Marko van der Zijl heeft het prima naar zijn zin bij OKVC

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Marko van der Zijl is, naast doelman van het eerste elftal van OKVC, ook als vrijwilliger actief binnen de Oldehove Kommerzijl Voetbal Club. In het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had kwamen veel onderwerpen tersprake zoals het statement wat trainer Jur Smit naar de doelman maakte, de kleding van een keeper en de stap van dorpsgenoot Marc van Beek naar Hoogkerk .
1383813146N1392086 739299882750826 495698430 n

Marko jij voetbalt voor OKVC. Klopt het dat dit jouw vierde seizoen in het 1e elftal van de OKVC is: In het seizoen 2009/2010 heb ik de 2e seizoenshelft als keeper gespeeld voor het 1e elftal omdat Johan Jager geblesseerd raakte. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 heb ik de keuze gemaakt om in het 2e te voetballen nadat afspraken met de dienstdoende trainer niet werden nagekomen toen ik terug kwam van een blessure. In 2011/2012 ben ik officieel 1e keeper geworden en sta sindsdien vast onder de lat.

Ben jij altijd doelman geweest of ben jij als veldspeler begonnen: Ik ben in de E-junioren als veldspeler begonnen. Op mijn 15e ben ik in de B-junioren begonnen met keepen. Toen ik naar de senioren ging heb ik een seizoen in het 3e elftal gekeept en daarna vooral gevoetbald bij het 2e elftal als rechtshalf of spits. Zoals hierboven vermeld staat kreeg ik mijn eerste echte kans om te gaan keepen voor het 1e elftal toen Johan Jager geblesseerd raakte.

Jouw dorpsgenoot, Marc van Beek, vertrok voor het seizoen naar Hoogkerk. Had jij verwacht dat Marc die stap zou nemen: In eerste instantie niet, we hadden er tijdens trainingen wel eens over gepraat wat hoe hij zijn toekomst zag Marc wilde wel graag hogerop en bij OKVC zou hij mijn concurrent zijn geworden. Ergens zag hij dat niet zitten omdat hij mij niet voor de voeten wilde lopen. Ik heb hem toen verteld dat de doelman die door de trainer als nummer een werd gezien bij het eerste elftal onder de lat zou komen te staan. Op het laatste moment is hij toch naar Hoogkerk gegaan, wat iedereen eigenlijk verbaasde en jammer vond. Maar Marc heeft deze keuze gemaakt en naar mijn mening heeft hij een goede stap gezet als ik de berichten hoor. Ik heb hem bij OKVC altijd wel proberen te motiveren en het beste uit de hem proberen te halen.

Voor veel keepers is er tegenwoordig bij veel verenigingen te weinig aandacht qua specifieke keeperstraining. Hoe is dat bij OKVC geregeld: Dit seizoen zijn we begonnen om wat meer aandacht aan de keepers te schenken, voorgaande jaren verslechterde het steeds meer. Nu staan we elke dinsdag met maar liefst met drie keepertrainers op het veld om de jeugd & senioren keepers zoveel mogelijk te leren en de jongens/meisjes nog beter tot hun recht te laten komen.

Vorig seizoen degradeerden jullie uit de vierde klasse. Dit kwam mede door enorm veel blessureleed. Wat is dit seizoen de doelstelling van jullie als spelersgroep: We willen het liefst weer terug naar de 4e klasse, hopelijk pakken wij een periode of een vervangende periode. Het seizoen verloopt tot nu toe een beetje met ups en downs terwijl wij in deze klasse het beste veldspel op de mat kunnen leggen. Aan de andere kant, tegenslagen houd je altijd. Zolang iedereen met dezelfde instelling het veld blijft in blijft gaan komt het wel goed. Helaas zijn er nu ook weer enkele blessures en dat maakt het toch weer lastig.

Speel jij met een vast merk keeperhandschoen of ben jij een doelman die daar minder mee bezig is: Goed materiaal vind ik wel belangrijk. Stanno met fingersave zijn de handschoenen die ik elk seizoen weer draag & ook elk jaar weer bestel bij de hoofdsponsor. Voor de training heb ik zelf handschoenen aangeschaft, dit zijn uhlsport met fingersave, deze vallen mij ook niet tegen maar de voorkeur gaat uit naar de Stanno ‘s.

Ik begreep van jouw trainer, Jur Smit dat jij ook in de zaal actief bent. Veel trainers hebben daar wat moeite mee maar hoe kijkt jouw trainer daar tegenaan: Onze trainer heeft geen problemen met zaalvoetbal, maar hij is er wel duidelijk in tot hoe ver ik moet en kan gaan. Twee maanden geleden ben ik wat geblesseerd geraakt aan mijn elleboog. Ik verliet een training vroegtijdig maar speelde een dag later toch in de zaal. Hier had hij niet echt vrede mee. Hij heeft toen wel een statement gemaakt naar mij toe waar ik wel wat van geleert heb.

Op dit moment heeft Louis van Gaal nog maar twee keepers geselecteerd voor Oranje. Dat is een schande richting de Nederlandse keepers in zowel binnen als buitenland: Daar ben ik het niet mee eens. Goede keepers zijn schaars, er zijn altijd wel 1 of 2 die er wat boven uit steken. Het is dan ook logische dat er twee keepers geselecteerd zijn. De andere keepers moeten zich maar bewijzen dat ze het Nederlands elftal waardig zijn en hun kansen afwachten als ze wel voor de leeuwen gegooid worden.

Ben jij een doelman die serieus met zijn outfit bezig is of vindt jij het niet belangrijk waar jij in moet keepen: Ik vind een outfit zeker belangrijk, ik heb ook mijn eigen outfit voor de wedstrijd kunnen regelen. een outfit op maat en een opvallend kleurtje. ik heb  er een hekel aan om een outfit aan te hebben die 2 maten te groot is. ten eerste zit het niet lekker en ten tweede is het geen gezicht. uitstraling vind ik belangrijk, dat begint al bij het pak wat je draagt in een wedstrijd.

Sepp Blatter moest zonodig Christiano Ronaldo voor schut zetten. Wordt het volgens jou ook geen tijd dat Blatter eens aftreedt: Het filmpje heb ik gezien en kon er om lachen. Maar of die man moet aftreden houd ik mij niet zo mee bezig, als hij een goede voor de FIFA is vind ik het allemaal best. Een dergelijke grap moet ook wel eens kunnen.

Wat is jouw voorbeeld als doelman en waarom: Edwin van de Sar, een man met uitstraling en een rots in de branding. Een echte teamspeler die heel belangrijk kan zijn. Dat voorbeeld wil ik graag volgen.

Wat zijn de drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe uit je loopbaan: Met stip op 1 staat het uitduel tegen Godlinze van twee seizoenen geleden. We wonnen daar toen met 0-1. Daar heb ik een wereldwedstrijd gekeept die voor altijd in mijn geheugen staan. Toen heb ik zeker boven mijn kunnen gepresteerd. Op 2 staat het uitduel tegen GEO van het vorig seizoen. Daar wonen we ook met 0-1 en pakte daar een paar goede ballen en hield het team in de wedstrijd waarna wij in de laatste minuut de overwinning pakten. De 3e is HS’88 uit in het seizoen 2009/2010. Dat was de voorlaatste wedstrijd van het seizoen en HS’88 kon kampioen worden. Het werd uiteindelijk 1-1 hoewel HS’88 de betere ploeg was met de meeste kansen op de drie punten maar ik heb ze toen aardig van het scoren af kunnen houden.

Wat doet Marko van der Zijl in het dagelijks leven: Ik ben productiemedewerker bij een palletrecycling, dit doe ik vijf dagen per week. Bij OKVC ben ik verder nog actief als jeugdleider van de D2, keepertrainer en clubscheidsrechter. Verder maak ik deel uit van de activiteiten commissie en speel ik daarnaast zaalvoetbal voor Grijpskerk waar ik in het tweede zaalteam uitkom

OKVC is voor jou als keeper je eindstation of: Mijn "carrière" wil ik wel beëindigen bij OKVC. Misschien zit er in de toekomst nog een tussenstation IN maar ik heb het prima naar mijn zin in Oldehove en zolang dat zo blijft zal ik hier wel blijven voetballen.