Bert van der Meer: We maken met Noordpool een prima ontwikkeling door.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Bert van der Meer stopte vorig seizoen als actief speler en besloot toen om als jeugdtrainer verder te gaan. Bij Noordpool vormt hij samen met Geert Jan Zijlstra(trainer) en Jos Klip(coach) de technische staf van de C1 van de vierdeklasser en is verder een van de leden van de TAC(Technisch Advies Commissie ) van Noordpool. Daar en over andere zaken vertelt Bert van der Meer in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had.
1236406 429882400454732 397403435 n
 
Bert jij vertelde dat je vorig seizoen als actief voetballer bent gestopt. Kun je ons wat meer vertellen over jouw voetballoopbaan: De laatste vier jaar heb ik last van psychische problemen wat ook zijn weerslag had op mijn fysiekheid. Hierdoor raakte ik het plezier in het voetbal kwijt. Ik heb nog twee jaar geprobeerd om het plezier weer terug te krijgen, dat is niet gelukt. Daarom besloot ik afgelopen seizoen er mee op te houden. Dat had ik gewoon een aantal jaren eerder moeten doen. Tijdens mijn depressies kwam ook aan de orde dat ik Attention deficit disorder (ADD) heb. Kort samengevat, ik ben altijd rusteloos, vertoon impulsief gedrag en is er 24u per dag “storm” in mijn hoofd. Op dat moment werd het me duidelijk waar mijn onrust altijd vandaan kwam. Dat heeft zeker invloed gehad op mijn voetballoopbaan. Op mijn 17e jaar zei een trainer eens tegen me; “Als jij nu doet wat de trainers zeggen, kun je heel ver komen”. Daar heb ik altijd moeite mee gehad, luisteren naar trainers. Dus dat was ook gelijk het einde van mijn voetballoopbaan. Want door mijn gedrag had ik het snel niet naar mijn zin bij trainers, botste het snel en als ik het wel naar mijn zin had benauwde mij dat weer en werd ik rusteloos. Met als gevolg dat ik er voor koos om ergens anders te gaan voetballen of in een lager elftal te gaan spelen. Dus wat dat betreft geen imposante voetballoopbaan. Gevoetbald bij Corenos, Heracliden en Noordpool maar de mooiste en beste tijd gehad in Corenos 1 met oa Frits Meeuwes (Frico). Dat was een gouden tandem, ik linksvoor en Frico linkshalf.

Jij bent samen met Geert Jan Zijlstra dit seizoen trainer van Noordpool C1. Wat maakt het trainen van deze groep leuk: Voor mij is dit het 1e seizoen als trainer en tot nu toe bevalt het me uitstekend. Ik geniet van de samenwerking met Geert Jan. Wij hebben dezelfde bezieling en beleving bij het spelletje. Hij heeft veel ervaring en ik weinig, hij is de man van de techniek, ik meer van de tactiek, dat vult elkaar goed aan. Spelers ontwikkelen vind ik leuk en wat met deze groep zeker kan. Wij willen aanvallend, verzorgd, opbouwend voetbal zien en bij balverlies snel weer de bal veroveren. Dat kost tijd, maar we zijn nu drie maanden onderweg en we hebben al een hele positieve ontwikkeling doorgemaakt. Mijn taak is om te zorgen voor plezier, teamgeest en de motivatie om te willen trainen en goed te spelen. Dat is waar ik goed in ben, het motiveren en het smeden van een hecht team. De afgelopen drie maanden hebben we zes oefenwedstrijden gespeeld, steeds op woensdagavond tegen teams die hoger spelen. Hiervan hebben we drie gewonnen waarbij de tribune vol zit. Want de supporters genieten van ons spel wat betekent dat we in een stijgende lijn zitten.

Samen met Jos Klip doe jij op zaterdag de begeleiding van het team. Wat is leuker, coach of trainer zijn: Met Jos heb ik dezelfde chemie als met Geert Jan. Jos is rustig, ik druk, maar we voelen elkaar goed aan. Ik vind beide leuk. Als coach kijk ik anders tegen de spelers aan dan als trainer. Als trainer wil ik vanuit onze visie de spelers leren om te voetballen, als coach wil ik zien dat ze blijven voetballen onder alle omstandigheden.

.Je bent ook actief bij het opstellen van een jeugdplan voor Noordpool. Wat is het doel wat Noordpool als vereniging wil bereiken: Vanuit een eenduidige visie spelers technisch en tactisch opleiden voor het eerste elftal. Dat betekent ook dat er vanuit een eenduidige visie wordt gevoetbald: met een positieve voetbalopvatting kiezen wij voor balbezit en een zorgvuldige opbouw en streven we naar aanvallend voetbal bij de jeugd. Maar dat kost tijd.

Vaker hoor ik de kreet, clubs moeten meer in jeugdtrainers investeren door ze bijvoorbeeld een cursus aan te bieden. Hoe denk jij daarover: Het is alleen zinvol als de club een bepaalde visie uitstraalt en een jeugdplan op de plank heeft liggen waarin staat waar ze heen willen en wat ze verwachten van de trainers. Als een trainer zichzelf kan zien als onderdeel van die visie, dan heeft dat alleen maar meerwaarde. Maar het gaat niet alleen om voetbalkennis bij jeugdtrainers. Het psychologisch aspect is even belangrijk.

Willem Kluin heeft als hoofdtrainer een groot aandeel in hoe Noordpool er als club op dit moment voorstaat: Ja dat klopt. Het is zijn taak om te zorgen dat we het niveau handhaven (4e klasse), tot we de mogelijkheid hebben om met onze jeugd de visie te gaan spelen die we ook graag bij het 1e elftal willen zien. Zolang je dat niet kunt, moet je roeien met de riemen die je hebt en het maximale er uit halen wat er in zit, dat doet hij goed.

Noordpool wordt door velen de club van de toekomst genoemd. Deel jij die mening en zo ja, waarom: Dat streven hebben wij wel, maar dat zou iedere vereniging eigenlijk moeten hebben. Bij Noordpool is veel veranderd, organisatie staat goed, jeugdopleiding zit in de lift, we krijgen steeds meer jeugdspelers, het is nu aan ons om er voor te zorgen dat er bij Noordpool UFC een warm klimaat ontstaat waarin ruimte is voor prestatie- en recreatievoetbal.

Deze week had Johan Derksen een interview met Clarence Seedorf. Vind jij ook dat Seedorf door de meeste bondscoaches als oud vuil is behandeld: Clarence volgt zijn eigen kop, daar hou ik van, heb ik ook altijd gedaan. Wordt je niet altijd in dank afgenomen maar dat weet je. Iedereen heeft wel een mening klaar. Clarence speelt bij zijn club altijd een belangrijke rol, en krijgt overal waardering. Daar laat ik het verder bij.

De eredivisie is van niet van een hele hoge kwaliteit en de Jupiler League is op sterven na dood. Over vijf jaar tellen we als voetballand niet meer mee in Europa: Ach, als klein land hebben we altijd meegeteld en een belangrijke rol vervuld in het voetbal, daar zie ik geen verandering in komen.

Jij bent ook een van de leden van de TAC, Technisch Advies Commissie) van Noordpool. Wat houdt dat precies in: TAC is verantwoordelijk voor alle technische zaken binnen onze jeugdafdeling en ontwikkelt en bewaakt de visie en opleidingstraject van de jeugd van Noordpool UFC.

Geert Jan Zillstra  zei vorig jaar een keer tegen mij, als we over vijf jaar nog op dit niveau spelen(toen 5e klasse) doen we het niet goed. Waar denk jij dat Noordpool over vijf jaar staat: Gezien de visie die we voor de jeugd hebben en de ontwikkeling van spelers daarin, moeten we altijd vooruit kijken en deel ik zijn mening. Over vijf jaar hoop ik dat er veel jeugdspelers in het eerste elftal spelen in de 4e klasse met potentie voor de 3e klasse, dan zien we daarna wel weer.

Jij bent natuurlijk ook een van de 16 miljoen bondscoaches in Nederland. Hoe ziet jouw basiself voor Oranje eruit: Ik respecteer de mening en keuze van de huidige bondscoach en sluit me daar bij aan, hoewel ik geen fan van hem ben.