Robert Benes( tweede trainer v.v.Kloosterburen): Als trainer moet je eerlijk en duidelijk zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Robert Benes is een trainer/coach/leider van het tweede elftal van de voetbalvereniging Kloosterburen. Daarnaast begeleidt hij samen met Appie van der Laan het 1e team van EKC, het samenwerkingsverband van de damesafdelingen van Eenrum en Kloosterburen. Robert heeft de ambitie om de trainerscursus van de KNVB te volgen maar is op dit moment nog in afwachting of hij in 2014 tot de cursus zal worden toegelaten. Dat, en nog veel meer, vertelt hij in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had.

1384681884N1185198 677777578918007 1468450028 n

Robert, jij bent trainer/coach van het tweede elftal van de v.v. Kloosterburen. Kun je eerst wat over je eigen voetbalverleden vertellen: In de jeugd heb ik altijd bij de voetbalvereniging Eenrum gekeept. Ook heb ik nog twee jaar in het eerste elftal van Eenrum mogen keepen. Tevens ben ik nog een tijd bij PWC actief geweest

Wat is er leuk aan het trainen van een reserve elftal: Ik zie het niet echt als een reserve elftal, of standaard elftal. Het is een groep jongens die graag willen voetballen. Maar als je een tweede elftal bent, weet je dat je afhankelijk bent van het eerste, dat is moeilijk voor een trainer, maar ook voor de jongens. Ik denk dat wij bij Kloosterburen nu een goede klik hebben tussen het eerste, tweede en het derde. Overleg is daarbij een belangrijke factor. 

Kloosterburen wil graag dat ook zijn tweede team op een hoger niveau komt te spelen. Hoe reëel is dat met de huidige selectie: Ik ben van mening dat het 2e elftal zeker hoger moet spelen dan wat ze nu doen. En ik denk dat met dit spelersmateriaal daar kan naar worden gestreefd. Maar dat is een proces. Dat kost tijd en energie, maar zolang iedereen de koppies de zelfde kant op heeft, kan dat worden gerealiseerd. Daarbij komt dat het bestuur van Kloosterburen dit zelf ook ondersteund en dat is een goede zaak.

Kloosterburen staat bekend als een vereniging die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Maar wat zou jij toch nog graag willen veranderen: Als iets goed is moet je het niet willen veranderen. Je kunt zoiets alleen maar steunen, en kritisch blijven, dat het goed blijft.
 
Jij bent volgens mij niet in het bezit van je trainersdiploma. Gaat jouw ambitie zover dat je eventueel een cursus zou willen volgen: De ambitie om de cursus  voor trainer te gaan doen is er zeker. Per januari 2014 gaat bij de KNVB de inschrijving weer open en dat ga ik dan zeker doen. Dan wordt het nog even afwachten, en hopen dat je vervolgens wordt toegelaten.

Jullie waren enkele weken geleden zeer nadrukkelijk aanwezig bij het duel Kloosterburen-VVK. Dat betekent dat de wisselwerking met het 1e elftal prima is. Wat is jouw inbreng daar in geweest denk je: Sinds enige tijd, zijn wij zeker aanwezig bij het eerste elftal. Als harde kern van Het Twaide, proberen wij het eerste na de overwinning te schreeuwen. Meestal moet de doelman van de tegenstander, dat op een ludieke manier ook onder vinden. Want onze standplaats is achter het doel van de tegenstander. En een kloof is een groot woord. Een ieder is bezig met zijn eigen team als je moet voetballen. Zo staan, als wij om 12:00 uur moeten ballen, minstens zoveel van de eerste selectie onze techniek af te kijken.

Willem Pettinga heeft als hoofdtrainer van Kloosterburen zijn contract weer met een jaar verlengd. Dat vind jij een prima zaak omdat: Dat Willem bij getekend heeft vind ik een goede zaak, als je na al die jaren, nog steeds een spelersgroep zo kunt prikken en motiveren zegt dat wat over een trainer, maar ook zeker over de groep, want het blijft een gegeven, wil de groep de trainer niet, dan ben je ook weg

Wat vind jij als trainer/coach erg belangrijk richting jouw spelersgroep: Wat ik belangrijk vind, is eerlijk en duidelijkheid. Dat iedereen weet waar die aan toe is. Tevens moet je ook plezier hebben in het spel voetbal. En wat voor elkaar over hebben, want het blijft een teamsport.

De komende maanden staan in Kloosterburen weer in het teken van Carnaval. Ik weet dat Willem daar afspraken over maakt met zijn spelersgroep. Geldt dat ook voor jou met je spelersgroep: Carnaval hoort ook bij Kloosterburen. Mensen steken tijd en energie om de carnavalwagens te bouwen. Dus bij het 2e  is de regel, minimaal één keer per week trainen. Over het algemeen gaat dat prima.

Jij bent, samen met Appie van der Laan, ook leider van het eerste team van EKC, wat is ontstaan uit een samenwerking met Eenrum. Kun je daar iets meer over vertellen: Ja samen met Appie heb ik dit op mij genomen. Een leuke uitdaging en een prima groep. Op maandag wordt er getraind in Kloosterburen, en op woensdag in Eenrum. Vrouwen voetbal wordt omschreven als minder voetbal en dergelijke. Maar ook hier geldt, wat je creëert als team buiten het veld en op trainingen zie je zaterdags terug op het veld. Van EKC we daarom ook nog veel horen.

Bij welke Nederlandse trainer zou jij wel een week in de keuken willen kijken: Ik zou persoonlijk wel bij Gertjan Verbeek willen binnen kijken. Zoals hij wordt omschreven, en wat hij zelf altijd zegt spreekt mij wel aan. Duidelijkheid en fit zijn. Daarom hebben we met het tweede elftal ook samen besloten, om twee keer per week te gaan trainen.

De, hype’ rond het Nederlands Elftal neemt steeds meer toe en ook bij jou gaat in de zomer van 2014 alles uit de kast om Oranje naar de wereldtitel te schreeuwen: Meestal ga ik niet met hypes mee. Ik volg oranje nu minder als voorheen, maar als straks het WK weer begint, zal ik alles zeker weer gaan kijken.

Wat doet Robert Benes in het dagelijks leven: In het dagelijks ben ik ZZP-er. Klein bedrijfje in de bouwwereld. Meestal wordt ik door andere bedrijven in gehuurd.

Hoe zou jouw basiselftal van Oranje eruit zien als jij voor een keer bondscoach zou mogen zijn:
De basis van Oranje is al zo vaak over geschreven en gesproken. Ik zal dan zeggen het Twaide van Klooster. Want die zullen genieten van elk moment, en dat behoort voetbal te zijn.