v.v.Hoogkerk-doelman Marc van de Beek: Ik wil iedereen bedanken die mij deze kans heeft gegeven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Je gaat als 16 jarige doelman op eigen initiatief naar een andere vereniging om je daar verder te ontwikkelen als keeper. Maar opeens zie je je bij een van de moederverenigingen van De Held, voetbalvereniging Hoogkerk als eerste doelman de competitie ingaan. Dat overkwam Marc van de Beek die als jonge doelman ook nog eens de ranglijst in het TOP-keepersklassement aanvoert. Daarom ruimte voor een uitgebreid vraaggesprek met deze talentvolle goalie waar we, als we de kenners mogen geloven, nog veel van gaan horen.
       1381936087N1238261 479201565521450 1459727007 n 1
 
                  Marc van de Beek op het canvas vereeuwigd
 

Marc jij keept dit seizoen in het eerste elftal van Hoogkerk. Kun je ons ook wat over je voetballoopbaan tot nu toe vertellen: Ik ben begonnen met keepen op 12-jarige leeftijd bij OKVC. Dat was in de D’ers in een oefenwedstrijd tegen onze MC1. Ze vroegen toen of ik een keertje wilde keepen. Dat bleek een goede zet te zijn geweest want vanaf die dag en ben ik vaste keeper geworden bij de D t/m de B-junioren.  Op 15-jarige leeftijd maakte ik mijn eerste grote stap als keeper. Ik zat toen zelf in de C1 en het was aan het einde van het seizoen 2011-2012. Jur Smit had een oefenwedstrijd geregeld tegen Rood-Zwart Baflo, omdat hij dat seizoen de nieuwe trainer van het eerste zou worden. Hij vroeg mij voor toen of ik ook mee wilde als keeper bij het eerste van OKVC. Dat heb ik vervolgens gedaan en toen mocht ik, en geheel onverwacht, in de eerste helft mijn debuut als keeper in het eerste elftal maken. In het seizoen 2012-2013 werd ik vaker gevraagd of ik met het eerste mee wilde gaan als reservekeeper en mocht dan ook regelmatig invallen. Begin dit jaar brak ik mijn hand waardoor ik van januari tot begin april niet heb kunnen keepen. De eerste zaterdag dat ik weer keepte met de B1, had ik ook nog een helft met de A1 meegedaan. Die dinsdag daarna had OKVC 1 een wedstrijd tegen FC Groningen A1. Jur Smit had gehoord dat ik weer keepte en belde mij die zondag op en nodigde mij uit voor het duel tegen FC Groningen A1. Ik heb natuurlijk ‘JAA!’ gezegd en ik mocht de laatste 30 minuten van de wedstrijd tegen de A1 van FC Groningen keepen. Tot mijn verbazing ging het ook nog best goed. Ik had een paar leuke reddingen en kreeg ook aardig wat complimenten van meerdere mensen, zoals de trainer van FC Groningen A1. Dat gaf mij echt een boost van zelfvertrouwen.
Je bent sinds kort 17 jaar en speelt dit jaar voor het eerste jaar in Hoogkerk en werd eerste keeper. Dat had jij absoluut niet verwacht: Dat had ik inderdaad niet verwacht. Ik ging op eigen initiatief een keer meetrainen met De Held B1, omdat ik daar misschien wilde gaan keepen. Later kwam ik er achter dat een paar mensen van Hoogkerk, waaronder Heiko van den Berg (trainer van Hoogkerk 1) en Ronny Melessen (voorzitter van Hoogkerk) mee hadden gekeken bij deze training. Ik werd vervolgens benaderd voor het eerste elftal. Dit vond ik geweldig en ik hoefde er ook niet heel lang over na te denken om een besluit te nemen. Natuurlijk wilde ik de eerste keeper van Hoogkerk 1 worden.
Aan keepertrainingen wordt niet veel aandacht besteed. Hoe was dat bij jou in de jeugd: We hadden keeperstraining bij OKVC en ik keek er elke keer naar uit om weer lekker te trainen. Hierdoor is mijn passie voor keepen gegroeid. 
Wat is als doelman een voorbeeld voor jou en waarom: Misschien een beetje standaard, maar voor mij is het Edwin van der Sar. Dit komt omdat hij in mijn jeugd steeds de eerste keeper was van Oranje en hij het natuurlijk ook uitstekend deed. 
Ik zag jou op een paar foto’s voorbij komen in een tenue met witte kousen. Toeval of past dat bij Marc van de Beek: Puur toeval. Wat voor tenue ik aan heb, interesseert me totaal niet als ik aan het keepen ben. Tenzij ik zwarte sokken, een beige achtige broek en een roze trui aan moet haha. Dat gaat mij misschien een beetje te ver.
1381936144NMarc


Wie zou jij als jij Louis van Gaal was als eerste doelman van Oranje aanwijzen voor het WK in Brazilië: Lastige vraag, maar mijn eerste keuze zou gaan naar Maarten Stekelenburg. Ik weet dat hij nu geblesseerd is en daarom ben ik het wel eens met Louis van Gaal, dus zou ik nu voor Michel Vorm kiezen als eerste doelman.
Wat is jouw indruk van Hoogkerk als club: Een club die heel erg meeleeft richting alle teams van Hoogkerk. Ik heb zelf twee zeer gemotiveerde trainers, waar ik heel veel van op kan steken in de personen van Heiko van den Berg (hoofdtrainer) en Wilco Veldhuis. (Keeperstrainer). Daarnaast zijn verzorger Michel Mulder en elftalleider(Arjan Gibcus ook belangrijk. Iedereen is vrolijk als er gescoord wordt en baalt als we een tegendoelpunt krijgen. Uiteindelijk maakt het niet uit wat de einduitslag is, aan het eind van elke wedstrijd zit iedereen gezellig met elkaar in de kantine te genieten van de derde helft.
OKVC is de club waar het allemaal begon maar wat zijn jouw ambities als doelman: Tot nu toe bevalt het me super bij Hoogkerk. Komende seizoenen wil ik groeien als keeper en wie weet komt er ooit wel een kans voor mij als keeper in een hoge klasse en wellicht betaald voetbal. Ik zou het wel willen, maar we zien wel hoe het loopt. Ambities moet je altijd blijven houden.
FC Groningen won zondag 6 oktober met 2-1 van AZ maar verloor een week eerder met 5-0 uit bij Twente. Die wisselvalligheid zorgt dat ze zich niet plaatsen voor de play offs: Sorry, maar ik houd me niet echt bezig met de eredivisie. Ik heb het tot nu toe druk genoeg met mijn opleiding, werk, training, sociale leven en wedstrijden. Ik heb er dus niet echt de tijd voor om me daar ook nog mee bezig te houden. Dus daarom is het lastig voor mij om deze vraag te beantwoorden.
Hoogkerk gaat dit seizoen minimaal de nacompetitie halen: We hebben nu een hele gemotiveerde ploeg die voor elkaar wil werken. De kans is er, dus we gaan er in ieder geval wel voor!
Heiko van den Berg is een trainer die: Mensen inspireert, serieus is wanneer hij het moet zijn, maar je kunt ook echt met hem lachen. Hij zorgt voor het juiste groepsgevoel en probeert iedereen bij het team te betrekken. Kortom, een hele prima trainer waar ik erg blij mee ben!
Met wie zou jij wel een dag willen ruilen en waarom: Hans van Breukelen in zijn jonge jaren, om de tips&tricks van een sluwe vos te leren.
Met welke type keeperhandschoen keep jij en is dat een bewuste keuze: De vorige wedstrijden heb ik gekeept met Reusch keeperhandschoenen zonder vingersafe. Maar de laatste wedstrijd heb ik gekeept met De Ballenzaak handschoenen en dat beviel mij prima. Dus ik denk dat de laatste mijn vaste keuze wordt.
Wat zou je nog graag kwijt willen maar heb ik niet gevraagd: Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om mijn oude club OKVC en in het bijzonder Jur Smit te bedanken voor de geboden kansen. Ook wil ik mijn nieuwe club, v.v. Hoogkerk, bedanken dat zij mij de kans en het vertrouwen geven om het doel van het eerste te mogen verdedigen. Verder wil ik mijn ouders ook bedanken voor het steeds heen en weer taxiën naar De Verbetering 50 (te Hoogkerk)… en fijn dat ik de auto volgend jaar mag gebruiken, mits ik mijn rijbewijs heb natuurlijk