw trainer bij SVZ. Wat is hij voor een type trainer: Hij traint zoveel mogelijk wedstrijd echt. Bij elke vorm wat we ook doen moet je kunnen scoren. We spelen ook veel partijtjes en positiespel. Verder is hij een rustige trainer die heel snel kan analyseren wat het probleem is. En ook in de wedstrijden snel ziet wat de sterke en zwakke punten zijn van de tegenstander en speelt daar direct op in..  

Wat heeft de Drentse band Mooi Wark met SVZ en andersom: De gitarist van Mooi Wark woont tegenover het voetbalveld en de band wilde graag sponsor worden. Mooi Wark komt ook wedstrijden kijken wanneer ze tijd hebben en dan spelen ze wat liedjes in de kantine en dan wordt het vaak een groot feest. 

FC Groningen is op dit moment prima op dreef in de eredivisie. Het werk van Erwin van der Looi en Dick Lukkien of de zwakte van de eredivisie: Ik vind dat je niet alles af kan schuiven op de zwakte van de eredivisie dan doe je het werk van Erwin te kort want zijn voorganger deed het in deze zelfde competitie een stuk minder. Maar ik denk dat het van beide een beetje is. Iedereen kan van elkaar winnen en verliezen en uit of thuis blijkt bijna geen verschil meer uit te maken.                    
 
Jij traint ook de D-junioren van SVZ. Wat maakt het trainen van deze leeftijdsgroep leuk: In de D junioren begint het voetbal. En dat is zeer leuk om als trainer te mogen uit leggen. Deze leeftijd categorie heeft ook nog het enthousiasme van de E'tjes en F'jes en dat maakt het allemaal heel leuk om te doen.  
 
Met welke basis elf zou jij als je Louis van Gaal moest vervangen op het WK van start gaan: Krul; Janmaat, Vlaar, De Vrij, Blind; De Jong, Strootman, Sneijder; Robben, Van Persie, Lens.