Geert-Jan Zijlstra(Noordpool UFC): Ik zal nooit hoofdtrainer worden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Het gesprek stond al langer gepland maar het kwam er steeds maar niet van. Maar op woensdag 6 november was ik dan eindelijk te gast bij Geert-Jan Zijlstra. De oud-voetballer die na het seizoen 2011-2012 definitief stopte als speler van het eerste elftal maar niet verloren ging voor Noordpool UFC.
1385055291NIMG 6236

Op woensdag 6 november meldde ik mij op de afgesproken tijd met een blanco notitieblok op het door Geert-Jan opgegeven adres hoewel de hoofdpersoon eigenlijk had gevraagd om de vragen die ik had aan hem op te sturen. ‘Ik ken mijzelf, als het over het voetballen, gaat raak ik steeds enthousiaster en ben dan iemand die van de hak op de tak springt en dus wil ik mij liever een beetje voorbereiden, aldus Geert-Jan die de opmerking dat ik niet met voorgeprogrammeerde vragen werkte eigenlijk ook wel prima vond. Mede doordat er niets voorbereidt was werd het fantastisch gesprek waarin de oud-voetballer bepaald geen blad voor zijn mond nam over de onderwerpen waar we bijna 3 ½ uur over spraken en waarbij het notitieboekje, op drie steekwoorden na, leeg bleef.

Vader Harry Zijlstra: Toen ik mij enkele weken geleden in de Facebook- wereld stortte besloot ik ook om een oude foto te plaatsen waar mijn vader als voetballer opstond. Ik weet nog dat ik Ard Torrenga en jou, uitdaagde’ om mij te vertellen wie die andere voetballers waren en het artikel wat jij schreef vond ik mooi. Want ik heb mijn vader nooit als actief voetballer bij Eenrum in actie gezien. Maar de wijze hoe jij hem omschreef klopte wel bij het beeld wat ik van mijn een paar geleden overleden vader heb. Hij was zeker buiten het veld een vrijbuiter en dat zal binnen de lijnen niet anders zijn geweest. Ik weet nog dat hij een keer een weddenschap aanging met de plaatselijke cafetariahouder. Hij moest, om de weddenschap te winnen, kruipend van Baflo naar Eenrum terugkeren. Daar slaagde hij uiteindelijk ook in maar de prijs die hij hiermee won zal niet hoog geweest zijn want hij was meer iemand die iets gewoon voor de lol deed. Dat hij een vrijbuiter in het veld was geloof ik ook direct want ik denk dat ik die, kwaliteit’ wel van mijn vader geërfd heb.

Tactiek: Ik durf wel te stellen dat ik in het grootste gedeelte van mijn voetbalcarrière niets had met tactische verhalen van mijn trainers. Het enige wat ik wilde was lekker voetballen. Trainers moesten bij mij niet aankomen om te proberen mij in een bepaald patroon te laten voetballen want dat werkte averechts. Ik speelde mijn wedstrijden altijd op intuïtie en nog steeds is dat het type voetballer waar ik het meeste van geniet. Als je tegenwoordig alleen maar naar het betaald voetbal kijkt dan zie je heel veel heen en weer geschuif maar komen mooie individuele acties steeds minder vaak voor. Maar gek genoeg ben ik pas een beetje in het tactisch gebeuren gaan verdiepen toen ik door Willem Kluin werd gevraagd of ik wilde terugkeren in het eerste elftal van Noordpool. Ik was toen al 38 jaar maar besloot om terug te keren wat mede kwam omdat het op dat moment gewoon heel beroerd ging met Noordpool. Ik deed dat niet omdat ik vond dat ik, samen met Ronald Klip, de kar wel even vlot zou trekken maar meer omdat ik een Noordpool-hart heb en ook het verhaal van Willem mij erg aanspraak.

Willem Kluin: Ik ben echt van mening dat de komst van Willem Kluin als trainer een van de beste zaken is geweest die Noordpool de laatste jaren is overkomen. Om zijn charisma wordt soms lacherig gedaan omdat hij geen bulderende stem heeft maar dat vind ik je reinste onzin. Willem is een zeer gedreven trainer die alles goed voor elkaar heeft en qua oefenstof gewoon een vakman is. Hij is op dit moment ook hoofd jeugdopleiding binnen Noordpool en dat is iets wat ik van harte toejuich. Want als T.A.C(Technisch Advies Commissie), waar ik onderdeel van uitmaak, maken wij dankbaar gebruik van de kennis van Willem. Het mooie is trouwens wel dat mocht hij een keer als hoofdtrainer vertrekken bij Noordpool hij wel hoofd jeugdopleiding kan blijven omdat beide functies contractueel niet met elkaar zijn verbonden. Ik hoop trouwens niet dat Willem voorlopig vertrekt want zijn klus is eigenlijk nog niet klaar.

Toekomst Noordpool: In het seizoen 2009-2010 was Noordpool als zondagclub eigenlijk op sterven na dood. Het aantal leden nam af en de prestaties waren ook slecht doordat er bijna niemand meer op de trainingen kwam. Kortom er zat weinig leven meer in Noordpool. Toen er na het vertrek van de toenmalige trainer Auke Doornbosch ook nog eens bijna niemand solliciteerde om trainer te worden werd besloten dat het met het prestatievoetbal op de zondag maar afgelopen moest zijn. Er werd gekozen voor de zaterdag wat natuurlijk wel wat emotie losmaakte. Noordpool was in het zondagvoetbal altijd wel een aansprekende naam geweest maar toch werd er besloten om de stap te maken. Een stap die goed heeft uitgepakt want als ik kijk naar onze jeugdafdeling dan bloeit die als bijna nooit te voren. En dat bedoel ik ook met, de klus is voor Willem als hoofdtrainer nog niet klaar. Ik hoop dat hij nog een aantal jaren hoofdtrainer zal blijven want ik denk dat hij, door zijn kennis over de spelers die er nu in de jeugd rondlopen, de ideale trainer is om dat proces, het inpassen van jonge spelers, te begeleiden.

Jeugdtrainer: Toen ik zelf nog als voetballer actief was trainde ik al een jeugdteam bij Noordpool. Ik vond dat ook eigenlijk een beetje mijn plicht want ik heb als voetballer ook kunnen voetballen doordat er toen ook vrijwilligers waren die er voor zorgden dat wij konden voetballen. Daarom begrijp ik ook niet dat er oud-spelers zijn die, nadat ze zijn uitgevoetbald, zich nooit meer bij hun club vertonen. Ik ben nu samen met Bert van der Meer en Jos Klip bij Noordpool C1 betrokken waarbij Bert en Jos de coaching op de zaterdag voor hun rekening nemen omdat ik ook elftalleider bij het eerste elftal ben. Jos en Bert zijn tactisch ook veel beter onderlegd dan ik ben want Willem heeft mij wel wat bij kunnen brengen maar een tactisch wonder zal ik nooit worden.

Hoofdtrainer: Dat dacht ik dus niet want los of ik de kwaliteiten zou hebben daar heb ik echt geen zin in. Ik vind werken met jeugdspelers leuk omdat het daar toch wat onbevangener toegaat dan in het seniorenvoetbal. Want ook in het amateurvoetbal slaat de waan van de dag om zich heen want vaak genoeg lees je dat een trainer eerder opstapt, of ontslagen wordt, omdat de chemie tussen een trainer en de spelersgroep ontbreekt. Dat is niets voor mij en daarom is een ding zeker, Geert-Jan Zijlstra wordt geen hoofdtrainer.

Elftalleider: Naast actief in de T.A.C. en als jeugdtrainer ben ik dit seizoen ook elftalleider bij het 1e elftal van Noordpool. Toen ik in 2012 stopte vroeg Willem of ik samen met Henk Meijer elftaleider wilde worden maar dat vond ik eigenlijk te vroeg. Een paar maanden daarvoor was je nog teamgenoten en dan was ik nu opeens de man die in een andere rol de kleedkamer in zou komen. Maar doordat Henk door een verandering van werkzaamheden geen tijd meer had werd mij de vraag, of ik elftalleider wilde worden, dit jaar weer gesteld. Nadat ik er goed over na had gedacht reageerde ik nu wel positief onder de voorwaarde dat mijn rol zich niet zou beperken tot het alleen maar invullen van wedstrijdformulieren. Ik wilde ook graag wat individueel met de spelers bezig zijn en dan bedoel ik niet als trainer maar meer als persoon die zich met zaken bezig houdt waar een hoofdtrainer niet altijd tijd voor heeft. Bijvoorbeeld even extra aandacht besteden aan een speler die nieuw binnen de selectie is of een jonge voetballer voorzien van tips waardoor hij nog belangrijker voor zijn team kan worden vind ik de leuke kanten aan het elftalleidersschap.

Jaloezie: Ik weet dat ik nu een onderwerp aanroer die erg gevoelig ligt maar ik doe het toch. Ik vind het weleens vervelend hoe er vanuit andere verenigingen richting Noordpool gekeken wordt. Dat proefde ik heel erg toen Noordpool voor aanvang van het seizoen 2012-2013 overstapte van 5E naar 5F. Dat was een bewuste keuze omdat het gewoon bleek dat de derby’s tegen Noordpool voor veel clubs de wedstrijden van het jaar waren. Tegen Noordpool moesten er punten gepakt worden want alles mocht promoveren maar Noordpool niet. Althans dat waren de geluiden die je hoorde. Als club moesten we omhoog want in een dorp als Uithuizen hoort, en met alle respect voor de vijfde klasse, geen vijfdeklasser te spelen. Dus als het dan linksom niet gaat probeer je het rechtsom maar in 5F ging het in eerste instantie ook slecht en toen was het leedvermaak groot. Dat vond ik jammer en waar vooral Willem Kluin toen aardig wat kritiek over zich heen heeft gekregen.

Waar ik het overigens wel mee eens ben is de kritiek dat het kunstgrasveld in Uithuizen in de wintermaanden niet te gebruiken is door de verenigingen in de gemeente Eemsmond omdat het al verhuurd is aan een club van buiten de gemeente. Dat moet niet mogelijk zijn want de verstandhouding tussen de clubs binnen de gemeente Eemsmond wordt mede door het RWE-team steeds beter en dat is iets wat ik van harte toejuich.

RWE-team: Ik ben ook voor de komende editie weer benaderd of ik voor de komende editie tot de technische staf wil behoren en daar heb ik positief op gereageerd. Ik vind het een mooi project maar als ik eerlijk ben zou het selectiebeleid wel wat anders mogen. Ik snap heel goed dat het een project is dat is opgezet voor de zeven clubs in onze gemeente maar, en dan spreek ik echt op persoonlijke titel, ben ik van mening dat je wel met een representatieve selectie moet komen en niet met een selectie waar van alle verenigingen ook alle spelers aan de beurt komen om tegen FC Groningen te voetballen. Maar nogmaals dat is mijn eigen persoonlijke mening.

Voetballer: Wat ik nu allemaal binnen Noordpool en ook het RWE-team doe vind ik leuk want anders deed ik het niet maar er gaat niets boven zelf als voetballer actief zijn. Dat aan het op nog een beetje op niveau voetballen, zoals ik een eerste elftal toch wel zie, op een gegeven moment een einde komt is natuurlijk onherroepelijk maar toch, het zelf voetballen, is het mooiste wat er is.

Dat waren eigenlijk de laatste woorden van het gesprek wat ik had met een van de beste voetballers die Noordpool heeft gekend al wil Geert-Jan daar zelf niets van horen. Bij het verlaten van de woning van de oud-voetballer gaat het gesprek echter nog even verder over de onderwerpen die we hebben besproken en in dit interview te lezen zijn. Maar ook kwamen er opeens nog andere onderwerpen aan de orde die echter op het stoepje van de woning aan de Oosterstationsstraat 6 achterbleven omdat ze niets met dit interview te maken hadden. Maar die door twee voetballiefhebbers, die nog uren met elkaar over het voetballen hadden kunnen praten, beoordeeld werden als, deze onderwerpen houden we mooi voor ons zelf.