Barbara Ruppel(SV Bedum): De media in Nederland besteed te weinig aandacht aan het damesvoetbal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De damesafdeling van SV Bedum werd dit seizoen voorzien van inbreng uit het buitenland doordat  Barbara Ruppel in Bedum ging voetballen. De in het Duitse Planneg geboren Barbara wilde vervolgens wel aan een interview voor de rubriek, voetbalvrouwen’ van Puurvoetbalonline meewerken waarin ze over veel vragen een duidelijke mening heeft maar ze ook aangeeft dat ze op bepaalde onderdelen van de voetbalsport nog een, groentje’ is.
8864 10201225464299539 94585376 n


Sinds augustus komt Barbara Ruppel uit het vlakbij München gelegen Planneg uit voor de dames van SV Bedum. Ze speelt voor het tweede team van de Bedumse damesafdeling waar ze zelf een volstrekt logische verklaring voor heeft.’ Voetballen bij een voetbalclub doe ik eigenlijk pas sinds augustus. Natuurlijk heb ik vroeger wel met mijn broers en op school af en toe een balletje getrapt. Maar door tijdgebrek uit heb ik in Duitsland nooit bij een club gespeeld. Als ”

Dat betekent dat de Duitse ook niet precies weet hoe het staat met het niveau verschil tussen beide landen op zowel amateur als professioneel niveau wat het damesvoetbal betreft. ‘Hier kan ik inderdaad weinig over vertellen omdat ik in Duitsland niet in clubverband heb gespeeld. Dat geldt ook voor de vraag waarom het professionele damesvoetbal in Duitsland beter van de grond komt dan in Nederland. Met het professionele damesvoetbal in Nederland ben ik eigenlijk überhaupt niet bekend. Dat mede kunnen liggen aan het feit dat er in de media ook niet echt veel aandacht aan word besteed. Dat is in Duitsland toch anders. Verder helpt het natuurlijk ook als het nationale team bij een EK of WK goed presteert. Na de laatste WK titel waren er opeens veel meer meiden die gingen voetballen dan in de periode daarvoor.”

Een duidelijke uitleg van de 26 jarige Barbara die als inwoonster van München uit twee profclubs kon kiezen waar ze fan van kon zijn maar waar ze met één club uit München echt opgroeide. ‘ Mijn favoriete club is Bayern München. Dat is de vereniging waar ik mee ben opgegroeid. In München ben je of voor 1860 München of voor Bayern. Stiekem was mijn vader altijd een beetje voor 1860. Die spelen nu in de 2de Bundesliga en daar werd hij door de rest van de familie steeds mee gepest. Maar Bayern speelt natuurlijk fantastisch voetbal maar daarnaast ben ik ook Fan van Mainz en Augsburg. Dat zijn wat kleinere clubs die vaak nog meer enthousiasme laten zien’ vertelt Barbara die in aan het RUG in Groningen haar Master Business Administration in een jaar, in plaats van twee jaar wil afronden. ‘Naast dat ik graag met mijn Nederlandse vriend wou gaan samenwonen was dat ook een reden om naar Nederland te komen en om mij wat te integreren in Nederland besloot ik om hier voor een club te gaan voetballen. Ik wilde wat mensen uit de buurt waar ik woonde leren kennen en dat is zeker gelukt want sinds dat ik voor SV Bedum uitkom heb ik de club leren kennen als een zeer gezellige vereniging. Een nadeel is wel dat ik nog niet over alles kan meepraten want om een voorbeeld te geven, ik had werkelijk geen idee wie bijvoorbeeld Gertjan Verbeek is. Als mij gevraagd zou worden of hij de juiste trainer voor FC Nürnberg zou zijn, en wat hij ondertussen is, had ik daar geen antwoord op geweten. Want ik moet eerlijk zeggen dat mijn kennis van het Nederlandse voetbal nog niet echt geweldig is. Wat dat betreft ben ik toch meer geïnteresseerd in de Bundesliga maar wat, als ik de media mag geloven, ook steeds meer voor voetballiefhebbers uit Nederland geldt. De Bundesliga wordt door velen namelijk als een van de zwaarste competities ter wereld gezien en daar ben ik het wel mee eens. Dat komt denk ik ook doordat er meerdere grote clubs met genoeg geld in de Bundesliga zitten. Dat resulteert in meerdere uitstekende teams. Je ziet dit ook op internationaal niveau terug. Duitsland speelt met minimaal vier teams in de Champions and Europa League, terwijl Nederland maar 1 of 2 directe startplekken heeft.”

Een terechte opmerking van de in het tweede damesteam van SV Bedum spelende Barbara die het een uitstekende prestatie vindt dat SV Bedum dames 1 als promovendus op dit moment eerste in de competitie staan. ‘Ik hoorde in augustus dat ze gepromoveerd waren naar de derde klasse en dan is het knap dat je na zeven duels op de eerste plaats staat. Ik moet zeggen dat ik als, groentje’ op het gebied van clubvoetbal veel leer door met dames1 mee te trainen, aldus Barbara die nog geen ervaring heeft met wat er vaak te horen valt, dat dames langer doorzeuren als er in een wedstrijd iets gebeurt. ‘ Dat heb ik nog niet zo ervaren waarbij ik denk dat het er in het damesvoetbal überhaupt wat eerlijker aan toe gaat. Als er dan een onduidelijke beslissing is wordt er misschien daarom ook langer doorgezeur. Maar misschien, zegt ze met een lach op het gezicht, denk ik hier aan het eind van het seizoen wel anders over.”

De volgende vraag, wat vindt jij in Duitsland een ondergewaardeerde voetbalster moet ze even over nadenken want volgens Barbara zijn er wel een paar honderd voetballers die daar voor in aanmerking komen.’ Duitsland kent veel prima voetballers die ondergewaardeerd worden maar ik sluit mij bij de media aan. Stefan Kießling, de spits van Bayer Leverkusen die de spookgoal tegen Hoffenheim scoorde, is een van de beste aanvallers van de Bundesliga maar krijgt bij bondscoach Joachim Löw maar geen kans. Dat vind ik vreemd moet ik zeggen hoewel mijn basiself richting het WK in Brazilië er ook in zou zijn zonder Stefan Kießling. Want als ik Joachim Löw zou moeten vervangen zou ik met de volgende basiself starten, Neuer; Lahm, Boateng, Mertesacker, Hummels; Schweinsteiger, Kroos, Götze, Özil; Müller, Klose.”