Jarno Hoving(elftalleider Bedum F1): Ouders kijken iets te vaak door roze bril

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Jarno Hoving is een van de elftalleiders van Bedum F1 en beantwoorde voor Puurvoetbalonline een aantal vragen en stellingen. Vragen en stellingen die volgens Jarno pittig waren maar waar hij prima antwoorden op had.


1385698484Njarno

Jarno, jij bent een van de leiders van Bedum F1. Kun je ons echter eerst wat over je eigen voetballoopbaan vertellen:
Ik voetbal zelf in zaterdag 3 van Velocitas. Ik ben opgegroeid in Assen en heb in de jeugd bij ACV en Achilles gevoetbald. Ik beschikte niet over veel talent, maar heb toch op aardig niveau gevoetbald met jongens die beter konden voetballen dan mij. 

Wat houdt jouw elftalleiderschap bij de F1 van SV Bedum precies in: Als leider ben je een schakel tussen de club en het team. Vooral het communiceren met de ouders is belangrijk. Wekelijks verstuur ik een email met informatie over aankomende wedstrijden en andere activiteiten die door de club worden georganiseerd. Het werkt ook de andere kant op. Als spelers of ouders niet blij zijn met bepaalde situaties dan kan ik dat ook naar de club overbrengen.

Dat er bij F-junioren als met selectieteams gewerkt wordt vinden sommige voetbalkenners vreemd. Waarom deel jij die mening niet: Bij de F-pupillen zie je toch al behoorlijke niveauverschillen. Het is dan ook beter om de goede voetballers in een team te zetten zodat ze op hun eigen niveau voetballen. De ontwikkeling van jeugdspelers zal niet bij iedereen gelijk zijn. Er moet daarom ook niet te veel nadruk op de selectieteams komen. Zeker bij pupillenselecties die uit negen spelers bestaan. Vanaf de D-pupillen worden de selecties groter en heb je ook spelers nodig die nu niet in een F selectieteam zitten. Het is daarom ook belangrijk om voor alle teams, dus niet alleen voor de selectieteams, goede trainers te hebben.

Gert-Jan Hageman heeft als trainer een duidelijke visie wat hij met een team wil bereiken en dat is niet iets wat jij overal ziet: Gert-Jan is een enthousiaste trainer met inderdaad een duidelijke visie. Bij de F-pupillen moet de basis gelegd worden voor het verdere vervolg van de carrières van de voetballers. Het dribbelen met en het aannemen van een bal wordt veel geoefend. Kappen en (open)draaien en goed kijken voordat je het spel verplaatst. Veel dingen op de training zie je direct terug in de wedstrijd. Bedum F1 heeft dit seizoen al vaak complimenten mogen horen over het goede samenspel en dat is de verdienste van Gert-Jan die dat bij deze spelers op zeer jonge leeftijd al bijbrengt.

Als je met selectieteams werkt moet je ook door selecteren. Hoe lastig is dat voor jou als een spelertje verteld moet worden dat hij een treetje lager gaat voetballen: Ik vind dat lastig. Ik weet van mezelf dat ik als jeugdspeler altijd tegen selectieteams aanzat en je hoopte dat je altijd gekozen werd. De teleurstelling kan groot zijn als je niet wordt geselecteerd, maar ik denk dat het in de leeftijdscategorie die wij begeleiden wel meevalt. Deze kinderen willen in de eerste plaats gewoon voetballen. Voor ouders is het probleem misschien groter. Iedereen hoopt toch de nieuwe Messi als zoon te hebben en kijken misschien iets te veel door een roze bril.

Vaak wordt er gezegd, de jeugd moet meer op straat of op pleintjes voetballen. Deel jij die mening: Jazeker. Op straat en op pleintjes voetballen is goed voor de techniek. Meer obstakels die moeten worden ontweken, zoals stoepranden, plantenbakken, enz. Dat is goed voor de balbehandeling. Ze worden er ook harder van. Een duikeling op straat voelt minder prettig dan in gras. Helaas zie je tegenwoordig steeds minder grote groepen kinderen voetballen op straat.

FC Groningen doet het uitstekend in de competitie. De verdienste van de FC of de zwakte van de eredivisie: Verdienste van de FC al wordt het niveau van de eredivisie wel steeds lager. Je ziet nu ook dat de gerenommeerde topclubs veel steken laat vallen en spelen met jongens waar het nog maar de vraag is of ze het niveau, wat bij een topclub hoort, halen. FC Groningen is gelukkig met van der Looi een nieuwe weg ingeslagen en speelt nu een stuk attractiever. Het is weer leuk om naar de Euroborg te gaan en er zit veel strijd in het spel. Thuis hoeft Groningen van niemand te verliezen en uit moeten de bonuspunten worden gepakt. Europees voetbal is met de huidige selectie zeker mogelijk.

Ajax won op dinsdag 26 november met 2-1 van Barcelona. Dat betekent dat we met het Nederlandse clubvoetbal weer op de goede weg zijn: Ik denk dat het goed is dat Cruijff zich weer met Ajax bemoeid. Nederland is een opleidingsland en dat zullen we ook blijven. We moeten jonge spelers opleiden tot goede voetballers en zorgen dat ze iets langer in de Nederlandse competitie blijven voetballen. Waarom voor je 23e al naar een grote competitie gaan en daar tot de conclusie komen dat je wel heel vaak op de bank of tribune zit? Een 'goed' voorbeeld is de lichting van Jong Oranje die in 2007 Europees kampioen werd. Geen één van die spelers heeft uiteindelijk de top gehaald en vertrokken op jonge leeftijd al naar het buitenland. Ook die jongens die nu al bij jeugdopleidingen van de Europese topclubs spelen, vind ik geen goede ontwikkeling.  

Ook jullie wachten als F1 nog op het paarse tenue van SV Bedum. Als eerste kampioen van SV Bedum hadden jullie het kampioensduel in het paars moeten spelen: Eigenlijk wel. Er is echter goed nieuws, want de nieuwe tenues worden deze week aan alle teams geleverd. Het schijnt een uniek shirt te zijn met twee verschillende tinten paars in horizontale banen. Blijkbaar moet je op dergelijke exclusieve shirtjes wat langer wachten.

Het Nederlands Elftal haalt op het WK minimaal de kwartfinales omdat: Voorin hebben we spelers van wereldklasse zoals Robben en van Persie. Als de beste spelers niet geblesseerd raken dan maken we een kans. Achterin is er nog te veel onzeker en ik denk dat de aanval de beste verdediging moet zijn. Van Gaal heeft op dit moment nog te veel vraagtekens en lijkt zijn keuze vooral te gaan baseren op de prestaties en vorm van de spelers bij hun clubs. Ik maak me het meeste zorgen over het centrale verdedigingsduo en er mist nog een goede creatieve middenvelder. 

Wat doet Jarno Hoving in het dagelijks leven: Ik werk op de universiteit als administratief en pr/communicatiemedewerker voor een onderzoeksinstituut dat zich bezig houd met globalisering, humanitaire hulpverlening en ontwikkelingsvraagstukken. Ik heb een afwisselende baan bij een organisatie die bezig is met onderzoeksprojecten over de hele wereld. Erg interessant om van dichtbij mee te maken.

Guus Hiddink wordt genoemd als de nieuwe bondscoach. Over de top of een goede keuze: Guus is een tijdje weggeweest uit Nederland. Hij heeft zijn schaapjes zo langzamerhand wel op het droge en wil nog een laatste kunstje flikken. Ik denk dat hij wel in staat is om met het Nederlands elftal goede dingen te doen. Hij weet volgens mij ook altijd een goede sfeer in een selectie te creëren die nodig is om goed te presteren op een groot toernooi. Als de KNVB Hiddink voor het bondscoachschap weet te strikken, lijkt mij dat een goede zaak. Ik zou ook zo niet weten wie het anders moet doen. Veel goede kandidaten zie ik op dit moment niet. 

Als Gert-Jan zijn trainersdiploma’s zou halen dan had hij de clubs voor het uitkiezen: Ja, maar hij heeft volgens mij die ambitie niet. Hij is fanatiek en is een kenner van het spel. Hij weet de jongste jeugd goed te motiveren en met zijn enthousiasme en scherpte kan hij ook prima een eerste selectie trainen bij elke willekeurige club.  

Wat wil jij nog graag vertellen maar heb ik niet gevraagd: Ik wens alle teams van SV Bedum veel succes dit seizoen en graag bedank ik Chris Slager en Bert van der Veen die ook veel betekenen voor SV Bedum F1.