Laurens Bloem: Er zit nog voldoende rek in Zuidhorn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Laurens Bloem keerde voor het seizoen 2012-2013 terug bij de zaterdagafdeling van Zuidhorn. Zijn privésituatie zorgde voor dit besluit en in onderstaand vraaggesprek vertelt Laurens waarom hij van zijn besluit nog geen seconde spijt heeft gehad. Verder kwam aan de orde dat we van Zuidhorn nog het nodige mogen verwachten, welke trainers hem als voetballer beter hebben gemaakt en dat ook Laurens Bloem geen fanatiek volger van de Jupiler League is.

 1385537128N ArendJanZwarteveenFotografie  AJZ1190

Laurens Bloem  Foto: Arend Jan Zwarteveen Fotografie


Laurens jij voetbalde op 18-jarige leeftijd in het 1e elftal van Zuidhorn en vertrok toen voor een seizoen naar Grijpskerk. Daarna werden het vier seizoenen Oranje Nassau, vijf seizoenen Grijpskerk en nu voetbal je voor het tweede jaar bij Zuidhorn. Wat was de reden van het steeds verkassen: In mijn eerste periode bij Zuidhorn speelden we vijfde klasse, ik werd benaderd door Grijpskerk wat op dat moment in de derde klasse uitkwam. Dit was een eerste stap om hoger te voetballen. Vervolgens kwam ik in contact met ON, wat op dat moment promoveerde naar de hoofdklasse. Een enorme uitdaging om op het hoogste amateurniveau te spelen, na vier seizoenen was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ons team bij ON viel wat uit elkaar. Met een groepje zijn we toen naar Grijpskerk gegaan, waar we een fantastische tijd hebben gehad. Ondertussen werd ik vader en woonde weer in Zuidhorn. Er zoveel mogelijk zijn voor mijn dochter vind ik belangrijk, de keus om weer bij Zuidhorn te gaan voetballen was daarom snel gemaakt.

Jij bent, samen met Henry van Wijngaarden, met je dertig jaar de oudste in de selectie. Dat betekent dat er nog voldoende rek in Zuidhorn-zaterdag zit: Klopt, het is wel even wennen om bijna de oudste speler te zijn maar het zat er een keer aan te komen. Het is een jonge, ambitieuze, enthousiaste groep met veel kwaliteit en de 4e klasse is absoluut niet ons eindstation.

In theorie staan jullie op dit moment op een derde plaats met vijf verliespunten meer dan VV Groningen en Godlinze. Daarmee voldoen jullie aan de doelstelling: Als het uiteindelijk zorgt voor promotie voldoen we aan onze doelstelling. Vooraf was VV Groningen de absolute titelkandidaat, maar ze gaan nu ook punten laten liggen. We hebben tegen beide ploegen verloren dus je zou kunnen zeggen dat we dan terecht achter hun staan. Maar we zien uit naar de twee confrontaties na de winterstop.

In Zuidhorn is een onderzoek gaande naar het eventueel terugkeren van het prestatievoetbal op de zondag. Is dat haalbaar denk je: Ik vind het lastig om hier mijn mening over te geven. Laat ik zeggen dat je met één prestatie elftal volgens mij meer kans hebt om zo hoog mogelijk te voetballen. Het is aan beide besturen binnen de vereniging om hier een besluit over te nemen.

Wat doe jij in het dagelijks leven: In het dagelijkse leven sta ik voor de klas op het Alfa-college Sport en Bewegen.

Jij bent niet een type speler die heel veel scoort. Wat voor type ben je volgens jou wel: In mijn periode bij ON heb ik weinig gescoord. Bij Grijpskerk pikte ik af en toe mijn doelpuntje mee en vorig seizoen was inderdaad wel een uitzondering. Doordat ik de penalty’s en de vrije trappen neem scoor ik af en toe, gelukkig. Ik ben inmiddels het type wat de ploeg probeer aan te sturen, je wilt graag je ervaring overbrengen op de wat jongere spelers. Verder ben ik absoluut een winnaar en dan maakt het niveau van spelen niet zoveel uit.

Wie is de trainer waar jij van zegt, die heeft mij als speler echt beter gemaakt: In mijn tijd bij ON heb ik het meeste geleerd, dit kwam door het niveau van de trainers en je medespelers. Nu merk je dat je daar veel dingen hebt geleerd die je later pas gaat toepassen, dan kun je dus concluderen dat ik van Ron Kramer, Bert Vos en Hans van de Ploeg het meest heb geleerd. Het is echter wel een samenloop van omstandigheden wanneer, waar en van wie je het meeste leert. Laat ik zeggen dat ik van alle trainers waar ik mee heb gewerkt wel wat geleerd heb.

Jong-PSV werd vrijdag 22 november periodekampioen maar mag niet deelnemen aan de nacompetitie. Daar begrijp jij niets van: Je pakt een periode maar je kunt er niets mee omdat je niet mag promoveren, het is inderdaad wel wat krom. De KNVB heeft het zo opgelost door beloften teams toe te laten tot de Jupiler League, ik vind daar eigenlijk niet zoveel van omdat die competitie me niet heel erg aanspreekt.

In het Tv-programma VI wordt bondscoach Louis van Gaal regelmatig compleet afgezaagd. Dit gaat te ver of zeg jij, de bondscoach lokt het zelf ook uit: Ik ben een fan van VI, je moet het niet allemaal te serieus nemen. De bondscoach geeft zelf aparte perspraatjes, dus hij roept het wel over zichzelf af. Het hoort bij je baan, ik vind het niet te ver gaan.

Daniel Bies, speler van Amicitia VMC-zaterdag, zei laatst ik ben meer van de analyticus Erwin van der Looi dan schreeuwerd Robert Maaskant. Wat is jouw mening: Erwin van der Looi spreekt mij inderdaad wel meer aan dan Robert Maaskant, die roept veel maar zegt eigenlijk weinig. Erwin heeft naar mijn mening meer inhoudelijke voetbalkennis en ze presteren beter onder deze trainer. Daar heeft de kwaliteit van de trainer absoluut mee te maken.

Jou bijnaam luidt, Stedumer. Waar heb jij dat aan te danken: Iemand heeft dit op voetbalnoord gezet en op Tweenul. Ik heb dat te danken aan een anoniem persoon die dat gepost heeft en het is er nog niet afgehaald. Volgens Tweenul zou ik naar Stedum gaan, wat natuurlijk absoluut niet waar is. Het was een grapje dus, een hele beste…..

FC Groningen doet het prima en dat zorgt er ook in de komende wintertransferperiode dat de sterkhouders Kosic en Živković zullen vertrekken: Zij gaan beide niet weg, Zivkovic gaat eerst veel wedstrijden in de basis spelen en Kostic wil met Groningen Europa in. Ze blijven in ieder geval tot het einde van het seizoen en als Zivkovic slim is tekent hij ook eerst bij.

Nederland bereikt minimaal de kwartfinale op het komende WK in Brazilië: Natuurlijk, uiteraard hoop ik dit en wil ik dit ook graag. Het is nog niet helemaal duidelijk wie allemaal mee gaan naar Brazilië maar uiteraard hoop ik dat we een goed WK gaan draaien. Voor sommige spelers is het ook het laatste WK en automatisch hoop je dat dit wat extra’s gaat brengen. Louis moet alleen nog wel de juiste spelers meenemen, je weet maar nooit met Van Gaal….

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel vertellen: Aan wie ik de groeten wil doen. Aan al mijn vrienden van Dolce far niente, een vrienden voetbalteam waarmee we één keer per jaar schitteren op een fantastisch toernooi op Deinum.