Dominique Lehmann(SV Bedum, Harkstede):als je iemand de kans niet durft te geven mag je ook niet oordelen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De 24 jarige Dominique Lehmann leerde ik kennen in het seizoen 2010-2011. Ze was toen aanwezig bij het duel Tynaarlo- DSC’65 waar ik namens de Oostermoer een verslag van mocht maken. Door haar relatie met toenmalig Tynaarlo- trainer Gradus Wilthof hadden we daarna regelmatig contact want voor een analyse van een wedstrijd van Tynaarlo kon je prima bij Dominique terecht. Door een verhuizing naar Onderdendam verdween ze even uit beeld maar toen ze als speelster bij SV Bedum op dook was de tijd rijp om haar uit te nodigen voor de rubriek Puurvoetbalonline geeft het woord aan ….. waarin ze openhartig vertelt over zelf voetballen, trainingingen geven, ADHD en ouders in tijdnood.

1378462472N1095000 339359946200056 619882796 n

 Eigen carrière

Ik ben begonnen te voetballen bij Kielwindeweer waar ik tot de A-junioren heb gevoetbald. Daarna ben ik vertrokken naar Wildervank waar ik in dames 1 terechtkwam. Vervolgens werd het HS’88 waar ik voor ging voetballen. Dat duurde maar een seizoen want toen ik naar Harkstede verhuisde vond ik het logisch om ook daar te gaan voetballen. Mijn laatste jaar in Harkstede werd overigens in samenwerking met GEO uit Garmerwolde gevoetbald want beide verenigingen konden ieder apart geen damesteam meer in het veld brengen. In mijn laatste seizoen ben ik echter vroegtijdig gestopt en nu wil ik in Bedum de draad weer gaan oppakken.

SV Bedum: Ik kan niet anders zeggen, mijn eerste indrukken van SV Bedum als vereniging zijn prima. En ook binnen de damesafdeling voelde ik mij direct thuis. Als nieuweling ben ik prima opgevangen. Dat is iets wat ik erg belangrijk vindt. Vaak worden nieuwelingen eerst wat argwanend bekeken maar dat gevoel heb ik in Bedum totaal niet. Daar heerst niets van kliekjesvorming en ik moet eerlijk zeggen, dat was ik in het verleden weleens anders gewend.

Doelstelling: Ik ga voor een plaats in de eerste selectie maar weet dat er dan nog wel wat moet gebeuren. Ik heb een tijdje niet gespeeld en dan merk je dat je een inhaalslag moet maken. Dames1is vorig seizoen kampioen geworden en dan is het natuurlijk niet vanzelfsprekend dat jij je als nieuweling direct even in de basis speelt. Maar mijn doelstelling is het wel. Ik vind namelijk dat je als sporter altijd voor het hoogst haalbare moet gaan. Dat moet altijd je drive zijn want ook op recreatief niveau, want dat zijn we omdat we ons geld er niet mee hoeven te verdienen, moet je willen presteren.

Verschil dames en herenteams: Ik heb veel wedstrijden bij de mannen gezien en ben als speelster al een aantal jaren in het damesvoetbal actief. Het grootste verschil vind ik dat probleempjes bij damesteams langer doorsudderen. Bij mannen wordt ook wel wat gezegd maar wordt er eerder een bult zand over een probleem gegooid terwijl ik het heb meegemaakt dat bij dames een probleem een paar maanden later nog een keer opgerakeld werd. Dat is iets wat ik niet begrijp want in mijn beleving praat je een probleem uit en dan is het klaar. Helaas werkt het niet altijd zo in het damesvoetbal wat ik als het grootste verschil tussen het dames en herenvoetbal zie. Verder ben ik het er wel mee eens dat het tempo bij het dvoetballen, en dan bedoel ik vooral de handelingssnelheid, bij dames en meisjes lager ligt dan bij de mannen. Dat is echter bij iedere sport het geval denk ik dan dus waar maken de criticasters zich druk om.

Kunstgras: Als ik naar mijzelf kijk weet ik dat ik voordeel heb van kunstgras. Dat type veld komt er steeds meer en ik moet zeggen, daar ben ik voorstander van. Als je kijkt wat kunstgras bijdraagt tot verbeterde trainingsomstandigheden is dat enorm. Oefenvormen die gewoon uitgevoerd kunnen worden is natuurlijk fantastisch voor zowel de trainer als de selectie. Persoonlijk denk ik daarom dat een kunstgrasveld bij iedereen voor meer plezier zorgt

Jeugdtrainer: Binnen de voetbalvereniging Harkstede ben ik actief als jeugdtrainer van de D2 en meisjes MD1 en ben ik Coördinator Meisjesteams MB, MD en ME. Een stevige taak misschien maar ik vind het enorm leuk om te doen. Ik sta met plezier op het veld en ook de taak van coördinator is iets wat bij mij past. Ik ben overigens wel een trainer die niet wil dat ouders zich met het coachen bemoeien. Ik zeg altijd, ik ben de trainer die ook doordeweeks met het team bezig is en niet jullie. Daar moet je duidelijk in zijn want anders weten kinderen op een gegeven moment niet meer naar wie ze moeten luisteren.

Trainers: Niet iedereen is geschikt om als trainer voor een groep te staan. Ik snap  niet dat veel verenigingen daar onvoldoende energie instoppen. Dat snap ik overigens ook niet van degene die als trainer voor een groep staat. Ik heb de cursus pupillentrainer van de KNVB gedaan en via Harkstede hebben we een cursus van René Wollerich(eigenaar voetbalcenter Meerstad en hoofdtrainer Omlandia Ten Boer) gevolgd. Dat zorgt voor een extra stuk bagage die je als trainer gewoon goed kunt gebruiken. Je kunt namelijk niet denken van, onder het eten van aardappels met spruitjes bedenk ik even een training. Zo werkt het niet en dat verdiend een team ook niet.

Duidelijkheid: Als trainer moet je duidelijk zijn. Geen ellenlange voorbesprekingen en lange discussies. Daar wordt niemand vrolijk van en dat is toch wel wat we met elkaar willen. Plezier in trainingen en wedstrijden. Want de jeugd heeft mogelijkheden genoeg om een andere hobby te kiezen. Daar moet je als vereniging, en waar je als trainer een onderdeel van bent alert in zijn. Want de stap naar een andere sport is zo gemaakt en vaak zie je een speler of speelster dan niet weer terug.

Dagelijks leven: Ik klaag niet maar ik moet zeggen mijn week is aardig gevuld. Naast mijn studie Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversitet, werk ik twee dagen per week op een basisschool in Kielwindeweer en geef ik aan twee teams training bij Harkstede. Ik train zelf verder bij SV Bedum en ben ik op de zaterdag voor een groot gedeelte van de dag op het voetbalveld te vinden. Maar ik zeg altijd, beter druk dan niets te doen want een amateurwedstrijd op zondag bezoeken is ook niet vervelend.

Opvoeding: Jij noemde net dat je ADHD een, hypewoord’ vindt. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Ik denk dat er misschien wel meerdere zijn die op die manier tegen ADHD aankijken. Je ziet namelijk zaterdags vaak dat ouders iets goed willen maken. Ze komen doordeweeks vaak in tijdnood en daardoor besteden ze eigenlijk te weinig tijd aan het gezin. Ze proberen die, schade’ vaak in het weekend te herstellen met alle mogelijke middelen. Dat werkt vaak averechts want daardoor gaan kinderen zich ook opeens anders gedragen. Maar stress in een gezin zorgt er uiteraard voor dat kinderen drukker worden dan normaal en inderdaad valt dan regelmatig de term, mijn kind heeft een vorm van ADHD.  

Seniorentrainer: Waarom niet zeg ik nu want ik denk dat ik dat over een paar jaar wel aan zou kunnen. Ik ben nu 24 jaar en kan en wil mij als trainer graag door ontwikkelen. Ik wil niet opscheppen maar ik denk dat ik het spelletje, wat voetbal natuurlijk gewoon is, aardig begrijp. Met de nodige bagage qua cursussen denk ik echt, waarom niet. Verbaal sta ik mijn mannetje wel en laten we eerlijk zijn, of je nu man of vrouw bent, als je onzin verkoopt prikt een spelersgroep daar altijd doorheen. Het is volgens mij meer het vooroordeel wat men heeft tegenover dames die in de voetbalwereld actief zijn. Ik heb zoiets, als je iemand de kans niet durft te geven mag je ook niet oordelen.