Marco Consten(SV Bedum-zondag): Een verslag uit Azië ...

Geschreven door Marco Consten op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op twee oktober vertrok Marco Consten voor een wereldreis die hem tot in de lente ver buiten Nederland. Ik beloofde Marco, die voor het eerste zondagteam van SV Bedum uitkomt dat ik zijn reisverhalen ook op www.puurvoetbalonline.nl zou plaatsen en vandaar hier het eerste reisverhaal van Marco uit Azië
1383291092N1395857 10153392155320203 1716256952 n
Zo, een maand later en een hoop gezien en beleefd! Het is elke seconde genieten en alles loopt tot dusver goed. Een goede vlucht gehad op 2 oktober, lekker kunnen slapen en 3 films gekeken. s'Ochtends aangekomen rond 8:00 in het Reggea Mansion in Kuala Lumpur, m'n tas gedropt en door KL gestruind. Pinnen was nog niet gelukt, dus wat euro's omgewisseld naar Maleisiche Ringgit. Wat als eerste opvalt, dat er veel te veel auto's zijn en niemand die stopt, dus ala frogger is het soms een spel om over te steken. Die avond vraag ik om een lokaal biertje in een bar, maar degene die naast me zit zegt dat ze die niet hebben, omdat het een moslimland is. Daar had ik nog niet aan gedacht. Dus de keuze was in dit geval tussen Duitse of Nederlandse biertjes. De prijs voor een biertje was hier 15 Ringgit, dat is 3 euro 50 voor een flesje bier. Het blijkt dat er een behoorlijke tax zit op alcohol, omdat de regering moslim is. Als je dat vergelijkt met een complete maaltijd met drinken voor ca. 7 Ringgit, is ongeveer 1 euro 60, dan is dat wel een groot contrast. Het voordeel is misschien wel dat er weinig alcoholisten zijn. Een ander ding dat vrij snel opvalt, is dat overal te pas en te onpas wordt gespuugd en geroggeld. Nou is Kuala Lumpur ook geen hele schone stad, maar echt fris is het niet. Pinnen was inmiddels gelukt en heb Kuala Lumpur goed kunnen bekijken. S'avonds naar de rooftop, bar op het dak van het hotel. Niet echt uitgeweest in KL.

Bij aankomst ben ik begonnen met een broodje bij de Subway, maar langzamerhand krijg je de smaak te pakken met het uitkiezen van eten. De eerste dagen was nog veel naar een soort van restaurantje, maar naar een aantal dagen toch op straat gegeten en wat ik tot heden nog steeds doe. De gouden regel is; als er veel mensen zitten, dan zal het eten ook wel goed zijn. Soms is het wat gokken en uitproberen, maar tot nu toe nog maar 1x wat laten staan. En m'n maag en de rest reageert er goed op. Een beetje spicy gaat prima! En Aziaten houden van zoet, dus alles naast spicy, behoorlijk zoet, maar erg lekker!

Na 4 nachten KL op naar Singapore! Daar aangekomen kom ik een Nederlands meisje tegen waar ik via Facebook contact mee heb gehad. Ik kom laat aan in het hotel en besluit wat te gaan eten. Wel een stressvol leven om elke dag maar te kijken waar je nu weer gaat eten:) Ik kom toevallig om 19:25 langs een stadion en daar blijkt om 19:30 uur een voetbalwedstrijd te zijn dus snel fruit en drinken gehaald lekker gegeten en voetbal gekeken. De naam van de thuisclub was Home Town United, ik dacht dat dit een grap was, maar het bleek serieus de naam va de club te zijn. De Aziaten op de tribune gaan 90 min vol uit hun dak, mooie entertainment, want het voetbal is niet om aan te zien. In de rust snel weer eten gehaald en dit was het pittigste wat ik tot nu toe heb gehad, de tranen liepen me over de wangen en het zweet brak aan alle kanten uit. Maar na het verwijderen van wat kleine specerijen, was het heel erg lekker!

De volgende dagen Singapore gezien en ik vond het een hele mooie schone en rustige stad (voornamelijk in het centrum). Drie dagen was eigenlijk genoeg, maar de vierde dag naar " Sentosa" geweest een eilandje onder Singapore, waar de stranden zijn, dus dat was ook geen straf. De avond ervoor nog een vuurshow gegeven en heb ik de bezoekers van de Nightsafari even opgepept. De Nightsafari was verder ook leuk. Helaas heb ik hier nog geen foto's van mogen ontvangen.

Via Melakka (stadje met Nederlandse roots) terug naar KL. Daar een vervolg geven aan het regelen van een visum voor Myanmar, wat nog niet gelukt was. Ook moet ik hier nog een bezoekje brengen aan de Nederlandse ambassade, aangezien ik mijn creditcard voor vertrek kwijt ben geraakt (2 weken later krijg ik een sms van collega Camel, dat deze nog onder de scanner lag op m'n werk:) Uitgerekend op de dag dat ik naar de ambassade van Myanmar ga voor het visum, is dit uitbesteed aan een reisbureau (1 straat achter mijn hotel), dus met de taxi weer terug. Gelukkig was ik niet de enige. Daar aangekomen moest ik per se een vliegticket kunnen laten zien van aankomst en van vertrek en die had ik nog niet. De dag erna was er een moslimfeest en was alles dicht, dus ik heb me s'avonds wat kunnen vermaken aangezien ik KL al wel gezien had. Ondertussen had ik mijn tablet op de laatste dag in KL laten vallen, maar dan zit je in KL op de goede plek voor een nieuwe. Binnen een uur was ik de gelukkige eigenaar van een tablet voor maar liefst 40 euro en met gratis case/sleeve. De Aziaten zijn gadget/mobiel/tablet geil! Overal zie je mensen bezig met hun telefoon, daar is Nederland niks bij. Zelfs verkopers vinden hun mobieltje belangrijker dan de klant. Het is apart als iemand in het openbaar vervoer geen elektronica in zijn handen heeft.

Verder zie je veel mannen op straat en veel minder vrouwen, het grootste gedeelte draagt een hoofddoek en sommige zijn compleet als ninja verkleed, terwijl de mannen er westers uitzien met korte broek, sportshirt en fancy zonnebril. Onbegrijpelijke cultuur en vooral met die temperaturen hier! Wat zouden die vrouwen wel niet denken als ze de westers dames zien.

Een ander grappig iets is en misschien is de achterliggende gedachte niet eens grappig, mensen willen met je op de foto omdat je blank bent. Veel jonge meisjes, maar ook volwassen kerels. Een avond in KL kom ik een Maleisiche jongen tegen die me het hele verhaal hier achter uitlegt, maar dan wordt dit verhaal nog weer veel langer. In het kort komt het erop neer, dat veel Aziaten de blanken op een voetstuk plaatsen en al die foto's op bijvoorbeeld Facebook zetten of blanke vrienden toevoegen, en dat dat statusverhogend is voor de Aziaat. Wij kopen een Mercedes en zij voegen blanken toe op facebook. Je ziet op een billboard in reclames vaak blanken afgebeeld ipv Aziaten, terwijl er toch echt niet veel blanken wonen. Wel apart om raar aangekeken te worden soms (voor mij ook eigenlijk niet) en alle kinderen die je begroeten. Soms willen ouders dat je hun baby of kind vast houdt, omdat dat geluk schijnt te brengen. Echt bizar!

Dit verhaal gaat te lang worden en ik ben nog maar net begonnen. Verhaal over Maleisië wordt dus nog vervolgd!! Morgenochtend naar Myanmar! De twee Canadese dames die nog later in het verhaal terug zullen komen, hebben een kamer voor me geregeld. Verder hoop ik dat het met iedereen goed gaat en anders pep jezelf op. Na koude tijden, komen vanzelf wel weer warme tijden ….