Scout Bart Straatman heeft veel respect voor de jeugdige voetballers van FC Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De 57-jarige Bart Straatman is een van de vijftien jeugdscouts van FC Groningen die wekelijks op de Noordelijke voetbalvelden speuren naar jonge talentvolle voetballers die voor de FC Groningen interessant zijn om aan de jeugdselecties toe te voegen.

 

De 57-jarige Bart Straatman is een van de vijftien jeugdscouts van FC Groningen die wekelijks op de Noordelijke voetbalvelden speuren naar jonge talentvolle voetballers die voor de FC Groningen interessant zijn om aan de jeugdselecties toe te voegen

 

bart_3

 Oud-doel man Bart Straatman samen met  Luciano en keeperstrainer Ruud Hesp

De huidige scout heeft zelf ook het traject meegemaakt in zijn jeugd toen hij op jonge leeftijd gescout werd door FC Groningen.

, Ik werd gescout in de periode dat Ron Groenewoud bij Groningen trainer was en Martin Koeman mij ontdekte, zoals dat zo mooi heet, bij Amicitia. Ik mocht vervolgens tijdens een proeftraining me te bewijzen voor het jeugdteam van Groningen wat tegenwoordig de beloften heet." Tijdens die bewuste training maakte de jonge Bart Straatman kennis met de schotkracht van een van de succesvolle Denen die de toen nog in het Oosterparkstadion spelende vereniging heeft gehad namelijk Bjarne Jensen., Bjarne kon echt ongelofelijk hard schieten wat ik, met alle respect voor de toenmalige spelers van Amicitia, niet gewend was. Maar ik maakte schijnbaar een goede indruk op de technische staf en ik kreeg te horen dat ze het wel in mij zagen zitten. Ik was natuurlijk dezelfde mening toegedaan want wie droomt als voetballer niet van een carrière in het betaalde voetbal."

De jeugdige keeper kwam in een team terecht waarvan enkele namen de voetballiefhebbers nog bekend in de oren zullen klinken zoals de huidige trainer van V.V.V. Venlo, Jan van Dijk, en de al een groot aantal jaren technisch manager bij FC Groningen zijnde Henk Veldmate. , Jan van Dijk en Henk Veldmate waren als spelers met manager Willem Beltman en Henk Wessels, die samen met zijn vrouw de leiding kreeg over het jeugdinternaat wat FC Groningen in de Weijert had opgezet, over gekomen van Go Ahead en zijn de spelers die volgens mij het langst in het betaalde voetbal actief zijn gebleven als speler en nu in een andere functie nog zijn."

Zijn eigen carrière bij de ook wel de Trots van het Noorden genoemde Groningen duurde in totaal twee jaar toen Bart Straatman besloot om aan zijn maatschappelijke carrière te gaan denken. ,Ik zag dat een loopbaan in het betaalde voetbal een moeizaam verhaal zou worden en besloot dn ook na twee seizoenen terug te keren naar Amicitia VMC waar ik nog veel bekenden uit mijn eerste periode speelden en men het zeer plezierig vond dat ik terugkwam waarbij verteld moet worden dat we in die periode een ploeg hadden dat zeer verzorgd en technisch voetbal speelde wat de terugkeer nog prettiger maakte."

Maar de tweede periode bij Amicitia duurde niet erg lang omdat de doelman in 1978 samen met zijn vrouw Lissette richting Stedum vertrok waar hij ondanks de prachtige periode die hij bij Stedum beleefde ook het absolute dieptepunt in zijn carrière meemaakte., In 1983 liep ik in de wedstrijd thuis tegen Middelstum een zware blessure op aan mijn nek toen een spits zeer onbesuisd doorging en ik de weke delen in mijn nek zwaar beschadigde. Door dit ongeval was ik anderhalf jaar uitgeschakeld wat direct het einde van mijn carrière als doelman betekende."Terwijl hij over het ongelukpraat wat hem op het voetbalveld praat is te merken dat hij het er zevenentwintig jaar na dato nog moeilijk mee heeft. Nog steeds is er de pijn dat hij zijn loopbaan als doelman moest beëindigen op een manier die hij niet wilde. 

Buiten het feit dat ik Stedum een prachtige vereniging vind met in die tijd geweldige spelers als Menco Swieringa, Wim van Zanten en Jan de Jonge en clubmensen als Luit Timmer had ik ook wat met de tribune die Stedum rijk is. Nog steeds als ik er kom vind ik het prachtig om te zien dat de tribune nog steeds bestaat en iets is wat in stand gehouden moet worden. Na zijn langdurige herstelperiode besloot Bart om bestuurlijk actief te worden binnen de v.v. Stedum en in een lager elftal een balletje te gaan trappen.  Na die zware blessure heb ik nooit meer in het doel gestaan omdat de angst er dusdanig inzat dat ik niet meer vrijuit kon keepen wat als doelman wel een vereiste terwijl ik ook nog heel lang last heb met de concentratie tijdens het lezen en schrijven."

Door zijn bestuurlijke activiteiten binnen Stedum kwam de oud-doelman ook regelmatig in contact met de K.N.V.B waar hij op een geven moment door de enkele jaren geleden overleden Dick Ludolfy de vraag kreeg voorgelegd of hij er niets voor voelde om als scout voor jeugdplan Nederland te fungeren.  Toen mij dat gevraagd werd was ik zeer vereerd om namens de K.N.V.B. de diverse clubs in Groningen te bezoeken om te kijken naar talentvolle voetballers voor de diverse selecties. Dat heb ik als een mooie periode ervaren mede doordat het klikte met de overige scouts en coördinator Dick Ludolfy die een enorme passie voor het scoutingswerk uitstraalde waar je gewoon door gegrepen werd." De stap die hij acht jaar geleden maakte was dan ook geen gemakkelijke omdat zijn band met Ludolfy dusdanig was dat hij het moeilijk vond om te vertellen dat hij door Luit Zwaneveld gevraagd was om het scoutingsteam van FC Groningen te komen versterken. , Daar had ik wel wat moeite mee maar Dick vatte het sportief op en zodoende ging ik naar FC Groningen waar uiteraard nog scherper werd gescout want nu ging het nog gerichter op talent wat voor FC Groningen interessant was."

Als scout van de jeugdopleiding van de subtopper is Bart Straatman gemiddeld vijftien uur per week met zijn activiteiten als scout onderweg. Veel mensen denken dat de scout, even" een wedstrijdje bezoekt, wat noteert en dat doorgeeft aan zijn coördinator en het werk er weer opzit wat de scout betreft.De bij het ministerie van Onderwijs werkzaam zijnde Bart Straatman bevestigd dat dit beeld bij sommige mensen leeft geeft aan dat dit echter niet de waarheid is.

, Als ik zie hoe de gehele staf wat de jeugdopleiding betreft werkt en wij daar als scoutingteam een rol in spelen dan is, en dat is mijn persoonlijke mening, Groningen een club waar zeer open en zeer transparant met spelers omgegaan wordt wat ik heel belangrijk vind. Men moet namelijk niet vergeten dat we met kinderen te maken hebben die al op jonge leeftijd onze opleiding binnen komen en waar zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Als scouts hebben we veelvuldig overleg met de coördinatoren Martin Koeman en Edwin Bolt waarbij we tijdens de centrale trainingen van de voetbalschool op de woensdagmiddag de ontwikkelingen van de jeugdige talenten nauwlettend volgen. De KNVB heeft onze jeugdopleiding met vier sterren gecertificeerd en we zijn nu een van de veertien clubs die als regionale trainingscentra gezien worden wat door de samenwerking met SC Cambuur ook richting Friesland uitgebreid is maar waar hard voor gewerkt moet worden en waar het hoofdopleidingen, Peter Jeltema, een zeer belangrijke rol in speelt. Op het gebied van studiebegeleiding, medische begeleiding en de trainersstaf staan we zeer goed aangeschreven binnen de voetbalwereld maar beseft iedereen binnen de jeugdopleiding dat we niet mogen verslappen want ook de andere clubs in het betaalde voetbal slapen als het om toevoegen van jeugdige talenten aan hun selecties niet."

Om te weten dat het scouten van spelers de komende jaren steeds belangrijker wordt voor de betaalde clubs hoef je niet gestudeerd te hebben. Na een seizoen waarin er twee betaalde verenigingen, Haarlem en de B.V. Veendam, uit het betaalde voetbal verdwenen zijn, en er waarschijnlijk nog meer klappen gaan vallen, wordt het steeds meer een kwestie van gericht scouten en kan de eigen jeugd volgens de FC Groningen-scout weleens eerder een kans krijgen dan in voorgaande jaren.  Ik verwacht, en eigenlijk kan het niet anders, dat betaalde clubs meer gaan putten uit hun eigen jeugdopleidingen omdat de tijd van het vele geld uitgeven aan voetballers uit andere landen niet meer kan door de financiële malaise die in het betaald voetbal heerst. Daarbij snijdt het mes aan twee kansen want de talentvolle voetballers krijgen nu eerder een kans dat weer een stimulans is voor de overige talenten. Ik heb trouwens veel respect voor de spelers die bij ons in de jeugdteams spelen want ze moeten er veel voor laten waar ook wel eens te lichtzinnig over gedacht wordt door de buitenwereld. Vier keer in de week trainen wedstrijden spelen, studie en een veranderd leefpatroon betekent nogal wat op jonge leeftijd. Want de kreet dat voetballers het maar gemakkelijk hebben bestrijd ik oprecht want dat is zeker niet het geval. Ze investeren op jonge leeftijd veel voor iets, doorbreken in het betaalde voetbal, wat maar voor een weinigen is weggelegd. Hetzelfde geldt voor de ouders die zich vaak opofferingen moeten getroosten waarbij het maar afwachten is hoe het uitpakt wat hun zoon betreft." Dat is dan ook de reden dat Bart Straatman en zijn collega, s zorgvuldig scouten en bepaalt niet over een nacht ijs gaan en de jeugdige talenten meerdere keren bekijken.

,Ik zeg dan ook altijd dat een scout niet een speler ontdekt maar dat we dat als team doen omdat zorgvuldigheid het woord is wat bij een scout hoog in het vaandel moet staan."Met de laatste woorden geeft hij eens temeer aan dat hij, samen met zijn collega,s het vak van scout serieus aanpakt maar laat hij in het interview ook zijn liefde voor het voetballen uitkomen. Want als iemand op 31-jarige leeftijd noodgedwongen moet stoppen met een sport wat hem of haar dierbaar is dan hoor je vaak dat zo iemand er gefrustreerd afstand van neemt. Bart Straatman deed dit echter niet en is nog wekelijks actief op de vele voetbalvelden in Noord-Nederland om te kijken naar de talentvolle voetballers die de droom hebben om in het betaalde voetbal terecht te komen. Een droom waar hij zelf in zijn jeugd dichtbij was waardoor hij als geen ander beseft dat je als scout een zeer belangrijke rol hebt in de droomwereld van menig jeugdige voetballer die hoopt dat jij de persoon bent die zijn naam in zijn boekje zet."

 bart_met_kleinzoons

 Trotse Opa Bart Straatman met zijn drie kleinzoons