Puurvoetbalonline geeft het woord aan Erik Ebbinge(freelance verslaggever)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Erik Ebbinge is al ruim twaalf jaar actief als freelancer. Naast voetbalverslagen is hij ook de auteur van het boek, Weer in Bretagne. We ontmoeten elkaar enkele kerenper jaar in het  voetbalseizoen of bij een wielerwedstrijd en dan worden altijd de nodige ervaringen uitgewisseld. Enkele dagen gelden was ik op een morgen bij de Peizenaar op de koffie en kwamen er aardig wat onderwerpen ter sprake. Onderwerpen die bijna allemaal te maken hadden met de voetbalsport.

naamloos

 

Eigen voetbalcarrière: Ik ben de eerste die toegeeft dat ik een zeer beperkte voetballer was. Mijn carrière als senior eindigde in het derde elftal van Peize. Daar begon het als senior ook trouwens maar wat wel een bijzonder hoogtepunt was dat ik een keer als gastspeler met Peize 2 tegen het Poolse Perez Doltsk heb gespeeld. Er was toen een uitwisseling gaande tussen de twee verenigingen en een keer mocht ik dus meespelen. Maar verder mocht mijn voetballen geen naam hebben. Maar als verslaggever ondervind ik daar geen hinder van. Want je hoeft zelf niet op hoog niveau gespeeld te hebben om er over te kunnen schrijven. Dick Heuvelman is ook geen wielrenner geweest maar schrijft er wel fantastisch over.

Doping in de wielersport: Je kunt je bijna niet voorstellen dat de Tour de France zonder hulpmiddelen gereden kan worden. Het lichaam moet toch herstellen. Ik zeg weleens, laat het maar legaal worden dan is dat stiekeme gedoe misschien wel afgelopen.

Kunstgras: Ik weet dat het niet meer tegen te houden is maar ik vindt het helemaal niets. Je ruikt nu rubber in plaats van gras wat ik de charme van het voetbal vindt. Vroeger kwam je als het veld zwaar te bespelen was smerig van het veld af. Dat is nu niet meer het geval en dat zijn toch dingen die bij het voetballen horen. Ik snap het overigens wel want de trainingsfaciliteiten worden daardoor wel beter maar toch geef mij maar gewoon gras.

Angstvoetbal: Als ik voetbal op TV zie dan ben ik er al vrij snel klaar mee. Eindeloos elkaar een bal toeschuiven en verder komen we niet. Dat zie je ook in het Europees voetbal. Daar heersen andere wetten. Dan moet er anders gevoetbald worden en dan kunnen wij in Nederland niet. Hier wordt voor iedere lullige overtreding direct geel getrokken waar ze in de rest van Europa vreselijk om moeten lachen.

Nederlands Elftal: Wat ik nu zeg sluit aan bij het bovenstaande. De doelstelling, de halve finale halen, kun je wel uit je hoofd zetten. De tweede ronde zal het hoogst haalbare zijn want als je ziet wie onze verdedigers zijn dan gaat meer niet lukken. In de periode van bijvoorbeeld Jaap Stam en Frank de Boer of een Frank Rijkaard stond er even iets anders. Je denkt toch niet dat de Italianen, Duitsers, Spanjaarden of de Brazilianen in de war raken van Stefan de Vrij, Martins Indi, Daryl Janmaat of Daley Blind.

Arjen Robben: Velen zijn lyrisch over Robben maar dat ben ik niet. Ik vind het een egotripper met vervelende maniertjes. Robben is een speler die zijn eigen ik boven het team stelt. Dat hij de winnende goal scoorde in de laatste Champions League finale want anders had Bayern hem verkocht.

Charme van het amateurvoetbal: In de twaalf jaar ben ik bij veel clubs op bezoek geweest en steeds weer wordt je getroffen door de eigen identiteit van amateurclubs. Dat is een groot verschil met profclubs, dat is allemaal eenheidsworst. Doe gewoon dat zoals jij denkt dat je het moet doen. Een mooi voorbeeld is als een speler gewisseld wordt. Dan gaan ze de hele bank langs om handjes te schudden. Ooit is iemand daar mee begonnen en nu is het al zover dat spelers een boete krijgen als ze iemand vergeten. Daar begrijp ik niets van, voetbal is emotie en dan baal je als speler wanneer jij eraf gehaald wordt. Dan wil je een trainer juist géén hand geven.

Tattoo’s: Een verschijnsel wat ook steeds meer in de amateurwereld zichtbaar wordt. Dat is ook omdat, als je geen tattoo draagt hoor je er niet bij. In het betaald voetbal zijn spelers die er helemaal onder zitten en ik heb weleens het idee dat ze daar meer energie insteken dan dat ze een keer individueel aan hun traptechniek gaan werken. Of zoals Pierre van Hooydonk en Ronald Koeman deden, oefenen op vrije trappen.

Bidons langs de lijn: Velen langs de lijn verbazen zich over het feit dat er zoveel door spelers gedronken wordt. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen want in mijn beleving moet je daar als speler op een gegeven moment hinder van ondervinden. Maar dat is precies hetzelfde verhaal dus daarom doen wij het ook. Dat geldt ook voor de schrijvende trainer, ooit is een iemand daar mee begonnen en door veel trainers wordt dat overgenomen. Daarom zeg ik, blijf bij je eigen want er lopen al zoveel eenheidsworsten in Nederland.

Trainers: Ik bel op zaterdag en zondag in totaal dertig trainers om te weten hoe hun wedstrijd is verlopen en waar ik dan een verslag va maak. Uiteraard kijk ik eerst even naar het resultaat voordat ik bel. Dat scheelt vaak in wat voor stemming je een trainer meemaakt. Dat is ook logisch want ik zei al, voetbal is emotie en dat geldt ook voor trainers. Ik moet ze wat betreft een compliment maken want ook bij een nederlaag staan ze je toch wel correct te woord.

Verenigingen: De verenigingen waar ik de meeste keren kom zijn, Grijskerk, Aduard, OKVC, Opende, Zuidhorn, De Lauwers, en FC LEO. Dat zijn verenigingen die in ons gebied zitten, zoals ze dat noemen. Iedere regionale krant heeft eigenlijk wel een eigen gebied en dat is natuurkijk ook goed. Anders krijg je bijvoorbeeld van een topduel drie verschillende verslagen en wordt de ruimte voor verslagen van andere clubs daardoor minder.

Amateurvoetbal algemeen: Behalve de verenigingen die ik net noemde volg ik de rest van het amateurvoetbal op de voet. Clubs als VEV’67, Marum, TLC en vanuit mijn eigen achtergrond Peize vind ik ook interessante verenigingen. VEV’67 is bijvoorbeeld een vereniging die behoorlijk versterkt is. Maar in Marum zijn ze ook aardig op weg om iets moois tot stand te laten komen. Dat zijn wel zaken die mijn interesse hebben want wat dat betreft ben ik wel een echte liefhebber van het amateurvoetbal.

Leekster Voetbalgala: Een spektakel wat in eerste instantie werd opgezet als vervanging. Als vervanging voor veldteams die een lange winter moesten overbruggen. Daar was de laatste jaren wat commotie over maar ik ben heel eerlijk, de organisatie bepaalt wat ze wel of niet toestaan. Maar ondanks alles, het is een geweldig spektakel waar echt een paar duizend toeschouwers op af komen.

Aan het slot van ons gesprek deden we nog even een voorspelling wat betrof teams waar Erik regelmatig te gast is. Een voorspelling van op welke positie op de ranglijst de clubs zouden eindigen

Grijpskerk 3B: Erik: een vierde plaats in competitie maar wel een periodetitel. Johan: Grijskerk wordt kampioen

Aduard 2J: Erik: Aduard wordt 6e maar geen periodetitel. Johan: Komt in nacompetitie voor degradatie terecht.

OKCV: Erik: OKVC wordt tweede, pakt periode en promoveert. Johan: OKCV eindigt bovenin middenmoot.

FC Grootegast 4B: Erik: Van FC Grootegast heb ik hoge verwachtingen. Ze waren er vorig seizoen al dicht bij maar dit jaar gaat het lukken. Johan: FC Grootegast wordt kampioen.

Zuidhorn 4C: Erik: Zuidhorn wordt ook in de vierde klasse een team die een rol speelt. Ze eindigen in de subtop maar promoveren niet. Johan: Zuidhorn promoveert naar derde klasse.

Niekerk 5E: Erik: Ik tip Niekerk als kampioen. Johan: Niekerk wordt kampioen.

De Lauwers 4B: ]Erik: De Lauwers eindigt keurig in de middenmoot. Johan: De Lauwers komt in nacompetitie tegen degradatie terecht.

FC LEO: Erik: 8e plaats en rechtstreekse handhaving. Johan: FC LEO komt wel in nacompetitie degradatie terecht maar zal zich wel handhaven.