Stijn Bisschop: Met onze voetbalschool willen we het niveau in de regio verbeteren

Geschreven door Stijn Bisschop op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Stijn Bisschop is een druk bezet man. Daarom besloot hij om zijn carrière als veldvoetballer voorlopig te laten voor wat het is. Over het hoe en waarom vertelt hij in onderstaand vraaggesprek waar nog veel meer onderwerpen aan de orde kwamen.

 1379068530N580440 517141574986693 597772020 n
Stijn je bent op dit moment niet meer actief als voetballer. Een van de redenen was de Voetbaltechniekschool ‘Het Verschil’’ waar jij een van de trainers bent: Klopt, dit jaar heb ik ervoor gekozen om even een "pauze" te nemen. Ik ga mijn 3e studiejaar (PABO, Hanzehogeschool in Groningen) in en met Voetbaltechniekschool Het Verschil zijn wij in Zuidhorn op een derde locatie van start gegaan. Daar wil ik mij het komend jaar volledig op richten. Wel ga ik, als de mogelijkheid er is, wedstrijden spelen bij Futsal Winsum 4. Dit jaar wordt het mijn tweede seizoen in de zaal en het bevalt mij prima.

De voetbalschool breidt zijn activiteiten steeds verder uit. Wat zijn jullie verdere toekomstplannen: In de toekomst willen wij op nog meer locaties veld-techniekcursussen verzorgen. Zo willen wij als Voetbaltechniekschool ervoor zorgen dat het niveau in de regio omhoog gaat. Elke regio streeft naar een stijging van niveau. Dat is de afgelopen jaren in deze regio niet gebeurd. Daarom willen wij door middel van veld-techniekcursussen meehelpen om een stijgende lijn in te zetten. Wat verder positief is dat in deze regio afgelopen seizoen v.v. Hunsingo en Zuidhorn (zaterdag) zijn gepromoveerd.

Vaak hoor ik geluiden, voetbalscholen denken te commercieel. Waarom is dat volgens jou onzin: Een voetbalschool richt je naar mijn mening alleen op als je affiniteit hebt met voetbal. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de trainersstaf van Voetbaltechniekschool Het Verschil zie je dat deze bestaat uit trainers die het geweldig vinden om training te geven. In onze trainersstaf zit de trainer/coach van Viboa 2(Henk Alssema), gymdocent (Déni van Dalsem), en mijn persoon als derde jaars PABO student. Allemaal zijn wij dus bezig met kinderen en het verbeteren van deze kinderen.

Snap jij dat velen binnen de amateurvoetbalwereld niet begrepen wat er bij Hunsingo aan de hand was toen een groot aantal spelers stopten of vertrokken: Dat snap ik heel goed, want het komt niet vaak voor dat een promovendus zoveel spelers kwijt raakt. De redenen die de vertrokken/gestopte spelers gaven begrijp ik wel. De reden dat de selectie nu zo smal is ligt vind ik niet bij de vertrokken spelers. Vaak hoor je de uitspraak: 'de jeugd heeft de toekomst”. Dit seizoen zie je bij v.v. Hunsingo dat die uitspraak klopt. Als er namelijk een A-lichting was geweest, zou het probleem opgelost zijn geweest. Wel ben ik blij dat een aantal geblesseerde spelers weer op de weg terug is en het team kunnen versterken.
 
Jij was op zondag 1 september toeschouwer bij het duel Hunsingo-Gronitas als toeschouwer aanwezig. Was jij ook aangenaam verrast door de spelopvatting van jouw oud-teamgenoten: Ja, het was een prima wedstrijd van de kant van Hunsingo. Ze speelden met veel spelvreugde en werkten voor elkaar. Met het nieuwe spelsysteem 3-5-2 waren zij de baas op het middenveld. Gronitas vond ik echt heel zwak spelen. Vooral de achterste linie oogde ongeïnspireerd. Zelf kon ik het mij niet voorstellen dat dit de gehele eerste selectie was van Gronitas. Daarom heb ik wat navraag gedaan en ze bleken zes selectiespelers te missen. Dit alles doet natuurlijk niets af aan de geweldige prestatie van Hunsingo.

Met een strijdwijze, vanuit je hart spelen, gaat Hunsingo zich handhaven in de derde klasse: Zelf denk ik dat het een lastig seizoen gaat worden voor Hunsingo 1. Zeker met deze smalle selectie en terugkerende blessures van spelers. De basiself zal prima standhouden in de 3e klasse. Alleen bepalen zij, denk ik, niet of je in de 3e klasse zult blijven. De nummers 12 t/m 15 doen dat. Aan blessures ontkom je niet, dus daarom denk ik dat ze ervoor moeten zorgen dat er weinig kaarten worden gepakt. Verder hoop ik dat het 2e ook nog wordt aangevuld of een andere oplossing voor dit team wordt gevonden zodat zij ook kunnen voetballen.
Wat doet Stijn Bisschop in het dagelijks leven: Komend jaar ga ik mijn 3e jaar in van de PABO. Ben ik zoals hierboven al veelvuldig vermeld techniektrainer bij Voetbaltechniekschool Het Verschil en werk ik op donderdagavond en zaterdag bij voetbalspecialist Sportmaat Groningen. Door al deze bezigheden, het voelt namelijk niet als verplichting, ben ik vrij druk. Als ik wat tijd over heb lees ik, kijk ik series en geniet ik van het leven.1379068580Nstijn
 
tijn Bisschop als trainer actief voor Voetbalschool .Het Verschil'

We hadden het net over, met je hart spelen. Dat is iets wat ik bij sommivoetballers mis en wat ook voetbalscholen de spelers niet kunnen leren:
Klopt, er zijn maar weinig spelers die echt met hun hart spelen.
Als je op de amateurvelden kijkt zie je in elk team wel een of twee spelers die dat wel hebben. Het met je hart spelen kan je niet aanleren. Toch denken sommige spelers en trainers door middel van het roepen/schreeuwen van kreten spelers scherp aan een wedstrijd te laten beginnen. Ik denk dat het bij 99% van de spelers niet helpt. Daarom denk ik dat je er veel beter voor kunt zorgen dat het teamgevoel er is. Als dat het geval is weet ik zeker dat spelers boven zichzelf kunnen uitstijgen. Vorig jaar speelde Hunsingo thuis tegen Farmsum (zelf deed ik niet mee wegens een blessure). Na een tal van kreten in de kleedkamer en een scrum op het veld begonnen zij aan de wedstrijd. Na 25 minuten 3-0 achter. Sommige supporters noemde het de instelling van de spelers, waar ik het totaal niet mee eens was. Het waren namelijk twee wereldgoals en eentje uit de kluts. Dat overkomt je 1 a 2 keer per jaar en daar kan je niets tegen doen.

Waar ik mij mateloos aan stoor is de idioterie, na een training gaat het merendeel van de jeugdspelers zonder zich op de club te douchen naar huis. Hoe kijk jij daar tegenaan: Helaas kan je het niet altijd verplicht stellen, maar ik vind dat het wel bij voetbal hoort. Het dollen en grappen in de kleedkamer is een vorm van teambuilding. Wel vind ik, dat je dat zeker bij de selectie verplicht kunt stellen. Elke speler wil graag in een selectieteam dus moeten de spelers er ook iets voor over hebben.

De motoriek van de tegenwoordige jeugdvoetballer is gemiddeld genomen matig doordat er op basisscholen te weinig aan sport wordt gedaan: Daar ben ik het helemaal mee eens. Op veel basisscholen worden er door de een onderwijzer of onderwijzeres zelf lesgegeven waardoor het vaak bij een tikvorm o.i.d. blijft. Zelf vind ik dat zeker jonge kinderen met zoveel mogelijk sporten in aanraking moeten komen. Hierdoor wordt de kans groter dat kinderen op een sport gaan en dus veel bewegen. De oplossing is, denk ik, om een jaarplan op te stellen waarbij kinderen allemaal sporten krijgen aangeboden. Deze sporten worden aangeboden in een cyclus van acht weken. Per leeftijdscategorie moet er natuurlijk wel gekeken worden welke sport er wordt aangeboden.

Wij zien Stijn Bisschop ooit als hoofdtrainer actief in het amateurvoetbal: Dit sluit ik niet uit. Volgend jaar wil ik graag gaan beginnen met TC3. Daarna wil ik dit uitbreiden met TC2 en TC1. Afgelopen jaar ben ik naar de drie daagse cursus van René Meulensteen geweest. Dat was geweldig en heeft mij zeker overgehaald om zo snel mogelijk het trainersvak in te rollen.

Is je eigen voetballoopbaan definitief voorbij of zien we je nog weer als speler binnen de lijnen: Dat ik terugkeer in de voetballerij is een ding wat zeker is. Wanneer en bij welke club dat is weet ik niet. Ik heb in het laatste half jaar de keuze gemaakt om tijdelijk te stoppen met voetballen. Wel heb ik in die maanden ook nagedacht en getwijfeld om naar een andere club te gaan. Volgend jaar ga ik in ieder geval met een aantal clubs meetrainen en kijken wat daar uit voortkomt.

Wie heeft volgens jou in de eredivisie de meest functionele techniek: Dit is een lastige. Normaal gesproken zou ik kiezen voor Christian Eriksen. Alleen speelt hij nu voor Tottenham Hotspur. Verder zijn er aardig wat voetballers die hun techniek functioneel gebruiken en niet voor de show. Als ik iemand moet kiezen ga ik voor Youness Mokhtar, momenteel speler van FC Twente. De afgelopen weken was hij de drijvende kracht bij PEC Zwolle.

Wat doet Voetbaltechniekschool’ Het Verschil’ op dit moment aan keeperstrainingen: Dit jaar hebben wij als Voetbaltechniekschool er voor gekozen om geen keeperstrainingen te geven. Uiteraard zijn de keepers welkom op de veld-techniekcursussen. Zeker in Nederland zie je dat keepers meer moeten kunnen dan een bal tegenhouden. Keepers moeten kunnen meevoetballen zodat je van achteruit een extra speler hebt voor de opbouw. Als je naar Kenneth Vermeer van Ajax kijkt zie je dat hij een volledig balbeheersing heeft. Achterin is Ajax mede door Vermeer vaak in staat om onder de druk vandaan te voetballen.

Wat wil je nog graag vertellen wat ik niet gevraagd heb:
Succes is een keuze!