Keepertrainer Remo Krol: Keepers zijn niet ,gek', die zijn gedreven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Keepers zijn niet gek maar gedreven, een jeugdkeeper moet zelf zijn handschoenen passen zijn nog maar enkele van de opvalllende antwoorden die Remo Krol(eigenaar Keepercenter Noord) op vragen die Puurvoetbalonline stelde.
1379921539N1239029 515204548573148 718533156 n

Remo Krol geeft jonge keepers uitleg over het oppakken van de bal

Remo, de naam Keeperscenter Noord zegt het al, jij bent doelman geweest of misschien nog wel. Kun je in het kort wat over je eigen carrière vertellen:
Ik voetbal mijn hele leven al bij v.v. Omlandia in Ten Boer, met uitzondering van een seizoen bij CVVB in Bedum. En vanaf mijn 17e stond ik in het eerste elftal. Ik heb tot ongeveer mijn 30e gekeept en ben toen vanwege slijtage aan mijn heup gestopt met keepen. Heb daarna nog twee jaar gevoetbald in het 3e elftal, om daarna helemaal te stoppen met voetballen. Twee jaar geleden heb ik echter vanuit het niets nog 8 wedstrijden gekeept in het 1e elftal, maar toen gooide een rugblessure roet in het eten. Vervolgens weer een jaar niks gedaan en dit seizoen ben ik gaan trainen met als doel om lekker weer actief bezig te zijn en af en toe te keepen als de nood aan de man is. Vier jaar geleden ben ik begonnen als keeperstrainer bij de jeugd van Omlandia. Daarnaast ben ik momenteel als keeperstrainer actief bij de keepersschool van Voetbalcenter Meerstad en de KNVB talentenklas op het H.N. Werkman College. Tevens was ik tot mei afgelopen jaar keeperstrainer bij Frans Hoek Sports.

Hoelang ben jij al actief met Keeperscenter Noord en wat is jouw doelstelling precies: Ik ben pas dit seizoen begonnen, maar speel al veel langere tijd met het idee. Mijn doel is om iedere jeugdkeeper zich te laten ontwikkelen tot zijn of haar hoogst mogelijke niveau. En ik probeer ze daarbij te helpen via keepersdagen, keepersclinics en de keepersschool. Want helaas zijn er nog altijd veel clubs die niet over een keeperstrainer voor de jeugd beschikken.Normaal gesproken word je als Keeperscenter Noord uitgenodigd door een club om een keepersdag te organiseren, maar ik wil het juist omdraaien. Ik benader zelf de clubs om te kijken of ik daar een keepersdag kan organiseren. In mijn opzet zijn er geen directe kosten voor de club, maar levert het juist iets op. Uiteraard wel in ruil voor het gebruik van hun veld en kantine.

Snap jij dat er veel verenigingen zijn waar niets aan het trainen van keepers wordt gedaan: Nee, de rol van een keeper is namelijk niet hetzelfde als die van een speler. Uiteraard moet een keeper tegenwoordig goed kunnen meevoetballen, maar hij heeft ook specifieke keepersvaardigheden nodig en die moeten getraind worden. En daarvoor is een keeperstrainer nodig, iemand die zelf gekeept heeft en weet wat deze specifieke vaardigheden inhouden. Daarnaast kan een keeperstrainer een rol spelen tijdens de groepstraining. Tijdens de groepstraining kun je trainen op wedstrijdsituatie, dat kun je niet trainen als je alleen met de keeper traint. Door veel wedstrijdsituaties te trainen leert de keeper ze te herkennen tijdens de wedstrijd en weet hij wat moet doen op dat moment. Ga je deze situaties niet trainen dan kan een keeper steeds dezelfde fout blijven maken ook al leg je het hem vaak uit. Als ze het ervaren leren ze het meest.

Opa’s en oma’s en ouders zijn de doodsteek voor het keepersvak. Wat denk jij dat ik daar mee bedoel: Je kunt er twee dingen mee bedoelen. Als eerste vinden veel ouders het niet leuk als hun zoon of dochter wil gaan keepen. Ze houden het soms zelfs tegen. Want voetballen is toch veel leuker dan keepen vinden ze. Ook gebeurt het heel vaak dat kinderen geld krijgen per gescoord doelpunt en dan ben je natuurlijk als kind gek als je gaat keepen. Want dan scoor je in principe nooit. Verder zie je ook vaak dat ouders zelf hun zoon of dochter keeperstraining gaan geven, bij gebrek aan een keeperstrainer. Zonder dat ze zelf enige ervaring hebben met het keepen. En dat komt uiteraard het niveau van het kind niet ten goede.

Echte keepers zijn een beetje, gek’ wordt er vaak gezegd. Ik zeg, ze zijn gedreven. Hoe kijk jij daar tegenaan: Ik vind dat je als keeper niet gek hoeft te zijn, wel gedreven. Ik hou van een keeper die graag wil trainen, leergierig is, en het beste uit zich zelf weet te halen. Je wordt alleen maar een betere keeper door veel te trainen en zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Zodat je veel ervaring krijgt in verschillende situaties. Maar dat geldt natuurlijk voor meer dingen.

Het materiaal voor keepers wordt steeds belangrijker. Toch denk ik dat vooral jeugdige keepers vaak handschoenen, aangesmeerd’ krijgen door een verkoper of verkoopster die er onvoldoende verstand van heeft. Hoe denk jij daar over: Dat denk ik ook. Ik maak regelmatig mee dat jeugdkeepers veel te grote handschoenen aan hebben. Soms scheelt het wel 2 centimeter in lengte. Daardoor zitten hun vingers halverwege de handpalm van de handschoen en kun je uiteraard niet goed je vingers buigen. Dat heeft weer gevolgen voor bijvoorbeeld het vangen en het rollen van de bal. Ik vertel ze dan ook altijd dat ze nieuwe handschoenen moeten halen. En dan niet de handschoenen laten halen door de ouders, maar zelf mee gaan en de handschoenen passen. Want je weet pas of een handschoen lekker zit als je het zelf hebt aangehad.

Door zijn, gejojo’ met keepers laat Louis van Gaal zien dat hij helemaal niets van het keepersvak begrijpt: Louis van Gaal rouleert met keepers in overleg met Frans Hoek, de keeperstrainer bij het Nederlands elftal en misschien wel dé keepersexpert van de wereld. Samen kijken ze wat voor soort keeper de wedstrijd vraagt. Als je een tegenstander hebt die veel ballen voor het doel gooit dan heb je uiteraard een keeper nodig die goed is in hoge ballen en stel je bijvoorbeeld geen Kenneth Vermeer op. Speel je ver van het doel af en ligt er veel ruimte achter je eigen verdediging dan heb je een keeper nodig die dat kan bespelen en dat hoeft dan niet perse dezelfde keeper te zijn die goed in hoge ballen is. Dus de achterliggende gedachte snap ik wel. Maar voor een keeper op welk niveau ook is het lekker om te weten of jij de eerste keeper bent of niet. En het geeft ook een stukje extra vertrouwen denk ik. Ik ga er wel vanuit dat Louis van Gaal tijdens het WK met een vaste keeper gaat spelen en niet blijft rouleren.

Het niveau van de doelmannen in de eredivisie, althans dat wordt er beweerd, is van een matig niveau. Hoe denk jij daarover: Ik denk dat het tegenwoordig weer wat beter is dan een paar jaar geleden. Toen werden er vooral buitenlandse keepers gehaald omdat die beter werden geacht dan de Nederlandse keepers. En kregen Nederlandse keepers niet de kans om zich te ontwikkelen. Maar nu zie je gelukkig toch steeds meer clubs die kiezen voor Nederlandse keepers. Daardoor krijgen keepers als Jeroen Zoet, Jasper Cillissen en Marco Bizot de mogelijkheid zich te ontwikkelen als goede keepers. Maar helaas speelt Cillissen momenteel te weinig.

Wat zijn voor jou de beste drie beste keepers van Nederland ooit en waarom: Als ik naar keepers kijk dan let ik op uitstraling en techniek. Daarnaast vind ik dat een keeper lang moet zijn en goed moet kunnen meevoetballen. En op dat gebied is er momenteel één keeper die dat had: Edwin van der Sar. Hij steekt er duidelijk bovenuit. Van der Sar is een keeper met lengte, was technisch zeer goed onderlegd, kon goed meevoetballen en had een goede uitstraling. De andere Nederlandse keepers komen (nog) lang niet in buurt van Edwin van der Sar. Ik was ook altijd wel een fan van Maarten Stekelenburg. Qua stijl lijkt hij op Van der Sar, maar qua niveau kan hij daar (nog) niet aan tippen. Ik hoop dat hij zich goed gaat ontwikkelen in Engeland net zoals dat bij Edwin van der Sar gebeurde. Als laatste ben ik onder de indruk van Jeroen Zoet en Tim Krul. Twee talentvolle keepers die gezien hun leeftijd zich nog verder kunnen ontwikkelen en veel potentie hebben.

Kleding is voor een doelman erg belangrijk. Persoonlijk vind ik een keeper die met zijn shirt over zijn broek keept helemaal niets. Wat is jouw mening daarover: Ik vind dat je als keeper iets moet uitstralen en daar hoort een shirt in de broek ook bij.

Vaak zie ik bij standaardteams keepers die hun warming up in hun wedstrijdkleding doen. Een slechte zaak of moet dat gewoon kunnen: Ik vind dat persoonlijk niet kunnen. Als vertegenwoordiger van het vlaggenschip van je club vind ik dat je als de wedstrijd begint er netjes uit moet zien. Zelf had ik tijdens de warming up alleen mijn broekje en een T-shirt aan onder mijn trainingspak. Mijn shirt ging pas vlak voor de wedstrijd aan. Dus nooit alleen in mijn wedstrijdkleding. Ook niet als het warm was, ook dan altijd een trainingspak. Maar als een keeper zich daar goed bij voelt en daardoor een goede wedstrijd keept, wie ben ik dan om daar over te oordelen.

Als amateurclubs op deze wijze doorgaan dan hebben we over tien jaar een groot keepersprobleem in Nederland: Als er weinig tot niets gedaan wordt aan keeperstraining dan zal dat zeker zijn uitwerking gaan hebben op onze keepers. De basis van het keepen leer je in de jeugd en dat moet je de jaren daarna steeds verder ontwikkelen. Zonder een goede opleiding zal het niveau minder worden en dat zal dan ook zijn effect hebben op het profvoetbal.

Wie zou voor jou 1e doelman voor Nederland op het WK in Brazilië worden en waarom: Ik zou denk ik kiezen voor Tim Krul. Een talentvolle keeper, met lengte, goede techniek en hij kan goed mee voetballen. Daarnaast speelt hij al een paar jaar in de Premier League en heeft zodoende ervaring op hoog niveau. Mocht Maarten Stekelenburg zich dit seizoen echter goed gaan ontwikkelen in Engeland dan zou ik hem ook een goede keuze vinden. Hij heeft veel internationale ervaring en weet wat het is om op een WK te spelen.