Arend Koenes(SJO STEO): Een goede jeugdafdeling IS van belang voor de continuïteit van het seniorenvoetbal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Arend Koenes mag met recht een echte vrijwilliger genoemd worden. Want bij de vereniging waar het allemaal begon, GEO uit Garmerwolde was hij actief als bestuurder en jeugdleider. Die taken zette hij vervolgens door bij de v.v. Stedum en ook binnen de samen met TEO uit Ten POST opgezette jeugdopleiding SJO STEO is Arend Koenes een van de vrijwilligers die dit gezamenlijk project hebben opgezet.


1386390087Nprijswinnaar STEO 1

 
Arend Koenes, hier rechts op de foto, samen met de jeugdcoordinator van TEO, Johan Homan, en Wilko Woldhuis die de nieuwe naam SJO STEO bedacht.

Arend jij bent als bestuurslid actief binnen Stedum en SJO STEO. Maar kun je eerst wat over je eigen voetballoopbaan vertellen: Ik ben geboren en getogen in Thesinge (gemeente Ten Boer). Op mijn 8e ben ik in de E-pupillen (toen nog groot veld) bij de voetbalvereniging Garmerwolde en Omstreken (v.v. GEO) begonnen als voetballer. Ik heb daar alle jeugdteams doorlopen en in 1986/1987 overgestapt naar de senioren. Na 1 jaar in het 2e heb ik (met onderbreking van 1 seizoen bij de Knickerbockers 2 en in het 4e in 89/90)  tot en met 2004 bij de v.v. GEO in de senioren gevoetbald. De meeste jaren als middenvelder en aanvaller in het 1e elftal. Hoogtepunt waren de twee promoties met het 1e elftal. In 94/95 via de nacompetitie door een overwinning op Zeester na verlening (2-0) en via het kampioenschap in de 5e klasse in 1998/1999 (met 53 punten in 20 wedstrijden en met 97 doelpunten voor en 27 tegen). Ook de voetbalkampen na afloop van de voetbalseizoenen waren (o.a. met trainer Henk Bats en Henk Gorter) een fantastisch beleving. Na 2004 heb ik tot en met vorig seizoen met regelmaat in het 3e van de v.v. Stedum gespeeld in het dorp waar ik sinds 1998 woon.

Wat zijn jouw bestuurlijke activiteiten voor Stedum en SJO STEO:
Ik ben sinds 2010 secretaris bij de v.v. Stedum en mede dankzij mijn voetballende zoon Jop, sinds 2009 actief in het jeugdkader als jeugdleider, jeugdtrainer (momenteel alleen de kabouters). Sinds twee jaar ben ik ook plv. jeugdvoorzitter bij de v.v. Stedum. Binnen de SJO STEO ben ik namens de v.v. Stedum actief in het ‘jeugdbestuur’ van de SJO STEO en heb ik, met vele andere vrijwilligers, het proces van de samenvoeging getrokken. Bij de v.v. GEO ben ik van 1990 tot en met 2002 ook secretaris geweest en vele jaren jeugdleider bij de oudere jeugd.

Steeds meer clubs gaan qua jeugd samenwerken wat over vijf jaar nog vele malen erger zal zijn: Erger zijn is volgens mij niet de juiste term (wenselijk/noodzakelijk is een betere term), maar ik voorzie wel dat er steeds meer clubs (zeker in onze krimpende regio) op enigerlei samen zullen gaan werken. Momenteel zie je dat natuurlijk al erg veel gebeuren (bijv. Holwierde/Godlinze, NEC, SV BEDUM, VIBOA/Hunsingo) en er zullen vast meer clubs in de regio volgen. Voor ons als SJO STEO (SV TEO en v.v. STEDUM) is deze oplossing geweest de juiste geweest om (zeker op kortere/middellange termijn) alle jeugdelftallen (A t/m F) in competitieverband uit te kunnen laten komen. Voor de jeugdspelers is het immers essentieel (ook voor de ontwikkeling en het voetbalplezier) om met en tegen leeftijdsgenoten te voetballen. Verder is een (goede) jeugdafdeling van belang voor de continuïteit van het seniorenvoetbal.

Stedum wordt door de gemeente Loppersum niet echt verwend qua investeringen richting trainingsfaciliteiten: Hier past een genuanceerd ‘politiek’ antwoord. We zijn als v.v. Stedum momenteel met de gemeente in de slag om een ‘passende’ oplossing te realiseren. Naast het hoofdveld (ook het enige veld) wordt momenteel een trainingsveldje van 55 x 30 meter gerealiseerd. Dit is natuurlijk al vele malen beter dan de zandvlakte waar we nu op moeten trainen (is nog kleiner qua afmeting), maar de grootte is natuurlijk ‘suboptimaal’. Als je ook nog bedenkt dat het geld dat hierin geïnvesteerd wordt eigenlijk bedoeld was voor het investeren in het hoofdveld en dat we het tekort (deels) zelf moeten opbrengen kan niet gesteld worden dat er sprake is van ‘verwennen’. Natuurlijk zijn we wel blij dat er eindelijk ‘iets’ gebeurd om de trainingsfaciliteiten te verbeteren.

Dat er door clubs uit jullie gemeente met een scheef oog naar de gemeente Eemsmond gekeken wordt is niet vreemd of: Natuurlijk zullen vele clubs (zeker uit gemeente Loppersum, maar wellicht ook uit andere gemeenten) zich verbazen over de mogelijkheden in de gemeente Eemsmond. Als je ziet wat er bijv. Bij Noordpool, Warffum en de Heracliden mogelijk is (o.a. kunstgras, nieuwe kleedkamers) dan loopt het water je wel eens door de mond. Op eigen kosten maken wij ook gebruik van de faciliteiten van UFC Noordpool want we trainen – in de winterperiode - met regelmaat op het kleine kunstgrasveldje. Een gemeentelijke herindeling kan wat dat betreft (maar dan is het geld vast op J) niet snel genoeg komen.

De media krijgt een steeds grotere rol in het betaald voetbal als het gaat om bijvoorbeeld het aanstellen van een bondscoach. Waanzin of logisch: Voetbal is van het volk en de media voedt en leeft van het volk. Het is dus logisch dat invloed van de media (ook dankzij de nieuwe vormen van media) toeneemt. Het is dus logisch, maar of het hierdoor beter wordt kun je je wel afvragen. Er is immers niets veranderlijker dan de publieke opinie over het wel of niet functioneren van een bondscoach, dus om hier je beleid op te bepalen/voeren neigt richting waanzin.

Jullie kregen zaterdag 30 november Pelikaan S op bezoek. Ben jij het met mij eens dat er wel heel veel nadruk gelegd wordt op het, betalen’ van spelers door deze club: De regel is dat degene die stelt het ook moet bewijzen en dat wordt natuurlijk lastig. Maar als voetballers van het kaliber Danny Holband (vorig jaar WKE) en Handrit Hoxhaj er voor kiezen om, zonder redelijke vergoeding, in de 5e klasse te gaan spelen dan kun je hier wel vraagtekens bij zetten. Zeker als je dit combineert met de aanwezigheid van dhr. Bulten die zich graag mag profileren als suikeroom. Er moet natuurlijk wel gesteld worden dat het team fantastisch voetbal speelt en met het benadrukken van enkel het geld doe je de goede prestaties van het team tekort. Of e.e.a. uiteindelijk tot een langdurig succes leidt kun je je wel afvragen. Hiervan zijn immers tal van voorbeelden (bijv. DIO Groningen) waar het niet heeft gewerkt.

Zondag liep het weer uit de hand in de catacomben na afloop van Feyenoord-PSV. De tuchtcommissie kan nu mooi een daad stellen in de actie zonder respect geen voetbal: Ben ik het helemaal mee eens! Het is toch te gek voor woorden dat spelers die als profvoetbal een voorbeeldfunctie hebben zich zo ‘misdragen’. Naast een schorsing lijkt me een ‘taakstraf’ (om tot bezinning te komen) geen gek idee.

SJO STEO zorgt er in de toekomst voor dat Stedum en TEO naar de vierde klasse kunnen promoveren: De SJO STEO zorgt er in iedersgeval voor dat er op termijn doorstroom blijft van junioren naar de senioren. Omdat de betreffende junioren in principe alle jeugdelftallen doorlopen zullen het zeker geen slechtere voetballers worden dan die in het verleden door de beide verenigingen zijn opgeleid en nu in het 1e spelen. Aangezien beide teams nu ook al tot de betere ploegen in de 5e klasse behoren zou de SJO STEO er zeker toe kunnen leiden dat op termijn beide clubs op een hoger niveau actief zijn. Maar continuïteit en een club zijn van en voor de dorpen blijft het belangrijkste (dit kun je natuurlijk niet geheel los zien van goede prestaties).

Op de eredivisie is geen pijl te trekken maar ook jij hoopt dat het vreemdelingenlegioen uit Arnhem geen kampioen wordt: Persoonlijk ben ik geen liefhebber van elftallen die je, op basis van enkel geld of connecties, samenstelt (ook niet bij de amateurs). Dus wat mij betreft hoeft Vitesse geen kampioen te worden, maar omdat ook vele andere teams (bijv. PSV, maar ook vele andere teams in de Eredivisie) gelijk een vreemdelingenlegioen zijn zou ik er niet wakker van liggen. Uiteindelijk zie toch dat enkel teams/clubs overleven/succesvol zijn als er een stabiel bestuur en kader is die een goede visie op langere termijn hebben.

SJO STEO is een florerende jeugdafdeling maar waar denk je dat de jeugdafdeling over vijf jaar staat: Gezien het huidig aantal leden (ca. 130), waarbij de pupillenafdeling en aanwas van nieuwe leden prima gaat verwacht ik dat de SJO STEO over 5 jaar nog een succesvol initiatief is met teams in alle leeftijdscategorieën en waar kinderen uit Stedum, Ten Post en (wijde) omgeving met veel plezier voetballen. Ik hoop verder dat we het meidenvoetbal (nu MD en ME) dan ook structureel onderdeel uitmaakt van de SJO STEO.

Een groot aantal sponsoren zijn binnen de jeugdafdeling actief. Dat betekent dat er vanuit die hoek veel vertrouwen in jullie als SJO STEO is:
Het klopt dat aantal kaderleden ook als sponsor aan de SJO STEO verbonden is, dit doen ze natuurlijk alleen maar omdat er heel veel vertrouwen is in een goede en structurele samenwerking t.a.v. van het jeugdvoetbal tussen SV TEO en vv STEDUM. Verder speelt natuurlijk een rol dat ook weer kinderen van het kader bij de jeugd actief zijn en betreffende sponsoren als ouder ook graag zien dat de teams er goed verzorgd en mooi bijlopen.

FC Groningen eindigt dit seizoen bij de eerste vijf omdat: Ze met Erwin van der Looi een stabiele en rustige trainer hebben die goed bij de club past en in staat is om rustig te blijven als het hectisch is, voetbalvisie heeft en het beste uit zijn team en spelers weet te halen.

Bij welke jeugdopleiding zou jij weleens in de keuken willen kijken en waarom: Als ik zou mogen kiezen werd dat een SJO die na vele jaren van samenwerken nog steeds succesvol is. Dat betekent namelijk dat ze de zaken structureel goed op orde hebben (kunnen we van leren). Verder zou ik het zeker leuk vinden om binnen een BVO eens ‘stage’ te lopen om te ervaren hoe zo’n organisatie staat, functioneert en aangestuurd wordt. Welke club maakt me dan niet zoveel uit, maar de FC Groningen zou ik zeker leuk vinden.