Boye Boonstra(C.V.V VIBOA): Bij het voetballen moet plezier altijd op de eerste plaats staan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Boye Boonstra komt uit een echte voetbalfamilie want vader Addy en zijn twee ooms, Jan en Thomas, konden ook een aardig balletje trappen. Dit seizoen debuteerde de nu 19 jarige voetballer in het 1e elftal van Viboa nadat hij als D-junior de overstap van Eenrum naar Viboa maakte. Dat, zijn voorliefde voor Arsenal, de rol van Maher, zijn eigen ambitie en nog veel meer onderwerpen kwamen aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met deze talentvolle voetballer had. 1383740470NIMG 0512

Boye Boonstra in actie voor Viboa in actie tegen Buitenpost    Foto: Viboa 

 
Boye jij voetbalt voor de CVV Viboa. Daar voetbal jij al vanaf het begin van je voetballoopbaan of kwam je eerder ook nog voor een andere vereniging uit: Ik heb vanaf de F-jes tot aan het 1e jaar van de D-junioren, toen ben ik naar Viboa gegaan en waar ik nu nog steeds voetbal.

Dit seizoen heb jij je debuut gemaakt in het eerste team van VIBOA. Wat deed dat met een toen nog 18 jarige voetballer: Wat dat deed met een toen nog 18 jarige voetballer, ja goede vraag. Het is wel iets om naar te streven, ik keek er wel naar uit. Het was wel echt anders dan in de jeugd, zeker ook mijn rol in het team. Het is wel aanpassen en je bent gelijk de jongste. Wat ik wel echt leuk vond is dat iedereen binnen de club je ineens kent. Bij thuis en uitwedstrijden staan er ineens toch wel een paar honderd toeschouwers langs de zijlijn. Dan weet ik ineens weer waarom ik voetbal en waarom ik het een prachtige sport vindt!

Als je hebt gedebuteerd in een eerste elftal begint het eigenlijk pas voor een jonge voetballer. Wat denk jij wat ik daar mee bedoel: Je mengt je ineens bij de mannen, nu komt er ook van alles bij kijken. Er komt druk op je presteren, je bent wel een uithangbord van een vereniging. Maar dat is alleen maar mooi vind ik en ja het begint nu pas echt!

Ik zag jou enkele weken geleden in Leens met Viboa O23 tegen FC LEO voetballen. Wat vindt jij de meerwaarde van het O23-team: Oke, je had gekeken, wat leuk! Ja, wat is de meerwaarde van een O23-team. Je kunt een dergelijke wedstrijd om meerdere redenen organiseren. Of je speelt een dergelijk wedstrijd om wisselspelers wedstrijdritme en minuten te laten maken of je geeft jonge spelers (jeugdspelers) de kans om te proeven aan het voetbal bij de senioren.

Als ik Arsenal zeg wat zegt Boye Boonstra dan: Dennis Bergkamp! Dat is mijn grootste idool. In mijn ogen de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad althans die ik heb zien spelen). Sindsdien ben ik ook fan van Arsenal, je moet toch wel van dat positiespel en veldspel genieten. Ze kunnen het iedere  tegenstander moeilijk maken, een outsider voor elke titel.

Tegenwoordig gaat het steeds vaker over hoe voetbalschoenen er qua kleur uitzien i.p.v. dat er gekeken wordt naar de kwaliteit van de schoen. Althans, dat is mijn idee. Deel jij mijn mening of zie jij dat anders: Als ik voetbalschoenen ga kopen, dan doe ik dat altijd met mijn vader en grappen we altijd en vragen we ons af of er doelpunten in de schoenen zitten. Dan voelen we aan de schoenen en als ze goed voelen en goed zitten zeggen we ja daar zitten wel doelpunten in en dan kopen we ze. Verder een discussie over schoenen ja het valt wel steeds meer op die felle kleuren op de velden. Ook zijn ze sneller kapot in mijn optiek. Dus je hebt daar wel een punt, maar of het invloed heeft op de prestaties dat weet ik niet. Maar normaal gesproken verkies ik wel kwaliteit boven het uiterlijk van de schoenen.

Robin van Persie wordt door velen als een geweldige speler gezien. Denk jij dat hij nog beter was geworden als hij eerder bij Arsenal was weggegaan: Goeie vraag! Dat weet je natuurlijk nooit maar laten we eerlijk zijn hij heeft ook jaren fantastische voetballers om zich heen gehad bij Arsenal. En wie weet of hij bij een andere club wel zou uitgroeien tot een ware clubheld. Wat ik wel weet is dat Arsenal hem wel goed heeft gedaan. Laten we wel eerlijk zijn Arsenal speelt altijd wel aantrekkelijk veldspel met een heel goed positiespel!

Je maakt regelmatig deel uit van de eerste selectie van Viboa. Waar liggen je verdere ambities. In Winsum of denk je dat je over een paar jaar nog een stapje hogerop wilt gaan maken: Ja wat moet ik hierop antwoorden, dit seizoen is voor mij een leerjaar en tussenjaar, een seizoen zonder persoonlijke verwachtingen. Wel wil ik altijd het beste uit mezelf halen, streven na het hoogst mogelijke niveau wat ik aan kan. Misschien is dat bij Viboa maar misschien wel hoger, dat weet ik zelf niet. Maar mijn doel is wel om alles eruit te halen wat er in zit.

Wat vindt jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: Eerlijk gezegd kijk ik niet zoveel naar de Eredivisie, Engels voetbal heeft meer mijn voorkeur, maar een ondergewaardeerde voetballer… Ehm, ja goede vraag. Ik houd wel van een type voetballer die echt dat voetbalgogme heeft. Adam Maher vind ik bijvoorbeeld een dergelijke voetballer. Wel jammer is dat PSV hem verkeerd inzet, een dergelijke speler kan je niet inzetten op een links Mid positie. Je ontneemt hem dan zijn mogelijkheden. Zijn creativiteit komt dan minder tot zijn recht. Dan kan hij niet, zoals menig ander middenvelder, dat corrigeren door duelkracht. Ik denk wel dat hij nog wel goed terecht gaat komen!

Velen noemen de eredivisie een Mickey Mouse-competitie en anderen noemen het een spannende competitie. Hoe denk jij daarover: Het is zeker een Mickey Mouse-competitie Te weinig ervaring bij de top teams waardoor ze niet altijd het verschil kunnen maken. Hierdoor wordt het wel een aantrekkelijke competitie om naar te kijken. Zo kun je de uitslagen niet raden, zelfs Johan Derksen met zijn toto niet.

Wat zijn de punten waar jij je als voetballer nog duidelijk in kunt verbeteren: Sterker worden dat in ieder geval, dat merk ik nu wel bij de senioren. Verder heb ik altijd mijn zwakkere rechter wat beter willen maken. Verder verdedigend slimmer staan daar zou ik echt wel wat aan hebben. Ik merk bijvoorbeeld dat ik in wedstrijden soms echt te veel meters maak, terwijl als ik net anders stond of liep dat, dat helemaal niet nodig zou zijn.

Jij komt uit een echte voetbalfamilie want jouw vader Addy en zijn broers Thomas en Jan konden ook een aardig balletje trappen. Ben jij qua voetballer ook een echte, Boonstra’: Ik heb Thomas en Jan nooit zien voetballen, maar ik wordt zeker qua manier van lopen vergeleken met mijn vader. Qua spel denk ik ook wel, maar ik verschil in bepaalde dingen wel echt met mijn vader en dat zit volgens mij vooral in het gedrag waarin wij dan verschillen.

Als jij je qua speelstijl met een speler uit het betaald voetbal zou mogen vergelijken wordt dat: Ik voel me zelf soms wel een beetje Adam Maher die op een andere plek is neergezet. Mij werd in de jeugd verteld dat ik alleen maar op 10 kon spelen. Verder in de jeugd werd ik door sommige wel eens vergeleken met Luis Suarez door de manier van de bal meenemen en altijd maar uit het niets opduiken. Mij werd wel eens verteld dat ik altijd de bal mee kreeg, vaak niet mooi, maar net zoals de manier hoe Suarez dat ook doet.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: Ik wou nog even zeggen dat ik op dit moment Zlatan Ibrahimović de beste voetballer ter wereld vind. Ook moet bij voetbal altijd plezier op 1 staan, dat vergeet men wel eens!