Frits Meeuwes(assistent-trainer Corenos): Sneijder is een schoothondje van Louis van Gaal geworden.

Geschreven door Frits Meeuwes op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Frits(Frico) Meeuwes is een van de twee assistenten van Corenos-trainer Erik Zuidema. Een man met een mening over veel zaken want Frits ziet Noordpool als de club van de toekomst, Sneijder is een schoothondje van Louis van Gaal en Kostic moet bij FC Groningen eindelijk eens wat laten zien. Dat, en nog veel meer, is allemaal in onderstand vraaggesprek te lezen.

1379231702N521527 442911819062142 149538749 n

Frits jij bent dit seizoen bij Corenos, samen met Arie Duinkerken, assistent van hoofdtrainer Erik Zuidema. Kun je echter eerst iets over je eigen voetballoopbaan vertellen: Ben mijn loopbaan begonnen in 1974 na WK Duitsland, in de C- junioren van Corenos. Heb daarna alle jeugdteams doorlopen om vervolgens naar het tweede elftal te promoveren. We speelden meestal in de 1e klasse met een keer promotie maar daarna direct weer degradatie. Ik heb dertien seizoenen, van 1983 t/m 1996, voor het 1e elftal van Corenos gespeeld. In dat laatste jaar liep ik een zware achillespeesblessure op. Dat betekende vervolgens dat mijn voetbalcarrière voor wat betreft het 1e elftal voorbij was Daarna heb ik nog twee jaar in het tweede elftal gespeeld met spelers die ook eerder voor het 1e elftal uitkwamen.

Jij bent als vrijwillige zeer actief binnen Corenos. Kun je daar iets meer over vertellen: Ik werd al vrij snel jeugdleider. Ik had meestal de oudste jeugd onder mijn hoede en ben als leider samen met de A of B-junioren in totaal zeven keer kampioen geworden. In 2001 werd ik samen met Hemmo Battjes trainer van Corenos. Hemmo leidde de trainingen en ik was samen met Piet van der Meer op de wedstrijddagen de coach en wat ook nog eens een kampioenschap opleverde. In deze constructie werk mochten we maar twee jaar werken omdat het vanuit de bond niet langer was toegestaan om op Hemmo zijn papieren als coach te fungeren. Een andere activiteit is de functie van jeugdsecretaris. Die functie vervul ik nu ongeveer achtentwintig jaar. En verder geniet ik natuurlijk van de derde helft aan de bar in onze gezellige kantine.

Een hoofdtrainer en twee assistenten uit eigen gelederen. Waarom is gekozen voor deze constructie: Erik Zuidema als hoofdtrainer en Arie en mijn persoontje als assistenten. Deze constructie was wel nodig. We verzorgen afwisselend de trainingen en rond de wedstrijden moet er ook het nodige geregeld worden. Punten zoals massage pakt Erik op en Arie en ik zorgen dan dat de papieren ingevuld worden (lees op de computer). Op deze wijze kan Erik zijn papieren te gelde maken en eventuele verdere trainerscursussen volgen. Erik zal op een gegeven moment op eigen benen komen te staan als trainer waar ik alle vertrouwen in heb. Op een gegeven moment zullen Arie en ik ons wat meer terugtrekken. Maar om eerlijk te zijn, we zijn nog maar net begonnen en er is nog veel werk te verrichten.

Jullie trainingsaccommodatie is er een van kommer en kwel. Ook jij vindt, daar moet op zeer korte termijn wat mee gebeuren: Ik denk dat er geen geld meer is voor nog een kunstgrasveld in Roodeschool of kunstgras op ons trainingsveld. Dat is erg jammer en zal in de toekomst ten koste gaan van de zwevende leden die nu ook vaak voor Corenos kiezen voor de sfeer etc. Op een gegeven moment zal dat gebeurt zijn en kiest men voor spelen op kunstgras en die mogelijkheid heeft Noordpool wel. Dat wordt de club van de toekomst denk ik. Noordpool heeft een perfecte accommodatie en het zij hun gegund. Hopelijk kunnen we bij winterse omstandigheden ook gebruik maken van hun kunstgras om toch in een ritme te blijven. Want op ons trainingsveld wordt van maandag tot donderdag geploeterd, door alle teams van F pupillen tot veteranen. Dat is van november tot februari meestal een grote modderpoel.

Wat doet Frits Meeuwes in het dagelijks leven: Ik werk bij NGT als onderhoudsschilder.

Waar komt jouw bijnaam Frico vandaan: Mijn bijnaam Frico ja haha weet zo niet meer hoe dat zat, maar bijnamen zijn wel leuk en iedereen kent mij ook als Frico moet ik eerlijk zeggen.

Jullie worden met Corenos niet als een kampioenskandidaat gezien. Wat mogen we echter wel van Corenos verwachten: We willen proberen meer mee te voetballen. De laatste jaren zat er mede door veel blessures weinig zelfvertrouwen en voetbal in het team. Wij hebben een leuk team voor de 4e  klasse en richten ons op een positie rond plek zeven.

Wie tip jij als de kampioen in zaterdag 4C en waarom: Kampioenskandidaten zijn Zuidhorn en VV Groningen (beide behoorlijk versterkt) met daarachter Godlinze en Veendam.

Jij hebt een tijd terug qua gezondheid een waarschuwing gehad. Wat heeft dat jou veranderd: Met mijn gezondheid gaat het weer aardig goed. Ik heb in februari een hersenbloeding gehad zonder uitval, dat was mijn geluk. Met nog bijzondere dank aan de verzorger van ZEC, Gerrit Hofman, die gelijk een ambulance regelde die mij direct naar het ziekenhuis bracht. Binnen drie uur moet je behandeld zijn aan de symptomen (bloedprop in hoofd). En verder heb je een beetje geluk nodig maar ook veel wilskracht om weer de ouwe te worden. FC Groningen eindigt boven Heerenveen omdat: FC Groningen boven Heerenveen. Ik weet niet of dat wel lukt want het zijn twee gelijkwaardige teams vind ik persoonlijk.

Ik las deze week een artikel waarin Erwin van der Looi zei, Robert Maaskant heeft Kostic vorig seizoen te snel laten vallen. Snap jij dat ik dat een slappe tekst vindt: Over Maaskant, hij heeft en had wel een grote bek maar hij zei wel hoe hij erover dacht. Met eromheen draaien kom je er ook niet. Van der Looi was denk ik voor FC Groningen de goedkoopste oplossing. En m.b.t. Kostic, die kost veel geld en mag wel wat laten!

Louis van Gaal, een topcoach of een voetbaltrainer die zichzelf te geweldig vindt: Van Gaal is een doorgedraaide topcoach die nu heeft bereikt dat Sneijder zijn schoothondje is geworden. Oranje kent nog maar drie echte topspelers van Persie, Robben en Strootman. Dirk Kuyt hangt er nog bij wat niet normaal is en we hebben een achterhoede van eredivisie niveau. Daarom het wordt niets in Brazilië. Ja, voor de bobo s is het mooi want die krijgen hun kaartjes wel gratis.

In 2023 vieren jullie het zestig jarig bestaan van Corenos. Wat voor positie nemen jullie als club dan in op het Hogeland: In 2013 bestond Corenos 50 jaar. Dat prachtig feest hebben we in juni al gehad wat uitstekend georganiseerd was door de leden en vele vrijwilligers die Corenos rijk is. Trouwens bij andere verenigingen is het niet anders, iedere club drijft op vrijwilligers. We willen de komende jaren het 1e elftal langzaam verjongen maar geen team kan zonder routine en ervaring. De jonge gasten zullen de trainingen moeten bezoeken (dat gaat nu heel mooi) om beter te worden want voetbal is en blijft een prachtige sport. Want wat is er mooier dan na een overwinning even samen een feestje in de kantine te vieren.