Klaas van der Velde(jeugdvoorzitter v.v. Gorecht): Als iedereen een beetje teruggeeft is er geen tekort aan vrijwilligers.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Klaas van der Velde is voorzitter van de jeugdafdeling van de voetbalvereniging Gorecht. Een taak die hij nu vier jaar vervult en er ook voor zorgt dat hij als vertegenwoordiger van de jeugdafdeling in het hoofdbestuur actief is.
1382502592N1237131 597522653631845 1394829076 n

Ruim vier jaar is de bijna 55 jarige Klaas van der Velde binnen Gorecht voorzitter van de jeugdafdeling. Een functie waar hij, net als vele andere vrijwilligers, via de weg van voetballende kinderen in terecht is gekomen. ‘Velen zullen het herkennen als ik zeg dat je als kijkende ouder vaak benaderd wordt voor een taak als leider en wat vervolgens gevolgd wordt door een andere functie binnen bijvoorbeeld het jeugdbestuur.”

Voetballoopbaan

De jeugdvoorzitter gaat er vervolgens eens even goed voor zitten als de volgende vraag gesteld wordt en die gaat over zijn eigen voetballoopbaan. ‘Ik ben in Nieuw Amsterdam begonnen bij A.A.V.G en later Twedo. Toen ik richting Groningen verhuisde werd het eerst Velocitas om vervolgens de overstap naar Gronitas te maken. Bij de laatste club heb ik Matty van Donderen nog als trainer meegemaakt. Ik begreep dat de vorig jaar overleden Van Donderen door velen als een prima trainer werd gezien maar wat iets was, en wat je wel meer ziet, niet voor mij gold. Ik ben toen, en dat kwam zeker niet door de trainer, vrij snel daarna gaan boksen en ben vervolgens nog Nederlands Kampioen bij de politiebond geworden.”

Gesprekstof

Maar voldoende over zijn eigen sportactiviteiten vind de jeugdvoorzitter die genoeg gesprekstof heeft wat hij graag wil delen, zoals daar de Gorecht Voetbaldagen zijn. ‘ Het is voor de zevende keer dat we deze voetbaldagen organiseren en iedere keer is dat weer een feest. We organiseren ze in de herfst en voorjaarsvakantie en met mijn planning van vrije dagen houd ik er rekening mee want echt dat zijn dingen die ik ontzettend leuk vindt om mee te helpen organiseren.”

Gedrag langs de lijn

De voetbaldagen mogen dan een paar leuke krenten in de pap zijn voor Klaas van der Velde is het toch maar een klein onderdeel van de activiteiten van het jeugdbestuur van de voetbalvereniging Gorecht. Een van de punten waar we als club mee bezig zijn, en misschien wel de belangrijkste, is het gedrag van leiders, trainers en ouders op sportpark De Koepel. Daar zijn wij heel nadrukkelijk mee bezig want als club willen we geen stuitende excessen op ons sportpark. Wij staan een werkwijze voor waarbij het voor ons duidelijk is dat alleen een trainer/ coach als coach actief is. Een leider is bij ons een begeleider die voor de formaliteiten rond de teams verantwoordelijk is en ouders zijn in onze beleving alleen maar supporters. Dat is ook bij Gorecht in het verleden anders geweest en wat iets is waar wij als vereniging nadrukkelijk verandering in willen aanbrengen. We vragen respect van allen die binnen onze vereniging actief zijn richting een andere. Toen er vorig jaar in Almere een grensrechter overleed was iedereen ontdaan en moesten er passende maatregelen komen. Toch ben ik er van overtuigd dat de impact van het overlijden van de grensrechter maar kort geweest is. Men ging toch weer snel over tot de orde van de dag. En misschien is het daarom dat wij als Gorecht daar zo duidelijk over zijn. Wij willen dit soort excessen absoluut niet meemaken als club.”

Energie

Waar men binnen Gorecht verder veel energie in steekt zijn de clubscheidsrechters en waar Klaas van der Velde er een van is. ‘Ik ben ook als KNVB-scheidsrechter actief maar fluit ook bij Gorecht iedere zaterdag wel een jeugdduel. Dat zijn er velen die dat doen en die worden, wat de scheidsrechters voor de jongste jeugd betreft, door de club opgeleid. Dat doen we via een interne opleiding. Clubscheidsrechters opleiden voor de oudere jeugdteams doen we via de Basis Opleiding Scheidsrechter van de KNVB. Dat vinden wij namelijk als vereniging erg belangrijk, dat er bij ons goed gekwalificeerde scheidsrechters rondlopen.”

Dat brengt ons vervolgens op het onderwerp jeugdtrainers want ook over dat onderwerp kan de jeugdvoorzitter enthousiast vertellen. ’Wij stellen redelijke eisen aan onze trainers want wij vinden dat onze leden verdienen dat er trainingen gegeven worden door personen die daar geschikt voor zijn. Aan de trainers van onze selectieteams stellen we nog hogere eisen maar ook de lagere teams willen we niet maar wat aan laten modderen. Bij onze selectieteams is de eis daarom het TC3-diploma. Voor ons als vereniging is het daarom erg prettig dat de cursus TC3 iedere vrijdag op De Koepel gegeven wordt. Dat zorgt er namelijk voor dat je als vereniging contacten kunt leggen met aankomende trainers maar dat er ook vanaf de andere kant weleens belangstelling is voor een eventuele vacature bij Gorecht.”

Verbeterpunten

Geluiden die betekenen dat het Gorecht als een goed gestructureerde vereniging bekend staat maar waar Klaas van der Velde toch nog verbeterpunten ziet. ‘In de toekomst willen we via ouderavonden ouders wijzen op hun verantwoordelijkheden. Daar bedoel ik mee, houding en gedrag, het individueel belonen van zoon of dochter, en niet te vergeten de bereidheid van ouders om vrijwilliger te worden. Dat laatste wordt bij veel verenigingen een steeds groter wordend probleem en waar wij als Gorecht ook onze ogen niet voor moeten sluiten. Verder zou ik de contacten tussen de senioren en de jeugd graag willen verbeteren. Dat moet een betere wisselwerking geven wat echter wel van twee kanten moet komen. Daarom zie ik wel wat in een Gorecht O23 waar je dan een mix te zien krijgt van jonge talenten die bij Gorecht actief zijn. Dat team moet dan tegen aansprekende tegenstanders spelen en wat naar de jeugd die daar kort onder speelt een stimulans zal zijn. Een stimulans om te proberen om ook in dat team te mogen spelen.”

Zo verhaalt Klaas van der Velde enthousiast over Gorecht en de jeugdafdeling van de derdeklasser in het bijzonder waar het streven is dat alle hoogste jeugdteams op hoofdklasseniveau voetballen. ‘Als sportman moet je altijd voor het hoogst haalbare gaan maar we moeten wel reëel zijn. Een jeugdteam dat in bijvoorbeeld de derde divisie uitkomt, kost je als vereniging veel geld. Je moet dan afwegen of je dat tenopzichte van je andere jeugdteams wel kunt verantwoorden. Er zijn voldoende verenigingen die jeugdspelers van andere verenigingen aantrekken maar daar doen wij niet aan mee. Iemand moet hier graag willen voetballen en anders maar niet.”

Terugbetaling

Duidelijke woorden van de jeugdvoorzitter die nog wel langer had willen vertellen over Gorecht en de jeugdafdeling in het bijzonder. Maar het was ondertussen de hoogste tijd geworden voor de lunch waar ook de hulp van de voorzitter gewenst was. Een hulp die door Klaas van der Velde als volstrekt normaal werd beschouwd. ‘Ik zie alles wat ik nu als bestuurslid/vrijwilliger doe een beetje als een soort, terugbetaling’. Vroeger waren wij ook blij dat er vrijwilligers waren die er voor zorgden dat wij konden sporten. Dat is iets wat ook altijd moet blijven. Want iedere ouder is bijvoorbeeld wel lid van een vereniging geweest en weet vast nog wel hoeveel plezier dat hem of haar gebracht heeft. Daarom zeg ik weleens, als iedereen daar eens aan terugdenkt dan moet je als ouder direct spontaan vrijwilliger willen worden.”